Your SlideShare is downloading. ×

De Held in Geld Innovatie - voor Financieel Dienstverleners

76

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
76
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. De Held in Geld InnovatieVOOR FINANCIEELDIENSTVERLENERS
 • 2. Creëer Jouw Eigen Heldenverhaal Als Financieel Dienstverlener Peter de Kuster Oprichter van De Reis van de Held met Rachelle Wessels
 • 3. De Held in Geld Innovatie
 • 4. De Held in Geld InnovatieWe schreeuwen om innovatie. Daarna trekken we ons weer terug in onze schulpwanneer een toezichthouder ons “aanspoort” om een risicovol nieuw produkt stopte zetten omdat het de status quo zou verstoren.We smeken om “meer risico’s nemen gedrag”. Daarna nemen we een youtubefilmpje op van de “moedige” speech van het lid van de Raad van Bestuur dieachter een bureau of een spreekgestoelte staat. Of deelneemt aan een conventie.We dagen onze mensen uit om ‘nieuwe technologie in te zetten’. Daarna eisen wijdat zij met ‘veilige’ leveranciers werken.En vragen van onze medewerkers in kantoren door het hele land en in callcentraom ‘verkooplijstjes’ bij te houden.(Geen wonder dat de “innovatieve Held in Geld onderneming” een mythe blijft)“At Intuit, learning and development isn’t a series of events, but a part of our every-day culture and our talent management philosophy. We encourage employees to‘Bring your whole self to work’. We recognize that personal and professional growthgo hand – in – glove and make broad efforts to encourage both.• Ik stel mij een sales team voor met Helden in Geld die net zoveel energie steektin het binnenhalen van ‘De Vreemde Klant’ als in het binnenhalen van ‘De GroteKlant’.• Een Held in Geld Talent Manager die kandidaten vraagt: “Omschrijf het meest heroïsche project dat jij ooit hebt ondernomen, en hoe jij erin geslaagd bent om dit legendarische verhaal na te vertellen.”• Een Held in Geld Inkoop Manager die op zoek is naar leveranciers die niet alleen voldoen aan de ‘Duurzame – Volgens – het Boekje Regels’, maar ook ‘Nieuwe Queestes Kansen’• Een Held in Geld CEO die erop staat dat zijn of haar Raad van Bestuur, naast de Usual Suspects (wit – man – ja zeggers) een goede verzameling van Helden en Heldinnen heeft – mannen en vrouwen van elke kleur die niet ‘Ja’ zeggen zonder er ‘EN’ aan toe te voegen.De Reis met Nieuwe Helden en Heldinnen als BondgenotenElk bijzonder verhaal van innovatie begint met een held of heldin die nieuwe, somsvreemde, helden en heldinnen ontmoet met een ‘wij kunnen de wereld verand-eren en gaan het ook doen’ mentaliteit… En weet je, die spirit is aanstekelijk.
