Povestea craciunului

345 views
280 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
345
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Povestea craciunului

 1. 1. POVESTEACRĂCIUNULUI Prof. Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău
 2. 2. IstoriaCrăciunului
 3. 3. Peste tot în lume, oamenii sărbătoresc Crăciunul.Această sărbătoare sfântă are loc de mai bine de2000 de ani, cu propriile tradiţii sau cu altele,împrumutate. Multe dintre acestea au apărut însăcu mult înainte de naşterea lui Iisus. Crăciunul seserbează de mai bine de 4000 .Cele 12 zile aleCrăciunului, aprinderea lumânărilor, oferireacadourilor, paradele, colindătorii din casă în casă,mesele de sărbătoare şi procesiunile religioaseau "rădăcinile" departe în timp, de lamesopotamieni.
 4. 4. Multe din aceste tradiţii au început cu celebrareamesopotamiană a Anului Nou. Mesopotamieniicredeau în existenţa mai multor zei şi a celui care-iconducea - Marduk. În fiecare an, la sosirea ierniise credea că Marduk purta război cu forţele răului,şi avea nevoie de susţinători - mesopotamieniiserbând astfel Zagmuk, pentru ultimele 12 zile aleanului. Regele mesopotamian trebuia să jurecredinţă zeului Marduk şi să moară până la sfârşitulanului, alăturându-se astfel zeului şi oferindu-iajutor ca să câştige războiul. În haine regeşti eraînsă îmbrăcat un criminal de rând şi sacrificat înlocul regelui.
 5. 5. Persanii şi babilonienii aveau o sărbătoareasemănătoare, numită Sacaea, aceasta incluzândşi o parte în care rolurile erau inversate: sclaviideveneau stăpâni , iar aceştia sclavi.Primii europeni credeau în spirite, vrăjitoare,stafii şi spiriduşi. Când se apropia Solstiţiul deiarnă, cu nopţi lungi şi zile scurte, oamenii setemeau că Soarele nu se va mai întoarce şi ţineauserbări şi ritualuri închinate acestuia,implorându-l să revină.
 6. 6. În Scandinavia, pe timpul iernii, Soareledispărea pentru multe zile. După 35 de zile,cercetaşi erau trimişi în munţi să vadă când vaapare acesta, iar la aflarea veştilor bune sesărbătoarea Yuletide, cu ruguri uriaşe aprinse şiuneori cu crengile copacilor împodobite cumere, care să reamintească de revenireaprimăverii şi a verii.Grecii antici aveau o sărbătoare similară cuZagmuk/Sacaea închinată zeului Cronos carepurta război cu Zeus şi Titanii lui.
 7. 7. Romanii îl sărbătoreau pe zeul Saturn,sărbătoarea numindu-se Saturnalia şi ţinea de lamijlocul lunii decembrie până pe 1 ianuarie.Sărbătoarea includea carnavaluri pe străzi, mesefestive, vizite la prieteni şi schimburi de cadouriaducătoare de noroc. Romanii îşi împodobeaucasele cu ghirlande din laur şi brad în careaprindeau lumânări, iar stăpânii şi sclavii îşiinversau rolurile. Saturnalia romanilor era osărbătoare a bucuriei,dar creştinii au considerat-opăgână pentru că onora un zeu păgân. Primiicreştini au vrut ca naşterea Pruncului Iisus să fieo sărbătoare religioasă solemnă, nu una plină deexcese, păgână, precum Saturnalia.
 8. 8. Pe măsură ce creştinismul câştiga teritoriu,biserica era alarmată de faptul că cei convertiţicontinuau să serbeze Saturnalia. Deşi iniţial aîncercat să interzică această sărbătoare păgână,biserica a decis ca aceasta să fie schimbată şiînchinată naşterii Pruncului Sfânt, fiul luiDumnezeu.Unele surse susţin că sărbătoareaCrăciunului a apărut ca o competiţie a sărbătoriipăgâne Saturnalia în luna Decembrie.
 9. 9. Ziua de 25 Decembrie nu era sfântă doarpentru romani, ci şi pentru persani, acăror religie – mithraism- era în competiţiecu creştinismul. În final însă, bisericacreştină a reuşit să preia entuziasmul,luminile şi cadourile de la Saturnaliapentru sărbătoarea Crăciunului.
 10. 10. Povestea naşteriiPruncului Sfânt
