Het Nieuwe Pensioenverhaal in Hollywood (15)

342 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Het Nieuwe Pensioenverhaal in Hollywood (15)

  1. 1. Het Nieuwe Pensioenverhaal in Hollywood (15)Door Peter de KusterMeer dan alleen een geldkwestie: Dances with WolvesWe doen er allemaal goed aan om een moment stil te staan van ons werk en te leunen tegeneen verhaal dat ons kan bevrijden van gevoelens van futiliteit, frustratie, onbeduidendheiden zelfs falen. We leunen tegen deze deur door onszelf af te vragen wat we moeten doenom een geweldig gevoel van betekenis in ons leven te krijgen. Wanneer dit verhaal eenmaalontsloten is, zal al het andere, inclusief ons financieel management, op zon maniergeordend worden dat het dat betekenisvolle bestaan versneld en zekerstelt.Wat kan jij doen om een betekenisvolle en financieel slimme Reis van de Held te maken injouw leven. Je kunt deze reis van de held beginnen door deze drie stappen te volgen:1. Beslis wat er voor nodig is om jouw werk betekenisvol te vinden.2. Begin te zoeken naar innovatieve manieren om jouw middelen (geld, tijd en vaardigheid)te gebruiken om het leven te kopen dat jij wilt;3. Maak proefritten in jouw droom job en leven en partner met die mensen die jou kunnenhelpen jouw doelen te formuleren en bereiken.Geluk, vervulling, balans, tevredenheid, zekerheid, betekenis en succes zouden niet deneven - producten dienen ten zijn van ons leven: zij zouden de doelen dienen te zijn!.Wanneer wij eenzijdig focussen op geld of werk of vrije tijd ten kosten van andere gebiedenvan betekenis in ons leven ontzeggen wij onszelf het geluk. Worden wij Les Miserables.
  2. 2. Onthoud, jouw leven gaat niet over het verdienen van geld - jouw geld gaat over hetverdienen van een leven.Sommige mensen ontdekken dat wanneer zij de vermogens die zij hebben verzameld in heteerste deel van hun leven optellen en naar een plaats verhuizen waar de kosten om te levenvele malen minder extravagant zijn, zij hun tijdstip van bevrijding jaren eerder kunnen latenzijn. Zij dansen met wolven. Dit scenario is mogelijk voor diegenen die profijt hebben gehadvan de waardering van hun onroerend goed, aandelen etc. Door naar een minder dure plekte verhuizen en het werk te blijven doen waar zij van genieten hebben deze individuenontdekt dat er niet zo veel geld nodig is als zij dachten om hun reis van de held te maken.Zou het voor jou mogelijk zijn om je vermogen in te zetten en je kosten vanlevensonderhoud te verlagen zodat je eerder vrij bent? Dit kan wanneer je ja zegt tegen devolgende vragen:* Heb je genoeg liquide vermogen zodat een jaarlijkse uitkering van dat vermogen tegen 8procent een belangrijk deel van je kosten van levensonderhoud afdekt? Bijvoorbeeld, eenvermogen van euro 500.000 x 8 procent is Euro 40.00 per jaar, of Euro 3.333 per maand voorbelastingen; Euro 750.000 x 8 procent is Euro 60.000 per jaar, of Euro 5.000 per maand voorbelastingen.* Kun jij een aanzienlijk bedrag besparen in jouw maandelijkse uitgaven door het verlagenvan uitgaven als auto, kosten huis, clublidmaatschappen enzovoorts?* Kun je een additioneel inkomen blijven verdienen in de nieuwe locatie zonder hetonwenselijke werk - stress scenario terug te laten keren;
  3. 3. * Kun jij jezelf disciplineren en je te weerhouden van het aangaan van nieuwe schulden?;* Zul je tevreden zijn om te leven op de plek en in het tempo van je nieuweomstandigheden?Wanneer je ja op deze vragen hebt geantwoord ben je een kandidaat voor de reis van deheld benadering van het moderne pensioneren. Zoals Kevin Costner in Dances with Wolvespensioneert van zijn eerste loopbaan als officier in het leger om over te stappen naar eenminder stressvolle, betekenisvollere en gelukkiger levensstijl. Wanneer je ja kuntantwoorden op al deze vragen behalve de eerste (genoeg liquide