 • 5. Het zorgt ervoor dat de held of heldin uit zijn of haar bekende wereld vertrekt en Wat ik wel geloof is dat wanneer ik mijzelf in contact dwing te komen met ‘helden aan een nieuw avontuur begint. en heldinnen’ van elke soort, kleur, onderneming… dat deze helden en heldinnen En nooit meer omkijkt! mij zullen raken, gewild of ongewild, naar iets nieuws en opwindend, iets vreemds en Ik heb een harde les geleerd in de financiële dienstverlening de afgelopen decennia. prachtigs. Ik zal veranderen vanwege 1 en slechts 1 ding: Ik ben ertoe gedwongen! De Tragiek van Grote Financieel Dienstverleners Innovatie is eenvoudig. Noem mij gek. Kan ik aan. Maar luister naar mij. ‘Innovatie’ – de sine qua non om excellent te worden – Een Held in Geld – in deze turbulente tijden – is eenvoudig. Niet moeilijk. Ik ben uitgesproken tegen ‘het veilig spelen’ dat zo doordrongen is in de financiële dienstverlening. Het heeft tragische gevolgen. Ik zie drie primaire obstakels voor in- Fundamenteel Verhaal: novatie van de gevestigde orde in de financiële dienstverlening: Hang uit met Helden en Heldinnen en je zult meer heroïsch worden. Hang uit met Saaie mensen en je zult saaier worden. •De angst voor kannibalisering. Financieel dienstverleners maken zich zorgen dat een Cool Produkt” de markt kan “verwarren” en negatieve gevolgen hebben Zou het echt zo simpel zijn? Ik denk van wel. voor hun verkoop in andere markten. Hoewel mensen mij soms een ‘vernieuwer’ noemen in de financiele dienstverlening • Een excessieve cultus van luisteren naar de klant”. Een te grote nadruk op klant geloof ik niet zo in ‘vernieuwing’. Ik geloof niet dat de lancering van een ‘strategisch en resulteert in de ‘slavernij van demografie, marktonderzoek, focus groepen, initiatief’ of het creëren van een “briljant nieuw produkt” of “customer journey ‘customer journeys’, ‘luisteren naar de klant’ leidt tot analyse = paralyse. En be expeditie” of ‘social media programma’ opeens mensen ertoe zal brengen om hun houd van de status quo. angst te verliezen om te falen, of ondernemend te maken, of wat dan ook. •De verleiding van een voorsprong die je kunt vasthouden. Het is een mythe, een illusie. In plaats daarvan zouden ondernemingen zich focussen op een Huidig Voordeel. En hopen dat zij er lang genoeg aan kunnen vasthouden om iets nieuws te verzinnen.Het Intuit Team. Marktleider in VS in online persoonlijke financiële tools.
 • 6. Nieuwe Helden en Heldinnen Gevraagd.Hoe bereiken wij innovatie? Word Heroisch! We dienen Heroïsme in ons middenuit te nodigen. Heroïsche werknemers. Heroïsche klanten. Heroïsche leveranciers.Heroïsche alliantie partners. Heroïsche leden van directies en Raad van Bestuur.Enzovoorts.Het verhaal is heel simpel. (en zeer krachtig). Ga om met saaie mensen en jewordt saai. Vreselijk saai. Bank- Stellen. Ga om met helden en heldinnen van elkesoort, rang, stand, kleur, ondernemingstype en je wordt heroïsch. Prachtig heroïsch.Ik vertel mijn verhaal, elke keer weer, dat dit de enige zekere strategie is voor Con-tinue Persoonlijke Vernieuwing en Radicale Ondernemings Innovatie. Een Reis vande Held.Heroische Klanten“Future defining customers may account for only 2 percent to 3 percent of yourtotal,” stelt Adrian Slyworzky van Mercer. Maar voegt hij eraan toe: “They representa crucial window to the future”. Als conclusie schrijft hij: “The future has alreadyhappened. It’s just not evenly distributed”. (Klinkt als een actuaris!)Dus wat heb jij EXACT gedaan om zeker te stellen dat jouw Portfolio van Klantendeze Helden en Heldinnen bevat. Ik moedig je aan, smeek je eigenlijk, om kwan-tatief .. elke klant in die portfolio te meten. ZIJN ER GENOEG HELDEN EN HELDINNENAAN BOORD? Gelukkige, succesvolle mensen in hun geldzaken. (Waarschuwing:wanneer je jezelf niet in staat vind om helden en heldinnen in geld als klant te krij-gen is jouw produkt of dienstenportfolio vroeger of later echt in problemen!).Saaie klanten = jij bent saai!Coole klanten = jij bent een held in geld!Heroïsche Directie en Raad van BestuurAlles wat je hoeft te doen is te kijken KIJK naar een foto van de directie en/ofRaad van Bestuur in het jaarverslag. Oud. Oud. Oud. Moe. Moe. Moe. Geenhelden. Geen heldinnen. En angstaanjagend en hopeloos niet representatief voorde markt die je bedient.Directies en Raden van Bestuur doen ertoe (veel). Dus benoem helden en heldin-nen in jouw directie/bestuur.
