Portfolio
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Portfolio

on

  • 565 views

Various Student Works

Various Student Works

Statistics

Views

Total Views
565
Views on SlideShare
563
Embed Views
2

Actions

Likes
0
Downloads
20
Comments
0

1 Embed 2

http://www.slideshare.net 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Portfolio Portfolio Presentation Transcript

  • Project Background: I chose a thesis that centered around the interactivity between both humans and a building and a site to a building. I initially realized that museums and other building types whose function was to display materials were the ideal form to base this thesis around. An aquarium was chosen because of both the fluidity of water and the constant state of motion that fish and other aquatic life are in. Both these factors lend themselves to creating a program that is far from static. Project Design Details: phillipsaltmarsh@gmail.com Choosing a site that had a strong connection to water was an important factor in the selection process. Peirce Island in Portsmouth, NH was chosen because it does have this strong connection to the surrounding water. The site features a number of water elements including a public pool and a waste water treatment site. Peirce Island was also a site that could benefit from the addition of an aquarium. Currently the island serves as mostly a park but is however located adjacent to a better utilized park and suffers because of it. The aquarium will serve as a magnet to draw visitors into the island’s interior where they would be able to fully explore the rest of the island. Design Intentions: In order to have a minimal impact on the surface of the site, the majority of the project was placed underground. The minimal program that exists above the surface is divided into two masses that begin to take on the form of aquatic creatures. This massing allows the surface to be utilized for plaza space and exterior exhibits. The surrounding site is allowed to flow into the plaza space leading visitors into its center. The experience of being underground is amplified by the contrast between the space at the Site Plan water’s edge and the space closer to the island’s center. Visitors are led from the dark interior towards the lighter edges by pockets of light that are allowed to enter and the height of the space that opens as (603) 986 4506 it approaches the exterior spaces. The design also makes use of the existing cove as an opportunity to show animals in a more natural habitat than is typically seen at aquariums. The Seacoast Aquarium also differs from typical aquariums in the many opportunities that it gives the visitor to view its collection. In a majority of aquariums, animals are held in tanks located within walls, this only allows them to be view from one direction. The majority of tanks at the Seacoast Aquarium are designed to allow visitors to walk around them and sometimes through them to give them a wider Phillip Saltmarsh Architecture Graduate Thesis Project Fall 2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Ground Floor Plan Sub Floor Plan Phillip Saltmarsh Architecture Graduate Thesis Project Fall 2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com Northern Elevation (603) 986 4506 Southern Elevation Phillip Saltmarsh Architecture Graduate Thesis Project Fall 2009
  • Project Background: The project was designed under the guidance of visiting professors from Sasaki Associates, Inc. and was split into two stages. The first was the master planning of the University of Balamand in Lebanon. The second was the design of a specific program within a specific site on the university. Project Design Details: The building was designed as a mixed use program that included housing for both phillipsaltmarsh@gmail.com students and faculty. And also one that would provide retail spaces including a restaurant and theaters as well as club space for the students. The site itself feature an existing parking garage and is situated along the main entrance to the university. The parking garage exists as a popular hangout for the students of the university. Design Intentions: The foremost factor of interest upon the site were the impressive views to the town of Balamand to the west and to the Mediterranean Sea to the north. The building was designed to give maximum exposure in these directions resulting in the abundant plaza spaces that look in these directions. The program was organized in such a way as to not interrupt these views. Large elements such as the cinemas and the bookstore were placed under a plinth so as to not obstruct. The two main plazas were split into two distinct uses. The northern plaza (left on plan) was given over to the public use and included the restaurant and various shops on the plaza (603) 986 4506 level. The southern plaza was retained for student use based on their earlier use of the site and feature the campus store as well as student clubs on the plaza level. The plaza that extends down the middle is intended to be a hybrid space where the two groups will meet and interact. The housing acts as a spine along the road that separates the interior program from the rest of the university as well as blocking much of the harsh sun during the day. As one enters the site through the bar, they are treated to a view of the town below. The projections of the rooms along the buildings interior facade act as a shading device as well as breaking up the wall. The depressions within the plazas are a reaction to the climate as well and function Phillip Saltmarsh by storing the cold air of the night and retaining it during the day. Dominant Views Community v. Student Use Programmatic Organization Prevailing Winds Solar Orientation and Climatic Issues Architecture Balamand Project Spring 2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com Ground Floor (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Second Floor Architecture Balamand Project Spring 2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com Section through Central Plaza (603) 986 4506 Western Elevation Phillip Saltmarsh Eastern Elevation Architecture Balamand Project Spring 2009
