• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Derham barry architects
 

Derham barry architects

on

  • 797 views

A brief overview of projects developed by Derham Barry Architects in Dublin.

A brief overview of projects developed by Derham Barry Architects in Dublin.

Statistics

Views

Total Views
797
Views on SlideShare
797
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
11
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Derham barry architects Derham barry architects Presentation Transcript

    • Derham Barry Architects
    • DERHAM BARRY ARCHITECTSFounded 2003DirectorsPaul Barry B.Arch MRIAIPreviously spent 9 years with A+D WejchertArchitect working on large commercial projects.Paul Derham B.Arch Sc. Dip. Arch.Previously spent 10 years with Henry J. Lyons,Sam Stephenson, Gilroy McMahon and A+DWejchert Architect working on large commercialprojects.Commercial and Domestic DesignPlanningFeasibility StudiesBuilding Energy RatingLow Energy Design and Retro-fitConservationInterior DesignProject ManagementRIAI MembershipProfessional Indemnity InsuranceA Director is always point of contact withClients.Flexibility – contract staff
    • Grainger Development,Malahide Road, Clontarf.This mixed use development comprises the demolition of acollection of old existing buildings and the construction of areplacement bar and lounge, new office suites and retailunits, apartments and townhouses. There is basementparking and a communal garden to the rear.Planning Permission Received.Area: 2490 m² Grainger Development, Coolock Village. This mixed use development comprises the demolition of the existing bar and lounge and the re-use of the site and its associated car park. Right at the centre of Coolock Village, we have been able to provide a more civic scaled building compared to the existing sprawling single-storey bar. A good mix of uses was proposed including a new, smaller bar, retail units, a health clinic, apartments and townhouses. Planning Permission Received. Area: 2566 m² Mixed use Commercial Buildings Derham Barry Architects
    • Photomontage of new hotel in context Front street perspective Chester House Hotel, North Circular Road, Phibsboro This project involves the demolition of an existing pastiche Georgian building and the construction of a contemporary new hotel. It is to incorporate the three adjoining Georgian shops/houses. Parking is accessed through a new archway in one of the old buildings and a large bedroom block is situated to the rear. Our building deliberately breaks the current 2-storey parapet line to announce its presence on the street and to highlight to entrance. Although clearly contemporary, the proportions of the new front elevation reflect the form and proportion of the surrounding Georgian houses and windows Front street perspective We also propose creating a pleasant paved and landscaped area in front of the hotel to replace the current casual parking on the footpath. A new café will address this space. New Urban Hotel (Planning Permission received) Derham Barry Architects
    • The site is a long narrow site running North - South, parallel to the road and theRiver Brosna. The proposed building follows the shape of the site to provide alloccupants with a relationship to the river and the proposed park alongside.The building form is composed of two main blocks of office space curved indifferent directions to offer a softer physical form to the riverside and to offer amore dynamic elevation to the public road. The scale of the building will bevisually reduced and interest added to its skyline by its curved form and steppingup of the North wing. A natural stone clad gable and similarly clad ‘pop-out’conference rooms will contrast with the curved glass and aluminium curtain wallelevations with their striking vertical brise-soleil. The brise-soleil will accentuatethe curved form and help demonstrate the sustainable thinking behind thebuilding. While the main building facades are sensibly faceted on a smallmodule, the blades of the bris soleil can take the pure form of a curve, furtheraccentuating its dynamic form.Internally, one enters the building at its heart, where there is a generous fullheight staircase with large clear glazed wall facing the external spaces and thelinear park and river.This project was done in conjunction with A+D Wejchert Architects Decentralised Department Office – PPP Competition Derham Barry Architects
    • We were asked to come up with a proposal for a narrow, long sitecomprising part of the old tram track and embankment at the start ofHowth Village.We inserted a long ‘solid’ block clad in brick (reminiscent of railwayarchitecture) in a similar scale to the existing stone bridge abutment andthe listed Bloody Stream. This is proposed for use as a retail unit whichonly requires windows to the front.Above this we placed a lightweight structure with a curved roof containinga restaurant which will look over the beer garden of The Bloody Streamand the Dart line towards the sea.This is entered through a lightweight glass atrium which separates thenew building from the existing stone abutment.The existing archway under the abutment is to be re-opened and used asa small coffee shop that can be accessed either from the atrium or theHowth Road.The restaurant is also linked to a new deck placed carefully on top of theold abutment and provides a south facing terrace. Sketch plan showing access to the various elements of the proposal and the view from the restaurantMixed-use infill project in Howth Village Derham Barry Architects
    • neon restaurant, Camden Street, Dublin 6(Completed in April 2012) Derham Barry Architects
    • Front view Living room open to the kitchen / dining room but half a storey below to address an external terrace and capture views of Photo overlooking Living Room Howth Pier This is a typical site in Howth – a sloped site with a South facing elevation to the road and North facing sea views to the rear. The sloped site means that we have a three storey elevation to the rear and two-storey elevation to the front – the flat roof enables a full first floor whilst not exceeding the height of neighbouring houses. We use a double height entrance atrium to bring sunlight deep into the house and the rear living room. At entrance level, we propose an open-plan kitchen / dining room which stretches from front to rear receiving sunlight from the front and having sea views towards the pier to the rear. In this case, as the main kitchen areas are a full floor above the garden, we designed the living room as a storey and a half space which acts as a halfway link between levels and provides a dramatic internal space with super views over Howth pier. Central AtriumDetached house on Thormanby Road, Howth(Completed March 2010) Derham Barry Architects