 • 7. Vraag jezelf af: heeft mijn directie/bestuur:•Minstens 30% vrouwen?•Op zijn minst 1 allochtoon?•Op zijn minst een gay duo•Een aantal leden onder de 35 jaar?Ik ben geen voorvechter van positieve discriminatie. Ik ben een voorvechter vaneen directie/bestuur wiens samenstelling een afspiegeling is van de markt (diver-siteit) en technologie (jeugd) die onze grootste uitdagingen vertegenwoordigt.Saaie directie/bestuur = Jij bent Saai.Coole directie/bestuur = Jij bent een Held in GeldHeroïsche ProjectenHeroïsche Projecten. Jouw onderneming definieert zich door haar portfolio vanprojecten. Dus: is die project portfolio zo heroisch als de tijden vereisen?•Zijn er genoeg helden en heldinnen in jouw 26 personen Held in GeldTraining Afdeling?•Zijn er genoeg “heroïsche projecten” in jouw afdeling portfolio? (een afdeling iseen portfolio van projecten)Afdelingen hebben mensen. Afdelingen doen projecten.Dus: Meet (verdomme) jouw afdeling op heroïsme.Idee in detail: Je hebt 14 actieve projecten. Vier van hen zijn groot. Op een heldin geld schaal (1= Oppoetsen van huidige appeltjes. 10= Geweldig avontuur!),hoeveel van de 14 scoren een 7 of hoger? Van de vier grote projecten, hoeveelscorgen een 6 of hoger?Saaie Projecten: Jij bent Saai.Coole Projecten: Jij bent een Held in GeldHeroïsche OntmoetingenMet wie heb jij geluncht vandaag? Of gefietst? Zelfde mensen als altijd? Of eenheroïsch nieuw iemand? Een held of heldin van jou? Een rolmodel die jou uitdaagten die jouw uitnodiging heeft geaccepteerd?Ik ben een Verzamelaar van Rolmodellen. Ik wil zeker zijn dat mijn ondernemingjaren voor blijft op mijn energieke concurrenten. Om een kleine kans hierop te heb-ben is het essentieel om in contact te blijven met helden en heldinnen die op zijnminst mijlen voorop lopen.
 • 8. Hoe doe je dat?Breng tijd met hen door.Reis langs verhalen van jouw helden en heldinnen.Figuurlijk en vooral LETTERLIJK.Gebruik je reizen, jouw vakanties, jouw zakentrips, jouw zakenlunches om uitjouw Comfort Zone te komen. Comfortabel zijn is veel eenvoudiger. En het is ookWaardeloos.Dit zijn vreemde, turbulente, heroische tijden. Ze vergen het gezelschap vanhelden en heldinnen.Saaie ontmoetingen: Jij bent Saai.Coole ontmoetingen: Jij bent een Held in GeldDe Overbodigheid van ‘Planning’Ontsla de planners/denkers/strategen. Huur de actie helden en heldinnen.We hebben geen geavanceerde strategieën en plannen nodig.! Er is geen tijd omte plannen!. We hebben Actie nodig! We hebben Nieuwe Helden en Heldinnennodig!Helden en heldinnen zijn mensen die de moed hebben om op te staan. Boven hetmaaiveld uit te komen en conventionele wijsheid aan te vechten.Geen plannen. Geen processen. Geen business redesign. In plaats daarvan: eenrange van ver uit elkaar liggende Nieuwe Rolmodellen… die met hun verhalen deweg wijzen voor hun peers als de Nieuwe Cultuur Dragers.Dit zijn heroïsche tijden in de financiele dienstverlening. Daarom dienen we‘heroïsch” te denken.Opnieuw: innovatie is eenvoudig.Saaie …..collega’s: Jij bent Saai.Coole ….reisgenoten: Jij bent een Held in Geld.De Macht van Schepen VerbrandenEchte innovatie gaat helemaal over … Schepen Verbranden. De kracht en machtvan een allesomvattend verlangen om vooruit te gaan en niet meer om te kijken.Het ultieme voorbeeld van die benadering is die van de ontdekkingsreizer Her-nando Cortez. Het verhaal gaat dat Cortez met zijn groep soldaten landde inVeracruz in Mexico. Zij gingen landinwaarts. Zij confronteerden dodelijke ziekte,woeste leefcondities en een resolute vijand. Bevreesd dat de soldaten zouden ca-pituleren en hun vastberadenheid om door te gaan verliezen ging Cortez over opeen prachtig mooie simpele remedie: Verbrand de Schepen.