  • Architecture Balamand Project Spring 2009 Phillip Saltmarsh (603) 986 4506 phillipsaltmarsh@gmail.com
  • Architecture Balamand Project Spring 2009 Phillip Saltmarsh (603) 986 4506 phillipsaltmarsh@gmail.com
  • phillipsaltmarsh@gmail.com Northern Site Perspective Southeastern Site Perspective (603) 986 4506 Project Background: The Green House® Project is a new vision for the care of the elderly. The vision is about the deinstitutionalization of elderly care facilities. To succeed in this, the number of residents in each unit is limited to about a dozen and they are cared for by Shahbazim. Residents are encouraged to help out with the cooking and other household chores and are given free range throughout the building. The idea is for them to be part of a community rather than simply a resident. A few of the key concepts that encourage a feeling of Phillip Saltmarsh community are one large communal table to eat at and a large community space to gather within. Project Design Details: The site is located in Claremont, CA on the corner of an existing retirement community. Three units to house a total of ten residents each were required within the program, each resident would have a private bedroom and bathroom. Central program elements such as the kitchen, great room, and dining room were designed to be as open as possible to allow site lines for staff. Each unit is designed to have its own private external space where residents can gather. The three unit entrances are clustered together around a central node to help create a community between the units. Architecture Green House® Project Fall 2008
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Design Intentions: There was a strong intent to create a sustainable building; this included creating green roofs and using sustainable materials within the buildings. There was also an intent to create a warm welcoming interior, this meant using natural materials and allowing for a large amount of sunlight to enter the building. Architecture Green House® Project Fall 2008
  • Architecture Green House® Project Fall 2008 Phillip Saltmarsh (603) 986 4506 phillipsaltmarsh@gmail.com
  • Architecture Green House® Project Fall 2008 Phillip Saltmarsh (603) 986 4506 phillipsaltmarsh@gmail.com
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Project Background: The project was to create a multi-programmatic tower in the center of Le Corbusier’s Chandigarh district. Project Design Details: The tower would house both office and hotel spaces. Architecture Chandigarh Tower Spring 2008
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Design Intentions: Designing in a different country provided some interesting challenges. The first was the extreme climate; to solve this a large shading device was suspended from the top of the structure. This device was designed to both allow for the collection of rainwater as well as to block the sun. Natural ventilation was also implemented, operable louvers located within the corners of the building would open during the night to allow for air to cycle throughout the building. Architecture Chandigarh Tower Spring 2008
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Milwaukee Art Museum Structure Phillip Saltmarsh Exhibition Hall Design and Structural Analysis of Milwaukee Art Museum These two projects are from an advanced architectural technologies class that dealt specifically with building structures. The exhibition hall structure is designed to be uninterrupted to allow the transport of large items specifically boats. Architecture Structural Analysis 2008
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Renzo Piano’s San Nicola Stadium in Bari, Italy. Modeled and rendered with Rhino. (Above) Rendered with 3DSMax. (Below) Architecture Other 3D Modeling Work 2008
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh Dragonfly body modeled with Rhino. (Above left) Alvar Aalto’s Paimio Chair modeled with Rhino. (Above right) Lifeguard tower modeled and rendered with 3DS Max. (Below) Architecture Other 3D Modeling Work 2008
  • Poster to raise global warming awareness. The poster uses simple typography to express the shape of a thermometer and get its message out. phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 These images represent the expression of love. Each image had specific requirements. The first image was to use shapes, I chose to modify to hearts to act as lips kissing. The second image was to incorporate a photo, I chose to add a couple kissing. The third image was to express the idea of loneliness, I chose to remove one of Phillip Saltmarsh the people leaving the other alone. Graphic Design 2008-2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh This project was to redesign a corporate logo and then to create a series of new materials using it. I chose to redesign the North Face logo because of the obscurity of what the current logo represents. Graphic Design 2008-2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh This project was to design a six-sided cube to represent a certain typeface. The design is meant to have no starting point and no ending point because of the nature of a three dimensional medium. Graphic Design 2008-2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh This project was to emulate the style of a famous graphic designer and create a new modern poster based on a speech given by architect William McDonough. I chose the issue of renewable energy and designed it after designer A.M. Cassandre. Graphic Design 2008-2009
  • phillipsaltmarsh@gmail.com (603) 986 4506 Phillip Saltmarsh This project was to create a booklet composed of various song lyrics. Each page’s layout should be designed around a chosen meaning from that song. The typography should also reflect the importance of certain lines from within the song. Graphic Design 2008-2009
  • Graphic Design 2008-2009 Phillip Saltmarsh (603) 986 4506 phillipsaltmarsh@gmail.com