G4_PA4219_03-09

1,461 views

Published on

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,461
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

G4_PA4219_03-09

 1. 1. PA 4219
 2. 2. NAMA PEMBENTANG : NORAH BINTI AWAG HAJI SUHAILI – 08P 0318 MU’IZZAH @ MARLENI BINTI KEFLI – 08P 0310 NORHASLINA BINTI HAJI SAHAT – 08P 0319 HJH LILY SUFINAH BINTI HAJI TALIPUDDIN – 08P 0309
 3. 3. LATIHAN DAN KURSUS KAEDAH PENGAJARAN MENYOKONG AGENDA PEMBAIKAN BERTERUSAN
 4. 4. DEFINISI LATIHAN Kamus Dewan, Edisi 2, 2002 : Dari kata dasar latih, iaitu : Ajaran, tunjuk ajar dan sebagainya yang diulang-ulangi untuk menjadikan orang yang diajar atau dibimbing itu benar-benar mahir. Latihan : Pelajaran atau didikan untuk memahirkan ( membiasakan ) ajaran yang diterima.
 5. 5. DEFINISI KURSUS Kamus Dewan, Edisi 2, 2002 : Pelajaran mengenai sesuatu perkara (sebagainya) yang diberikan dalam jangka masa yang agak singkat.
 6. 6. SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN LATIHAN & KURSUS DAN KENAPA ??
 7. 7. Latihan dan kursus bukan sahaja diperlukan oleh pekerja baru, malahan pekerja yang sedia ada juga memerlukannya, kerana : a. Ianya memerlukan peningkatan dalam melakukan tugas yang diamanahkan. a. Untuk memenuhi syarat-syarat penetapan jawatan, atau untuk kenaikan pangkat dan sebagainya.
 8. 8. KURSUS & LATIHAN NON FORMAL INFORMAL FORMAL
 9. 9. FORMAL FORMAL INFORMAL NONFORMAL PGCE, PGCTE, DIPLOMA PERGURUAN (UBD, KUPU SB) dan sebagainya.
 10. 10. INFORMAL FORMAL INFORMAL NONFORMAL  Sesi kongsisama di sekolah atau luar sekolah,  Perkembangan staf (staff development ) dan sebagainya.
 11. 11. NON FORMAL FORMAL INFORMAL NON FORMAL Latihan / kursus anjuran pihak: Sekolah-sekolah, JPI - KHEU, Institut Perkhidmatan Awam, dan sebagainya.
 12. 12. Dapat memotivasikan pekerja. Boleh meningkatkan produktiviti pekerja. Memastikan kemahiran pekerja adalah terkini. Memperbaiki komunikasi dan kerja berpasukan (Improve Communication and Teamwork).
 13. 13. Memahami serta menerangkan beberapa prinsip  utama pembelajaran dan implikasinya kepada pengajaran. Boleh membezakan teori-teori pembelajaran yang  berlainan, dan Mengetahui implikasi-implikasi pengajaran dari  teori-teori pembelajaran tersebut, Boleh membezakan kaedah-kaedah pengajaran  yang berlainan, dan Menggubal suatu pendekatan pengajaran yang  bersepadu dengan menggunakan kaedah-kaedah pengajaran yang sesuai.
 14. 14. Boleh menambah dan menyampaikan  Pengetahuan (Import Knowledge), dari segi ilmu psikologi, teknologi (ICT), bimbingan dan kaunseling dan banyak lagi.  Boleh menambah, menggilap dan memodifikasi dan memajukan kemahiran (Develop Skills), bakat atau ketrampilan sedia ada guru.  Dapat menambah keyakinan guru dan meningkatkan kemahiran berfikir (Enhance Thinking Skills).
 15. 15. AL-QUR’AN … Allah akan meninggikan orang yang beriman antara kamu dan orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. ( Surah al-Mujaadalah, 58:11)
 16. 16. AL-QUR’AN Dan katakanlah : “ Ya Tuhanku tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan.” ( Surah Taha, 20:114)
 17. 17. HADITH Sabda Nabi Muhammad S.A.W. : “ Menuntut ilmu itu adalah wajib ke atas setiap kaum muslimin.” ( Riwayat al-Baihaqi )
 18. 18. HADITH Sabda Nabi Muhammad S.A.W. : “ Dan barangsiapa yang menjalani satu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah mudahkan baginya satu jalan kepada syurga.” ( Riwayat Muslim)
 19. 19. …..Bermula 1 Jun 2008, beta telah pun memperkenalkan satu skim perkhidmatan yang baru bagi guru-guru, yang dipanggil Skim Perkhidmatan Perguruan. Melalui skim ini, guru-guru yang berkaliber akan berpeluang untuk dinaikkan pangkat ke tingkat yang lebih tinggi dan sekali gus akan terus kekal bertugas di sekolah. Selain daripada soal kenaikan pangkat, isu penguasaan ilmu juga merupakan satu keutamaan di bawah Skim Perkhidmatan Perguruan. Kerana ilmu adalah menjadi sukat-sukat kualiti guru. Oleh itu, inginlah beta melihat supaya latihan-latihan guru, sama ada di dalam negeri mahupun melalui Latihan Dalam Perkhidmatan luar negara dijadikan sebagai salah satu agenda utama oleh Kementerian Pendidikan. Beta yakin usaha ini akan dapat kita jalankan dengan sebaik-baiknya……
 20. 20. Masalah yang timbul dari sesetengah individu. Pengaplikasian kaedah pengajaran yang tidak konsisten. Pengambilan guru untuk berkursus adalah terhad.
 21. 21. CADANGAN Perlunya muhasabah diri . JPI - Perlu mengemaskinikan lagi bilangan kemasukan tenaga pengajar untuk penghantaran kursus dan latihan. Menghadiri / mengikuti mana-mana latihan dan kursus yang sesuai untuk menambahkan pengetahuan dan kemahiran sedia ada. Tempoh pengajian, adakah perlu diperpanjangkan atau sebaliknya?
 22. 22. CADANGAN JPI - Perlu mengemaskinikan lagi bilangan kemasukan tenaga pengajar untuk penghantaran kursus dan latihan. Tempoh pengajian, adakah perlu diperpanjangkan atau sebaliknya? Perlunya muhasabah diri . Menghadiri / mengikuti mana-mana latihan dan kursus yang sesuai untuk menambahkan pengetahuan dan kemahiran sedia ada.
 23. 23. KESIMPULAN Sememangnya latihan dan kursus kaedah pengajaran menyokong agenda pembaikan berterusan, jika dikendalikan dengan baik dan terancang. Banyak kebaikan serta kelebihan yang diperolehi untuk dikembangkan juga disampaikan kepada pelajar khususnya dan masyarakat umumnya. Namun natijah dari latihan dan kursus tersebut hanya akan membawa kebaikan yang berterusan, jika individu tertentu komited serta mengamalkannya di dalam proses pengajaran dan pembelajaran.
 24. 24. ‫ﻭﺍﻟﺴﻼﻡ‬ ‫ﻭﺍﷲ ﺃﻋﻠﻢ‬
 25. 25. SEKIAN TERIMA KASIH

×