• Like
Keltti- ja latinomusiikki
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

Keltti- ja latinomusiikki

 • 60 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
60
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. KELTTILÄINEN JA LATINOMUSIIKKI Amerikan eurooppalaisten siirtolaisten musiikillinen perintö
 • 2. JOHDANTO Suurten löytöretkien myötä eurooppalaiset löysivät uuden mantereen, Amerikan. Pian Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan alkoi suuntautua Euroopasta siirtolaisten virta, jonka mukana Uuteen Maailmaan siirtyi myös eurooppalaista musiikkikulttuuria: niin perinnemusiikkia kuin taidemusiikkiakin. Siirtolaisuus oli voimakasta aluksi Britteinsaarilta ja Länsi-Euroopasta, kuten Ranskasta ja Espanjasta. Ajan mittaan kulttuurivaikutteet myös muualta maailmasta, kuten Afrikasta, kulkeutuivat Amerikkoihin ja sekoittuivat niin alkuperäisväestön eli intiaanien kuin eurooppalaisten siirtolaistenkin kulttuuriin. Tämän kulttuurien sekoittumisen tuloksena syntyi paljon mielenkiintoista musiikkia, jonka vaikutus on merkittävä kaikkeen länsimaiseen musiikkiin. On siis syytä tietää, mistä kaikki sai alkunsa. Kolumbus löysi Amerikan 1492 mutta sitä ennen siellä ehti käydä muun muassa viikingit.
 • 3. KELTTILÄINEN MUSIIKKI Keltit olivat yksi rautakauden soturiheimoista noin vuonna 700 eKr. He suuntasivat valloitusretkiään nykyisen Etelä-Saksan alueilta laajalle KeskiEuroopassa. Keltit arvostivat musiikkia ja runoutta. Muusikot, bardit, olivat soittotaitojensa ohella myös vaikutusvaltaisia tietäjiä. Kelttimusiikki elää edelleen Euroopan länsirannikolla. Siirtolaisten mukana kelttiläinen musiikki ja sen vaikutteet ovat levinneet ympäri maailman ja vaikuttaneet suuresti eri musiikkityylien syntyyn. PohjoisAmerikassa siirtolaisten parissa syntyi muun muassa kantri ja folk, joissa kelttiläisen musiikin vaikutteet kuuluvat sävelkuluissa ja akustisten soitinten käytössä.
 • 4. IRLANTILAINEN MUSIIKKI Irlantilaisessa musiikissa kuuluu vahvasti kelttiläinen perinne. Perinteiset irlantilaiset kansanmusiikkisävelmät voidaan jakaa kahteen luokkaan: Laulusävelmät: Tanssisävelmät: -nopea reel -englanninkieliset balladit (surulliset rakkauslaulut) -6/8 tahtinen jig -iirinkieliset ja koristeelliset sean-nos –laulut -hitaampi 4/4 tahtinen hornpipe Kelttiläisen perinteen mukaan irlantilaisessa perinnemusiikissa käytetään akustisia soittimia, joita ovat erityisesti tinapilli ylhäällä) (vieressä oikealla) ja bodhran-rumpu (oikealla . Muita soittimia ovat esimerkiksi viulu, mandoliini (keskellä alhaalla) ja kelttiläinen harppu (oikealla alhaalla) erikoispiirteenä on kantelemainen kaikukoppa. , jonka
 • 5. Irlantilaisissa pubeissa järjestetään yleisesti jameja, tilaisuuksia joissa muusikot soittavat ja jammailevat omaksi ilokseen. Yleisökin voi osallistua musisointiin. Suomessa tätä jamiperinnettä voi päästä todistamaan muun muassa vuotuisessa irlantilaisen musiikin festivaaleilla (Irish Music in Finland), jolloin perinnemusiikin virtuoosit pääsevät esittelemään taitojaan. Myös Oulussa järjestetään lokakuun alussa The Irish Festival of Oulu –tapahtuma. Kansanmusiikki on Irlannissa edelleen hyvin suosittua ja sitä yhdistetään monesti popmusiikin eri tyyleihin. Artistit, kuten U2, Gary Moore ja The Corrs ovat tehneet tunnetuksi irlantilaista musiikkia maailmalla. Myös muissa maissa on löydetty irlantilainen perinnemusiikin ja esimerkiksi elokuvamusiikissa kuullaan usein tinapillimelodioita (esim. Titanic –elokuvan tunnusmusiikki).
 • 6. Riverdance on tunnettu irlantilainen kansantanssin perinteeseen pohjautuva showtanssiryhmä. Ryhmä on muokannut vanhaa kansantanssia nykyaikaiseen, viihteelliseen muotoon. Irlantilaisessa kansantanssissa on erikoinen piirre: tanssiessa kädet pidetään tiukasti kylkiä pitkin ja vain jalat liikkuvat. Syynä tähän on irlantilaisten talojen pienuus. Suuri joukko tanssijoita ei olisi muuten mahtunut tanssimaan pienessä tilassa.
 • 7. SKOTLANTILAINEN MUSIIKKI Skotlantilainen musiikki edustaa kelttiläistä musiikkiperinnettä. Sen tunnusomaisin piirre on Skotlannin kansallissoittimen, säkkipillin käyttö. Säkkipilli on puhallinsoitin ja sen rakenne ja soittotapa on erikoinen: ilma puhalletaan pillillä pussiin, josta se työntyy soiviin pilleihin. Koska pillejä on useita, voidaan sillä soittaa yhtäaikaa melodiaa ja säestystä. Säkkipillin äänensävy on kova ja kirkas.
