Temes descoberts a través de la fotografia
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Temes descoberts a través de la fotografia

on

 • 415 views

Presentació amb la descoberta fotogràfica que han fet els infants pel projecte La veu dels infants a Barcelona. Curs 2013-2014

Presentació amb la descoberta fotogràfica que han fet els infants pel projecte La veu dels infants a Barcelona. Curs 2013-2014

Statistics

Views

Total Views
415
Views on SlideShare
170
Embed Views
245

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

1 Embed 245

http://laveudelsinfants.wordpress.com 245

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Temes descoberts a través de la fotografia Temes descoberts a través de la fotografia Presentation Transcript

  • Temes descoberts La Veu dels infants 2013-2014
  • Sota terra El clavegueram, aigües, pous i fonts, recs i canals
  • El clavegueram Per tots els carrers de Barcelona l’Ajuntament ha construït clavegueres per portar l’aigua bruta. També se n’encarrega d’arreglar-les i netejar-les. Hem descobert que antigament no existien les clavegueres i la gent llençava l’aigua bruta al carrer. També hem sabut que existia el rec comtal, una mena de canal, per on circulava l’aigua que uns aprofitaven per netejar llana, regar, rentar, … Tot això provocava que hi hagués moltes malalties a la ciutat. Nosaltres ens comprometem a no llençar a les clavegueres coses que no es puguin llençar i també a cuidar-les no fent malbé les tapadores.
  • El clavegueram Per sota la nostra ciutat passen les clavegueres que recullen les aigües brutes que provenen de les cases, comerços, fàbriques...... L’Ajuntament de Barcelona ha de mantenir els accessos als desaigües nets perquè tota l’aigua bruta pugui anar a parar allà i així Barcelona no fa pudor i els carrers estan secs. Fa molts anys, a Barcelona no hi havia clavegueres per sota el terra, tota l’aigua bruta baixava per un canal fins el mar, això feia que per on passava el canal fes molta pudor. Com que tota l’aigua que va per la claveguera va a para al mar, hem de vigilar el que tirem per les aigüeres, ja que pot contaminar el mar. Per tant hem d’evitar llençar pels lavabos, cuines etc, productes perillosos com oli, plàstics, tovalloletes .... Hem de reciclar-los i llençar-los al lloc corresponent.
  • El clavegueram Hem vist que ara les clavegueres són subterrànies. Abans tota la brutícia i les aigües residuals anaven a parar a un canal que estava a l’aire lliure. Hem de reciclar i reutilitzar per no contaminar tant els rius. Nosaltres intentarem ser més ecològics i sostenibles.
  • El clavegueram L’aigua bruta que es feia servir a les cases anava al mig del carrer. Ara va a les clavegueres i no la veiem.
  • Aigües i canals Abans les aigües passaven per canals de rec, ara tenim les clavegueres però també hi ha els grans dipòsits d'aigua. S'ha d'intentar no malgastar l'aigua i aprofita al màxim les aigües de pluja i depurar correctament les aigües residuals. FUTUR: Nosaltres ens comprometem en no malgastar l'aigua i en intentar buscar mesures per millorar la recollida i reutilització de l'aigua de pluja.
  • Aigües i canals El present: L’aigua està en canonades, arriba fins dins de casa i arriba neta. El passat: L’aigua estava en Canals, podia embrutar-se. El futur: Volem no malgastar aigua, mantenir-la neta i mai llençar-hi brossa
  • Aigües i canals Abans a les cases no tenien aigua, l’havien d’anar a buscar i portar-la a les cases. En algunes cases hi havia pous d’on es podia treure. Ara està canalitzada i ens arriba sense problemes. L’ajuntament ha de mirar que arribi a totes les cases. No hem de malgastar l’aigua.
  • Aigües i canals Ens hem adonat que ara no cal anar a buscar l’aigua a un riu o a un canal, ja que la tenim molt a l’abast: a les aixetes, a les fonts, etc. En el passat s’anava a buscar l’aigua, a rentar la roba i altres coses una mica lluny, com en el Rec Comtal. Nosaltres en el futur volem fonts especials per gossos, així com, que les fonts per les persones tinguin gots de plàstics recicables. Nosaltres intentarem que els nostres gossos no beguin a les font de les persones i no malbaratar l’aigua.
