Your SlideShare is downloading. ×
La conciliació de la Gramàtica i les competències bàsiques en el marc del curriculum bimodal
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

La conciliació de la Gramàtica i les competències bàsiques en el marc del curriculum bimodal

1,250
views

Published on

Els canvis en l’Educació a l’Era Internet I els alumnes "i-Person" …

Els canvis en l’Educació a l’Era Internet I els alumnes "i-Person"
Les competències bàsiques
La importància de la Gramàtica, avui com ahir
Què és el curriculum bimodal?
Els instruments clau del curriculum bimodal i el paper de la Gramàtica

Published in: Education

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,250
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Jornades GrOC 2014. Gramàtica Orientada a les Competències G C La conciliació de la Gramàtica i les competències bàsiques en el marc del curriculum bimodal Els canvis en l’Educació a l’Era Internet I els alumnes "i-Person" Les competències bàsiques La importància de la Gramàtica, avui com ahir Què és el curriculum bimodal? Els instruments clau del curriculum bimodal i el paper de la Gramàtica Pere Marquès (2014) – Director del grup DIM-UAB http://peremarques.net/
 • 2. Els canvis en l’Educació a l’Era Internet I els alumnes "i-Person"
 • 3. EDUCAR: CULTURITZAR + DESENVOLUPAMENT PERSONAL idees, visions del món llenguatge, normes, valors CULTURA Instruments SOCIETAT G ser BO FELIÇ ÚTIL… JO C EDUCACIÓ saber escola/món laboral fer conviure família/amics Un home no és més que el que sap. Francis Bacon Soc el què he après. Seré el que sigui capaç d’aprendre. Javier Martínez Aldanondo Pere Marquès (2013) ACTUACIÓ
 • 4. GC EVOLUCIÓ DE “homo sapiens” A “i-Person” Després d'aparèixer el llenguatge, que va permetre el desenvolupament del pensament i la comunicació oral, la invenció de l'escriptura facilita la concreció i comunicació dels coneixements en l'espai i el temps. • Llapis, paper, i llibres, sobretot a partir de la impremta(s.XV), augmenten les nostres capacitats: faciliten informació, comunicació i suport per pensar i actuar. Amb tot les persones alfabetitzades, són poques fins que en s.XVIII i s.XIX arriben els ideals culturals i democràtics de la Il.llustració, que a més estructura tot el coneixement humà en l'Enciclopèdia. • El segle XX acosta l'alfabetització i els llibres a gairebé tota la població, i proporciona nous instruments d'informació, comunicació, procés de dades i actuació: mass media (diaris, ràdio, TV ...), telèfon, audiovisuals ... i després calculadores i ordinadors . • I al segle XXI: la omnipresència d’Internet i els dispositius digitals mòbils (smartphones, tauletes…), consolida el ciberespai com un món paral.lel i ens converteix en “i-Persons” dotats de moltíssimes noves capacitats... si desenvolupem la nostra competència digital. i-Person = sempre té a l’abast un dispositiu digital connectat a Internet i l’usa amb intel.ligència (segur i quan aporta valor afegit) a les seves activitats Pere Marquès (2013) •
 • 5. G C INSTRUMENTS AVUI SEMPRE ACCESIBLES Estem evolucionat a ”i-Persons” sempre connectats a Internet El nostre coneixement abasta la nostra memòria i la nostra memòria auxiliar MEMÒRIA CEREBRAL i + MEMORIA AUXILIAR PERSONAL comunicar xarxes INTERNET (MAP) els meus apunts en paper einesTIC els meus apunts a Internet en blog, wiki portafol.li… EVA www informació els meus apunts en pendrive L’experiència es pot emmagatzemar a la memòria i també a la memòria auxiliar Pere Marquès (2013) magatzem d’habilitats i centre de pressa de decisions
 • 6. FINALITATS DE L’EDUCACIÓ (ahir) 2. CONTEXT CULTURAL π² G COMUNICAR llenguatge CONÈIXER vocabulari artístic comprendre creatiu inteligència crític conviure r C social 1. JO ACTUAR DESENVOLUPAMENT moral - espiritual valores físic salut I N S T R U M E N T S resoldre problemes curiositat emotiu - volitiu alegre, optimista, perseverant Pere Marquès (2011)