 • 9. Dat is een Heroïsche Strategie.Vraag: Heb jij ‘jouw schepen verbrand’?Heb jij er 1 verbrand die jou tot hier heeft gebracht?In practische termen, ‘het verbranden van jouw schepen”’ betekent hetschoonmaken van jouw portfolio van ‘succesvolle’ verhalen van gisteren. Er zijnondernemingen daarbuiten – Helden in Geld ondernemingen – die ’t snappen.Intuit’s Scott Cook, Virgin’s Richard Branson, Charles Schwab, Skandia verkochtenondernemingen die deel waren van hun succes.Hoe krijg jij jezelf in de ‘schepen verbranden’ legende? Simpel:Vind de helden en heldinnen!Haal ze binnen in jouw verhaal!Luister naar hen!Neem ze in Vertrouwen!Maak ze jouw Partners!Laat ze jou helpen een Revolutie te veroorzaken.Maak het Legendarisch.Oud Verhaal Nieuw VerhaalVoor Liggen op de Concurrentie Ons Unieke VerhaalSnel groot worden Authentiek zijnOmvang zal ons beschermen Enorme Toegevoegde Waarde voor Klanten zal ons beschermenOmzet maximaliseren door te Winst maximaliseren door veelfocussen op paar grote klanten klanten een Held in Geld te makenBenchmark met bedrijfstakleiders Benchmark met excellente ondernemers en ondernemingen‘Veilige’ leveranciers Heroïsche leveranciersBetrouwbare werknemers Gepassioneerde werknemersHuur van prestigieuze scholen Huur prachtige portfolio levensPassieve raad van bestuur Ondernemende raad van bestuurAcquisities om massa te kopen Acquisities om innovatie te kopenOp ‘Veilig’ spelen Op ‘Heroiek’ spelenZekerheid boven alles Zekerstellen van Klant Succes
 • 10. Het Pensioen voor Papa en Mama
 • 11. Het Pensioen voor Papa en Mama“ Eer uw vader en moeder” – Exodus”In de geweldige TV serie ‘Treme” (over het leven in New Orleans na de orkaanKatrina) is een mooi verhaal over een zoon die nerveus is wanneer hij zijn vaderprobeert te spreken die net 65 is geworden. Hij heeft het gesprek gerepeteerd metzijn zus en zijn vriendin en weet toch niet hoe te starten. We zien hem worstelen omin een vreemde fase van zijn leven te stappen waarin er sprake is van een nieuwerolverdeling tussen vader en zoon. Onbegaan terrein. Hij heeft besloten zijn vaderfinancieel te ondersteunen.De vader is een hardwerkende man die met zijn handen werkt wat hij kan envasthoudt aan de rituelen van de neger indianen van muziek, dans, leven-svreugde. De orkaan Katrina heeft zijn huis verwoest en hij is diep teleurgesteld inde overheid en verzekeraars om hem te vergoeden voor zijn schade. Op een ge-geven moment dreigt hij de strijd voor zijn rechten op te geven en langzaam maarzeker elke zin in zijn leven te verliezen. Hij ontvangt een klein pensioen en verdientwat geld bij – niet met tegenzin, hij weet dat hij zich miserabel zou voelen wanneerhij thuis niets zou doen. Hij kan een goed leven leiden, zelfs zonder een echt goedpensioeninkomen. Wat de man echter niet heeft was een comfort marge, of eenveiligheidsnet. Of nog belangrijker een financieel duwtje in de rug om hem de en-ergie te geven zijn huis opnieuw op te bouwen.De zoon, bekend modern jazz musicus die in New York is gaan wonen, heeft het alvaker met zijn zus gehad over de situatie van zijn vader. Hun emoties gaan van ve-rontwaardiging over hoe de overheid omgaat met hun vader na Katrina tot schuldover de levensstijl die zij zich kunnen veroorloven en dankbaarheid voor alles wathun vader heeft gedaan voor hen. Op een gegeven moment realiseert de zoonzich dat hij in staat is om zijn vader te helpen door hem een financieel duwtje inde rug te geven en hem een veiligheidsmarge te geven en een nieuw doel in zijnherfstjaren. Zonder de trots van zijn vader te schaden.Hij besluit een album op te nemen met songs die moderne jazz combineren metde aloude indiaanse negro muziek uit New Orleans. Met een voorschot van deplatenmaatschappij voor vader als kickstart ontstaat een project waar iedereendoor geïnspireerd raakt. En extra inkomen oplevert voor vader.Dat het voorschot in feite door zijn kinderen is betaald zal hij nooit te weten komen.In dit geval was er een kans om niet alleen hun vader te eren maar ook een on-recht recht te zetten.
