• Save
Ptice
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
5,005
On Slideshare
5,005
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
3

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • PTICE PTICE

Transcript

 • 1. PTICE
 • 2. OPŠTE ODLIKEIzgled i građa tela ptica prilagođena je posebnom načinukretanja – letenju i sposobnosti termoregulacije.Dijagnostičke osobine ptica su:-jedine današnje životinje koje imaju perje.-kljun (nemaju zube)-prednje noge preobražene u krila-šuplje kosti-kobilica (koštani greben na grudnoj kosti)-vazdušne kese-termoregulacija (održavanje stalne temperature tela)-razmnožavaju se polaganjem jajaZbog kretanja letenjem:- aerodinamično telo- jaki grudni mišići pomoću kojih pokreću krila tokom leta.
 • 3. GRADJA PTICAGlava:-Kljun-sačinjen od rožnematerije-Nemaju zube (da bi bilelakše-Oči - kod nekih izuzetnooštar vid (soko), kodnekih prilagođen noćnomvidu (sova)-Uši – samo otvori, kodnekih sluh izuzetan i služiza orjentaciju (noćneptice) Oblik kljuna ukazuje na ishranu ptica.
 • 4. GRADJA PTICATrup:-Krila (prednje noge)-Zadnje noge (rožnekrljušti)-Perje(termoregulacija iletenje)-Masna žlezda(vodene ptice)
 • 5. PERJEPerje nastalo radi održavanja telesne temperature.Pera su sačinjena od rožne materije (keratin)Pero: osnovna "grana" sa koje polaze hiljade malih "grančica" (perca) koje su međusobno povezane tako da čine glatku površinu pera.Postoji četiri vrste perja:- Dugo perje (letna pera) na krilima,- Repna pera za upravljanje i održavanje ravnoteže- Telesno kratko perje (pokrovna pera) pokriva telo ptice- Paperje (kratko, raščupano) održava temperaturu telaMitarenje promena perja.
 • 6. LETENJE Krila Perje Grudni mišići (belo meso) oslanjaju se na kobilicu - koštani greben na grudnoj kosti Vazdušne kese (služe za lakse održavanje tela u vazduhu) produžeci pluća od kojih neke zalaze I u šuplje kosti (da budu što lakše) - Nemaju zube takođe da bi bile lakše
 • 7. GRUDNI MIŠIĆI I SKELET
 • 8. Razmnožavanje Polno Polni dimorfizam kod mnogih Mužjaci upadljiviji Specifično ponašanje pri parenju Polažu jaja Vode brigu o potomstvu
 • 9. GRADJA JAJETA Ljuska (sa krečnjakom, čvrsta, ima pore) Belance i žumance (rezervna hrana) Embrion („beba“ ptić) Vazdušni dzep
 • 10. Ptići
 • 11. Ptići Kada ženka ptice položi jaja, ona se moraju održati toplima kako bi se budući ptići u njima razvili. Ovaj proces se zove ležanje na jajima ili inkubacija koju uobičajeno izvodi ženka ležeći na jajima u gnezdu i održavajući njihovu konstantnu potrebnu toplotu tokom izvesnog perioda. Neki ptići, kao na primer mladunci patke ili guske, čim se izlegu prate svoje roditelje u stopu, sami se hrane onim što pronađu i njihovo telo je prekriveno paperjem. Druge vrste ptica, kao na primer papagaji ili laste, rađaju se potpuno gole kože i bespomoćni su tokom određenog perioda dok ne ojačaju i ne počnu da se kreću, pa ih čuvaju i prehranjuju njihovi roditelji dok ovi ne dobiju perje i ne počnu da lete. Tek izlegli ptići u gnezdu - goli, nepokretni i bespomoćni, otvorenih usta čekaju da ih njihovi roditelji nahrane polusvarenom hranom .
 • 12. MIGRACIJE Kada životinja odlazi na dalek put svake godine kako bi pronašla hranu, toplije podneblje ili partnera za parenje, ona migrira. Do migracija dolazi u određenim periodima sezone i životinje uobičajeno prate ustaljenu rutu koja predstavlja i put povratka. Ptice se u jesen okupljaju u velika jata kako bi migrirala u toplije krajeve pre zime. Narednog proleća one se vraćaju nazad na svoje teritorije i u svoja prošlogodišnja gnezda. Pticama su od pomoći Sunce, Mesec, zvezde, pa čak i Zemljino magnetno polje kako bi se uspešno orijentisale u prostoru. Pored ptica, migriraju i neke vrste leptirova, plavi kitovi i lososi.
 • 13. MIGRACIJE