 • 7. FINALITATS DE L’EDUCACIÓ (avui) 2. CONTEXT CULTURAL π² G COMUNICAR llenguatge CONÈIXER vocabulari artístic comprendre creatiu inteligència crític conviure r C social 1. JO ACTUAR DESENVOLUPAMENT moral - espiritual valores físic salut I N S T R U M E N T S resoldre problemes curiositat emotiu - volitiu alegre, optimista, perseverant Pere Marquès (2011)
 • 8. CANVIS A L’EDUCACIÓ A L’ERA INTERNET NOUS OBJECTIUS/CONTINGUTS conceptes, fets, idiomes G competències,TIC, emocional aprenentatge continu C autonomia, valors NOVES NOVES EINES TIC pissarra digital, continguts digitals aula 2.0, plataforma educativa EVA sempre Internet METODOLOGIES grupal: projectes, rols entorn (local/global) individual: casa, escola Nova AVALUACIÓ nous criteris, memoritzar i fer “amb la memòria auxiliar” (apunts, Internet) ORGANITZACIÓ INFRAESTRUCTURES NOVA Pere Marquès (2013)
 • 9. Les competències bàsiques
 • 10. C LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES Avui donem més importància a les competències que els estudiants adquireixen (= saber fer) que als coneixements memoritzats (perquè tot canvia de pressa i la informació està sempre al nostre abast). Competències bàsiques: les imprescindibles per a tots. Les classifiquem en 8 blocs: o o o o o o o o Comunicació lingüística. G Cultural i artística. Tractament de la informació i món digital. Matemàtica. Aprendre a aprendre. Autonomia i iniciativa personal. Coneixement i interacció amb el món físic. Social i ciutadana. Pere Marquès (2008)
 • 11. C CONCEPTUALITZEM LES COMPETÈNCIES Competència: Efectuar una tasca amb eficàcia, en un context. o …en el marc de la personalitat (interessos, emocions) i experiència de cadascú. Sovint amb el suport de recursos i ajudes (no cal saber-ho tot de memòria) • S’adquireixen mitjançant experiències d’aprenentatge integradores sobre problemes reals i propers, que exigeixen aplicar el què hem après i solen admetre vàries de les respostes. Pere Marquès (2008) o Suposa mobilitzar coneixements, habilitats i actituds (que són com els àtoms que integren les molècules-competència)… • S’evidencien en l’acció i s’avaluen amb activitats d’aplicació (cartilla de competències, FR) Les manifestacions observables d’una actuació competent s’anomenen indicadors; s’usen a les pautes d’avaluació. APTITUD: "Capacitat per operar competentment en una determinada activitat" CAPACITAT: "Aptitud, talent, qualitat que disposa a algú per al bon exercici d'alguna cosa" COMPETÈNCIA: "Perícia, aptitud, idoneïtat per fer alguna cosa o intervenir en un assumpte" (RAE)
 • 12. La importància de la Gramàtica, avui com ahir
 • 13. G LA IMPORTÀNCIA DE LA GRAMÀTICA 1/2 o Per a fer qualsevol activitat (que necessàriament suposa posar en joc determinades competències) sempre necessitem “saber construir pensaments”, articulats en gran mesura en forma d’oracions lògiques (morfologia, sintaxis) i sovint també necessitarem “saber expressar-los” correctament (fonètica, ortografia) o La Gramàtica, avui com ahir, resulta imprescindible en els nostres processos de recepció d’informació, d’organització del coneixement, de pensament i d’expressió/comunicació que contínuament estem realitzant. Pere Marquès (2014) o Des de sempre, les persones hem necessitat disposar d’un bon vocabulari, ple de conceptes amb significats (semàntica) que ens ajudin a conèixer i interpretar el món on vivim, i que ens permetin pensar, entendre el què escoltem o llegim i expressar-nos. “Disciplina lingüística que analitza l'estructura de les llengües en general o d'una llengua en particular, especialment la morfologia i la sintaxi, i en sentit ampli, la fonologia“(Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana).“Ciència que estudia els elements d’una llengua i les seves combinacions. Art de parlar i escriure correctament una llengua” (RAE).
