Rancangan tahunan psv tahun 4 (kbsr)

3,690 views
3,515 views

Published on

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,690
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
711
Actions
Shares
0
Downloads
141
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan tahunan psv tahun 4 (kbsr)

  1. 1. RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / IMPAK /CATATAN ISI KANDUNGAN 1 Menggambar. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil Capan. Alatan : Ubi kentang, pisau dan daripada ubi kentang. berus warna. Sekuntum Bunga Matahari. b) Memilih warna dan bentuk bulatan Bahan : Warna air yang sesuai. Rujukan : Buku Sumber Guru c) Menghasilkan susunan capan untuk Pendidikan Seni membentuk daun, batang dan bunga KBSR dan HSP PSV matahari. KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. 2 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menyusun motif mengikut grid. Capan. Alatan : Berus dan pisau. b) Menghasilkan corak dengan Bahan : Dakwat (2 warna), kertas Pembalut Hadiah. menggunakan teknik cetakan. lukisan dan ubi kentang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. 3 Membentuk Dan Membuat a) Memilih bahan yang sesuai untuk Model Alatan : Gunting. Binaan. menghasilkan model lori. Bahan : Kotak, pen marker, gam, b) Menghasilkan sebuah model lori yang tutup botol dan lidi. Lori. kreatif. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK..
  2. 2. 4 Kraf Tradisional. a) Meningkatkan pengetahuan tentang Membuat Senjata. Alatan : Gunting dan pensel. pedang. Bahan : Kad manila dan warna Pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. air. c) Menghasilkan pedang daripada manila Rujukan : Buku Sumber Guru kad. Pendidikan Seni KBSR d) Mengolah warna air. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi: Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK Alatan : Gunting.5 Menggambar a) Mengenali bentuk geometri. Asemblaj. Bahan : Kertas warna, gam, b) Memilih warna dan bentuk geometri gambar lakaran, pensel Lori. yang sesuai. dan pembaris. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk Rujukan : Buku Sumber Guru membentuk gambar sebuah lori. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Ranting kayu, pensel dan6 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menghasilkan corak geometri melalui Garisan Dan paku. garisan dan gurisan. Gurisan. Bahan : Krayon. Hiasan Ruang Tamu. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting, gamabr kucing7 Membentuk Dan Membuat a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Topeng. dan contoh topeng. Binaan. b) Membuat imbangan menggunting, Bahan : Kad manila, pensel menebuk dan memotong topeng wajah warna, oil pastel dan Topeng Wajah Kucing. kucing. gelang getah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.
  3. 3. 8 Kraf Tradisional. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Menghasilkan Alatan : Pemidang, jarum, pisau, b) Menghasilkan mempulur untuk seni Mempulur Tekat. gunting, pensel, pembaris, Mempulur Flora. tekat. jangka lukis dan French- c) Menghargai seni warisan budaya. curve. Bahan : Kertas tebal, kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK. Alatan : Berus warna dan bekas9 Menggambar. a) Mengetahui teknik catan basah atas Catan. pembacuh warna. basah. Bahan : Warna air dan kertas Hidupan Laut. b) Memilih warna dan campuran warna lukisan. yang sesuai. Rujukan : Buku Sumber Guru c) Menghasilkan catan gambar hidupan Pendidikan Seni KBSR laut. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, TKP dan KBKK. Alatan : Jarum dan gunting.10 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menggunakan teknik jahitan untuk Membuat Jahitan. Bahan :Benang kait pelbagai menghasilkan corak. warna dan kain belacu. Jahitan Berbentuk Zig Zag b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan Rujukan : Buku Sumber Guru Dan Garisan Putus. barangan. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Komputer dan gunting.11 Membentuk Dan Membuat a) Memilih gambar buah-buahan dari Mobail. Bahan : Kad manila, gam, benang Binaan. komputer. dan lidi. b) Menghasilkan mobail buah-buahan Rujukan : Print Artist, Buku Buah-buahan. dengan menggunakan teknik cantuman. Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, ICT, TKP dan KBKK.
  4. 4. 12 Kraf Tradisional. a) Menghias Wau Merak secara tampalan Menghias Wau Alatan : Gunting dan gambar. corak bertimbal. Dengan Teknik Bahan : Kertas warna, gam dan Wau Merak. Tampalan. kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK.13 Menggambar a) Mengetahui teknik lakaran. Lukisan Alatan : Gunting b) Memilih warna dan bentuk rumah yang Bahan : Kertas warna, gam, Rumahku sesuai. pensel dan pembaris. c) Menghasilkan pemandangan rumah Rujukan : Buku Sumber Guru yang menarik. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting.14 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Mengenal bentuk dan membezakan Menghias Objek. Bahan : Kertas warna, gam dan bentuk geometri. tin susu. Bekas Pensel. b) Membuat corak geometri dan Rujukan : Buku Sumber Guru menghias. Pendidikan Seni KBSR c) Mempelbagaikan idea susunan yang dan HSP PSV KBSR. kreatif. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting, pembaris dan15 Membentuk Dan Membuat a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Model contoh mahkota. Binaan. b) Menghias dengan teknik lipatan dan Bahan : Kad manila, kertas guntingan. warna, kertas kaca, Mahkota. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual TKP dan KBKK.