 • 12. Het Extraatje Laten we eens kijken naar de statistieken: •Ongeveer 50% van de babyboomers in de leeftijd 45 tot 55 heeft zowel oudersIn een gesprek dat ik laatst had met een directeur van een vooraanstaande en kinderen.private bank blijkt dat de kwestie om iets te doen om ouders te helpen 1 van de •25% van hen zorgen op de een of andere manier voor hun ouderseerste zaken is die in gesprekken met hun klanten langs komen. Zij noemen het •80% “doen iets” om te helpen maar identificeren zichzelf niet als “zorgdragers”‘een extraatje’ zodat hun ouders zich niet zo beperkt hoeven te voelen in hun lev- •25% van verwacht op een goede dag tijd vrij te moeten maken om voor een ensstijl, zodat ze zich vrij voelen om erop uit te gaan en te genieten van een maal- ouder te zorgen.tijd of een film zonder er spijt van te hebben. Nu de babyboomers ouder worden verwachten zij dieper en dieper in de spagaatOf we het nu ‘Het pensioen voor papa en mamma’ noemen of ‘Het Extraatje’ het te komen tussen de zorg voor hun ouders en hun eigen kinderen in hun 20er jarenblijft een gesprek dat veel te weinig plaatsvindt in Nederland. Veel te lang gaat het die worstelen om hun levens te lanceren.bij banken en verzekeraars in hun conversaties al over thema’s die direct gekop- Deze babyboomers die een kwart van de nederlandse bevolking vormen blijven inpeld zijn aan de verkoop van een product. Wanneer er geen specifieke producten de ‘sandwich’ jaren en een groter percentage van hen dan in het verleden helptte verkopen zijn is er geen behoefte voor een conversatie. Met als gevolg dat de zowel ouders als volwassen kinderen financieel. De realiteit voor de babyboomers:‘papa en mama helpen’ conversatie nauwelijks aan de orde komt. Terwijl het een hun dromen over pensioneren zullen een gevoel van verantwoordelijkheid voor‘magisch’ onderwerp is dat net zoveel in het belang van de kinderen is als van hun andere generaties in zich hebben. Meer en meer van deze babyboomers zullenouders. wennen aan het idee van doen wat zij kunnen, terwijl zij het kunnen, voor hun ouders. Tijd is beperkt, net als de kans om ‘dankjewel’ te zeggen.De nieuwe financieel adviseurs halen hun conversaties niet uit een product per-spectief maar vanuit werkelijke belangstelling voor wat er in het leven van hunklanten speelt. De wijze adviseur weet, begrijpt en heeft medeleven met de emo-tionele kwesties die bij klanten spelen in de verschillende levensfases. Welke per-soon van middelbare leeftijd heeft niet nagedacht over het welzijn van hun oudersen hun comfort terwijl hij of zij hen ziet pensioneren en ouder worden?