 • 14. G LA IMPORTÀNCIA DE LA GRAMÀTICA 2/2 memòria auxiliar organitzo el meu coneixement M’INF ORM O G memoritzo penso G EM ACTUO COM UNI CO G Pere Marquès (2014) π² Quan llegim o escoltem entenem només les paraules (vocabulari) que coneixem Quan pensem o parlem usem només les paraules (vocabulari) que coneixem. Si no sabem construir frases gramaticalment correctes, no podrem pensar bé. Si no ens expressem correctament no ens entendran el què volem dir.
 • 15. Un nou enfocament curricular: el curriculum bimodal
 • 16. Tal vegada ja estiguis aplicant el currículum bimodal sense saber-ho… … perquè no hem inventat ara el curriculum bimodal, simplement li hem posat nom a una pràctica habitual en algunes aules des de fa molt temps Si encara no ho apliques, fes-ho i veuràs com els teus alumnes aprenen més i milloren les notes ... I et facilitarà conciliació de la Gramàtica G C amb les competències bàsiques Pere Marquès (2013)
 • 17. QUÈ ÉS EL CURRICULUM BIMODAL? El CURRICULUM BIMODAL suposa aplicar 2 metodologies didàctiques i 2 formes d’avaluació diferenciades segons les activitats d’aprenentatge que realitzen els estudiants. Distingeix:  Activitats per a aprendre a fer coses: adquirir competències i desenvolupament personal. En elles els alumnes podran usar sempre els seus apunts (inclús en els exàmens), i si el professor ho creu oportú també Internet. C  Activitats per a aprendre de memòria: conceptes i altres informacions que els alumnes hauran de comprendre, usar i explicar. En elles els exàmens es faran G SENSE apunts tutoria A més a més, el CURRICULUM BIMODAL dóna gran importància a la tutoria i prescriu la realització de moltes activitats amb la implicació dels estudiants moltes activitats amb en les tasques de correcció. Pere Marquès& Ana Masllorens(2013)
 • 18. CURRICULUM BIMODAL: 2 tipus d’activitats Bimodalitat metodològica i a l’avaluació 1. SABER FER 2. MEMORITZAR Consultant: apunts, llibres, Internet (inclús en exàmens) memorització reconstructiva: comprendre, usar, explicar C ACTIVITATS PRÀCTIQUES COMPETENCIALS individuals i col.laboratives investigar, aplicar, valorar, crear projectes, problemes, rols i elaborar uns “apunts`personals” G VOCABULARI BÀSIC G (glossari d’assignatures) conceptes, persones, fets EXPE RIÈN CIA dades, exercicis d’aplicació llegir i fer un “glossari personal” G Pere Marquès (9-2013) + fer MOLTES ACTIVITATS amb auto/co/hetero AVALUACIÓ CONTINUADA i exàmens-control + TUTORÍA: detecta dificultats i orienta intel.múltiples/talents, desenvolupament sociabilitat, emocions, motivació, família
 • 19. ACTIVITATS PRÀCTIQUES: MÉS ENLLÀ DE MEMORITZACIÓ Dins de les activitats d’aprenentatge podem distingir: L’única que exigeix memoritzar; les altres exigeixen pensar • RECORDAR, reproduir, reconèixer… • COMPRENDRE, conceptualitzar, interpretar… • ANALITZAR, comparar, classificar, ordenar… • SINTETITZAR, integrar, descriure, elaborar… • APLICAR, experimentar, resoldre problemes (hipòtesis,deducció,inducció), calcular • VALORAR (amb criteris), jutjar, seleccionar, criticar, debatre • CREAR, idees innovadores, imaginar, predir, transferir… • PLANIFICAR i organitzar projectes… Implicant altres competències instrumentals: • Buscar / seleccionar informació a l’entorn, Internet… • Expressar / comunicar: oral, escrit, multimèdia… • Altres: idiomes, ús d’eines TIC… • … Competències personals: • Treball autònom, reflexió, persistència, autocontrol… Y competències socials: • Treball col.laboratiu Esquema basat en la taxonomia d’activitats cognitives (Bloom/Anderson) Pere Marquès& Ana Masllorens(2013)
 • 20. EXÀMENS PRÀCTICS: MEMORÍSTICS NO ! Pere Marquès & Ana Masllorens (2013) S’aprèn fent Perquè sempre podem consultar els apunts (i a vegades Internet) quan resolem problemes investiguem i realitzem tot tipus de tasques La calculadora ens va alliberar de l’obligació de fer moltes i a vegades complexes operacions. Ara l’omnipresent Internet ens allibera de l’obligació de memoritzar moltes coses.
