Udhёrrёfyesit

755 views
669 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
755
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Udhёrrёfyesit

  1. 1. Franklin D. Roosevelt:Të vetmes gjë që duhet t’i trembemi është vetë frikaHyrjaPresidenti Hoover, zoti Komandant, miqtë e mi: kjo është një ditë e shenjtë për kombin, dhe jam i bindur se miqtë emi amerikanë presin që me rastin e dhënies së postit të Presidentit, t’i drejtohen me sinqeritet dhe një vendim qësituata e tanishme e kombit na nxit.Kjo është jashtëzakonisht koha për të thënë të vërtetën, gjithë të vërtetën,sinqerisht dhe me guxim. Nuk duhet të mohojmë kushtet e vendit tonë sot. Kykomb i madh do të durojë ashtu siç kaduruar, do të ringjallet dhe do të begatohet.Prandaj para së gjithash, më lejoni t’ju shpallë besimin e patundur se të vetmes gjë që duhet t’i trembemi është vetëfrika, tmerrit pa emër, pa arsye, dhe të pajustifikuar që paralizon përpjekjet e nevojshme për ta kthyer tërheqjen nëpërparim.Në çdo orë të zezë të jetës së kombit, një grup drejtues i çiltër dhe i fuqishëm i ka kuptuar dhe i kambështetur vetë njerëzit, të cilët janë të rëndësishëm për fitore. Jam i bindur se edhe ju do ta mbështesnilidershipin në këto ditë kritike.Në një frymë, unë dhe ju do të përballemi me vështirësitë e përbashkëta.Falë Zotit ato kanë të bëjnë vetëm me gjëra materiale. Vlera është tkurrur në nivele imagjinare. Taksat janë rritur,aftësia jonë për të paguar ka rënë, qeveria po përballet me shkurtime fondesh, mjetet e shkëmbimit kanë ngrirë nërrjedhën e tregtisë, fshatarët nuk gjejnë dot tregje për prodhimet e tyre, kursimet e shumë viteve të mijëra familjevejanë zhdukur.Më e rëndësishmja, qytetarët e papunësuar përballen me problemin e ekzistencës, dhe një pjesë emadhe prej tyre mundohen pa u shpërblyer. Vetëm një optimist i pamend do ta mohonte realitetin e errët të këtijçasti.Megjithatë, shqetësimi ynë nuk vjen nga dështimi i substancës. Nuk jemigoditur nga ndonjë murtajë apo fatkeqësi.Në krahasim me rrezikun që i pushtoi etërit tanë, për arsye se besonin dhe nuk kishin frikë, ne ende kemi shumë përtë qenë mirënjohës. Natyra ende i ofron bujari dhe përpjekjet e njerëzve e kanë shumëfishuar atë. Begatia është nëprag të derës, por përdorimi bujar i dobëson prodhimet e tokës.Së pari, kjo ndodh për shkak se drejtuesit eshkëmbimit të të mirave njerëzore kanë dështuar në saj të kokëfortësisë dhe paaftësisë, kanë pranuar dështimet dhekanë dhënë dorëheqjen. Praktikat e paskrupullta të shkëmbyesve të parave do të dënohen në gjykatën e opinionitpublik, janë hedhur poshtë nga mendjet dhe zemra e njerëzve.E vërteta është se janë përpjekur, por përpjekjet e tyre kanë ndjekur modelin e traditës. Përballë dështimit tëmirëbesimit, kanë propozuar të japin më shumë para.Të tërhequr nga epshi i përfitimit, kanë nxitur popullin tonë tëndjekin lidershipin e tyre të rremë, kanë këshilluar, duke u lutur që situata të kthehet në kushtet e mëparshme. Atadinë vetëm rregullat e një gjenerate vetë-kërkuesish.Ata nuk kanë vizion, dhe kur nuk ka vizon, njerëzit humbasin.Lumturia nuk vjen thjesht nga posedimi i parave, porështë gëzimi i arritjes, emocioni i përpjekjeve krijuese.Gëzimi i stimulit moral të punës nuk duhet harruar nëndjekjen e tërbuar të përfitimeve që zhduken. Këto ditë të errëta do të harrohen nëse na mësojnë se fati ynëi vërtetënuk është të na shërbejnë, por t’i shërbejmë vetes dhe miqve tanë.Kykomb kërkon aksion, dhe aksion të menjëhershëm.Detyrajonë më e rëndësishme është t’i vëmë njerëzit në punë.Nuk është një problem i pazgjidhshëm nëse përballemi me të me zgjuarsi dhe kuraje.Mund të shoqërohet me njëpërfshirje të vetë qeverisë; duke e trajtuar detyrën ashtu siç do ta trajtonim urgjencën e një lufte, por në të njëjtënkohë, do të zbatojmë projekte të mëdha për të stimuluar dhe riorganizuar përdorimin e burimeve kombëtare.Sëbashku me këtë, duhet të pranojmë me sinqeritet mbi-ekuilibrimin e popullsisë në qendrat tona industriale, dhe dukei rishpërndarë në shkallë kombëtare, të përpiqemi ta përdorim më mirë tokën dhe ta lëmë në duart e të duhurve.Kjo detyrë do të ndihmohej nga përpjekjet e qarta për të rritur vlerat e produkteve bujqësore, dhe me pushtetin për tëblerë prodhimin për qytetet tona.Mund të lehtësohet në shumë mënyra, por asnjëherë nuk mund të ndihmohet vetëmduke folur për të. Duhet të veprojmë, dhe të veprojmë me shpejtësi.Në këtë dedikim të një kombi, kërkojmë mepërulësi bekimet e Perëndisë. Le ta mbrojë secilin prej nesh dhe të gjithë ne! Le të më drejtojë mua në ditët që do tëvijnë.
  2. 2. Hyrja , eshte deklarative, paraqet probleminBold –TezaItalic- qellimi per mbajtjen e fjalimit.Me kllapa gri : provon tezen, jep argumente pro tezesMe kllapa me vija blu : antitezeMe kllapa me vija portokalli : antiargumenteMe kllapa te zeze : paraqitja e vizionit te folesitMe kllapa blu : zgjidhja e problemitMe kllapa te kuqe : mbyllja dhe mesazhi(fjalite e nenvizuara nxitese)Paragrafi III – ka fjali deftoreFjalite e nenvizuara : fjali nxitese, por eshte edhe mesazhi.Fjalite e nenvizuara : jane fjali thirrmore e deshiroreMe te gjelber : fusha semantike , fjalet kryesore.Me blu : figura letrare: metafora, epiteteEmrat e nenvizuar ne kete forme :antonimeMe te verdhe peremrat :1.une –folesi si individ 2. Ne :perfshin audience 3. Ju : folesi ngrihet mbi degjuesit 4. Ato : Mban largesi nga nje grup (veshtiresite)

×