 • 13. Het Gesprek Starten De tijd is gekomen om meer doelgericht te worden over een pensioen voor papa en mama. De dialoog kan starten met een vraag zo simpel als: “Wanneer we praten over financiële planning, willen veel van mijn klanten praten over de behoeften van hun ouders. Nog eerder dan die van hun kinderen. Hoe is het met uw ouders? Zijn er enige stappen die u zou willen overwegen in hun be- lang?” In een gesprek zou je kunnen ontdekken dat: •De ouders van jouw klanten in betere vorm zijn dan zij en dat dit niet een zorg voor hen is; •Jouw klanten niet zeker zijn over hun eigen stabiliteit en dat dit hen heeft weer houden iets te doen voor hun ouders; •Dat een gedachte als deze nooit bij hen is opgekomen, maar dat het idee hen aanstaat; •Dat een gedachte als deze nooit bij hen is opgekomen, maar het spreekt hen niet aan; •Jouw klanten bevalt het idee maar zij willen graag suggesties over hoe zij kunnen helpen; •Jouw klanten zouden graag hun ouders willen helpen maar voelen zich verplicht om te betalen voor de studie van hun kinderen, en als gevolg hiervan kunnen zij niet helpen. Iedere situatie is uniek en iedere conversatie idem, maar in de loop van de tijd zul je jezelf zien adviseren over een kwestie die meer prominent wordt in deze baby- boomer generatie dan in welke generatie dan ook voor hen. Tenslotte: kijk naar de serie “Treme” (deel I en II zijn in Nederland uit). Behoort vol- gens mij tot de beste series die er in de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Prachtige inzichten in de menselijke conditie. En daar willen de financieel adviseurs van nu alles van weten. Toch?De magische outfit van de indiaanse negervader in Treme
 • 14. De Paraplu van de Bankier
 • 15. De Paraplu van de Bankier Je kent vast en zeker het gezegde over bankiers: “ze bieden je als ondernemer een paraplu aan wanneer de zon schijnt”. Dat is figuurlijk bedoeld. Op een dag dat in Nederland de 30 graden wordt bereikt goed om erbij te vertellen. Bedoeld wordt dat de bank er nooit is wanneer je hem of haar ECHT nodig hebt als ondernemer. Bankier: ga omhoog, omhoog, omhoog op de Toegevoegde Waarde Ladder. Van produkten, diensten en oplos-singen naar transformaties, de klant succesvol mak- en. De Dromen Waarmaken Business. Daarom kijk ik vandaag naar de ultieme propositie van banken aan ondernemers die in financiële nood zijn: “heeft jouw onderneming HULP nodig om te overleven?” Een Oorlogs Veteranen Heldenverhaal over de Verlossing van Jouw Schulden als Kleine Ondernemer en het Herschrijven van Jouw Verhaal. Zodat er weer Vrede heerst in jouw leven en onderneming. Een No – Nonsense Verhaal dat Bankiers aan hun klanten kunnen vertellen van Helden en Heldinnen die jou als kleine ondernemer zijn voorafgegaan. Die het verhaal over hun onderneming herschrijven hebben. En daarmee hun lot in leven en zaken. Wat zie ik voor mij?In de filmklassieker “It’s a Wonderful Life” bereikt James Stewart als bankier en Okay. Wat hebben we hier? Een bewezen, eenvoudig te vertellen en implemen- ondernemer een dieptepunt in zijn leven. Waar is de ‘Paraplu’? teren verhaal voor ondernemers die geplaagd worden met niet te managen schulden en inadequate inkomsten. Bewezen tips, tools en tactieken om: •Mentale Obstakels in het verhaal dat de ondernemer zichzelf vertelt over zichzelf, de onderneming, de klanten, de werknemers, de leveranciers, de bank te overwinnen. •Grote Schuld Reducties te Onderhandelen. •Vermogen te Beschermen •Een Flow van Geld uit Inkomsten te creëren door Omhoog, Omhoog, Omhoop te gaan op de Toegevoegde Waarde Ladder.