  • Pous i fonts Els pous i fonts que es conserven a data d’avui estan principalment destinats als turistes donat el seu bon estat de conservació, i la història que representen. A més a més, algunes fonts encara funcionen, i inclús es pot beure aigua potable. Els pous a Barcelona es conserven com a monuments històrics i també com a decoració als jardins i parcs de la ciutat. Encara que aquests pous tinguin aigua, no sempre és potable però de vegades s’utilitza per regar els jardins i netejar els carrers de la ciutat. A la Barcelona de 1714, els pous i fonts servien per donar aigua a tota la població, no només per beure-la si no també per netejar, cuinar,... inclús servien per donar aigua al bestiar. Els pous solien estar al mig del pati de les cases o a les places dels pobles. L’aigua és molt important en les nostres vides per això hem de tenir cura de no contaminar-la (per exemple, no llençant líquids com olis pels desaigües, no llençant escombraries a les fonts potables i mantenir-les netes, a més d’utilitzar-les adequadament). L’Ajuntament, per la seva banda disposa d’uns serveis de neteja per mantenir i conservar els pous i fonts de la ciutat. A més a més, controla els residus que llencen les empreses als rius.
  • Recs i canals A Barcelona hi ha el carrer Rec que té relació amb els canals d’aigua que hi ha a molts llocs de la comarca de Barcelona per poder subministrar aigua a totes les poblacions i als cultius. A la Barcelona de 1714, el segle XVIII havia suposat un fort creixement demogràfic i la necessitat d’ampliar els caudals del Rec per a una demanda cada vegada més gran, tant al que es refereix als caudals per al regadiu com per als molins o per a usos industrials. Al mateix temps, hi havia necessitat d’aigua potable per al creixement de la ciutat. A dintre de la ciutat, el Rec servia tant per rentar com a claveguera. Estem conscienciats de la importància de l’aigua per la nostra vida, per això no només som conscients de no contaminar-la, si no també de fer un bon ús d’aquesta, i no malgastant-la.
  • Espais oberts Carrers, enllumenat, monuments, espais públics, parcs, el pas de vianants
  • Els carrers i els espais Al llarg de la història de Barcelona els carrers s'han dissenyat i construït de formes diverses. És el lloc per on la gent es desplaça. Ens agradaria que fossin carrers amples amb arbres i on hi circulessin menys cotxes. Futur: Promoure la utilització de bicicletes, cotxes elèctrics, ..D'aquesta manera disminuirà la contaminació i el soroll.
  • Els carrers i els espais Els carrers de Barcelona estan adaptats per permetre la circulació de vehicles i persones. L’Ajuntament de Barcelona ha de tenir cura per mantenir els carrers en el millor estat possible, ja que d’això en depèn que la ciutat sigui accessible a tots i la mobilitat A la Barcelona del 1714 ja trobàvem carrers, però, aquests no estaven pensats per la circulació de vehicles a motor. Actualment podem veure com els carrers estan asfaltats i s’han dissenyat voreres per tal que les persones puguin caminar amb seguretat. De tots depèn mantenir els carrers en les millors condicions possibles, respectant el mobiliari urbà, les senyals de tràfic, no envaint espais del carrer que no pertoquen (no aparcant a sobre la vorera, quan som vianants no caminar per l’espai adequat per cotxes....).
  • Els carrers i els espais En el present trobem carrers molt igualats de paviment i grandària amb voreres pels vianants i asfalt pels vehicles. Abans aquest carrers eren de pedra, no hi havia voreres i tenien moltes mides. Nosaltres intentarem no embrutar el carrers llançant brutícia. Es poden millorar fent que la gent sigui més conscient de no embrutar el medi ambient.
  • Els carrers i els espais Els carrers abans no estaven asfaltats i estaven fets de pedres. Ara és l’Ajuntament qui els ha de cuidar i mirar que estiguin bé. El que podem fer per cuidar-los és no embrutar-los.
  • Els carrers i els espais Les Rambles de Barcelona sempre estan plenes de gent, turistes passejant i fent fotos, és un passeig molt antic i que divideix el barri vell en dos. Diuen que hi ha molts robatoris i que a molta gent els hi prenen les coses. Aquesta és una de les coses que a Barcelona no hauria de passar i que la policia ha de prohibir.
  • Els carrers i els espais Els nens i nenes abans jugaven als carrers, però ¡ ara estan ocupats per motos i cotxes, bicis i camionetes que no paren d'anar amunt i avall. I nosaltres com a nens volem espais dins la ciutat gratuïts per jugar a jocs d'equip com el volei, i pels més petits jardins i parcs amb sorra i una zona diferenciada per les nostres mascotes.
  • Els carrers i els espais Barcelona, avui en dia, és una ciutat plena de vida, on tot ha d’estar organitzat per tal que tot funcioni correctament. Aquesta tasca l’ha de portar a terme l’Ajuntament. Barcelona, sempre ha estat un a ciutat important, però fa uns quants anys la nostra ciutat era més tranquil·la, no hi havia tants cotxes, als carrers no hi havia contenidors de la brossa ni es reciclava. Com Barcelona canvia constantment, cal que aquests canvis es produeixin de manera organitzada i que l’Ajuntament els controli, i tots nosaltres hem de respectar tot allò nou que va sorgint i ajudar a mantenir-ho en bon estat.
