Nota pengajian islam mpw 1143 t3

3,387 views
3,140 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,387
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota pengajian islam mpw 1143 t3

 1. 1. Pengajian Islam (T3) MAQASID SYARIAH (Asas2 Syariat)Utk Memelihara LIMA Perkara Berikut (Dharurat Al-Khamsah) :1. Nyawa – “Sayangi Nyawa Insan”- Jangan Membunuh (Qisas)2. Akal – Pembeza Antara “Insan” dan Haiwan – Jgn Minum Arak (Hudud)1. Harta Benda – Jgn Kedekut/ Jgn Mencuri2. Keturunan dan Kehormatan dan Maruah3. Agama – Jaga Aqidah / Iman Kita – Jangan Murtad !!!
 2. 2. Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :a) Rabbani (Ketuhanan) ; - Islam datang daripada Allah Rabbani - matlamat, tumpuan, kaedah dan sumber, penetapan matlamat hidup manusia telah ditetapkan dengan sumber yang datangnya daripada Allah S.W.T. - setiap detik perjalanan hidup kita dlm membina sebuah tamadun (duniawi) namun matlamat akhirnya sama – menemui Tuhannya
 3. 3. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :b) Thabat wa al Murunah (Tetap dan Anjal) ; - tetap & tidak berubah pada sasaran dan matlamat pembinaan tamadun (spt. Puasa bulan Ramadhan, Solat Fardhu, Pakai tudung dll) - TETAPI anjal dari sudut cara dan teknik perlaksanaannya ( Puasa ; org sakit, Solat ; musafir, Tudung ; cara pakai) - bebas dari sudut merealisasikan tamadun, matlamat harus dicapai.
 4. 4. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :c) Menyeluruh (Syumul) ; - Mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia (undang2, ‘aqidah, akhlak, hubungan dengan Allah S.W.T dan hubungan sesama manusia. - Ianya adalah satu seruan keadilan untuk semua insan (Islam @ tidak, keluarga @ tidak)
 5. 5. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :d) Sejagat (‘Alamiyyah) ; - tidak terikat kepada bangsa tertentu, tiada sempadan geografi - milik seluruh manusia yang berpegang kepada al-Din. - TI terbuka kpd semua tamadun yg tidak bercanggah dengan shari’ah. - penerusan tamadun t’sbt boleh dilakukan selagi kebaikan yang dibawa tidak menjejaskan hak orang lain.
 6. 6. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :e) Realistik (Waq’iyyah) ; - Islam sentiasa ingin meletakkan manusia itu di tingkat kesempurnaan yang terbaik. - Ketinggian itu adalah sesuatu yang boleh manusia capai (ideal) - Reaslitiknya pula mengambil kira kita semua sekarang berada di realiti sebenar alam sejagat (dunia nyata). - Hakikat kewujudan dunia nyata ini menjadi bukti kepada kewujudan Allah S.W.T (Pencipta alam sejagat ini)
 7. 7. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :f) Tawazun (Keseimbangan) ; i. Seimbang dari Sudut Kepercayaan - org Islam diajak m’percayai perkara2 yg dpt dibuktikan dgn hujah & dalil yg jelas. - Islam m’bezakan kepercayaan gol. yg terlalu percaya semua perkara tanpa bukti serta dalil dgn golongan yg tidak dapat menerima kewujudan sesuatu yg di luar dari penguasaan pancaindera. (spt ateis)
 8. 8. Sambungan Tasawwur Islam (Tawazun )... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri : Tawazun (Keseimbangan) ; ii. Seimbang dalam Ibadat dan Syiar - “…apabila kamu diseru untuk menunaikan solat pada hari Jumaat, maka bersegeralah kamu mengingati Allah dan tinggalkanlah jual-beli. Itu lebih baik bagi kamu sekiranya kamu mengetahui. Apabila solat sudah dilakukan maka bertaburanlah kamu di muka bumi, carilah kurniaan Allah, dan ingatlah Allah banyak2 supaya kamu beruntung.” – surah al- Jumu’ah 62: 9-10
 9. 9. Sambungan Tasawwur Islam... Pengajian Islam (T3) Tasawwur IslamKeistimewaan Dan Ciri-Ciri :h) Wasatiyyah (Kesederhanaan) ; i. Bersifat Sederhana - antara yang beranggapan bahawa alam sejagat ini ialah kewujudan yang hakiki dengan mereka yang beranggapan bahawa ia merupakan fata morgana.

×