 • 16. De Paraplu (of Reddende Engel) Verhalen van succesvolle ondernemers zijn geweldig nieuws voor de kranten en tijdschriften. Per slot van rekening is het voor veel mensen een droom om jouw eigen man of vrouw te zijn en een onderneming op te bouwen die jou vrijheid en welvaart brengt. Maar we zijn vaak blind voor het feit dat de grote meerderheid van ondernemingen binnen vijf jaar faalt. Ondanks het eerste enthousiasme zullen veel ondernemers hun onderneming waarschijnlijk door turbulente financiële wateren dienen te loodsen. Vooral in deze chaotische tijden. Het kan vernietigend zijn om zonder cash te komen wanneer je niet voorbereid bent. Het gebeurt bij grote gevestigde ondernemingen – en het kan zeker bij kleine ondernemers gebeuren. Dit is vaak het ‘tipping point’ dat mensen uit hun onderneming dwingt. Wanneer de nood van onze held in “It’s a Wonderful Life’ het hoogst is – hij wil van een brug afspringen - komt er de Paraplu uit de hemel gevallen. Een ‘bescher- mengel’ met een missie. Dit verhaal is ontworpen om jou als bankier jouw klanten een paraplu aan te bieden wanneer het regent. Een paraplu die hun succeskansen te verhoogt met minder bekende maar in de strijd beproefde strategieen om de onderneming door lastige financiële wateren te loodsen en op koers te brengen naar Hogere Toe- gevoegde Waarde. Snakken naar Cash Flow Adem Wat maakt dat de ondernemer weer rustig adem kan halen. Uit It’s a Wonderful Life: “Het Oude Bankieren. Door stappen te nemen die zijn/haar ondernemings – reputatie versterken en hen Proberen een slaatje te slaan uit de tegenslag van ondernemers. in een sterkere financiële positie brengen. Door hun ondernemings - en persoonlijke vermogen te beschermen van de mogelijke plundering door schuldeisers. Cru-En niet thuis geven wanneer het niet in het straatje past van de bank. ciaal ook: inzicht in hoe jij als ondernemer jouw ondernemingsverhaal herschrijft Conflictmodel. zodat er extra omzet binnenkomt die je nodig hebt. Schulden Vernietigen Ik vind het te begrijpen dat je direct naar het verhaal gaat over hoe DIRECT ACTIE TE ONDERNEMEN OM DIE VERPLETTERENDE SCHULDEN AAN TE PAKKEN. Maar de ver- halen, systemen en strategieen over hoe JE JOUW ONDERNEMINGSVERHAAL HER- SCHRIJFT, KLANTPROPOSITIE VERBETERT EN MEER OMZET HAALT maken het eenvou- diger voor een onderneming om een cash flow crisis te overleven. En te floreren. Wanneer persoonlijk en ondernemingsvermogen worden blootgesteld aan jagende schuldeisers, bijvoorbeeld, kan het een grotere uitdaging worden om de schulden gereduceerd en geherstructureerd te krijgen en de onderneming daar- door te redden.
 • 17. Van Vijand naar Bondgenoot Deze reis van de held van een ondernemer naar de hemel van dezelfde ondernemer wordt niet wijd en zijd begrepen. Er zijn weinig bankiers, accountants, consultants die een ondernemer kunnen tonen hoe zij hun schulden van euro’sHoe wint een ondernemer tijd bij crediteuren? Hoe werken zij zich uit de nesten? naar centen onderhandelen. Het is gewoonweg geen onderdeel van hun verhaal,Hoe komen zij centen met hen overeen in plaats van euro’s en onderhandelen hun educatie, hun mindset. Je leert ook van niet succesvolle voorbeelden. Demo’szij lagere maandelijkse lasten op leningen met bankiers? (tja je maakt jouw klant en rolmodellen van ondernemers die niet geslaagd zijn om hun ondernemingsver-sterker, dus ook op dit punt). En wanneer de ondernemer uiteindelijk dient terug te haal te herschrijven. Met een tragisch lot in leven en zaken ten gevolg.trekken, hoe ziet een private en volkomen legale manier eruit om het ondernem- Ondernemers een Held in Geld Makeningsvermogen te behouden en een nieuwe start te maken, waarbij zij de oudeschulden achterlaten die hen tegenhielden. Hoe maakt de ondernemer van jouals bankier en andere schuldeisers nieuwe reisgenoten bij die doorstart? Wil je ondernemers helpen een financieel succesvolle onderneming op teDe Redding van de Ondernemer in “It’s a Wonderful Life” komt door een Geza- bouwen? Waarin zij hun geld verdienen met waar zij van houden? Vrij van demenlijke Doorstart waarin Bondgenoten (klanten, bankiers, ondernemer) samen schuldenproblemen die zo veel ondernemers kennen? Dan heb jij als bankier meteen nieuwe start mogelijk maken. de paraplu - een krachtig verhaal nodig om jouw klanten uit de schulden en in een ondernemersflow te krijgen. Omdat veel meer vrouwen een ondernemingHelden, Heldinnen, Verhalen, Rolmodellen, Demo’s starten in Nederland in de afgelopen jaren zal dit verhaal over haar en hem gaan,Dit verhaal in de Held in Geld serie is opnieuw gebaseerd op verhalen van tiental- held en heldin.len helden en heldinnen die jou zijn voorafgegaan. Die hun onderneming in prob-lemen succesvol hebben getransformeerd.Foto links: Er is een ‘run’ van schuldeisers waarin de held van It’s a Wonderful Lifeternauwernood met een klein beetje cash uit ontsnapt.