  • Els carrers i els espais Monuments del passat Em triat els monuments perquè ens agraden molt, ja que són la part artística de la ciutat. Ens em adonat què en el passat eren molt més realistes i volien representar persones i animals reals. En canvi, els monuments més contemporanis no imiten la realitat ni en formes, colors, ni mides, de fet alguns són abstractes fins i tot. Ens agradaria que Barcelona tingués monuments atrevits i què fessin la ciutat més maca i divertida i sobretot que es poguessin tocar i jugar amb ells. Monuments moderns
  • Els carrers i els espais BARCELONA MONUMENTAL Barcelona més monumental i edificis emblemàtics que li donen la importància turística , i que pertanyen a una època passada , però és el nostre patrimoni i cal conservar-lo perquè són els nostres trets d'identitat.
  • Els carrers i els espais Carrers: els carrers fa un temps no tenien ni voreres i eren plens de pols i excrements dels cavalls. Després arribaren les voreres i carrers asfaltats Volem que carrers com les Rambles, la Rambla Catalunya es pugui passejar tranquil, sense sorolls, contemplant els edificis importants que formen part del nostre patrimoni, carrers sense fum per contaminació de gasos dels cotxes, amb més papereres classificades per paper, plàstic, per cigarretes,...
  • Els carrers i els espais Fotografia 2: Places i instal·lacions infantils Ara: Hi ha placetes on es pensa amb els mes menuts amb uns gronxadors, tobogans... molt segurs i pensats per jugar... Abans: No hi havia places. Faltava espai per la gent que vivia en una ciutat emmurallada. Els carrers eren molt estrets, ombrívols, humits, no existien espais pensats per l’esbarjo dels infants. Futur: Ens agradaria que hi haguessin instal·lats permanentment “Els jocs de carrer” com els que varem jugar el dia de la visita al BORN
  • Enllumenat Per tal de facilitar i estalviar en el consum energètic de la llum als carrers de Barcelona, l’Ajuntament es preocupa de innovar i canviar la forma de il·luminar el carrer, amb els fanals que han evolucionat fins arribar a utilitzar els leds. Per a nosaltres això encara és molt nou, però entenem el motiu de canvi i reforma de l’Ajuntamnet, cap a una millora en l’ús de les energies i apostem per la utilització d’energies renovables.
  • Enllumenat Passejant pel Born vam descobrir uns fanals ben bonics. Llavors vam pensar com s'il·lumina la ciutat perquè sigui més maca i segura. Antigament la ciutat era més fosca. A alguns llocs hi havia fanals,llànties d'oli o torxes. En el futur volem una ciutat ben lluminosa. Però pensem que es podrien utilitzar més les plaques solars i d'altres maneres de produir energia de forma més sostenible i ecològica. Així, la factura no ens sortirà tan cara!!
  • Enllumenat Fotografia 3: Fanals Ara: Hi ha fanals com aquest que tenen uns anys, però son molt bonics i elegants fins i tot amb la corona.... Estava situat en un altre indret però hem tingut la sort de trobar-ho davant de la nostra escola. Fa una llum molt agradable, que no molesta als ulls.... Abans: La ciutat era molt fosca. Gairebé no hi havia llum als carrers. Quan es feia fosc era millor quedar-se a casa doncs .....un passeig podia ser perillós!!! Futur: Molta llum per gaudir de la nit sense perill de caure o prendre mal. Això si....llum però de baix consum
  • El pas de vianants El pas de vianants va sorgir després de diverses iniciatives per fer compatible que els vianants creuessin el carrer i els cotxes els hi permetessin el pas. L'Ajuntament de Barcelona es preocupa de mantenir-los en bon estat per afavorir la seguretat vial dels seus ciutadans. En la Barcelona de 1714 ja existien les carreteres, però no estaven asfaltades i eren molt menys transitades. Amb el temps va augmentar la circulació de vehicles a motor. Aquest fet va generar un augment dels accidents de trànsit. Actualment, podem observar com gràcies als passos de vianants, podem creuar el carrer amb més seguretat. Hem de ser acurats amb ells i afavorir el seu bon manteniment, fent ús d'ells amb respecte i no obstaculitzant la seva visió.
  • Els parcs Parc de la ciutadella És un parc molt bonic amb una font amb estàtues. Es pot anar a jugar i a passejar en barca. Abans el parc era una fortalesa. Al futur ens cometem que el parc estigui més net i també que tingui moltes flors i cultura. Que hi hagi una sala de jocs. També tindrem cura del mobiliari del parc. Volem una Barcelona molt bonica!!!
