Полезни ресурси за подобряване на информираността
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Полезни ресурси за подобряване на информираността

on

 • 338 views

Презентация за важните сайтове и инструменти, които могат да спомогнат заподобряване на информираността

Презентация за важните сайтове и инструменти, които могат да спомогнат заподобряване на информираността

Statistics

Views

Total Views
338
Views on SlideShare
338
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Полезни ресурси за подобряване на информираността Presentation Transcript

 • 1. Кратко ръководство за по-пълноценно използване на информационните ресурсите на Интернет?
 • 2. Съдържание 1. Търсенето в Google достатъчно ли е за намирането на информация? 2. Как може да усъвършенстваме търсенето в Google? 3. Основни алтернативи на търсенето с Google 4. Къде може да намерим лесно отговорите, които търсим? 5. Къде да намерим синтезирана и обработена информация? 6. Полезни източници за онлайн образование 7. Как може ефективно да тестваме това което знаем?
 • 3. 1. Търсенето в Google достатъчно ли е за намирането на информация? Логиката, по която популярната търсачка подрежда резултатите, може да бъде манипулирана чрез BlackHatSEO тактики. Вследствие може да се окаже твърде трудно или невъзможно да намерите това което търсите.
 • 4. 2. Как може да усъвършенстваме търсенето в Google? Съществуват два плъгина, които могат да бъдат инсталирани в браузърите GoogleChrome и MozillaFirefox Те могат да Ви помогнат при отсяването на надеждните информационни източници.
 • 5. Alexa Ранк ● ● ● ● Собственост на Amazon Отчита трафика на сайтовете Събира рейтинги от потребители За сайтове с малък трафик отчита дали сайта се поддържа и обновява.
 • 6. WOT ● Събира данни от многобройни източници, за да оцени надежността и достоверността на всеки един сайт в Интернет. ● Оценява сайтовете с зелено(когото сайта е достовере), с оранжево(когато за сайта има постъпили оплаквания), с червено(за доказано опасни сайтове) и със сиво(когато за сайта няма достатъчно информация) ● Предотвратява влизането на потребителя в сайтове маркирани с червено. ● На регистрираните потребителите се дава възможност да оценяват и коментират сайтовете които посещават.
 • 7. 3. Основни алтернативи на търсенето с Google ● DuckDuckGo - търсачката, която не Ви следи. ● Yandex - водещата търсачка на Русия и Украйна, която наскоро откри свой клон в Турция. ● Blekko - една от водещите търсачки на 90-те години. ● Yahoo - търсачка използваща резултатите на Bing, но с повече функции и по-добър интерфейс от Bing. ● Ask.com - позната през 90-те години като AskJeeves със популярна секция за въпроси и отговори. ● Bing - търсачката на MicroSoft, която е найголемия конкурент на Google в САЩ.
 • 8. 4. Къде може да намерим лесно отговорите, които търсим? Сайтовете за въпроси и отговори са много добра възможност за това. Проблема с тях е че процента на полезната информацията в тях е малък и потребителския интерфейс не е достатъчно удобен. Това обаче не се отнася до водещата платформа за въпроси и отговори - Quora.
 • 9. Quora ● Трафика на платформата е нараства непрестанно и в момента е 414-тия по популярност сайт в света. ● Удобен интерфейс ● Общество от знаещи потребители ● Удобна организация на въпросите по теми. Всеки потребител може както да създава теми, така и да добавя въпроси към настоящи теми. ● Бърза регистрация и влизане в платформата чрез FaceBook. ● Quora е с функциите на стандартна социална мрежа, т.е. всеки потребител има последователи и профили, които той следва. ● Quora позволява на потребителите да създават собствен блог.
 • 10. 5.Къде да намерим синтезирана и обработена информация? Според официална информация около 80% от съдържанието в Интернет е създадено през последните 2 години. За да се ориентира по-добре потребителя сред този обем от инфомация, на него му е необходима платформа, която по лесен начин да му достави найсъщественото от различни сфери на познанието. Именно такава платформа е SlideShare.
 • 11. SlideShare ● 119-тия по популярност сайт в света ● Водещата платформа за споделяне на презентации ● Възможност за интегриране на аудио или видео към презентационните файловете. ● Отделни секции за най-харесваните и гледани презентации в момента. ● Интеграция със професионалната социална мрежа - LinkedIn. ● Презентациите в SlideShare според Google са със статут на статии, а техните автори имат възможност да маркират своите файлове чрез GoogleAuthorshipRank.
 • 12. 6. Полезни източници за онлайн образование Безплатни: ● http://www.youtube.com/education ● Telerik ● Academic Earth ● Code Academy ● Udacity ● Coursera ● Khan Academy Платени: ● Lynda ● Tuts
 • 13. Как може ефективно да тестваме това което знаем? Smarterer е платформа, чрез която може да тествате знанията си в редица области сред които: ● Social Media ● English for Business ● Office Administration ● Google Search ● Music Theory ● Android
 • 14. Благодаря Ви за вниманието! Моите профили: ● About.me ● Google+ ● LinkedIn