Generacija 50 60-70

 • 50 views
Uploaded on

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
50
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
2
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Stvarnost naših generacija.Za djecu koja su poznavala ovakav novac.Extra generacije1950 … 1960 … 1970
 • 2. Naše mame su kuhale s Vegetom, za tatu je “Gavrilović mesninarezak” bio zakon, djeca nisu razumjela zašto deda obožava“ljuti ajvar od Jadranke”, ali znali smo zašto baka tako radojede “Kraš bonbone 505 sa crtom”.Odrasli su pušili cigarete DRAVA, omladina je žvakala BazookeŠumi.
 • 3. Rodili smo se i preživjeli iako naše majke nikad nisu bile naultrazvuku, iako su radile do zadnjega dana trudnoće, a za liječenjesu uzimale ASPIRIN.Preživjeli smo iako su naši očevi služili domovini u JNA i to i do trigodine i iako se za tjelesne i duševne bolestiupotrebljavao univerzalni lijek domaća šljivovica. …
 • 4. … Nismo pili filtriranu vodu a ostali smo zdravi, u sedmoj godinismo se ponekad popiškili u krevet jer nismo imali Pampers pelene.Za razliku među spolovima nismo saznavali na forumima nego izrevija za mlade, igrali smo se doktora i sve nam je bilo jasno.Hit ljeta je bila Cockta s puno šećera i Ledo sladoled u čašici odpolumasnog mlijeka, pa opet nismo bili predebeli.Postali smo pioniri!
 • 5. Družili smo se, u igri se porezali na staklu, slomili zub, poderali hlače,padali sa susjedovog krova i dobili modrice. U trećem razredu smopoljubili djevojčicu/dječaka iz razreda, ravnatelju stavili grudu snijegau šešir, od učitelja dobili ćušku. Naši roditelji nisu radi odšteteunajmljivali odvjetnike i nisu ulagali tužbe na sudu.Sami smo naučili rješavati probleme.
 • 6. Nismo imali Playstation, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanalana televiziji (nego samo dva i to drugi jedino navečer),nismo imali DVD-playere, mobitele, kompjutore, chat room-ove...Imali smo stripove, družili smo se, igrali smo se kauboja i indijanaca,penjali se po drveću, padali na tlo, izgubili se na cijeli dan u obližnjojšumii preživjeli.
 • 7. Kao djeca smo se vozili u automobilima bez sigurnosnog pojasa, namotorima, po troje, bez kacige. Policija je imala nova luksuzna vozila.Odrastali smo, slušali Indexe, Bijelo dugme, the Beatles, Blondy,Furali smo se na hippy stil.Međutim pred školama nismo nikome prodavali drogu.
 • 8. Bili smo na radnim akcijama, svoje mišljenje izražavaliprotestima. S veseljem očekivali 25. maj praznik Titove omladine ipratili put štafete mladosti.Neki su govorili da nas nosi pogrešan tok, jer smo slušali ploče isvirali rok. Odgovarali smo im:“RAČUNAJTE NA NAS”.
 • 9. Imali smo slobodu, tražili smo pravdu, učili smo se dužnostima,naučili smo živjeti s pravima i dužnostima!Naše generacije su dale najviše uspješnih sportaša,izumitelja i znanstvenika do danas.
 • 10. Odrastali smo kao prava djeca po zakonima prirode,dok nisu počeli sudovi, vlade, država i njeneinstitucije određivati kako je treba živjeti.I ti si dio generacije: “Ne daj se generacijo”.
 • 11. Pozdrav EXTRA generacijama,1950 … 1960 … 1970.Živjeli prijatelji.Pošlji ovu poruku pokojemprijatelju i podsjeti ga kojojgeneraciji pripada.Možeš poslati i svojoj djeci, da videkako su živjeli njihovi roditelji.