    • The challenge on this site was to insert a 4-storey apartment block into adensely wooded site on a hill in the heart of a suburban residential area.Great care was taken to slot the building into the landscape and maximisethe distant sea views and sunshine for the inhabitants whilst not adverselyaffecting any neighbouring private gardens.This development also includes a large new house beside the apartmentswith a similar palette of materials.Portmarnock Residential Development (Planning Permission Granted) Derham Barry Architects
    • Original House New Front Elevation New Rear Elevation New open plan living area to the rear New full height ceiling in new master bedroom A typical existing semi-detached was house extended to the side and rear to provide 2 new bedrooms at first floor and a generous open-plan kitchen/dining/living space addressing the garden to the rear. Extension and Refurbishment of 1940s House, Mount Merrion Derham Barry Architects
    • ‘Defensive’, Howth stone, north facing front elevation to road with over scaled ground floor toreduce the scale of the house – it is replacing a dormer bungalow in this sensitive site. The The sloping site allowed a three-storey elevation to the rear – to the sun and view. Thelow zinc roof meant that the new house was no higher than the previous house and would visual height of the large house reduced by using horizontal banding of materials –block no more of the view of the sea from Thormanby Road. timber over render over Howth stone. Generous amount of glazing to the rear allowing sunlight in and expansive views of Dublin Bay New house near the Bailey – completed Dec 06 Derham Barry Architects
    • This was a typical situation where the owners of a large detached house want to downsize into a new house in the large rear garden, accessing the new house with a driveway past the main house. In this case the Client had tried before and failed to get planning permission for a dormer bungalow. Therefore, we approached this design as an ‘invisible house’ which carefully hides the house and it’s external spaces from the main house and neighbouring properties while introducing as much sunlight and views as possible to the new house. Internally, the large open-plan living area has a high ceiling with a high strip of glazing which permits extensive glazing to the South and glimpses of the mature trees surrounding the house as well as providing privacy while giving a generous amount of lighting and feeling of space View from upper living area to rearBack Garden Development – Planning permission received Derham Barry Architects
    • Photo of house before the extensionPhotos of completed extension to side and rear Extension and remodelling of semi-detached house in Balgriffin Derham Barry Architects
    • Front view Photo of new housePhoto taken from the Coast Road new house and refurbished / extended cottage New house - View over void to mezzanine This project comprised of a new family house in the garden of an old Coastguards cottage on the seafront in Portmarnock. The cottage itself underwent extensive renovation. Although, the new house adopts a traditional form, it will be detailed as a contemporary dwelling. The open plan living areas were positioned to benefit from the sunlight and sea views. A sun-filled double height space links the ground floor kitchen / dining / living with a mezzanine above providing panoramic views around Dublin Bay. The old cottage had half it’s roof raised to create a new master bedroom. A contemporary dormer frames a view of Lambay Island. Extended and remodelled cottage Pair of houses on Coast Road, Portmarnock (Completed in May 2011) Derham Barry Architects
    • Computer generated image of the rear of the houseComputer generated image of the front of the house showing a sunny courtyard behind the front wallAn existing end-of terrace cottage is to be rebuilt in its existing form with themain body of the house designed in a contrasting contemporary style. Theliving room is expressed as a large volume perched on the hill and steps up toact as a visual link between the single storey cottages and its 2-storey Living room angled to maximise views of the pier and Lambayneighbour.To the front, a walled garden and terrace off the living room make use of theSoutherly sunshine while extensive glazing to the rear exploits the dramaticviews over Balscadden Beach.Internally, there is generous open plan living areas across the rear of thehouse with the views. A dramatic cantilevered balcony extends out from thedining area. The re-built cottage is used as a study / guest room with thebedrooms located below with terraces out on the cliff-top.At the last minute the Client asked us to reduce the overall height of thebuilding as part of discussions with the next door neighbour and the projectpassed smoothly through the planning process. Site photo in May 2012House on a cliff, Balscadden, Howth – On site and due for completion in October 2012 Derham Barry Architects
    • Site photos from June – this house was completed last weekThis proposed 2-storey over basement housereplaces an existing dormer bungalow.The aim was to open up the rear of the house to thespectacular view over the Bailey Lighthouse andDublin Bay and to absorb the sunlight.The front of the house is deliberately solid with theview revealing itself as you come through the house.The plan of the house has been rotated on the siteso that the lighthouse is aligned with the entrance.A combination off a super-insulated envelope and the Site locationgenerous provision of solar water and photo-voltaicpanels will ensure that this house achieves a high A-rating. Bailey–view house, Howth (Recently completed) Derham Barry Architects