L'Univers_Sara i_Maria

3,371 views

Published on

CMC 2012

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,371
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,109
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L'Univers_Sara i_Maria

 1. 1. L'UNIVERS SARA LINARES I MARIA VISA 1 batxillerat A 2011 IES Guillem d'Alcalà
 2. 2. LA CIÈNCIA DE L'UNIVERS Astronomia: és una ciència de la natura que estudia tot el que es troba fora de l'atmosfera de la Terra. S'ocupa tant dels astres que ocupen l'espai, com els processos físics i químics que hi tenen lloc. Cosmologia: és la part de l'Astronomia en la qual s'estudia l'univers i s'hi fa una descripció tant del passat com del futur. Univers: és el conjunt de tot el que és observable i mesurable, i del qual ens arriba informació, i per tant podem estudiar desde el punt de vista científic.
 3. 3. HISTÒRIA DE L'UNIVERS <ul>1965, antena Wilson y Penzias </ul><ul><li>Big Bang: T ↑,l' Univers és un gas de partícules lliures que col·lisionen.
 4. 4. Aquest gas interracionava amb la llum, no era invisible.
 5. 5. Nucleosíntesi primordial-Univers es refreda: reaccions nuclears es conserven, obtenim Heli 25% i Hidrògen.
 6. 6. Època de desacoblament: 380.000 anys després T↓,3000º,gas és transparent, llum viatja lliurement per espai.
 7. 7. La T↓ a -270'4ºC, on
 8. 8. la llum s'expandeix i es + roja.
 9. 9. El gas de partícules forma galaxies, estrelles i planetes. </li></ul>· Els va arribar radiació tèrmica de tot l'espai · Descobriren que l'espai tenia temperatura, -270'4ºC. ·A l'inici de l'Univers la T seria més calenta.
 10. 10. LA CIÈNCIA DE L'UNIVERS Model geocèntric: explica una interpretació del cosmos a partir de la religió. Els impulsors foren Claudio Ptolomeo, Hiparco i Aristòtil. Es basava en que la Terra estava situada al centre de l'univers i els astres giraven al seu voltant.
 11. 11. LA CIÈNCIA DE L'UNIVERS Model heliocèntric: és conegut com a model estàndart o big bang. Impulsat per Aristarco de Sam os. Determina que la Terra i els altres astres giren al voltant del Sol. A més explica la distància entre la Terra i el Sol i els seus tamanys.
 12. 12. UNIVERS NEWTONIÀ <ul>1. Principi d'inèrcia </ul><ul>2. Principi de la dinàmica </ul><ul>3. Principi d'acció i reacció </ul>CIENCIA EXPERIMENTAL: són les teories físiques que comprovem de manera experimental a partir d'un conjunt de principis o lleis. Es desemvolupen i formen prediccions que es poden comprovar. Si el resultats són certs la teoria s'acepta .
 13. 13. UNIVERS RELATIVISTA TEORIA DE LA RELATIVITAT : la relativitat és una teoria física que explica la natura i el seu comportament. Es construeix a partir de tres teories. · Principi de la relativitat : les lleis de la física són les mateixes en tots els sistemes que estan en repós o a velocitat estable.
 14. 14. 2. UNIVERS RELATIVISTA · Constància de la velocitat de la llum : la velocitat de la llum és sempre la mateixa. Açò és incompatible a la física de Newton.
 15. 15. 2. UNIVERS RELATIVISTA · Principi d'equivalència : És l'efecte que un camp gravitatori exerceix sobre un sistema físic. És equivalent a l'efecte que suposaria sotmetre aquest sistema a un moviment accelerat.
 16. 16. Es considerava que l'Univers estava format només per la nostra galaxia. L'anomenaven “Univers illa”, formada per astres i per nebuloses. Considerades components de la Galaxia. UNIVERS ILLA Ara, se sap que són galaxies pròpies, tan llunyanes que es veu un núvol, com la galaxia d'andròmeda.
 17. 17. MATÈRIA I ESPAI <ul>Estan relacionats amb la gravetat, que atrau als còssos i a la llum al seu voltant. Aquesta traça un línia recta en l'espai pla. A l'Univers fa una línea corva, perque aquest es corvat per la matèria. </ul>
 18. 18. UNIVERS EN EXPANSIÓ <ul>Les galaxies s'allunyen entre elles, perquè l'Univers està en expansió. Quan més augmenta el temps, més ho fa la distància. A l'inici de l'Univers tot seria un punt, que donaria lloc al Big Bang. </ul><ul>L'expansió afecta a la matèria i la radiació. Quan més s'expandeix la llum més roja es veu. Açò s'anomena corriment al roig. </ul>
 19. 19. MATÈRIA FOSCA <ul>La força de la gravetat fa que les galàxies s'atrauen les unes a les atres, i per tant s'oposa a l'expansió que va crear l'Univers, el “Big bang”. <li>Si la densitat fòra més gran que l'expansió.
 20. 20. Si l'expansió fòra més gran que la densitat. </li></ul><ul>Per mesurar la densitat: <li>Mesurar la quantitat de matèria brillant.
 21. 21. Mesurar la massa dinàmica. </li></ul><ul>Per tant l'expansió serà eterna, no es frenarà. </ul><ul>Matèria fosca: és la que detectem però no podem veure. </ul>
 22. 22. INHOMOGENEÏTATS EN LA RADIACIÓ DE FONS <ul>Wilson i Penzias observaren que la llum era homogènia en intensitat i temperatura. Si aquestes variants són uniformes, també ho seria la distribució de la matèria. Va sorgir el problema de com es passà d'una estructura uniforme a la nostra. </ul><ul>Dos satèl·lits: <li>COBE: Petites diferències en temperatura i densitat.
 23. 23. WMAP: Mapa de radiació més detallat.
 24. 24. L'Univers a partir del desacoblament no era homogèni: contenia estructures que es desemvoluparen fins formar les actuals. </li></ul>
 25. 25. ENERGIA FOSCA <ul>Amb el mapa WMAP s'obtingueren dos parámetres: <li>Densitat: la massa del Univers és la densitat críticaAquetaestà formada per un 4% de matèria visible, un 26% de matèria oscura i un 70% de matèria deconeguda, que anomenem energia oscura.
 26. 26. Velocitat: Per a mesurar-la es comparen les velocitats d'expansió d'abans i d'ara. Se sap que l'expansió en el passat era més lenta que actualment: l'Univers està accelerant. Hi ha una força desconeguda repulsiva, més gran que la gravetat. </li></ul>
 27. 27. FI

×