Auteurs:

!  Prof.dr. J. van den Berg
!  Ir. J.R.W. Blom
!  Dr. K.L.L.M. Dittrich
!  Prof.dr.ir. E. Duval
!  Dr. J. d...
Infrastructuur

!  ICT is een commodity geworden. Het onderscheidend vermogen
  van instellingen ligt niet in het bezit...
Onderzoek

!  De komende vijf jaar zullen grids een belangrijke rol gaan spelen
  voor de ICT-infrastructuur van Nederl...
Onderwijs

!  De meerwaarde van ICT voor het onderwijs zal in de toekomst
  meer gelegen zijn in bijdragen aan onderwij...
Organisatie

!  Door het werken met informatiebeleidsplannen zullen innovatieve
  ICT-projecten beter binnen de ho-inst...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentatie Trendrapport 10 12 2003

639 views
571 views

Published on

Published in: Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
639
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie Trendrapport 10 12 2003

 1. 1. Auteurs: ! Prof.dr. J. van den Berg ! Ir. J.R.W. Blom ! Dr. K.L.L.M. Dittrich ! Prof.dr.ir. E. Duval ! Dr. J. de Haan ! Ir. C.C.M. Hendriks ! Prof.dr.ir. I.G.M.M. Niemegeers ! Prof.dr.sc.techn. N. Petkov ! Dr. L.A. Plugge ! Prof.dr. P.R.J. Simons ! Dr. J. Steyaert ! Prof.dr.ir. A.J. Udink ten Cate ! Prof.dr. M. Valcke ! Drs. Y.M. van der Veen
 2. 2. Infrastructuur ! ICT is een commodity geworden. Het onderscheidend vermogen van instellingen ligt niet in het bezit van ICT, maar in de wijze waarop het wordt gebruikt. (Leo Plugge) ! Teneinde van de technische ontwikkelingen te kunnen profiteren is het noodzakelijk de ICT-infrastructuur als centrale voorziening aan te bieden. (Chris Hendriks) ! De komende jaren kenmerken zich door de opkomst van ubiquitous computing en communicatie via allerlei gebruiksvoorwerpen. (Ignas Niemegeers)
 3. 3. Onderzoek ! De komende vijf jaar zullen grids een belangrijke rol gaan spelen voor de ICT-infrastructuur van Nederlandse universiteiten en hogescholen. (Nicolai Petkov) ! Webservices (middleware) zullen in de komende jaren een grotere rol gaan spelen in het informatiseringdomein van het ho en dat is toe te juichen. (Jörgen van den Berg) ! Standaarden zorgen voor interoperabiliteit, maar vergen de ontwikkeling van conventies binnen gebruikersgemeenschappen. (Erik Duval)
 4. 4. Onderwijs ! De meerwaarde van ICT voor het onderwijs zal in de toekomst meer gelegen zijn in bijdragen aan onderwijsvernieuwing dan aan efficiëntievergroting. (Robert Jan Simons) ! Onderwijsvernieuwingen met ICT in het hoger onderwijs dienen maximaal in te zetten op toepassingen waarin samenwerkend leren naar voren komt. (Martin Valcke) ! In het ho is de digitale kloof een generatiekloof die verkleind kan worden door een HRM-beleid gericht op een leven lang leren van docenten. (Jan Steyaert & Jos de Haan; gastauteurs)
 5. 5. Organisatie ! Door het werken met informatiebeleidsplannen zullen innovatieve ICT-projecten beter binnen de ho-instellingen worden ingebed en geïmplementeerd. (Alexander Udink ten Cate) ! Het administratief geweten van de bestuurder is pas gerust als informatie transparant beschikbaar is. (Robert Blom) ! Om op ICT te kunnen sturen is een samenhangend bestuurskader nodig, waarin de strategische, tactische en operationele doelen van de organisatie voorop staan. (Ysbrand van der Veen)

×