  • Els parcs Barcelona, mar i cel. Una ciutat que respecta la natura i transforma ciutadelles i fortaleses en parcs. Hem descobert que al parc de la Ciutadella hi havia una fortalesa militar que es va fer al 1714 per controlar els barcelonins. També hem descobert que, molts anys més tard, des del castell de Montjuïc estaven preparats per bombardejar Barcelona. I estem contents perquè ara són parcs! També sabem que molts parcs privats de gent molt rica s’ha aconseguit que siguin públics i ens hi podem passejar i anar-hi a jugar. Ens agrada el cel de Barcelona i ens agrada el mar. El nostre barri és molt a prop del mar, sabeu que a Barcelona encara es pesca i es viu al mar? Volem que cada cop el cel sigui més net i per això hem de reciclar i l’ajuntament ha de procurar que tot sigui ben net.
  • Els parcs Totes les ciutats des de l'època romana han tingut llocs on la gent es trobava. És molt important que les ciutats tinguin parcs amb arbres i plantes i també llocs on els nens i nenes puguin jugar i trobar-se amb els amics i amigues. Futur: Demanar a la gent que té gossos que no embruti la zona de jocs. Respectar els diferents espais que hi ha i col·laborar per donar idees del que ha de tenir un parc.
  • Els edificis Abans i ara, formes i colors
  • Edificis (abans i ara) Volem parlar dels edificis perquè hem vist molts canvis. Abans les cases eren baixetes i de pedres i ara ja no. Pensem que per a conservar els edificis que hi ha ara hauríem d’intentar no embrutar-los, netejar-los si estan bruts, no fer-los tan alts, aprofitar més l’espai que hi ha dins d’un edifici. Nosaltres intentarem que no destrueixin edificis que ja han construït perquè es llençaria molta feina feta dels paletes i arquitectes.
  • Edificis A Barcelona sempre s’han construït molts edificis. Hem vist que ara els materials es mouen amb grues molt altes que podem trobar a diferents llocs de la ciutat. Abans no utilitzaven màquines i transportaven les pedres les persones, es deien bastaixos. Les cases es construïen a mà. A nosaltres ens agrada veure monuments i volem que es continuïn construint. Ens comprometem a cuidar els edificis que fem servir com casa nostra o l’escola. També cuidarem tots els que visitem.
  • Edificis TOTS A LA SEU!!!! El districte de Nou Barris té una seu que està situada a la Plaça Major de Nou Barris. La seu és un edifici cultural, de trobada social i de Participació ciutadana. És també gran, monumental i amés, està envoltat d’un parc, amb jardins, fonts i elements arquitectònics peculiars. Fa temps el nostre Ajuntament era un hospital de salut mental que estava situat a les afores de Barcelona entre camps de conreus. A l’any 1987 es va enderrocar part de l’ edifici i es va donar a l’espai un ús públic i col·lectiu; zona verda, biblioteca, la seu del districte, el Cibernàrium,.... Un espai que deixa una història i cultura al nostre barri. Nosaltres volem que la Seu sigui un espai viu, que serveixi com a lloc de trobada per proposar noves millores pel nostre barri. Ens comprometem, per tant, a fer ús de tots aquests espais en
  • Edificis TÍTOL: Les cases d’ara i d’abans EL PRESENT: Vivim en edificis alts fets de maons, vidre…, els pisos són més petits que una casa EL PASSAT: Les cases eren de pedra, treballaven a casa i eren més grans que els pisos EL FUTUR: Voldríem cases més modernes, reciclar més i que els majors de 6 anys puguessin votar com volen que siguin les cases
  • Edificis Títol: El vaixell, les formes i els cocodrils. Hem descobert que és un edifici nou. Fet de metall i vidre. I que és un edifici canviant, segons d'on es mira. Hem descobert uns edificis molt nous. Semblen un gos i un casc dels Transformers. Ens agraden les línees rectes i corbes que hi veiem. Hem descobert unes escales que semblen uns cocodrils i que tenen forma de lletra Y. Esperem que us agradin força.
  • Edificis Títol: Edificis, la cara de Barcelona. Edificis construïts abans del 1900 a Barcelona i vistes de les Rambles. Edificis construïts actualment (1980 aprox.) i vistes actuals de les Rambles. Ens importen com estan construïts els habitatges a Barcelona perquè és allò que més es veu, són la seva cara. Em observat que han canviat molt com s’han construït al llarg dels anys. Ens agradaria que en un futur es tinguessin en compte habitatges amb més formes, colors i sobretot que fossin ecològics ( material reciclat i energies renovables), que respectessin el paisatge i amb molta més natura pel voltant, dins i sobre, com per exemple aquests:
  • Edificis Fotografia 2: Modern i antic La ciutat està plena de petits detalls preciosos però alhora hi ha elements que trenquen la màgia de la ciutat. En aquesta imatge veiem una càmera de seguretat que trenca la bellesa de l’edifici. Fotografia 1: Modern i antic Ens agrada veure com la ciutat conserva la seva història i fa edificis moderns mantenint els antics.