  5. 5. 16 Kraf Tradisional. a) Menjelaskan sebab dan akibat Membuat Corak Alatan : Span dan contoh barangan penolakan air pada lilin (krayon). Batik Menggunakan berasaskan corak batik. Alas Meja Batik. Teknik Resis. Bahan : Krayon atau oil pastel, warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.17 Menggambar. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih Montaj. Alatan : Gunting. lanjut. Bahan : Gambar sekawan ikan Sekawan Ikan. b) Memilih bahan/benda yang sesuai yang dibekalkan dan gam. untuk menghasilkan montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru c) Menghasilkan gambar sekawan ikan Pendidikan Seni KBSR daripada aktiviti montaj. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.18 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Catan. Alatan : Berus lukisan dan b) Menghasilkan topi dengan corak yang gunting. Topi Hari Jadi. menarik. Bahan : Kertas lukissan, reben dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan contoh19 Membentuk Dan Membuat a) Menghasilkan stabail tin minuman Stabail. stabail. Binaan. menggunakan konsep imbangan, ruang Bahan : Kad manila, dawai, dan warna. benang dan tin minuman. Tin Minuman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.
  6. 6. 20 Kraf Tradisional. a) Memahami proses gulungan kertas Membuat Hiasan Alatan : Gunting dan lidi. untuk menghasilkan seutas rantai leher. Diri. Bahan : Kertas A4 berwarna yang Rantai Leher. b) Mengenal dan mengetahui alat dan berlakaran segitiga (guru bahan yang sesuai untuk menghasilkan sediakan), gam dan rantai leher. benang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.21 Menggambar. d) Menghasilkan beberapa hasil cetakan Cetakan. Alatan : Pisau dan kepingan gambar berwarna. polisterin. Rumah Impianku. Bahan : Warna poster. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.22 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menghasilkan corak menarik dari Menggunakan Alatan : Komputer, pencetak perisian computer Microsoft Word. Perisian Komputer warna, gunting dan pisau. Alas Meja Saya. b) Mendapat pengalaman membuat corak Untuk Mereka Bahan : Kad manila dan gam. dengan menggunakan perisian Corak Melalui Rujukan : Buku Sumber Guru computer. Microsoft word. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT, Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Pensel warna.23 Membentuk Dan Membuat a) Memahami konsep origami dan dapat Origami. Bahan : Kertas A4 pelbagai Binaan. menggunakan teknik lipatan untuk warna. menghasilkan model burung kenari. Rujukan : Buku Sumber Guru Burung Kenari. b) Mengenal dan mengetahui alat dan Pendidikan Seni KBSR bahan yang diperlukan untuk dan HSP PSV KBSR. menghasilkan model burung kenari. Pedagogi : Pembelajaran Masteri, Kontekstual, TKP dan KBKK.
  7. 7. 24 Kraf Tradisional. a) Memahami teknik anyaman mudah Anyaman. Alatan : Gunting dan gam. untuk menghasilkan bekas telur. Bahan : Reben dan kertas Bekas Telur. b) Meningkatkan kreativiti dan warna/majalah. pengalaman dalam pengubahsuaian Rujukan : Buku Sumber Guru bahan. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, Konstruktivisme, TKP dan KBKK.25 Menggambar. a) Menyusun bentuk arnab. Percikan. Alatan : Keratan gambar arnab b) Memilih warna menarik untuk dan berus gigi. Arnab. memercik. Bahan : Warna air dan kertas c) Menghasilkan gambar menggunakan lukisan. aktiviti percikan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.26 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Murid meningkatkan kemahiran Lipatan Dan Alatan : Gunting dan contoh kulit melipat dan menggunting. Guntingan. buku yang bercorak. Corak Hiasan Kulit Buku. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif Bahan : Kertas warna, kertas dengan teknik lipatan dan guntingan lukisan dan gam. serta tampalan. Rujukan : Buku Sumber Guru c) Meningkatkan imiginasi dengan Pendidikan Seni KBSR menghasilkan corak sendiri. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting.27 Membentuk Dan Membuat a) Memahami konsep diorama. Diorama. Bahan : Gambar rama-rama, gam. Binaan. b) Menghasilkan sebuah diorama taman Kotak, benang dan lidi. rama-rama yang kreatif. Rujukan : Buku Sumber Guru Taman Rama-rama. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme, Kontekstual, Pembelajaran Masteri, TKP dan KBKK.
  8. 8. 28 Kraf Tradisional. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. Menghasilkan Corak Alatan : Komputer (program Paint b) Menghasilkan corak bermotifkan alam Untuk Ukiran kayu. Brush). Ukiran Mudah (menggunakan semulajadi. Bahan : Kertas A4. Program Paint Brush). c) Pengalaman menggunakan program Rujukan : ICT, Buku Sumber Paint Brush. Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT, TKP dan KBKK.29 Menggambar. a) Memilih huruf yang bersesuaian. Poster. Alatan : Contoh gambar poster . b) Memilih warna dan ton warna semasa Bahan : Oil pastel dan kertas Cintailah Alam Sekitar. menggosok warna. lembaran. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan Rujukan : Buku Sumber Guru dua warna yang berlainan. Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK.30 Kraf Tradisional. a) Mengenal bentuk tempayan. Picitan Dan Alatan : Gambar tempayan. b) Mengetahui teknik membuat tempayan Lingkaran. Bahan : Plastesin. Tempayan. denga cara lingkaran dan picitan. Rujukan : Buku Sumber Guru c) Menghasilkan sebuah tempayan yang Pendidikan Seni KBSR kreatif daripada plastesin. dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK.

×