vermogen hebben om instaat te zijn met het rente inkomen de kosten van levensonderhoud te financieren), dan kunje kijken of je een paar jaren meer vermogen opbouwt naar dat doel. Hoeveel en hoe snel jezon bedrag aan vermogen kunt opbouwen kan neerkomen op jouw verdiensten en jouwgeld discipline.Ik ben tot de conclusie gekomen dat meer pensioneringen zullen falen om redenen die nietmet geld te maken hebben dan om geldredenen. Welk verschil zal al onze financiëleplanning voor de toekomst maken wanneer we geen idee hebben welk soort leven we willenaankopen met dat geld? Geld heeft op zich zelf geen waarde. Geld is alleen bruikbaar intermen van wat je er mee kunt doen. Net zo belangrijk als sparen voor onze toekomst is hethebben van een verhaal over wat je kan zijn en doen wanneer je financieel vrij zou zijn. Ditmoet samengaan met het rekenwerk wanneer je een succesvolle transitie hoopt te hebbenvoor wat jouw volgende fase in het leven kan zijn. Miljoenen mensen sparen voor wat een35 jarige reis kan zijn met geen enkel idee waar die reis hen kan brengen. Deze individuenhebben een ticket maar hebben geen reisgids.
  4. 4. Hoewel jouw vrijheid om een transitie te maken afhangt van of jij jouw financiële huis oporde hebt, hangt het van veel meer dan financiële factoren af. Ik noem dat het Zij LeefdenNog Lang en Gelukkig verhaal. Geld is belangrijk in dit verhaal net als fysieke gezondheid,mentale gezondheid, eten/drinken, fitness, sociale relaties, persoonlijke relaties,intellectuele stimulering en balans. Veel pensioenverhalen zijn minder dan prachtig envervullend om de eenvoudige reden dat de voorbereiding eenzijdig de focus had op de geldaspecten van pensioneren. Waarbij weinig tot geen rekening is gehouden voor de kwesties,stress en uitdagingen van een radicale levenstransitie. Dit feit wordt nu schoorvoetenderkend door de financiële bedrijfstak.Congressen in 2010 - 2012 over pensioen brachten ideeën naar voren dat:* Het verhaal van pensioneren wereldwijd dramatisch aan het veranderen is;* Consumenten meer verantwoordelijk moeten worden voor het succes of falen van huneigen pensioneren;* De financiële bedrijfstak een veel betere job moet doen voor de educatie van het publiekover de eigenschappen, mogelijkheden en parameters van dit nieuwe pensioneren.Financiële planning in de 21e eeuw zal veel meer gaan over persoonlijke levenszaken danover geldzaken. Het zal gaan over het genereren van een nieuwe identiteit, een nieuwe jij,het financieren van jouw geluk, het financieren van een nieuwe fase in jouw leven. Hoewelgeld een primaire overweging is in deze nieuwe fase van het leven is het slechts 1 van vele.Toekomstige gepensioneerden dienen zich af te vragen wat zij willen doen met hun leventijdens pensioneren, en wat de persoonlijke implicaties van pensioneren voor hen zijn.
  5. 5. Babyboomers zoeken een betekenisvolle rol in latere jaren. Geld is belangrijk voor hen, maarook de kwaliteit van het leven tijdens hun pensionering.Ik veronderstel, aangezien je dit verhaal tot nu toe gelezen hebt, dat je al enige basisideeënover jouw toekomst hebt vastgelegd in jouw eigen verhaal, namelijk:* Pensioneren op elke vastgestelde leeftijd is een ouderwets concept;* De leeftijd waarop je pensioneert of de beslissing om te pensioneren is gebaseerd op eeninnerlijk verlangen en niet op externe middelen;* Werk kan en zou een expressie dienen te zijn van jouw hart en engagement en een middelom een betekenisvolle transitie te maken voor de wereld waarin wij leven;* Veel van het proces van ouder worden hangt af van keuzes die we maken ten aanzien vanactiviteiten waarin wij geëngageerd zijn, ons verhaal hierover en onze houding.* Ik kan doen met mijn leven wat ik wil wanneer ik serieus word over doen waar ik van houdmet mijn tijd, energie en middelen. Ik kan dansen met wolven.

×