  • Tradicions i cultura Tradicions, cultura
  • Tradicions i cultura Quan van anar a voltar per Barcelona, vam anar al parc de la Ciutadella. Allà ens va cridar l' atenció d'aquest edifici. Actualment és l'Institut Verdaguer d'Ensenyament Secundari. Abans havia estat el Palau del Virrei espanyol dins d'una fortalesa militar que s'anomenava la Ciutadella. En el futur volem que continuï essent un edifici dedicat a l'estudi i la cultura. Perquè,quan més estudiarem, més lliures serem !!
  • Tradicions i cultura Barcelona, una ciutat molt catalana! Una ciutat que recorda persones, tradicions i institucions... Hem descobert que algunes de les tradicions que tenim ara van començar fa molt de temps i ens uneixen amb el passat. Nosaltres hem de fer que en el futur també siguin ben vives! La memòria de la ciutat també recorda persones que han fet de Catalunya i de Barcelona el que és ara. Si les institucions catalanes perviuen és per la voluntat de tots de defensar-les.
  • Tradicions i cultura La meva Barcelona. Des de casa meva veig... Casa meva és un pis molt alt que té un balcó des d’on es veu el Parc de la Ciutadella. M’imagino què hauria vist des d’aquí si hi hagués viscut al 1714: una Ciutadella militar fortificada, sense nens i nenes jugant, ni famílies i grups de gent passejant o descansant. Quan sigui gran vull continuar veient el Parc verd, amb arbres i herba i el terra de sorra, hi ha tantes places amb ciment a Barcelona! I el cel blau amb menys contaminació cada dia.
  • Tradicions i cultura Barcelona, una ciutat cultural amb museus i biblioteques. La guerra vol destruir la ciutat. Al 1700 la gent ja tenia interessos culturals i s’agrupava per gaudir de la música, de la dansa, de la lectura,... Amb la guerra de successió, i força més endavant també amb el franquisme, tot això va córrer un greu perill. Amb els anys hem anat recuperant entitats culturals, teatres, auditoris, s’han creat museus i també biblioteques. Ara nosaltres tenim molta sort, podem veure exposicions de pintura, escultura, fotografia, podem llegir tots els llibres que vulguem, anar a concerts, a ballar i a veure ballar. També gràcies a internet tenim la cultura del món al nostre abast. A més molts de nosaltres estem aprenent a tocar instruments, a dibuixar i modelar,... A alguns de nosaltres ens encantaria tenir feina de músics o ballarins, o ser escriptors o poder tenir un taller de pintura.
  • Tradicions i cultura TOTS A LA SEU! El districte de Nou Barris té una seu que està situada a la Plaça Major de Nou Barris. La seu és un edifici cultural, de trobada social i de participació ciutadana. És també gran, monumental i amés, està envoltat d’un parc, amb jardins, fonts i elements arquitectònics peculiars. Nosaltres volem que la Seu sigui un espai viu, que serveixi com a lloc de trobada per proposar noves millores pel nostre barri. Ens comprometem, per tant, a fer ús de tots aquests espais en el present i en el futur. Fa temps el nostre Ajuntament era un hospital de salut mental que estava situat a les afores de Barcelona entre camps de conreus. A l’any 1987 es va enderrocar part de l’ edifici i es va donar a l’espai un ús públic i col·lectiu; zona verda, biblioteca, la seu del districte, el Cibernàrium,.... Un espai que deixa una història i cultura al nostre barri.
  • Tradicions i cultura PROSPERITAT, TU ETS ELEGANT! La Prosperitat és un petit barri al voltant de 27.000 habitants que està situat al Districte de Nou Barris. En aquests moments el barri és bonic, agradable i creatiu. Té passejos grans i amples, fonts a les places, escultures al mig del carrer com la Torre Favència, l’ escultura de la República, l’ Escullera, l’escultura homenatge als nous catalans, la mitgera dedicada al Joan Brossa,.... Abans el barri era molt diferent. Els carrers eren bruts, estrets, sense asfaltar i sense clavegueres. A més, hi havia molta gent vivint en barraques. Volem que aquest art i aquesta cultural segueixin sent impactants. Per això, ens comprometem a respectar-les i tenir el barri net perquè segueixin sent lluents. Entre tots volem aconseguir un barri molt millor!
  • Tradicions i cultura La ciutat de Barcelona ens agrada molt ja que sempre ha sigui una ciutat molt divertida, els seus habitants sempre surten al carrer i els agrada celebrar festes al carrer. A Barcelona s’han celebrat els jocs de Barcelona que van fer una ciutat més maca i bonica. Ens van explicar que hi ha una tradició que diu que si veus aigua de la font de Canaletes en un futur tornaràs a Barcelona i sempre t’agradarà la ciutat. Tots hem de cuidar molta aquesta font ja que si no la cuidem i es trenca els turistes ja no tornaran a Barcelona. En aquesta font el Barça celebra els seus títols. La ciutat de Barcelona és ara una ciutat amb molta gent al carrer, treballant, passejant i comprant. També hi ha molts turistes a Barcelona. A l’antiga Barcelona ( 1714) també hi havia molta gent pel carrer. Els nens jugaven al carrer i tots eren amics, ara no hi ha tants nens jugant al carrer i ens agradaria poder tenir espais per jugar (carrers i places, vianants i jardins) per a poder fer de Barcelona una ciutat molt més alegre i divertida i on els nens juguin i vagin sols pels carrers. El mestre ens ha explicat que hi ha zones de Barcelona on hi ha un camí amic per als nens, i així poden caminar i jugar una mica més tranquils. Ens agradaria una Barcelona més propera als nens les nenes, amb carrers sense cotxes i places per a jugar sense tenir por. La primera foto ens agrada molt ja que és el que voldríem, poder jugar amb altres nens i nenes al carrer.
