Ntr op twitter

617 views
549 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
617
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ntr op twitter

 1. 1. Handleiding twitter Door: Kitty Arends & Gerdien den Boer 2011
 2. 2. Inhoud1. Wat is Twitter?2. Twitter terminologie3. Een account opzetten en vormgeven4. Een account vormgeven5. Volgers krijgen: hoe doe ik dat?6. Wat kan ik zoal doen op Twitter?
 3. 3. 1. Wat is Twitter?● Sociaal netwerk.● Op Twitter volg je andere gebruikers, die jou eventueel terugvolgen.● Op Twitter zend je niet alleen, maar reageer je ook op je volgers.● Veel mensen gebruiken Twitter in relatie tot hun vakgebied, hobby of specifieke interesses. Het is dus van belang dat je je duidelijk profileert.● Achter een Twitterprofiel kan een mens, een merk of een bedrijf schuilen. Er bestaat geen onderscheid tussen soorten profielen. Of je nu een bedrijf vertegenwoordigt, of jezelf, het profiel blijft hetzelfde.● De connnectie met volgers is niet wederkerig. Ik kan iemand volgen, zonder dat deze persoon mij terugvolgt en vice versa.
 4. 4. 2. Terminologie
 5. 5. TweepsDit is de term voor twitter-gebruikers
 6. 6. TweetsDit is de term voor twitterberichten. Deze berichten zijn maximaal 140 tekenslang. Bedenk bij het schrijven van een tweet altijd of je een link kuntinvoegen, een username - indien je over een persoon twittert - en of je eenhastag kunt gebruiken.
 7. 7. Followers (volgers)Jouw netwerk op Twitter bestaat uit volgers. Dit zijn de mensen die jouwtwitter berichten volgen.
 8. 8. TimelineCentraal op de startpagina van je Twitteraccount is de timeline. Dit is delijst met tweets van de mensen die jij volgt. De berichten staan opchronologische volgorde. De nieuwste tweets staan bovenaan.
 9. 9. ProfielDit is een overzichtspagina met informatie over jou. De timeline die op deze pagina is te zien bestaat uitjouw tweets. Ook kunnen andere gebruikers op deze pagina zien wie jouw volgers zijn en wie jij zelf volgt.Verder bevat de profielpagina een korte introtekst waarin je kort samenvat wie je bent en wat je doet.(bio)
 10. 10. @UsernameDit is je twitternaam. Wanneer jij over een andere tweep twittert is het gebruikelijk om de username vandie persoon in je tweet te vermelden. Door een @ toe te voegen aan de username wordt deze aanklikbaar.Bovendien ziet die persoon dat jij hem of haar vermeld hebt.
 11. 11. Voorbeeld:De username van de NTR is: omroepntr, en datwordt dus @omroepntr, wanneer ik over de NTRtwitter.Door een username toe te voegen ziet de persoonin kwestie dat jij over hem of haar getwitterd hebt.Het gebruiken van een @username maakt twittertot een zeer interactief medium.
 12. 12. # HashtagDe hashtag is een woord, of meerdere woorden aan elkaar waar een # voor staat. De #hashtag geeftaan waar je tweet over gaat en is aanklikbaar. Door op een hashtag te klikken genereer je een overzichtmet alle tweets die deze hashtag bevatten. Wanneer ik wil dat mijn tweet gelezen wordt door mensendie op dit onderwerp zoeken gebruik ik een #hashtag.
 13. 13. #Trending topicEen onderwerp (hashtag) wordt ‘trending’ wanneer heel veel mensen hier op een bepaalde dag of weekover twitteren. De top tien van trending topics staat in de rechterkolom. Stel dat een bepaald persoonoverlijdt en veel mensen twitteren daar over, dan wordt bv de naam van die persoon een trending topic.In hun tweets maken mensen van de naam een hashtag. Bijvoorbeeld: #antoniekamerling.
