Johtaja verkossa vuonna 2013

663 views

Published on

Koulutusmateriaali. Koulutus pidetty teknillisen yliopiston johtamiskoulutusohjelman osana keväällä 2013. Kohderyhmänä johtajia teollisuus-, teknologia- ja asiantuntijayrityksistä.

Kouluttaja: Perttu Tolvanen.

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
663
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Johtaja verkossa vuonna 2013

 1. 1. Perttu TolvanenWeb & CMS Expert, PartnerNorth Patrol Oy, 20131Johtaja verkossaKoulutusmateriaali, koulutus pidetty osana teknillisen yliopiston johtamiskoulutusohjelmaa (2013)
 2. 2. North Patrol Oy2Perttu TolvanenKTM Perttu Tolvanen on verkkopalvelukonseptien jajulkaisujärjestelmien asiantuntija. Perttu konsultoi asiakkaitahankkeiden valmistelussa ja vaatimusten määrittelyssä sekä tukeeasiakkaita julkaisujärjestelmien ja toteuttajakumppaneidenvalinnassa. Hänen erityisalueitaan ovat mm. verkkopalvelukonseptienkirkastaminen ja julkaisujärjestelmävalinnat.Pertulla on kymmenen vuoden kokemus web- ja intranet-projekteistamm. projektipäällikön ja konsultin rooleissa. Perttu on urallaantoiminut mm. tilaajana ja projektipäällikkönä suuressamediayhtiössä, sisällönhallintajärjestelmien konsulttina suuressa IT-alan yrityksessä sekä itsenäisenä, riippumattomana konsulttinaomassa yrityksessään. Hän on myös tunnettu seminaariesiintyjä jabloggaaja. Perttu on päätoimittaja web-aiheisessa Vierityspalkki.fi-blogissa ja intranet-ammattilaisille suunnatussa Viides taso -blogissa.linkedin.com/in/perttutolvanen
 3. 3. Koulutuksen sisältö1. Johtajan fiksun verkkoläsnäolon peruselintarvikkeet2. Johtajan aktiivinen ja tavoitteellinen verkkoläsnäolo3. YhteenvetoNorth Patrol Oy3Tämä koulutuskäsittelee”ammatillistaverkkoidentiteettiä” –ei yksityistä”verkkominää”.
 4. 4. Tavoitteet koulutukselle1. Tiedät mitä teet yksilönä, ammatillisesti sosiaalisessa mediassa.2. Fiilis: ”minulla on asiat ihan ok kun teen vielä nämä pari juttua”.3. Fiilis: ”asiat voisivat olla vielä paremmin jos panostaisin vähän tuohon ja tuohon”.4. Ymmärrys: ”nyt tiedän mitä ehdotan omille asiantuntijoilleni seuraavaksi”.5. Fiilis: Innostusta kokeilla uusia asioita!North Patrol Oy4Yritä löytääasioita, joista tulisisinulle viikottainen taikuukausittainen rutiini– ja josta olisiluontevasti hyötyätyössäsi!
 5. 5. Miksi ammatilliset identiteetit menevät verkkoon?1. Verkostojen ylläpito on helpompaa. LinkedIn on uusi käyntikorttilaatikko – vainverrattomasti monipuolisempi ja vuorovaikutteisempi.2. Oman ammatillisen osaamisen ylläpito on helpompaa seuraamalla samoja asioitamitä kollegatkin seuraavat – vähemmän tarvetta seminaareille ym. koulutuksille(huom. Oman alan tiedollinen seuranta helpompaa – ei välttämättä laaja-alainentiedon kerääminen tai ymmärryksen saaminen.)3. Luotettavuuden varmennus on mennyt jo monelta osin verkkoon. Parhaillaanmyös ammatillinen vertaisarviointi on menossa verkkoon...Verkko suosii ”asiantuntijavaltaa” ja aktiivisuutta, joten on luonnollista, ettäaktiivisimmat asiantuntijat menevät verkkoon. Muiden ihmisten kautta johtaville”eminensseille” verkko on kenties kaikkein ”epäsopivin”...North Patrol Oy5
 6. 6. North Patrol Oy6
 7. 7. North Patrol Oy7
 8. 8. North Patrol Oy8Verkko vuonna 2013
 9. 9. Mitkä palvelut merkitsevät johtajalle Euroopassa / USAssa?9Organisaatioidenviralliset sivustotBlogitKeskustelu-foorumitPerinteisenmedian sivustotKoosteportaalitym.yhteissivustot