  • Tradicions i cultura COM M'AGRADARIA QUE FOS EL PARAL·LEL M'agradaria que el Paral·lel fos una mena de rambla per poder passar pel mig caminant i en bicicleta. I que seguís sent un espai cultural i social. EL PARAL·LEL L'Avinguda del Paral·lel és un carrer de la ciutat de Barcelona, que va des de les Drassanes Reials de Barcelona a la Plaça Espanya. En un tros de carrer no superior als 200 metres de llargada per uns 50 metres d'amplada s'hi va arribar a concentrar infinitat de teatres, cabarets i altres sales d' espectacles. Teatres com el Talia, l'Olimpya, l'Apolo, i molts altres.
  • Tradicions i cultura EL MERCAT DE SANT ANTONI El mercat de Sant Antoni es un mercat d'alimentació i encants de roba, situat al barri de Sant Antoni, a l'Eixample de Barcelona. L'edifici,actualment tancat per una remodelació integral i traslladat a la Ronda Sant Antoni, ocupa una illa dels carrers del Comte d'Urgell, Tamarit, Comte Borrell i Manso. Es va iniciar la construcció l'any 1879 per l'arquitecte Antoni Rovira i Trias i va ser inaugurat el setembre del 1882. L'any 2007 es va celebrar el 125é aniversari. Creiem que els mercats són molt importants per a la vida dels barris i voldríem que se'ls potenciés encara més.
  • Tradicions i cultura Recuperem la memòria històrica Barcelona ha de seguir recuperant la seva història, el seu passat i que nosaltres poguem aprendre com era la nostra ciutat, com ha canviat i com ha de ser en el futur. El baluard de Sant Antoni El baluard formava part d’una ampliació de l’antiga muralla i va ser construït durant el segle XVII. Es va utilitzar durant el setge a Barcelona de 1714. Els baluards eren construccions que sobresortien de la muralla, en forma de triangle, i que permetien situar peces d’artilleria. El baluard de Sant Antoni ja ha sortit a la llum. Les excavadores han començat aquest estiu a treballar al solar del mercat de Sant Antoni i el baluard aixecat al segle XVII ja és visible, fins i tot des del carrer, des de fora de la tanca que delimita els treballs. I no només ha aparegut el baluard. A uns 20 o 30 metres, les màquines estan fent aflorar també un tram de la contraescarpa de la muralla, és a dir, del mur extern del fossar que envoltava la ciutat.
  • Tradicions i cultura Casa de la Bolla Al carrer de Sant Antoni de Barcelona, molt a prop del mercat, hi ha un edifici medieval que fou conegut amb el nom de Casa de la Bolla. La seva funció era similar a les duanes, controlar el trafic de mercaderies, especialment teixits, que entraven pel portal de Sant Antoni, que s'aixecava just al costat de la casa. Un cop el mercader havia satisfet l'impost, se li lligava amb un cordill a cada peça de roba una peça de metall amb una marca com a comprovant d'haver pagat l'impost, anomenada butlla o bolla. L'edifici pertanyia a la Generalitat i va ser testimoni de la capitulació de Barcelona en la Guerra de Successió de 1714. La casa pertany a l'Escola Pia des de fa quasi bé 200 anys, en els origens de l'Escola Pia Sant Antoni , en la que hi va desenvolupar la seva activitat docent i també hi hagué una impremta de material didàctic de la propia Escola Pia.
  • Tradicions i cultura ELS TRES TOMBS Fins els anys 30 del segle XIX, segons Joan Amades, a Barcelona s’encarregaven de la desfilada les confraries dels mulaters, els traginers de ribera i dels bastaixos de capçana, que eren els gremis que monopolitzaven el transport de mercaderies de la ciutat. Els Tres Tombs es una festa popular, l' entorn de la festivitat de Sant Antoni Abat. La tradició consisteix en donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l' interior de la població. Per això, aquesta tradició s' anomena Tres Tombs.
