1.
Objective
Be able to divide a quantity into a
given ratio
2.
Ratio: What does this mean?
A steel alloy
rod is made
up of 60%
iron and 40%
copper.
So the ratio
of iron to
copper is
60:40.
We could
simplify this
to give 3:2
Ratio is used to
compare the sizes
of two (or more)
quantities. For
example: a drink is
made by mixing
two parts orange
juice with five parts
water. This
relationship of 2 to
5 can be written as
the ratio 2:5.
3.
Dividing a quantity in to a ratio
Divide 560kg in the ratio 3:4
Total parts
1 part
parts
parts
3 + 4 = 7
560 ÷ 7 = 80
3
4
3 x 80 = 240kg
4 x 80 = 320kg
Divide 560kg in the ratio 3:4 is 240kg:320kg
4.
Time to try some!
1) £900 into the ratio 4:5
2) £200 into the ratio 3:5
3) £630 into the ratio 7:11
4) 2205kg into the ratio 8:13
5) 450 hours into the ratio 5:6:7
6) 550 lbs into the ratio 5:8:9
£400 : £500
£75 : £125
£245 : £385
840kg : 1365kg
125h : 150h : 175h
125lbs : 200lbs : 225lbs
Be the first to comment