 • 21. EXÀMENS DE VOCABULARI: MEMORÍSTICS SÍ Pere Marquès & Ana Masllorens (2013) s’aprèn fent, però necessitem tenir “in mente” el vocabulari Perquè necessitem disposar de vocabulari ”in mente” per a entendre al llegir i escoltar, pensar amb criteri i imaginació i expressar-nos amb precisió Tot i disposant de calculadora, necessitem saber fer “a mà” operacions senzilles. Igualment, encara que disposem d’Internet, necessitem tenir “in mente” el vocabulari
 • 22. 4 PRINCIPIS DEL CURRICULUM BIMODAL 1 Realitzar activitats pràctiques (significatives) centrades en el desenvolupament de competències, on els alumnes poden consultar els seus apunts (i a vegades llibres i internet) inclús en els exàmens. - Objectius: investigar, aplicar, valoració crítica, crear… adquirir experiència - Treball individual i col.laboratiu amb amplia autonomia; projectes, assumir rols - Cada alumne elabora els seus apunts 2 Memorització reconstructiva del vocabulari bàsic (glossaris de les assignatures, que els alumnes reben al començar el curs). Avaluació mitjançant exàmens tradicionals (sense poder usar apunts) - Objectius: comprendre, usar i definir/explicar el vocabulari. - Llegir i fer molts exercicis per a aplicar el vocabulari. - Cada alumne elabora un glossari personal 3 Fer moltes activitats implicant els alumnes en l’avaluació continuada i amb exàmens-control: autoavaluació, correcció entre alumnes i pel professor, presentació i correcció pública (a la pissarra digital), portafol.li… Tutoria: cerca el màxim desenvolupament personal i social de cada alumne (tractament de la diversitat), considera els seus talents i emocions, detecció precoç de dificultats, orientació, motivació, família… … 4 Pere Marquès (2013)
 • 23. Pere Marquès (2013) Pere Marquès (2013) RECERCA DIM-FUNDACIÓN TELEFÓNICA 2011-2013
 • 24. Els instruments clau del curriculum bimodal i el paper de la Gramàtica
 • 25. G C ELABORACIÓ DELS APUNTS L'elaboració dels seus apunts és una de les principals activitats que realitzarà cada alumne al llarg del curs. Juntament amb els sabers que té en la seva memòria, constituiran el seu coneixement. És com preparar una caixa d'eines que després podrà utilitzar en fer treballs. En els apunts cada alumne reuneix de forma organitzada tot el que creu que pot ser útil (fórmules, regles, problemes tipus, glossaris, esquemes, enllaços a altres fonts) per realitzar les activitats pràctiques. Abans de res seran funcionals, útils (no persegueixen objectius estètics: lletra, presentació). No hi ha límit de mida, però seran manejables. Estaran ben estructurats i es reorganitzaran sovint en anar afegint noves informacions. Caldrà ensenyar als alumnes a fer apunts i que en descobreixin la utilitat No convé que els dicti el professor. No són la tradicional llibreta de resums copiats del llibre o dictats pel docent Pere Marquès& Ana Masllorens(2013)
 • 26. G C FASES A L’ELABORAR APUNTS Quan fem els apunts connectem el que sabem amb la nova informació, integrem i donem significat al què és nou, i així a més a més es facilita la seva memorització. 2º 1º la informació per a poder trobar-la quan es necessiti B C Organitzar i relacionar les noves dades amb el què ja sabíem Cercar i seleccionar informació que considerem útil A l’elaborar apunts (p.e d'un llibre) hem de valorar si la informació que llegim és important, si ens pot ser útil. En cas afirmatiu, si no la tenim ja en memòria, l'afegirem on correspongui, doncs apunts desordenats no seran útils Pere Marquès & Ana Masllorens (2013) 3º Indexar A