 • 18. De Conclusie van dit Verhaal voor Bankiers die Held in Geld Worden: •De “Toegevoegde Waarde” van bankiers, klein of groot, komt van de Memo- rabele Kwaliteit van het Verhaal dat aan de klant wordt geboden. •Een “Paraplu van de Bankier Verhaal” als Een Oorlogs Veteranen Heldenverhaal over de Verlossing van Jouw Schulden als Kleine Ondernemer en het Herschrijven van Jouw Verhaal. Zodat er weer Vrede heerst in jouw leven en onderneming is de Paraplu die ondernemers nodig hebben van hun bankier in Turbulente, Chao- tische, Cashflow Krappe Tijden. •Een ‘Verhaal’ is holistisch, totaal, meeslepend, transformerend en emotioneel. Recovery/Turnaround/Financial Engineering verhalen zijn dat meestal niet en WERKEN OM DIE REDEN NIET. •Een ‘Krediet’ is een transactie. Een ‘Held in Geld’ is een gezamenlijke ontdekking- sreis. Met een verhaal dat een begin… een midden (met testen, beproevingen, te- genslagen en successen) en een “zij leefden lang en ‘gelukkig’ of ‘tragisch’ einde. De rol die jij als bankier speelt in dit verhaal laat een onuitwisbare indruk achter bij de ondernemer (en zijn/haar familie, vrienden, werknemers, zakenpartners, col- lega ondernemers enzovoorts… je begrijpt mijn ‘netwerk/community’ idee van een slecht verhaal verspreidt zich heel snel). “En zij Leefden Nog Lang en Gelukkig”. •Het ‘Paraplu van de Bankier’ ding is extreem. Ik weet het. Schud ’t denken van wat een bankier is behoorlijk op. Of juist niet. Ik gebruik niet voor niets de beelden van ‘It’s a Wonderful Life’ met James Stewart als de ‘bankier zoals bankiers bedoeld zijn’. Iemand die midden in de samenleving staat en als missie heeft zo veel mogel- ijk mensen in die samenleving succesvol te maken in hun ondernemingen. Wie zich aangesproken voelt als ‘nieuwe bankier’ steek jouw hand omhoog!!! •Dit is geen ‘Feel Good Sprookje’ voor ondernemers om ’t goede gevoel te heb- ben met Kerstmis dat je toch van betekenis bent geweest dit jaar. Het is niet een‘“En zij Leefden nog Lang & Gelukkig.” cadeautje; niet een beetje leuke manier om een bittere pil voor ondernemers in cashflow problemen te verzachten. Maar het is een Volledig Andere Manier van Bankieren. En Ondernemen. En Leven. Kortom het is het pad voor een bankier om voor kleine ondernemers (en hun gigantische netwerk) een Held in Geld te zijn.
 • 19. Peter de KusterOprichter van De Reis van de Held met Rachelle Wessels

×