 11. 11. În vremea Imperiului Roman condus deîmpăratul Cesar Augustus, şi a Israeluluiguvernat de regele Irod, în Nazareth trăia untâmplar pe nume Iosif şi o tânără virginăMaria, care avea să-i devină mai târziu soţie.Maria îi povesti într-o zi lui Iosif că a fostvizitată de un înger ce i-a spus că ea este ceaaleasă să dea naştere Fiului lui Dumnezeu, pecare avea să-l numească Iisus.
 12. 12. Într-o zi împăratul a trimis înştiinţare ca toţioamenii să se reîntoarcă în oraşul natal pentru afi înregistraţi pentru o nouă taxă. Deşi Maria eraînsărcinată şi aştepta să nască , a părăsitNazarethul împreună cu Iosif, şi s-au îndreptat spreoraşul Bethlehem. Călătoria a durat multe zile şi seputeau odihni doar noaptea.
 13. 13. În noaptea în care s-a născut Iisus, o stea mare aapărut deasupra Bethlehemului, vizibilă de ladepărtare. Ciobanii ce se îngrijeau de turmele deoi în câmp s-au speriat şi au vrut să o ia la fugăcând un înger le-a apărut deodată în faţa ochilorşi le-a spus: "Nu vă temeţi, căci vă aduc o vestebună, care va fi o mare bucurie pentru totnorodul. Astăzi în cetatea lui David, vi sa născutun Mântuitor, care este Hristos, Domnul. Iatăsemnul, după care-L veţi cunoşte: veţi găsi unprunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle".
 14. 14. Şi deodată cerul s-a umplut de îngerilăudând pe Dumnezeu şi zicând: "Slava luiDumnezeu în locurile prea înalte, şi pacepe pământ între oamenii plăcuţi Lui."După plecarea îngerilor, ciobanii s-auîndreptat spre Bethlehem şi l-au găsit pepruncul Iisus căruia i s-au închinat.
 15. 15. La răsărit de Ierusalim trăiau trei regi (crai):Caspar - regele Tarsusului, Melchior - liderulArabiei şi Balthazar - regele Etiopiei, iar cândfiecare a văzut steaua strălucitoare deasupraBethlehemului a plecat spre ea. Oamenii cred căcei trei Crai de la Răsărit au călătorit 12 zile dupănaşterea lui Iisus,călăuziţi de steaua strălucitoare,şi au ajuns în Bethlehem în cea de a 12-a noapte,cunoscută şi sub numele de Epifania. Aflându-l peIisus în iesle,cei trei Crai i s-au închinat şi i-au pusîn faţă daruri: aur, tămâie şi mir. După o noaptepetrecută în cavernă s-au reîntors în propria ţarăsă vestească naşterea Mantuitorului.
 16. 16. Moş Crăciun
 17. 17. Partea cea mai interesantă pentru copii estevenirea Moşului. Acest obicei îşi are originile înculturile vestice, unde Crăciunul este de mulţi aniun prilej pentru a face schimb de cadouri. O partedin aceste cadouri sunt atribuite personajului pecare îl numim Moş Crăciun. În unele culturi sespune că Moş Crăciun ar fi proprietarul hanului înal cărui grajd s-a născut Iisus. Căsindu-se că arefuzat să o primească în casă pe Fecioara Maria,Crăciun, a promis să facă în fiecare an cadourituturor copiilor din lume.
 18. 18. În unele ţări, în special în America Latină,tradiţia spune că Moş Crăciun este cel careface jucăriile apoi le dă copilului Iisus care leîmparte copiilor. Este o modalitate de a împăcatradiţia, religia şi consumerismul caracteristicsecolului nostru.Imaginea Moşului, aşa cum oştim astăzi a fost realizată de desenatorulThomas Nast, care a creat în fiecare an oimagine, începând din 1863. Până în 1880 MoşCrăciun s-a transformat în personajul pe care îlştim astăzi, iar imaginea sa a fost oarecumstandardizată prin publicitate în anii 1920.
 19. 19. O oarecare influenţă la crearea personajului aavut tradiţia nordică, care spune că Moş Crăciuncolindă întreaga lume în noaptea de Crăciun,într-o sanie trasă de reni zburători. Întrucâtsărbătoarea are loc iarna, a apărut mitul căMoşul ar trăi într-un loc friguros şi înzăpezit, şianume Laponia finlandeză. Foarte aşteptat decopii este şi momentul în care împodobimbradul. Deşi nu se ştie foate clar originea sa, secrede că bradul de Crăciun provine din tradiţiileşi ritualurile păgâne care însoţeau solstiţiul deiarna şi includeau ramuri de brad.
 20. 20. Bibliografie:1.www.crestinortodox.ro/craciun/2.www.descopera.org/originea-si-istoria- craciunului/3.ro.wikipedia.org/wiki/Crăciun

×