Workshop kwestie van kijken

487 views
343 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
487
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Workshop kwestie van kijken

  1. 1. Workshop ‘Kwestie van Kijken’“ ven organizations with the most E sophisticated talent ­ anagement ­ m s ­ ystems are vulnerable to gender bias which can ultimately impact long-term corporate success.”Catalyst Report Cascading Gender Biases,Compounding Effects: An Assessment of Talent­Management Systems (New York, 2009)
  2. 2. Workshop ‘Kwestie van Kijken’Talent: een kwestie van kijkenAls vanzelfsprekend wordt aangenomen dat moderne managers oog hebben voortalent. Dat zij talent herkennen, stimuleren en op een uitdagende wijze weten tebegeleiden. En bovenal dat zij talent weten in te zetten op een wijze waar zowel deorganisatie als het betrokken talent voordeel bij hebben. De vraag echter hoe talent en ambitie te definiëren laat zich een stuk minder eenvoudig beantwoorden. Wanneer laat iemand talentvol gedrag zien? En hoe herken je ambitie bij mensen? Beelden over talentontplooiing en ambitie zijn vaak sterk gekleurd door breed gedeelde verwachtingen en uitgangspunten in organisaties. Organisatiecultuur bepaalt in sterke mate wat ‘hoort’ en ‘normaal’ is en wat ‘afwijkt’ en ‘niet in je voordeel werkt’. 2 Onderzoek toont aan dat er essentiële verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen in de wijze waarop zij hun ambities tonen. Ook de carrièrestrategieën die zij inzetten verschillen duidelijk van elkaar.Talent herkennen: voorsprong op de arbeidsmarktDe arbeidsmarkt is de afgelopen decennia drastisch veranderd: ontgroening, vergrij-zing, verkleuring en globalisering vragen om een andere benadering van mensen enhun diverse talenten. Met de verwachte krapte op de arbeidsmarkt is het cruciaaltalent tijdig te (h)erkennen en te binden aan een organisatie.­ Inzicht in de eigen uitgangspunten en (voor)oordelen in beoordeling van mensen is e ­ ssentieel om juist een diversiteit aan talent te kunnen ontdekken en begeleiden. Juist voor managers en leidinggevenden die in positie zijn om een ander te beoordelen.
  3. 3. Workshop ‘Kwestie van Kijken’De workshop: Kwestie van KijkenBij sollicitatieprocedures, maar uiteraard ook bij een functionerings- of beoordelings-gesprek, dienen medewerkers te worden beoordeeld op feiten en toetsbare criteria.Ondanks heldere kaders en procedures, is de kans groot dat beoordelaars leunenop ervaring en persoonlijk inzichten en voorkeuren. In deze situaties zijn dat geen­objectieve peilers. Ongemerkt kunnen (persoonlijke) vooroordelen en aannames het selectieproces dusdanig beïnvloeden dat de perfecte kandidaat niet wordt aangenomen of bevorderd. Vooral door kenmerken die afwijken van een onbewust stereotype ideale kandidaat voor een functie of positie. De workshop gaat in op hoe mensen kijken en bekeken worden. Hoe werken de mechanismen rond in- en uitsluiting? Welke biases (vooroordelen) heb je zelf? Waarom? “Binnen de AFM heeft Opportunity workshops ‘Een kwestie van kijken, divers talent m/v herkennen’ verzorgd voor het management. Doel was om de awareness op het gebied van diversiteit te vergroten: hoe kijk ik naar medewerkers en sollicitanten bij beoordeling van hun kwaliteiten, en wat voor conclusies trek ik daaruit? De workshops 3 waren interactief opgezet, waarbij theorie en eigen praktijkervaringen elkaar goed afwis- selden. Het inzetten van acteurs met het zogenaamde ‘regiemodel’ bleek een schot in de roos. Hier ondervonden we aan den lijve hoe verschillend de aanwezige mannen en vrouwen naar eenzelfde situatie kijken, elkaar andere adviezen geven, en dit alles met verschillende eindresultaten. Zonder dat je kunt zeggen dat de ene aanpak beter was dan de andere. En daarmee bewees de workshop ook dat organisaties alle competenties nodig hebben!” Martine Brands, afdelingshoofd PO, AFM “De relevante mechanismen, zoals (negatieve) stereotypering, interpreteren van ambi- tie, de invloed van macht en statusverschillen, zijn subtiel en lijken slechts beperkte ge- volgen te hebben; ieder afzonderlijk niet de moeite waard om zich druk over te maken. De stapeling ervan gedurende een loopbaan leidt echter tot een serieus nadeel voor mensen die ‘toevallig’ niet behoren tot de dominante groep. Aandacht voor deze me- chanismen is daarom wel degelijk van belang. Zeker voor iedereen die invloed uitoefent op de loopbanen van anderen, dus vooral lijnmanagers en CEO’s, maar ook natuurlijk voor HR- en ­ iversiteitsmanagers.” d Monic Lansu, Kwestie van Kijken: vrouwelijk en bicultureel talent beter in beeld, een uitgave van Opportunity in Bedrijf (Amstelveen, 2011)
  4. 4. Workshop ‘Kwestie van Kijken’ Voor wie? • e workshop richt zich op lijnmanagers, HR-adviseurs en leden van de werving- en D selectiecommissie. Mensen op sleutelposities die beslissen over werving, selectie, aanname en/of doorstroom van medewerkers. Meerwaarde? • eze workshop geeft snel en duidelijk een persoonlijk inzicht in (onbewuste) vooroor- D delen die kunnen optreden in situaties die gaan over beoordeling en herkenning van talent en ambitie van medewerkers. • oor inzicht te geven in deze mechanismen, kunt u met hernieuwd bewustzijn han- D delen in toekomstige situaties. • e workshop geeft veel praktische tips en tools om meer bewust om te gaan met D diverse talenten op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Duur? 1 dagdeel (kan desgewenst worden uitgebreid voor rollenspel met professionele trai- ningsacteurs). Wanneer? De workshop is maatwerk voor iedere opdrachtgever en wordt afgestemd op het hui- 4 dige beleid rond werving selectie en de gehanteerde uitgangspunten bij promotie- en bevorderingsbeleid. In overleg kan deze workshop in de regel binnen 1 maand verzorgd worden. Naar wens in-company of op een externe trainingslocatie. Kosten? • Vanaf € 2.500,- (maximaal 10 deelnemers). Meer informatie? Via het secretariaat van Opportunity Advies of een van de betrokken adviseurs krijgt u meer informatie over de workshop. Bel met 020-4265890 of mail naar oib@opportunity.nl Let op: leden van Opportunity in Bedrijf ontvangen 10% korting over de inzet van uren gemaakt door trainers/adviseurs.

×