 14. 14. ReplyWanneer je een tweet ziet en daar op wilt reageren, dan kun je onderinde tweet op het knopje reply klikken. Er opent zich dan een popupvenster, waarin je je tweet kunt typen. De username van de persoonwaarop je reageert staat al ingevuld.
 15. 15. ReTweets (RT) via de retweet buttonNet als op facebook kun je ook op Twitter de berichten van anderen in jeeigen netwerk verspreiden. Op twitter wordt dat ‘retweeten’ genoemd. Je‘herpubliceert’ eigenlijk andermans tweet. Wanneer ik iemands tweetRetweet, dan komt dit bericht bij mijn tweets te staan, met een groenezelsoor linksboven in het bericht.
 16. 16. Retweets - handmatigRetweeten kun je doen met de officiële retweet button. Het nadeel daarvanis dat gebruikers kunnen instellen of ze dit soort tweets in hun tijdlijn tezien krijgen. Een ander nadeel is dat je bij deze methode geencommentaar kan toevoegen. Retweeten wordt daarom door veel mensenhandmatig gedaan, maar er is wel een algemeen aanvaarde methode diemen daarvoor hanteert. (zie volgende pagina voor een screenshot) ● Je kopieert eerst de tweet die je wilt retweeten. ● Dan klik je op reply in de betreffende tweet. ● Er verschijnt er een popup venster met een tekst veld. De username van de persoon wiens tweet je gaat retweeten is al ingevuld. ● Achter die username plak je de tekst die je hebt gekopieerd. ● Vervolgens kun je kijken of er nog ruimte is voor jouw commentaar. ● Zo ja, dan plaats je die helemaal vooraan. ● Als laatste zet je achter jouw commentaar in hoofdletters “RT”.
 17. 17. Voorbeeld handmatige retweet:
 18. 18. MentionWanneer je een tweet schrijft die gaat over een andere twittergebruiker, dan verwerk je de username van die persoon in je tweet. Delezers van je tweet kunnen die username dan aanklikken en zien overwie het gaat. De mention is dus ook een manier om je direct tot iemandte richten met een opmerking of vraag.
 19. 19. ListsDe timeline wordt al heel snel onoverzichtelijk. Daar hoef je niet eens zo heel veelmensen voor te volgen. Om orde aan te brengen in de brei van tweets kun jelijsten aanmaken. Met deze lijsten kun je de tweets van specifieke personenbundelen in een nieuwe timeline. Denk aan een lijst van tweeps waarvan je weetdat ze veel over jouw vakgebied twitteren. Een lijst waarin alleen mensen zittendie je heel goed kent, of een lijst van mensen uit je eigen stad. Wanneer je op zo’nlijst klikt, dan krijg je dus een gefilterde timeline te zien.
 20. 20. ListedHet kan voorkomen dat andere twitteraars jou op een of meerdere van hun lijstenzetten. Rechts bovenin op je profiel kun je zien hoe vaak jij ‘listed’ bent, oftewel,hoe vaak je op iemands lijsten voorkomt.
 21. 21. 3. Een account opzettenA. Kies een goede username.- Zo kort mogelijk- Zo herkenbaar mogelijkB.Vul bij naam de volledige titel van het programma in. Het aantal toegestanetekens is hier beperkt, dus bij lange titels kan dit niet.C. Bij locatie kun je eventueel de naam van de omroep zetten, plus de locatie.Bijvoorbeeld: Omroep NTR, te HilversumD. Maak een goede profielfoto. Houd er rekening mee dat je profielfoto hetvaakst voorbij komt in een verkleinde versie van 50 bij 50 pixels. Zorg er dusvoor dat je fotootje ook in dat formaat iets herkenbaars heeft.E. Ga op zoek naar mensen die je kunt volgen. Kies twitteraars die mogelijk ietshebben met het thema van jouw programma en die zelf ook over het onderwerptwitteren. Het is slim om invloedrijke twitteraars te volgen, mensen die aleen groot netwerk hebben. Zij kunnen jouw naam namelijk weer verspreiden.
