Videota mobiilisti

270 views

Published on

Video-ohjelmien tuottamisesta mobiililaitteilla, suunnittelu, tuotanto, julkaisu.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
270
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Videota mobiilisti

 1. 1. Pekka Ranta, TaM, Aducate
 2. 2.  Mutta kuvaussuunnittelu vaatii työtä Välineinä matkapuhelimet, tabletit, pienet videokamerat Valaisu ja erityisesti äänitys suurimmat haasteet Kuvaustilanteen suunnittelu, hyvä valo ja akustiikka avainsanoja Lisämateriaalin käyttäminen osana videotuotantoa: valokuvat, äänet, tekstit, kaaviot
 3. 3.  Kuvatarinoiden teko on helppo tapa toteuttaa opetusvideoita mobiilisti Valokuvien, powerpoint -kalvojen, internetistä ladattujen kuvien avulla syntyy videotarinoita, joihin voit lisätä oman selostusäänesi ja/tai musiikin. Soveltuu erityisesti ryhmätöihin, jossa kaikki oppilaat kuvaavat jaettujen tehtävien mukaisesti, ja joka kootaan videotarinaksi (Photo Story).
 4. 4.  Prosessikäsikirjoittaminen sopii hyvin esimerkiksi opetukseen tarkoitettujen, tai oppilastyönä tehtävien video-ohjelmien käsikirjoittamisen menetelmäksi. Se on helppo hahmottaa, nopea toteuttaa ja sillä saadaan tehokkaasti lyhyessä ajassa tuotettua pitkiäkin ohjelmia. Prosessin apuvälineenä voi käyttää esimerkiksi Powerpoint -ohjelmaa, mutta erityisesti ryhmätöissä työtä voidaan jakaa esimerkiksi Google Drive (Docs) työkaluja käyttäen.
 5. 5.  Erityisesti ideointivaiheessa, sekä ohjelman rakennetta suunniteltaessa miellekarttojen (mindmap) tekeminen on hyödyllistä. Miellekartan voi tehdä ja dokumentoida esimerkiksi fläppitaululle, mutta sähköisesti se onnistuu Mindomo –verkkopalvelussa tai tabletilla. Ohjelman pituus riippuu julkaisuformaatista ja esitysmuodosta. Tällöin sisältöä voi karsia tai jakaa useampaan tuotokseen.
 6. 6.  Idea: Mitä, kenelle, miten? Synopsis, lyhyt kuvaus sisällöstä, tavoitteista Rakenne Tarina Kuvakäsikirjoitus / kuvaussuunnitelma Editointi ja julkaisu
 7. 7.  Prosessi aloitetaan miettimällä aihetta. Mitä ja mistä aiheesta halutaan video-ohjelman kertovan. Otetaan mukaan kohderyhmä. Mitä asioita tälle kohderyhmälle tarvitsee asiasta kertoa? Mitkä tyylikeinot ovat tehokkaita k.o. kohderyhmälle: tarvitaanko asiantuntijahaastatteluja, demonstraatioita, kaavioita jne.
 8. 8.  Kirjoitetaan edellisen pohjalta n. A4 pituinen synopsis, johon kirjataan edellisessä työvaiheessa esille nousseet asiat kertovaan muotoon. Tämä dokumentti selventää työryhmälle tehtävän ohjelman tavoitteet ja raamittaa ne resurssit joita sen toteuttaminen vaatii.
 9. 9.  Mietitään ohjelman rakenne. Mitä pitää kertoa, missä järjestyksessä? Tässä hyvänä apukeinona ovat post it –laput, powerpoint - ohjelma tai miellekartta. Kirjoitetaan otsikoiksi keskeisiä sisältöjä, mietitään niiden suhdetta toisiinsa: missä käsitteitä voi yhdistää, missä järjestyksessä ne on hyvä esittää? Jotkin prosessit ovat suoraviivaisia, toiset abstrakteja. Aina aikajärjestys ei ole selkein esitystapa!
 10. 10.  Yläkäsitteiden alle rakennetaan asiakokonaisuuksia, joita siitä on tarve esittää: "Puretaan kaasutin" jaetaan pienemmiksi työvaiheiksi sen mukaan mitä on tarkoituksenmukaista kohderyhmälle esittää. Syntyy ohjelman rakenne, joka pitkälle kuvaa sitä, miltä ohjelma näyttää. Tässä työvaiheessa voidaan käsikirjoitusta kommentoida asiantuntijoilla ja/tai kohderyhnmällä. Onko siinä kaikki tarpeellinen sisältö?