 10. 10. Mitkä palvelut merkitsevät johtajalle Suomessa?10Organisaatioidenviralliset sivustotBlogitKeskustelu-foorumitPerinteisenmedian sivustotKoosteportaalitym.yhteissivustot
 11. 11. 11Ammatillisestanäkökulmasta katsoenTwitter on monellekokoelma ihmisiäjoiden kanssa ”olisihalunnut käydäkoulua” tai joidenkanssa ”haluaisisamaan seminaariin”.LinkedIn on koosteihmisistä, joidenkanssa on ollutsamassa seminaarissatai tehnyt yhdessätöitä.
 12. 12. Yhteenveto: Verkko Suomessa 20131. Suosituimmat ”isot sos. med. palvelut” selkeästi Facebook, Linked ja Twitter.Näistä Facebook isoin, mutta samalla myös ammatillisen verkkoidentiteetinkannalta hankalin. LinkedIn on kasvanut tasaisesti ja noussut todella merkittäväänasemaan parin viime vuoden aikana. Twitter on joissain piireissäkiinnostava, mutta Suomessa silti vielä kohtuullisen pieni juttu.2. Google hallitsee vahvasti verkkosurffailuamme – ja ei Facebook oleammattitiedonhaun puolella muuttanut vielä kovin paljon asioita. Usein esim.Suomi24 on paljon merkittävämpi portinvartija käytännössä.3. Blogit porskuttavat edelleen eivätkä ole minnekään menossa!4. Erikoistuneet sisältöjen julkaisupalvelut kuten SlideShare ja YouTube kasvavattasaisesti myös kotimaisten sisältöjen saralla.5. Lyhyesti: Emme enää sähellä, mutta emme vielä ihan ymmärräkään. North Patrol Oy12
 13. 13. North Patrol Oy13Johtajan fiksu verkkoläsnäolo
 14. 14. Kun sinuahaetaan, niin mitälöytyy?
 15. 15. Kun sinuahaetaan, niin mitälöytyy?
 16. 16. Ovatko tulokset 1, 2 ja3 nimelläsi haettaessasellaiset jotka antavatrealistisen kuvansinustaasiantuntijana/ammattilaisena?
 17. 17. LinkedIn-profiili(julkinen näkymä) onhelpoin tapa ottaakärkitulos omaanhallintaan. Edellytys onvain, että profiilisi onjulkinen ja riittävänkattava.
 18. 18. Esimerkki tutkijanjulkisesta LinkedIn-profiilista. Julkaisutovat kärjessä.
 19. 19. KirjautuneelleLinkedIn-käyttäjälleprofiili näyttää tältä.Esimerkissä ansiokas”Summary” teksti jotavoi pitää profiilintärkeimpänä asiana.
 20. 20. Viimeisimmättyösuhteet on kuvattumonipuolisesti, kuntaas vanhimmat ovatsuppeita. Tämä onjärkevä malli.
 21. 21. Keskeiset julkaisut onmahdollista ilmoittaamyösLinkedInissä, myösyhteisjulkaisut.
 22. 22. ”Skills & Expertise” onuusin LinkedIninominaisuus, joka onpelimäisyydessään jahyödyllisyydessäänesimerkki toiminnostajollaisia varmastinähdään jatkossa yhäenemmän.
 23. 23. LinkedIn perusteet johtajalle1. Profiilikuva kuntoon (tunnistettavuus tärkein asia, muuten tyyli vapaa)2. Summary-kuvaus kuntoon (työhistoriasta pari viimeistä olisi syytä myös ollakuvattuna sanallisesti tiivistäen)3. LinkedIn-profiilin julkisuusasetukset kuntoon (LinkedIn ei ole Facebook, laita kaikkitiedot avoimeksi mitä LinkedIniin laitat)4. Määritä itsellesi ”public profile url”, eli selkokielinen profiilin www-osoite (esim.fi.linkedin.com/in/perttutolvanen)5. MUISTA: Käyntikorttien tarkoitus vuonna 2013 on muistaa tapaamasi henkilönnimen oikea kirjoitusasu jotta löydät henkilön LinkedInistä.
 24. 24. Settings (yläreuna > nimi > settings)”Edit your publicprofile”
 25. 25. Public profile”Your publicprofile URL”Ruksit kaikkiin!LinkedIn ei olemikään tietojen”piilottelupalvelu”.
 26. 26. Jos tuotatesityksiä, julkaisuja taipostereitasäännöllisesti (2+vuodessa), niinSlideShare-tili ontoinen helppo keinosaadaverkkonäkyvyyttäomaan hallintaan.