 22. 22. 4. Een account vormgeven (1)A. Maak een achtergrond.Op Twitter kun je kant en klare achtergrondjes selecteren, maar het isuiteraard beter om er zelf een te ontwerpen met het logo van hetprogramma. Waar je rekening mee moet houden is dat de interfacevan Twitter zichzelf schaalt, afhankelijk van de grootte van iemandsbeeldscherm. Gebruik je bv een logo in je achtergrond-afbeelding, danmoet je zorgen dat het logo zodanig geplaatst is dat het op iedereschermgrootte zichtbaar is.Op internet zijn verscheidene handleidingen te vinden over hoe je eenTwitter background kan maken. Op deze blog staan er 13gerecenseerd:http://designreviver.com/tutorials/13-tutorials-resources-for-a-perfect-twitter-background/
 23. 23. 4. Een account vormgeven (2)B. Pas de kleuren van de interface aan.Nadat je de achtergrondafbeelding hebt gemaakt kunje de kleuren van je Twitterprofiel aan gaan passen,zodat ze matchen met de achtergrond. Je doet datbij:- settings- tabje: design- change design colorsDaar kun je vervolgens de volgende elementen vanje profiel aanpassen: background, text, links, sidebaren sidecolor.
 24. 24. 5. Volgers krijgen: hoe doe je dat?
 25. 25. A. NaamsbekendheidIn de eerste plaats maakt het veel uit of jeprogramma al bekend is of niet. Eenprogramma als de Keuringsdienst krijgt in hetbegin eigenlijk vanzelf veel volgers. Diehoeveelheid breidt zich vanzelf uit, maar desnelheid waarmee dat gaat wordt ookbeinvloed door de regelmaat en variatiewaarmee je twittert. Meer hierover onder punt3.Een nieuwe titel zal in eerste instantie dus veelmeer moeite moeten doen om volgers tekrijgen.
 26. 26. B. DoelgroepEr zijn doelgroepen (leeftijdsgroepen) die niet ofnauwelijks actief zijn op Twitter. Bekijkbijvoorbeeld eens deze infographic met cijfersover twittergebruik:http://www.dutchcowboys.nl/twitter/22393
 27. 27. C. Aanwezigheid op TwitterZeker voor nieuwe programma’s zit hetkrijgen van volgers ‘m vooral in hoe actief enbenaderbaar je bent op twitter. Het isbelangrijk dat je de kijker uitnodigt totparticipatie en dialoog en daar vervolgensook op reageert. Je bent dus niet alleen aanhet zenden, maar houdt ook in de gaten of erover jou wordt getwitterd d.m.v. hashtags,mentions etc.In het volgende hoofdstuk wordt aan de handvan voorbeelden duidelijk wat we onderinteractie en participatie verstaan.
 28. 28. 6. Wat kan ik doen op Twitter? ● Aankondiging programma ● Uitzending gemist ● (Extra) video’s ● Foto’s van achter de schermen ● Links naar extra content op je website ● Berichten over productieproces ● Privileges voor volgers, bijv. een preview ● Acties/prijsvragen ● Oproepen aan kijkers ● Reageren op anderen ● Retweeten van relevant nieuws van anderen ● Twitter als inspiratiebron voor inhoud van je programma
 29. 29. Aankondiging programma
 30. 30. Uitzending gemist
 31. 31. (Extra) video’s
 32. 32. Foto’s van achter de schermen
 33. 33. Links naar extra content site
 34. 34. Oproep aan kijkers
 35. 35. Berichten over productieproces
 36. 36. Acties/prijsvragen
 37. 37. Privileges voor volgers, bv preview
 38. 38. Reageren op anderen
 39. 39. Retweet anderen
 40. 40. Tweeps als leveranciers voorinhoud van je programma

×