 11. 11.  Kirjoitetaan em. rakenne tarinan muotoon. Syntyy käsikirjoitus. Kirjoitetaan selostusteksti, raamitetaan esimerkiksi haastatteluista esille haluttavat asiat. Nämä sisällöt usein tiedetään etukäteen ja voidaan sisällyttää jo käsikirjoitukseen. Samalla voidaan hahmotella ohjelman pituutta suhteessa selostusteksti, haastattelut jne. Jos asioita kerrotaan pelkästään kuvallisesti, niin tämä kirjoitetaan myös tarinaan ja arvioidaan siihen k.o. toiminnan kesto, jotta ohjelman aika voidaan hahmottaa selkeämmin.
 12. 12.  Käsikirjoituksen perusteella tehdään kuva/kuvaussuunnitelma. Koska käsikirjoittamisen yhteydessä on syntynyt ohjelmaan selkeä rakenne ja kesto, voidaan kulloiseenkin käsikirjoituksen kohtaan liittää kuvasuunnitelma: mitä kuvia pitää ottaa, mitä valokuvia, kaavioita, tekstejä, kuinka paljon, millainen niiden kesto on. Mitä haastatteluita pitää tehdä, mitä kysytään, miten pitkä vastaus halutaan käyttää jne. Selostustekstin äänitys tehdään käsikirjoituksen pohjalta, teksti muokataan tarvittaessa kieleltään sujuvaan muotoon, jos se on liian asiatyylistä. Työvaihe säästää valtavasti työtä kuvausvaiheessa kun on tiedossa etukäteen kuvien tarve - turhaa työtä tehdään minimaalisesti.
 13. 13.  Editointi tehdään kuvakäsikirjoituksen mukaisesti. Editointivaiheessa usein tulee esille käsikirjoitusvaiheessa havaitsematta jääneet kohtausten kestoon ja kuvarytmiin liittyvät muutokset. Ohjelman runko on helppo editoida kun tarvittava kuvamateriaali on suunnitelmallisesti kuvattu. Ohjelma kannattaa katsotuttaa asiantuntijalla/kohderyhmällä ennen ohjelman lopullista valmistumista ja tehdä siihen tarvittavat muutokset.
 14. 14.  Kuvausvalot (LED) ovat nykyään edullisia Äänitys voidaan tehdä erikseen (Zoom – nauhoittimet tms. Kannattaa käyttää ”oikeaa” editointiohjelmaa, jossa selkeät työnkulut on helppo toteuttaa ◦ Adobe Premiere Elements (olh 30e, win) ◦ iMovie (ilmainen/päivitys 12e, osx) Mobiililaitteissa omia editointiohjelmia nopeaan tuotantoon ja julkaisuun, mutta soveltuvat rajoitetusti käsikirjoitettuihin tuotantoihin
 15. 15.  Mikä on, ja mikä ei ole sallittua koulussa? ◦ Kotek –hanke ja Opettajan tekijänoikeusopas Käytä hyödyksi tekijänoikeusvapaata, CC – lisensoitua tai itse tuotettua materiaalia. ◦ Jamendo on palvelu, jossa on saatavilla CC - lisensoitua musiikkia valokuvista tutun FlickrCC - palvelun tyyliin. Sivusto sisältää todella laadukasta musiikkia ei-kaupalliseen käyttöön eri tyylilajeissa. ◦ Public Domain –materiaalia on saatavana mm. Archive.org –palvelusta tai valtionarkistoista mm. loc.gov.
 16. 16.  Julkaisu oppimisympäristöön kannattaa tehdä videojakopalvelun kautta, jos sisältö on julkista Youtube ◦ Helpoin jakaa ◦ Copyfraud –huijarit ongelma musiikkien osalta ◦ Ohjelmat voivat saada julkisuutta suositusten kautta, Googlen hakukonenäkyvyys Vimeo ◦ Ei havaittu ongelmia levityksen suhteen ◦ Maksullisena lisäominaisuuksia ◦ Pienempi verkosto, levittämisessä tehtävä työtä
 17. 17.  Opetusohjelmien tekeminen –sivusto http://videopittua.blogspot.fi/ Sisältää oheismateriaalin, taustatietoa ja kuvausharjoituksen Video-opasteet käytössä jouluun asti (päivittymässä uusiin ohjelmaversioihin) Lisämateriaali vapaasti hyödynnettävissä Creative Commons -lisenssillä

×