 • 8. Aikoinaan Englanti tarvitsi skottirykmenttien sotilaallista voimaa ja säkkipillinsoitto levisi näiden avulla. Lisäpiirteenä skotlantilaiseen musiikkiin kytkeytyi siten voimakas sotilasmusiikinsävy. Säkkipillien säestyksenä käytetäänkin usein sotilasmusiikista tuttuja pieniä virvelirumpuja ja suurta bassorumpua. Kulkueena marssivat soittokunnat ovat myös yleinen näky kansanjuhlissa. Skotlantilainen soittokunta perinneasuissa, kilteissä.
 • 9. LATINOMUSIIKKI Latinomusiikiksi kutsutaan musiikkia, joka on syntynyt ja kehittynyt alunperin latinaa puhuvissa Euroopan maissa. Näitä ovat Espanja, Ranska, Portugali ja Italia. Euroopasta latinalaisen kulttuurin vaikutteet kulkeutuivat siirtolaisten mukana Väli- ja Etelä-Amerikkaan, jossa kehittyi myöhemmin niin sanottu Latinalaisamerikkalainen musiikki. Myös Suomesta löytyy paljon latinomusiikin ja siihen liittyvien tanssien harrastajia.
 • 10. ESPANJALAINEN MUSIIKKI Soitto, laulu ja tanssi ovat espanjalaisten sydäntä lähellä. Tämä kaikki yhdistyy flamencossa, joka on hyvin tunnettua kaikkialla maailmassa. Laulu on flamencon vanhin elementti. Melodiat ovat hyvin koristeellisia ja laulajat kertovat teksteissään pieniä tarinoita, joiden tunnelmiin he eläytyvät koko persoonallaan. Tarinat ovat usein hyvin dramaattisia. Laulajien äänityypit jaotellaan pikemminkin sävyn ja karheuden kuin korkeuden mukaan, kuten klassisessa musiikissa. ”Se, joka ei ole itkenyt eikä elämässään kärsinyt elää onnellisena, mutta tietämättä onko tämä elämä huono vai hyvä.”
 • 11. Flamencon harmonia soitetaan akustisella kitaralla. Kuten laulussa, kitarallakin luodaan erilaisia tunnelmia: rauhallisen pehmeästä ja kauniista voidaan siirtyä nopeasti rytmikkäisiin ja nopeisiin sävelkulkuihin. Paco de Lucia (vasemmalla) on hyvin tunnettu kitaristi. Flamencon rytmi kastanjetein (oikealla) tehdään sekä käsillä tanssijoiden taputtaen, kenkiä kopistelemalla. Rumpuna käytetään puulaatikkoa, cajonia (oikealla), jota soitetaan käsin.
 • 12. Flamencotanssi on ehkä tunnetuin flamencon osa-alue. Tanssijat näyttävine vaatteineen ja kastanjetit käsissään tulevat ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan flamencosta. Flamencotanssi on hyvin haastavaa. Sen rytmiikka, luonne ja tulkinta tekevät siitä yhden vaikeimmista tanssi-muodoista. Popvaikutteista flamencoa on ansiokkaasti tehnyt yhtye nimeltä Gypsy Kings. Myös Enrique Iglesias on tehnyt espanjalaista popmusiikkia tunnetuksi maailmalla. Gypsy Kings Enrique Iglesias
 • 13. ITALIALAINEN MUSIIKKI Italialla on rikas musiikillinen perintö vahvana klassisen musiikin maana. Monet länsimaiseen musiikkiin vaikuttavat asiat ovat kehittyneet Italiassa. Esimerkiksi nykyaikaisen nuottikirjoituksen isänä pidetään keskiajalla elänyttä italialaista munkkia Guido di Arezzoa. Hän kehitti neliviivaisen nuottiviivaston helpottamaan munkkien lauluharjoituksia. Musiikissa käytetään myös paljon italiankielisiä sanoja kertomaan, kuinka musiikkia esitetään. Mitä tarkoittikaan crecendo, moderato tai forte? Keskiaikaista nuottikirjoitusta
 • 14. Italiassa luotiin myös suurta oopperataidetta renessanssin ja barokin tyylien aikaan. Säveltäjät, kuten Verdi ja Puccini loivat italialaisen oopperan, jotka toimivat esikuvina muun Euroopan oopperataiteelle. Italialaisen oopperan parissa kehittyi myös taiturimaisen koristeellinen bel canto – laulutyyli (suom. kaunis laulu), johon kuuluvat nopeat sävelkulut, äänen voimakkuuden vaihtelut sekä oman äänialan vahva hallinta. Kuuluisia bel canto –laulajia ovat mm. Luciano Pavarotti (oikealla), Enrico Caruso ja Andrea Bocelli. Italia tuottaa myös taitavia ja menestyneitä poplaulajia. San Remon laulufestivaali on Italian tärkein vuosittainen musiikkikatselmus. Sieltä ovat ponnistaneet maailmanmaineeseen esimerkiksi Pausini (vasemmalla) ja Eros Ramazotti. Laura
 • 15. Italialainen kansanmusiikki elää kahden kulttuuripiirin vaikutuksen alaisena. Pohjois-Italian musiikissa kuuluu Alppiseutujen tirolilainen vaikutus muun muassa jodlaustyylisessä laulussa., kun taas Italian eteläosat ovat saaneet vaikutteita Välimeren muiden kansojen kulttuureista. Suosittuja soittimia ovat mandoliinit, haitarit sekä puhallinsoittimet, kuten trumpetti ja klarinetti. harmonikka Tehnyt: Pekka Ryhänen Lähteet: trumpetti Musa Soi 8-9 klarinetti mandoliini Musiikin Mestarit 8-9 Wikipedia