TAKLIMAT ISU-ISU SEMASA UUM COLGIS – INTAFFTarikh: 7 Mac 2011Masa: 9.00pm – 11.00pmTempat: Dewan Bukit Kachi, UUMTetamu: ...
** PERINGATAN / PEMBERITAHUAN:  - Semester baru akan bermula pada bulan September.  - Konvokesyen hanya dibuat sekali se...
EN. ASRAR OMAR :  Beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh pelajar:Isu Praktikum:           1) Apa yang perl...
** Bagi pelajar yang tidak dapat tempat praktikum, pihak          pengurusan akan carikan tempat & pelajar akan d...
02 lp taklimat isu
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

02 lp taklimat isu

852 views

Published on

LAPORAN PROJEK UNTUK RUJUKAN, PERSATUAN PENGAJIAN ANTARABANGSA UUM.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
852
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

02 lp taklimat isu

 1. 1. TAKLIMAT ISU-ISU SEMASA UUM COLGIS – INTAFFTarikh: 7 Mac 2011Masa: 9.00pm – 11.00pmTempat: Dewan Bukit Kachi, UUMTetamu: Prof Madya Dr.Ahmad Martadha Mohammed, Dekan Pembangunan Pelajar & Alumni & En.Asrar Omar, Penyelaras Praktikum INTAFF PERKARAPROF.MADYA DR. 1) Perubahan Pointer:AHMAD MARTHADA - bermula semester lepas C- adalah gagal.MOHAMMED: - dua C-, pelajar perlu mengulang semesterIsu-isu akademik: 2) Perubahan paras pointer Anugerah Dekan & Kelas Pertama: - Sijil Dekan tidak berubah – masih lagi 3.5 & keatas. 3) Program “Student Exchange”: - pelajar boleh mohon dimana sahaja. - yang berminat: jumpa dengan En. Budiman di Sek. Pembangunan Pelajar 4) Syarat untuk program „Student Exchange‟. - 3.0 & keatas ** CEDI: - Menganjurkan program “Entrepreneurial Development” bagi pelajar yang berminat dalam keusahawanan. - Terhad: 50 pelajar sahaja. ** Masalah mengenai Pelajar INTAFF: - Sesetengah pelajar INTAFF sukar untuk berkomunikasi & belajar dalam Bahasa Inggeris. - Bagi mereka yang tidak yakin untuk meneruskan dengan INTAFF boleh jumpa dengan Prof. Marthada (untuk menukar program/course)
 2. 2. ** PERINGATAN / PEMBERITAHUAN: - Semester baru akan bermula pada bulan September. - Konvokesyen hanya dibuat sekali setahun : bulan Oktober. - DPP: dibawah HEP. - Kemasukan baru – wajib ambil praktikum & latihan ilmiah.Q & A: 1) Maklumat lanjut mengenai “Entrepreneurship Program”. - Minggu hadapan maklumat mengenai program ini akan diberitahu & akan dibincangkan terlebih dahulu dengan PNC. - Bagi mereka yang berminat boleh berikan nama kepada En. Budiman. 2) Majlis Konvo: Macam mana hendak dapat Transkrip awal: - Pelajar perlu jelaskan segala perkara & boleh dapat transkrip tersebut untuk dapatkan pekerjaan. - Sebelum Konvo, pelajar akan diberikan “formal transkrip” & ia boleh digunakan untuk dapatkan pekerjaan.ADUAN: 1) Isu add drop: pelajar terkilan kerana tidak diberitahu awal mengenai pertukaran kelas & kebebasan pelajar dalam memilih kelas & pensyarah. - Isu ini akan dibincangkan dengan Dekan & pihak Pengurusan COLGIS. 2) Sikap staff ketika minggu add drop: sikap staff yang kurang sopan terhadap pelajar. - Prof. mohon maaf bagi pihak pengurusan & aduan ini akan dibincangkan dengan PNC. - Jika berlaku lagi perkara seperti ini, ambil nama staff tersebut & berikan kpd pihak pengurusan & mereka akan lakukan siasatan & tindakan.