 27. 27. SlideShare perusteet johtajalle1. Profiilikuvaksi sama kuva kuin LinkedInissä2. Perustiedot kuntoon – laita kestävätkuvaukset (et muista kuitenkaan käydäpäivittämässä kovin usein)3. Lataa SlideShare-tilillesi pitämiäsi julkisiaesityksiä tai julkaisuja 2-3 kertaa vuodessaEsim. Jyrki Kasvi on sanonut käyttävänsäSlideShare-tiliään siihen, että muistaamyöhemmin minkä version presentaatiosta esittimissäkin tilaisuudessa. ;)
 28. 28. Toki oma kotisivu olisiehkä ”kestävin”ratkaisu, mutta se onmyös työläs ja hidasmalli...40”perttu tolvanen”LinkedIn + SlideShare.Esimerkiksi josallekirjoittanut lähtisinyt rakentamaanverkkoprofiiliaan, niintällä mallilla olisijärkevintä aloittaa.
 29. 29. Toki oma kotisivu olisiehkä ”kestävin”ratkaisu, mutta se onmyös työläs ja hidasmalli...41LinkedIn + SlideShare.Esimerkiksi josallekirjoittanut lähtisinyt rakentamaanverkkoprofiiliaan, niintällä mallilla olisijärkevintä aloittaa.
 30. 30. Johtajan viikkorutiinitKerran viikossa LinkedIn-kutsujen hyväksyntää ja lähettämistä (kertyneiden käyntikorttienselaus).LinkedIn-profiilin tarkistaminen kerran kuukaudessa (mitä on muuttunut, uudetominaisuudet, onko Skills-lista kohdallaan).Harkitse: SlideShareen muutaman kerran vuodessa uusienesityksien, koulutusmateriaalien tai julkaisujen lataamista.Tavoite: LinkedInin 100% profiili.Hyöty: Hyvä verkkonäkyvyys pienellä vaivalla.
 31. 31. Yhteenveto: Johtaja verkossa1. Järkevä hakutulossivu omalla nimellä haettaessa2. LinkedIn-profiili helpoin tapa varmistaa järkevä kärkitulos3. LinkedIn-profiilin hoitaminen ja verkoston päivityksien seuraaminen osaksiviikkorutiineja4. LinkedIn-perusteet: kuva, summary ja public profile määritetty5. Harkitse: työhistoria, skills, julkaisut6. Harkitse: SlideShareNorth Patrol Oy43LinkedIn ondigitaalinenkäyntikorttisi – ja CVjos niin haluat.SlideShare on puhuvanja kirjoittavan johtajansalainen ase.
 32. 32. North Patrol Oy44Bonus: Asiantuntijan aktiivinen verkkoläsnäolo
 33. 33. 45BlogitKeskustelu-foorumit
 34. 34. 46HUOM! Aktiivisuudesta eisellaisenaan vielä ole juurimitään hyötyä verkossa.Esim. Blogin päivittäminenviikottain ei mitenkäänautomaattisesti lisää omaalöydettävyyttä taiverkkonäkyvyyttä!
 35. 35. Vinkki #1: Valitse aihe. Kirjoita siitä jotain.1. Kaikkein tärkeintä on valita oman aihepiirin sisältä”sana jonka haluaa omistaa”. Yleensä esim. jonkuntietyn alueen asiantuntijoille/johtajille/tutkijoilletärkeimmät sanat ovat varsin ilmeiset – ne tulevatvastauksena kysymykseen, että ”millä hakusanoillahaettaessa haluaisit että kollegasi jaasiantuntijatoimittajat löytäisivät sinut?”2. Tämän jälkeen voit vapaasti miettiä missä voisitjulkaista artikkelin, tai sinua voitaisiin haastatella?Ihanteellisesti jokin kanava jonka juttujenotsikointiin ja sisältöön voit vaikuttaa ja jossa voitjutun yhteyteen saada linkin LinkedIn-profiiliisi jaSlideShare-tiliisi.Esim. TTY:nasiantuntijoilleRajapinta-verkkolehtilienee yksiylivoimaisestitehokkaimmistatavoista saada pysyviätuloksia.
 36. 36. Tavoitehakusanaksivalittu”julkaisujärjestelmät”.Tilanne: kaksiensimmäistä tulostavievät allekirjoittaneenblogikirjoituksiin.
 37. 37. 50Blogi”julkaisujärjestelmät”
 38. 38. Tavoitehakusanaksivalittu ”sähköinentyöpöytä”.Tilanne: Kärkitulos onallekirjoittaneen kaksivuotta vanhablogiartikkeli.
 39. 39. Tavoitehakusanaksivalittu ”intranet”.Tilanne: Ei omiasisältöjä edesensimmäisellä sivulla...
 40. 40. ... mutta monella”intranet” + ”jotain” –yhdistelmällä esim.monet SlideShare-esitykset jablogiartikkelit kärjessä.
 41. 41. ... mutta monella”intranet” + ”jotain” –yhdistelmällä esim.monet SlideShare-esitykset jablogiartikkelit kärjessä.