  • Persones Persones, discapacitats, oficis, habitatges
  • Persones L’Ajuntament crea noves alternatives per a que les persones amb discapacitats de mobilitat, visuals o auditives puguin viatjar millor en els transports públics de Barcelona, ja que antigament no es podien anar a on volguessin. Per això nosaltres intentem cuidar-ho per a que tingui llarga durada i estigui en bon estat, i en cas que algun accés no estigui en bones condicions o en manqui algun, informar a l’Ajuntament.
  • Persones Barcelona, ciutat de persones. Les persones fem ciutat. Tenir amigues i amics és molt important, tenir llocs on trobar-se, on jugar, divertir-se, celebrar, enamorar-se, on xerrar, pensar, organitzar-se. Al 1714 la gent ja es reunia amb la família, amb companys d’ofici i amb veïns del barri per a celebrar esdeveniments i tradicions, per organitzar-se i demanar aquelles coses que necessitaven, per ajudar-se. Ara a nosaltres ens agrada trobar-nos per jugar, celebrar aniversaris, anar al cinema o a una exposició. Ens agrada trobar-nos per créixer junts compartint les nostres vides i descobertes. Quan siguem grans ens seguirem trobant en parcs, places, carrers de Barcelona i potser també a les nostres cases. Ens seguirem divertint i ajudant i també parlarem de coses dels grans i podrem participar en decisions del barri i potser també de la ciutat.
  • Persones El nostre mar Passejant, mirant el mar, olorant la sal, tant si fa fred com si fa calor. La Barceloneta és el millor espai públic de la ciutat, sense barreres on es troben persones de totes les edats. Persones d’aquí i persones que han vingut de lluny. D’altres països. Però aquest barri meravellós no sempre ha estat així. Les persones que hi vivien havien de treballar durament , algunes en barraques amb les onades que se’ls enduien les coses i els mullaven. No fa gaire temps no es podia anar a passejar, el port era una gran barrera que no deixava veure el mar. Volem que aquest espai privilegiat continuï sent per passejar, on les persones que hi viuen hi puguin continuar vivint, que no sigui només pels turistes ni pels grans vaixells de persones poderoses.
  • Els oficis Molts carrers de la Barcelona antiga porten noms d’oficis. Antigament a cada un dels carrers s’hi agrupava un gremi. Alguns d’aquests oficis ja no existeixen, d’altres continuen presents, amb la seva evolució. Amb el pas del temps a Barcelona han aparegut nous oficis, molts d’ells relacionats amb la tecnologia i la ciència.
  • Els oficis EL PRESENT: Gairebé tot es fa amb màquines EL PASSAT: Tot es feia artesanalment i només utilitzaven eines senzilles EL FUTUR: Ens agradaria que hi haguessin menys màquines i més artesans per a no contaminar tant.
  • Habitatges TÍTOL: Barcelona 1714- 2013 PASSAT: Cases d’un sol material, la pedra, tots seguint una mateixa línea, construccions bàsiques, semblants, baixes i àmplies. PRESENT: Una ciutat amb moltes cases, a dins de cada casa, molts pisos. Molta gent vivint, espais petits, edificis alts, utilitzant molts materials, diferents dissenys; molts inputs pel carrer. Molta cosa en poc espai... aprofitant qualsevol metre quadrat. FUTUR: Extrems; cases luxoses, originals i àmplies amb materials reciclats enfrontades amb petits apartaments on hi viuen molta gent junta i en condicions insolubles. La nostra implicació en aquest tema és el compromís de lluitar i de no rendir-nos perquè Tothom tingui una casa per viure dignament,amb uns mínims, sigui com sigui; que aquestes cases estiguin a l'abast de tothom, que els seus preus es puguin pagar i que estiguin pensades per la comoditat dels seus inquilins. LA BARCELONA DEL 1714 I LA D’AVUI Si ens fixem en la ciutat de Barcelona en el 1714 respecta a la d’avui en dia, veurem una clara diferència d’aspecte, el tipus de construcció, els materials, l’estructura de les construccions i la distribució dels diferents espais. A través de les fotografies que vam fer i enviar de la Barcelona del 1714 i la d’avui en dia, hem pogut fer la comparativa de tot allò en que ens vam fixar; i ens agradaria destacar una gran similitud entre les dues; l’enfocament que la ciutat del comerç, la importància de que aquesta, estigui ben equipada per tal que els seus ciutadans i els visitants hi trobin el que necessitin, que hi hagi comerços de tota mena i que atenguin totes les necessitats. Per tal que això sigui tingui èxit, cal que aquestes persones responsables d’aquests comerços, i coneguin bé el producte que venen i tinguin un tracte de respecta i simpatia amb el client, tant amb el de cada dia com amb el que ve de fora. La Barcelona que volem en el futur, és una Barcelona neta, cívica, fàcil, que escolti als seus ciutadans i que actuï en conseqüència; que ajudi i atengui a les necessitats del dia a dia de la gent. Amb espais agradables i accessibles per a la gent, els gossos. Que doni facilitats als ciutadans per posar els seus comerços de barri.
