panduan-folio-jahitan

9,386 views

Published on

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,386
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
373
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

panduan-folio-jahitan

 1. 1. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK JALAN YAACOB LATIFF KUALA LUMPURNAMA PELAJAR : AZHAR BIN AHMADANGKA GILIRAN : 2008161360077NO KAD PENGENALAN : 660322-08-5179KUMPULAN : PGSR-RBTKOD : RBT 3106MATA PELAJARAN :PENSYARAH PEMBIMBING :PN. ROSMAWATI BT. HJ MAMATPENSYARAH DI JABATAN ERT
 2. 2. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANIPG KAMPUS TEKNIKKUALA LUMPURTARIKH SERAHAN : 08 DISEMBER 2010
 3. 3. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 4. 4. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 5. 5. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANKELIM BELAH KANGKUNGCiri-cirinya:  Kelim belah kangkung ialah sejenis kelim yang popular dan mudah dijahit.  Kelim ini rata dan tidak kelihatan di sebelah luar artikel atau pakaian.  Kelim ini juga sesuai untuk menjahit kebanyakan artikel dan pakaian.  Lebar kelim yang telah siap dijahit ialah antara 12 mm hingga 16 mm.Cara menjahit kelim belah kangkung:Langkah 1 • Temukan kedua-dua sebelah luar fabrik. • Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit dengan jahitan mesin di garisan pemadan.Langkah 2 • Tekan dan seterika supaya kelim terbuka.
 6. 6. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANTepi basi kelim belah kangkung boleh dikemaskan dengan jahitan mesin ataujahitan tangan. Sebelum dikemaskan dengan jahitan tangan, tepi basi kelimperlu dikukuhkan dengan jahitan mesin. Mengemas kelim dengan Mengemas kelim dengan Jahitan lilit Mesin pengemas tepi kemas Mengemas kelim dengan Mengemas kelim dengan
 7. 7. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN Jahitan mesin Insang pariMENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN PENGEMAS TEPI
 8. 8. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANMENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN LILIT KEMAS
 9. 9. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANMENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN JAHITAN MESIN
 10. 10. MENGEM ASKELI MBELA H KANGKU NGDENGANJAHI TANINSA NGPARI RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 11. 11. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANMENGEMAS KELIM BELAH KANGKUNG DENGAN PUCUK REBUNG
 12. 12. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 13. 13. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANKELIM BETAWI Kelim betawi ialah sejenis kelim yang kukuh dan halus. Kelim ini sesuai digunakan untuk menjahit fabrik nipis dan fabrik yang mudah berjerumbai. Kelim ini mempunyai dua baris jahitan. Ciri-ciri kelim betawi: a) Lebar kelim yang siap ialah 5 mm hingga 7 mm pada keseluruhannya. b) Kelim tidak beralur di jahitan pertama. c) Basi kelim tidak kelihatan dari sebelah luar. d) Kelim tidak bergulung. e) Kedua-dua baris jahitan tidak kelihatan di sebelah luar pakaian.CARA MENJAHIT KELIM BETAWILangkah 1 Langkah 3* Temukan kedua-dua sebelah dalam * Lipat kelim supaya sebelah luar fabrik dan jahit dengan jahitan jelujur bertemu. di garisan pemadan. * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit* Jahit dengan jahitan mesin kira-kira 6 dengan jahitan mesin kira-kira 6 mm mm di luar garisan pemadan. dari tepi kelim di garisan pemadan.Langkah 2 Langkah 4* Tekan dan seterika supaya kelim * Tekan dan seterika ke arah belakang terbuka. pakaian.* Trim basi kelim hingga tinggal 4 mm dari garis jahitan pertama.
 14. 14. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANJAHITAN KELIM BETAWI
 15. 15. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 16. 16. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANKELIM LIPAT TINDIH Kelim lipat tindih atau kelim tampal ialah kelim yang sangat berguna bagi pakaian dalam dansebahagian pakaian luar. Ia digunakan untuk stail dan perhiasan pakaian terutama bila merupakan potongan istimewauntuk memperlihatkan mata jahitan pada kelim di sebelah luar. Ia dijahit di sebelah luar pakaian dengan sebahagian kelim itu menindih yang lain. Kelim ini kukuh kerana ia dijahit tiga lapisan fabrik. Digunakan untuk melekat/mencantum bahagian pakaian dan skirt,sambungan di pingganguntuk potongan sendat di pinggang, memasang bahu mendatang, ropol serta pita. Bahagian yang rata hendaklah diletakkan di atas bahagian yang mengelembung kedutlepas,lipatan halus dan sebagainya. Jika kedua-dua kepingan yang hendak disambung, letakkan bahagian atas pakaian itu diatas bahagian bawah pakaian. Kelim ini tidak digunakan pada fabrik-fabrik tebal.
 17. 17. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANCARA MENJAHIT KELIM LIPAT TINDIH.Langkah 1• Lipatkan bahagian sebelah atas kelim di garisan pemadan di sebelah dalam dan dijelujur.Langkah 2• Tandakan garisan tengah, garisan pemadan dan kedut jika perlu di bahagian bawahkelim.•Langkah 3• Letakkan tepi bahagian atas yang berlipat di atas garisan pemadan bahagian bawahkelim dengan garisan tengah bertemu.• Jelujur dan tetapkan dengan jahitan mesin di tepi lipatan sebelah atas.• Cabut jahitan jelujurnya.Basi kelim lipat tindih boleh dikemaskan dengan:a) Jahitan insang pari.b) Bentuk pucuk rebung.c) Jahitan mesin.d) Jahitan lilit kemas.e) Menggunakan tepi fabrik.
 18. 18. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANJAHITAN KELIM LIPAT TINDIH
 19. 19. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIAN
 20. 20. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANKELIM PAPAN MESIN  Kelim papan mesin ialah kelim berjahit dua kali yang boleh dibuat di sebelah luar pakaian atau di sebelah dalam pakaian.  Kelim ini rata, kukuh dan sesuai untuk fabrik nipis dan tebal.  Lebar kelim yang siap biasanya berukuran 4mm hingga 6 mm.  Ia digunakan untuk membuat pakaian dalam, kemeja, blaus kemeja, pijama, seluar, pakaian kerja, jean dan pada fabrik bercorak..Kebaikannya: 1. Kukuh kerana terdapat dua baris jahitan. 2. Kemas kerana semua tepi fabrik tidak kelihatan. 3. Rata. 4. Mudah dicuci/didobi.Keburukannya: 1. Tebal dan berat bila digunakan pada fabrik tebal. 2. Dua baris jahitan mesin kelihatan di sebelah luar pakaian jika kelim ini dibuat dari sebelah luar.
 21. 21. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANCARA MENJAHIT KELIM PAPAN MESIN ADALAH SEPERTI YANG BERIKUT:
 22. 22. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANLangkah 1 Langkah 3* Temukan kedua-dua sebelah dalam * Buat lipatan selebar kira-kira 5 mm fabrik. pada tepi basi kelim bahagian* Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit hadapan. dengan jahitan mesin di garisan * Lipatkan ke arah belakang pakaian. pemadan.* Tekan dan seterika supaya kelim terbukaLangkah 2 Langkah 4* Trim basi kelim bahagian belakang * Jahit dengan jahitan jelujur dan jahit supaya kuraNg dari ukuran yang siap. dengan jahitan mesin di atas tepi yang berlipat * Tekan dan seterika kelim supaya rata.
 23. 23. RBT 3106 REKA BENTUK PAKAIANJAHITAN KELIM PAPAN MESIN

×