Your SlideShare is downloading. ×
Vjetar i energija vjetra
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Vjetar i energija vjetra

1,408
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,408
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Vjetar i energija vjetra By: Ivana Copak 7.razred
  • 2. Što je vjetar??? Vjetar je vodoravno strujanje zraka. U povijesti se iskorištavao prvenstveno za razvitak pomorstva, a njime i geografije te pogon vjetrenjača. Danas se pažnja usmjerava na energiju vjetra kao na jedan od mogućih alternativnih ekoloških izvora energije.
  • 3. Nastanak vjetra Nastanak vjetra složen je proces. Kako sunce neravnomjerno grije Zemlju, polovi primaju manje sunčeve energije nego ekvator te kopno se brže hladi od mora. Takvo zagrijavanje tjera globalni atmosferski sustav prijenosa topline sa površine Zemlje prema stratosferi, koja se ponaša kao virtualni strop.
  • 4. Energija vjetra… Vjetar je bogat,obnovljiv, lako dostupan i čist izvor energije. Pomoću vjetroelektrana pretvaramo je u korisni oblik energije tj. električne energije U klasičnim vjetrenjačama energiju vjetra koristimo za mljevenje žitarica ili pumpanje vode. Energija vjetra je ustvari oblik sunčeve energije.
  • 5. Vjetroelektrane Vjetroagregat je rotirajući stroj koji pretvara kinetičku energiju vjetra u mehaničku, a zatim preko električnih generatora u električnu energiju. Vjetroelektrana je obnovljivi izvor električne energije pokretan kinetičkom enegijom vjetra. Vjetroelektrana je niz smještenih vjetroagregata
  • 6. Ruža vjetrova Učešća pojedinih smjerova i prosječnih ili maksimalnih brzina vjetra u tim smjerovima prikazuje tzv. ruža vjetrova s naznačenim stranama svijeta prema slici. Određuje točan smjer puhanja vjetra.

×