  • Seguretat Seguretat, senyals, policia
  • Seguretat Avui en dia trobem molts senyals a les carreteres,els pas de zebra i als carrers. Serveixen per avisar i per dir com hem de conduir i caminar. En definitiva per moure’ns i circular correctament. Quan vam anar al Born vam veure senyals pels cavalls. Abans hi havia molts cavalls i no hi havien cotxes. En el futur volem respectin els senyals de tràfic i que no hi hagin accidents.
  • Seguretat Passejant per Barcelona vam descobrir que hi ha uns policies que es cuiden de la seguretat de tots nosaltres. Son els guàrdies urbans. En el passat la ciutat tenia unes persones que s'organitzaven per defensar-la: les coroneles. En el futur volem una ciutat on la policia estigui molt ben preparada, i ben formada. D'aquesta manera faran un millor servei als ciutadans.
  • Seguretat L’ escola Prosperitat té un camí escolar. Ara les voreres són més amples i nétes, amb arbres, bancs i tanques. També hi ha botigues amigues que ens poden ajudar si ens hem perdut o fet mal. A més a més, hi ha algun semàfor i passos de vianants molt segurs que tenen un logotip que diu “Camí escolar, espai amic”, que són per avisar de la nostra presència als conductors. Ara el trajecte per venir a l’escola és més segur. Abans les voreres eren més estretes, havien atropellat algun nen i a més, la façana de l’ escola tenia penjats cartells per demanar més neteja als carrers. Ens comprometem a venir sols a l’ escola i a respectar les senyals perquè tot sigui segur i el nostre camí millori.
  • Consum responsable Medi ambient, contaminació, consum i transport públic
  • El frigorífic A casa nostra tots tenim un frigorífic per conservar els aliments i que no es facin malbé. Els frigorífics funcionen amb l’electricitat que arriba a les cases, gràcies a la xarxa elèctrica que hi ha per tota la ciutat. Antigament no era així i si la gent volia conservar els aliments havia d’anar a la casa de la neu i comprar el gel que feien allí amb la neu que transportaven de la muntanya. Nosaltres ens comprometem a no deixar la nevera oberta molta estona ja que es fan malbé els aliments i es consumeix molta energia.
  • La rentadora Actualment la rentadora és un electrodomèstic que funciona amb electricitat i per rentar necessita aigua i sabó. Renta tot tipus de roba i te molts programes. Vam veure a born que antigament es rentava a ma dins d’una pedra amb forma de palangana. En el futur ens comprometem a fer un us responsable d’electricitat i d’aigua per reduir la contaminació.
  • Contaminació Foto 1: L’aire net es va mantenir net durant temps. Foto 2: Un dia sense contaminació a la nostra ciutat. Foto 3: Ens ofeguem! Ens hem adonat què vivim a una ciutat on l’aire està molt contaminat, fins i tot hi ha dies que tenim una boina de contaminació sobre nostre (com es pot veure a la fotografia de la dreta). En un passat, quan la ciutat va començar a créixer això no passava perquè encara teníem boscos al voltant i no hi havia tantes fàbriques i cotxes però ara si. En un futur ens agradaria respirar un aire més net i què l’ajuntament se’n preocupes.
  • El transport Hem observat que en el pas del temps, l’Ajuntament s’ha preocupat per a crear i millorar els transports públics per a que els ciutadans i ciutadanes de Barcelona puguem anar d’un lloc a l’altre, i tinguem tota la ciutat connectada amb transports públics, evitant el transport privat i així reduir la contaminació de la ciutat. Som conscients que el transport públic és de tots i per això no hem de maltractar-lo i en hem d’usar-lo tot el que puguem.
  • El transport Medi ambient: El transport dins la ciutat era fa molts anys a cavall o a peu, després van venir els cotxes de motor de combustió, i finalment arriben els híbrids, i els elèctrics totalment. Nosaltres com a futurs conductors volem una ciutat segura i sense contaminació, amb post elèctrics per carregar, bicis elèctriques i plaques solars per les cases. I fer vies per caminar per la ciutat, que és saludable i si organitzem visites a més farem cultura pels edificis emblemàtics que tenim a la ciutat.
  • Els contenidors Ara: Hi ha carrers amb contenidors com aquest de colors per reciclar. Abans: Les escombraries es llençaven de de les finestres als carrers.... Futur: Ens agradaria que el reciclatge o selecció d’escombreries es fes en les entrades de les cases sense necessitat de fer servir aquests contenidors que tot i son de colors ocupen molt espai. Potser un bon exemple fora la ciutat d’Oviedo que s’ha emportat el premi “la escoba de plata” a la ciutat més neta de tot l’Estat espanyol. A Oviedo no hi ha contenidors pels carrers i es una ciutat molt neta..... També es poden col·locar contenidors subterranis que no provoquen males olors i son més distrets. Hi ha pobles i ciutats on han començat a posar.