 42. 42. 58Blogi”julkaisujärjestelmät””intranet””sähköinen työpöytä”BlogiTämä on oikein hyvätaso asiantuntijalle.Hän on löydettävä javakuuttava monillasopivilla hakusanoilla.
 43. 43. Vinkki #2: Kun olet löytänyt aiheesi, niin pysy siinä.1. Verkossa johdonmukaisuudella on paljonmerkitystä. Siksi kannattaa erikoistua, japysyä valitsemassaan aiheessa useammanvuoden ajan.2. Kun olet julkaissut useita samaa aihettakäsitteleviä julkaisuja, juttuja taihaastatteluita, niin kannattaa harkita ”sinunseuraamisesi” helpottamista. Tällä helpotatkollegoidesi ja muiden samaa aihepiiriäseuraavien asiantuntijoiden elämää. Tällähetkellä paras ratkaisu tähän on Twitter.Bonus: Twitter onmyös asiantuntijalletehokas väline seuratamuita asiantuntijoita.
 44. 44. Twitter onasiantuntijalleseurantaväline omaanammatilliseenverkostoon –globaalisti. SamallaTwitter on myös muillehelppo tapa seurataasiantuntijaa.
 45. 45. Seurantavälineenä:Parhaimmillaanmahtavia linkkivinkkejäja havaintoja omanammattikentänhuippuasiantuntijoilta.Yleensä toki pelkkääroskaa (vaikka kuinkavalikoisi tarkkaan).
 46. 46. Asiantuntija-organisaatiottoimittavat uutiskirjeitä, jottatoiminnasta kiinnostuneetvoisivat ”pysyä mukana” jaseurata organisaatiota.Twitter mahdollistaa samanyksittäiselle asiantuntijalle –samoista aiheistakiinnostuneet voivat seurataasiantuntijan julkaisuja japohdintoja.
 47. 47. F-Securentutkimusjohtaja yksikotimaisista Twitter-tähdistä, muttahyödyntää kovin”radikaalilla mallilla”.
 48. 48. Parempi esimerkki:Harkittujalinkkivinkkejä omantutkimusalueenkannalta kiinnostaviinuutisiin javerkkomateriaaleihin.
 49. 49. Parhaimmillaankeskustelua parhaistaartikkeleista jalähteistä.
 50. 50. Myös hyvä esimerkki:Harkittujalinkkivinkkejä omiatutkimusaiheitakäsitteleviinartikkeleihin.
 51. 51. Varsin hyvä esimerkkiKatri Saarikivimuutenkin: Linked-profiili kärkituloksenaGooglessa, Twittertulee myös korkealla javiralliset esittelysivut.
 52. 52. Katri Saarikivi näyttäämyös hyvää esimerkkiäsiinä, että käyttääsamaa profiilikuvaakaikissa palveluissa.Tämä auttaatunnistettavuudessa jaluotettavuus-vaikutelmassa.
 53. 53. Asiantuntijan 2.0 –tason toimintaSlideShareen useamman kerran vuodessa uusia esityksiä, koulutusmateriaaleja taijulkaisuja. Blogikirjoituksia tai artikkeleita muutamia vuodessa.Pari-kolme kertaa viikossa LinkedInin ja Twitterin seurantaa. Twitterissä pääpaino hyviensisältövinkkien jakamisessa, ei keskustelussa. Omia julkaisuja myös esiin Twitterissäsatunnaisesti.Tavoite: Twitteristä ammatillinen työkalu.Hyöty: Et enää koskaan ”etsi”ammatillisesti tärkeitä, uusia julkaisujaja artikkeleita.Muista: Oman bloginpyörittäminen vaatiiaina erityistäharrastuneisuutta jausean vuodenpitkäjänteisyyttä –eivätkä hyödyt olevarmoja.
 54. 54. Yhteenveto: Asiantuntija verkossa (2.0)1. LinkedIn 100% profiili, aktiivinen käyttö ja suosittelut2. Valitse hakusanat joilla haluaisit verkosta tulla löydetyksi – ja hyödynnä näitäsanoja blogissa ja materiaalien nimeämisessä3. Säännöllistä julkaisutoimintaa: blogeina, videoina tai esityksinä4. Twitter oman alan ammatilliseen seurantaan ja satunnaisiin havaintoihin &linkkeihin omiin materiaaleihin verkossa5. Harkitse: Oma blogi koostavaksi palveluksi heti jos julkaiset usein 1-2 materiaalia(blogijuttu, esitys, video) kuukaudessaNorth Patrol Oy70Valitsehakusanat, joilla haluattulla löydetyksi.Julkaise tasaisesti jaseuraa tuloksiavuoden-kahdenjaksoissa.

×