 3. 3. EN. ASRAR OMAR : Beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh pelajar:Isu Praktikum: 1) Apa yang perlu disediakan: I) Cover Letter / surat permohonan: perlulah menjelaskan / memberi keterangan mengenai niat untuk memohon pekerjaan tersebut. Menggunakan kertas sendiri (jangan guna „letter head‟ kolej). II) Resume: menyatakan kecemerlangan akademik & pengalaman bekerja. Majikan akan lihat dari segi pengalaman & aktiviti pelajar. Pelajar jangan terlalu „humble‟ dalam membuat resume. III) Interview: skill untuk interview perlu ada. - Pelajar diberi peluang untuk membuat praktikum diluar Negara: calon dipilih berdasarkan yang terbaik. - Pemilihan ke MATRADE: diambil berdasarkan kekosongan. Interview dibuat secara berkumpulan & berperingkat; 1) oleh UUM & 2) oleh kakitangan MATRADE. Ditemuduga dalam 2 bahasa iaitu BI & BM. 2) „Expectation‟ daripada industry/organisasi: - Pelajar tidak akan bocorkan maklumat mengenai organisasi tersebut. (surat / borang yang sulit) - Macam mana pelajar menyesuaikan diri dengan suasana kerja – pelajar mesti sedia dengan apa jua tanggungjawab yang diberikan & jangan merungut dengan beban kerja yang diberikan. - Expectation daripada 3 supervisor: i) Yang baca laporan: ii) Yang pergi melawat: iii) Dari organisasi: - Penyelia laporan: terdiri daripada pensyarah-pensyarah INTAFF. – pelajar kena sentiasa berhubung dengan mereka. - Penilaian: Markah laporan – 40% Dari organisasi – 60% (penilaian sulit dari organisasi & kehadiran) 3) Perkara yang perlu pelajar ingat: tarikh, panduan, prosedur dll. - Tarikh penghantaran laporan. - Laporan sulit daripada majikan & borang kehadiran. (pelajar perlu ingatkan organisasi supaya menghantar laporan kepada pensyarah / penyelia laporan)
 4. 4. ** Bagi pelajar yang tidak dapat tempat praktikum, pihak pengurusan akan carikan tempat & pelajar akan diberikan permulaan praktikum lewat seminggu. Tetapi penghantaran laporan adalah berdasarkan tarikh sebenar penghantaran. ** UIL ditukar kepada CUIC. Q & A: 1) Antara praktikum & ilmiah, yang manakah sesuai dengan pelajar INTAFF? - Ilmiah: pelajar hanya berhubung dengan pensyarah / penyelia laporan & belajar mengenai cara penulisan akademik. - Praktikum: memberi pendedahan & sesetengah pelajar dapat meneruskan kerjaya mereka. 2) Wisma Putra: - Terdapat prosedur-prosedur & syarat-syarat yang tersendiri. (lebih memberatkan isu BI – BI digunakan secara meluas. - PMK mestilah sepadan dengan syarat. 3) Syarikat yang sesuai untuk pelajar INTAFF: swasta/ kerajaan - Diatas pilihan/kehendak pelajar sendiri – swasta lebih memberikan pendedahan. 4) Adakah semua pelajar akan diberi maklumat mengenai praktikum melalui e-mail? - Maklumat akan disebarkan melalui e-mail. - Bagi mereka yang tidak dapat mungkin ada masalah dengan system. ** WHAT IS INTAFF??? - General course – diletakkan dibawah pengurusan. - Jika syarikat tanya: tekankan mengenai skill yang pelajar ada. (negotiation, research skill, writing dll)PRESIDEN: Memakluman mengenai beberapa program INTAFF yang akanPRIDHIVRAJ NAIDU dating: - COLGIS Endurance Explorace (11/03/2011) - Diskusi Politik UUM-USM (4/04/2011) - Program Derma Darah (14/03/2011) - INTAFF Shinning Star (18/04/2011) - AGM (29/03/2011)

×