Vjetar i energija vjetra

 • 1,263 views
Uploaded on

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,263
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Vjetar i energija vjetra By: Ivana Copak 7.razred
 • 2. Što je vjetar??? Vjetar je vodoravno strujanje zraka. U povijesti se iskorištavao prvenstveno za razvitak pomorstva, a njime i geografije te pogon vjetrenjača. Danas se pažnja usmjerava na energiju vjetra kao na jedan od mogućih alternativnih ekoloških izvora energije.
 • 3. Nastanak vjetra Nastanak vjetra složen je proces. Kako sunce neravnomjerno grije Zemlju, polovi primaju manje sunčeve energije nego ekvator te kopno se brže hladi od mora. Takvo zagrijavanje tjera globalni atmosferski sustav prijenosa topline sa površine Zemlje prema stratosferi, koja se ponaša kao virtualni strop.
 • 4. Energija vjetra… Vjetar je bogat,obnovljiv, lako dostupan i čist izvor energije. Pomoću vjetroelektrana pretvaramo je u korisni oblik energije tj. električne energije U klasičnim vjetrenjačama energiju vjetra koristimo za mljevenje žitarica ili pumpanje vode. Energija vjetra je ustvari oblik sunčeve energije.
 • 5. Vjetroelektrane Vjetroagregat je rotirajući stroj koji pretvara kinetičku energiju vjetra u mehaničku, a zatim preko električnih generatora u električnu energiju. Vjetroelektrana je obnovljivi izvor električne energije pokretan kinetičkom enegijom vjetra. Vjetroelektrana je niz smještenih vjetroagregata
 • 6. Ruža vjetrova Učešća pojedinih smjerova i prosječnih ili maksimalnih brzina vjetra u tim smjerovima prikazuje tzv. ruža vjetrova s naznačenim stranama svijeta prema slici. Određuje točan smjer puhanja vjetra.