 • 27. ADQUISICIÓ DE VOCABULARI: G FASES PER A UNA MEMORITZACIÓ RECONSTRUCTIVA 2º explicar els conceptes Utilitzar els conceptes 1º Identificar i comprendre Pere Marquès & Ana Masllorens (2013) 3º Construir definicions: els conceptes Cada alumne elaborarà “el seu glossari personal” de conceptes bàsics amb imatges, Imagen: Ana tres definicions (la seva i dos més extretes d’un diccionari), esquemes, frases… Masllorens
 • 28. G QUÈ ÉS EL GLOSSARI PERSONAL? • Cada estudiant farà el seu glossari personal al llarg del curs. Es podrà fer en una llibreta, document digital multimèdia o espai d’Internet (wiki, blog…) • S’organitzarà alfabèticament. Per a cada paraula del glossari (que seran bàsicament conceptes, persones i fet), es posaran: • 3 definicions: una creada per l’alumne i les altres 2 procedents de diversos diccionaris i enciclopèdies. . • Imatges: dibuixos, fotos… • Frases amb sentit on surti la paraula • Algun esquema, mapa conceptual o línia de temps que relacioni la paraula amb altres del glossari. • Al final hi haurà una secció d’esquemes, línies de temps i mapes conceptuals que relacionin entre sí els conceptes i altres dades. • El glossari personal es farà amb bona lletra (si no és digital) i bona presentació. Es revisarà periòdicament: pel professor, companys i en presentacions públiques… El “glossari personal” (tot i què és un material independent) pot complementar els Pere Marquès (9-2013) apuntes i ser consultat al fer activitats pràctiques
 • 29. G IMPORTÀNCIA DE LA LECTURA La lectura cal que sigui: comprensiva, analítica i crítica (valorant críticament la seva veracitat i utilitat, considerant el context…). Distingim 3 modalitats •Lectura profunda, reflexiva, per a comprendre noves paraules a l’enciclopèdia. •Lectura literària, per a gaudir d’un poema, text narratiu… •Lectura superficial per a buscar nova informació en llibres i Internet… Convindria que cada dia, una petita part de la classe estigués basada en la lectura: I després sintetitzar el què s’ha llegit, el què ha proporcionat la lectura, el que s’ha aprés… La lectura es fonamental per a la formació de les persones. Amb la lectura tenim accés al coneixement emmagatzemat per la nostra civilització, adquirim experiències vicàries, creixem, enriquim el nostre vocabulari (que ens permitrà pensar més i expressar-nos millor)… També és important la lectura d’imatges i àudiovisuals i la seva interpretació i anàlisi crítica Marquès& Ana Masllorens(2013) Pere
 • 30. “L’adquisició i l’ús del vocabulari s’optimitza pels aprenentatges formals que ha rebut l’aprenent, però també, i sobretot, per les seues experiències i el seu contacte amb matèries i temàtiques diverses” (Cassany i altres, 1993). “... considerem cabdal que el lèxic no se circumscrigui exclusivament a l’àrea de llengua, s’ha de contemplar en totes les àrees del currículum...” . (Romero y Marquès, 2012). Quan fem una activitat habitualment necessitarem manejar uns “conceptes“(semàntica) , “saber construir pensaments”, articulats en gran mesura en forma d’oracions lògiques (morfologia, sintaxis), i “saber expressar-los” correctament (fonètica, ortografia). El curriculum bimodal està orientat al desenvolupament competencial i alhora facilita una major atenció als aspectes gramaticals. Pere Marquès (2014)
 • 31. MÉS INFORMACIÓ… BENITO, Laia (2011). Preguntas sobre didáctica del vocabulario. CASSANY, Daniel. i altres (1993): Ensenyar llengua, Barcelona: Graó. MARQUÈS, Pere; MASLLORENS, Ana (2013). Guia del curriculum bimodal MARQUÈS, Pere (2013). Técnicas didácticas con TIC ROMERO, Francesca; MARQUÈS, Pere (2012). La competencia léxica en el currículum bimodal. Revista Didáctica, Innovación y Multimedia, núm. 22 Pere Marquès (2014)