H-boekenH-boeken
Kinderen van de HeidehoekKinderen van de Heidehoek
schrijven boekenschrijven boeken
Obs de Heidehoek is een school voor
ErvaringsGericht Onderwijs.
Een van de dingen die bij ons belangrijk is
is het zoeken ...
De kinderen van de bovenbouw moeten naast elke
week werken in het taalboek van de methode ook
altijd vrije teksten maken. ...
Wiki
Via internet kan het anders.
Een van de toepassingen die wij gebruiken is een wiki
aangemaakt bij 'Wikispaces'. Een w...
We krijgen elke week ongeveer een half uur de tijd om te
schrijven aan onze teksten.
De 'echte' schrijvers en schrijfsters...
Zij werken aan hun eigen boek en maken meestal zelf de
illustraties. Doordat het webbased is kan iedereen er
ook thuis aan...
Nikkie
Een aantal kinderen weet
gewoon dat schrijven heel leuk
is. Zij maken een echt boek.
Om het te kunnen uploaden bij
...
Hieronder het zoekresultaat van Nikkie Serrarens' op de
website van Unibook
Fleur
Fleur de Koning was de tweede
met het boek ‘Hartland’.
Ze hebben allebei ondertussen
nog een boek geschreven. Nikkie...
Olievlek
Deze voorbeelden werken heel aanstekelijk. Een vrij groot
aantal kinderen wil of is al bezig een boek te schrijve...
Samenwerken
Op een wiki kun je uitstekend samenwerken.
Wij schrijven bijvoorbeeld met z’n drieën een boek:
'Het koninkrijk...
Toekomst
Uiteraard wordt er steeds gekeken of er veranderingen
moeten worden doorgevoerd.
Zo krijgen we weer allerlei nieu...
Verhalen bundelen en een
gezamenlijk boek uitgeven
Gebruik maken van de 'mooie
zinnen' die op het schuine
plafond in de klas zijn
geschreven en die iedereen
kan lezen en geb...
Verhalen en illustraties
als schilderij met een mooie
lijst ophangen
in de centrale hal
Echte schrijvers
uitnodigen
voor een workshop
Oudere kinderen laten
samenwerken met
kinderen van de midden –
of onderbouw
        
De reis van een boek
Een van de boeken zo maar ergens
neerleggen (met uitleg) en dan maar
zien wie het boek vindt en leest...
Kinderen en leerkrachten zijn heel enthousiast
en ook de ouders zijn reuzetrotsals hun
kind een boek heeft geschreven.
Dit...
H boeken 1
H boeken 1
H boeken 1
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

H boeken 1

2,395
-1

Published on

De presentatie die we gebruikten bij de nationale onderwijsprijs Drenthe

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,395
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

H boeken 1

 1. 1. H-boekenH-boeken Kinderen van de HeidehoekKinderen van de Heidehoek schrijven boekenschrijven boeken
 2. 2. Obs de Heidehoek is een school voor ErvaringsGericht Onderwijs. Een van de dingen die bij ons belangrijk is is het zoeken naar talenten. In de praktijk zie je dat alle kinderen keuzes kunnen maken naast de verplichte lessen. We kunnen onze talenten tonen door redacteur te worden van het eigen weblog of de school- dorpskrant, kunnen acties bedenken voor ons eigen bedrijfje ‘K@ns’, kunnen foto's en filmpjes maken, werken met techniekkaarten, het geadopteerde bos bezoeken of kiezen er voor een boek te schrijven. Dit laatste is het project H-boeken.
 3. 3. De kinderen van de bovenbouw moeten naast elke week werken in het taalboek van de methode ook altijd vrije teksten maken. Daarin laat je zien hoe je de Nederlandse taal beheerst. Deze teksten worden gemaakt op de computer. Vroeger werden deze teksten in 'Word' gemaakt en opgeslagen op de server. Het nadeel was dat alle teksten uitgeprint moesten worden, daarna nagekeken door de leerkracht, verbeterd door ons en dan nogmaals uitgeprint. Dit doen we nu slimmer. Eigen teksten
 4. 4. Wiki Via internet kan het anders. Een van de toepassingen die wij gebruiken is een wiki aangemaakt bij 'Wikispaces'. Een wiki is een gratis website die ook nog reclamevrij gemaakt wordt voor het onderwijs. We loggen in en gaan naar onze eigen pagina's. Daar schrijven we onze teksten, verhalen, gedichten of zelfs een eigen boek. Zie http://obsdeheidehoekbovenbouw.wikispaces.com voor een indruk.
 5. 5. We krijgen elke week ongeveer een half uur de tijd om te schrijven aan onze teksten. De 'echte' schrijvers en schrijfsters gebruiken meer tijd. Ze beginnen rustig om 8.00 uur 's morgens om nog een stukje te schrijven of aan het eind van de week als het (week) contract af is en er vrij initiatief is. Door het gebruik van een wiki kan het natuurlijk overal waar maar internet is.
 6. 6. Zij werken aan hun eigen boek en maken meestal zelf de illustraties. Doordat het webbased is kan iedereen er ook thuis aan werken en de leerkrachten kunnen het thuis nakijken. Ouders en andere belangstellenden kunnen via internet meelezen. Als de teksten klaar zijn wordt er een echt boek van gemaakt. Dit doen we via een website, die van de teksten echte boeken maakt. Deze boeken komen uiteraard in de schoolbibliotheek en worden door klasgenoten gelezen.
 7. 7. Nikkie Een aantal kinderen weet gewoon dat schrijven heel leuk is. Zij maken een echt boek. Om het te kunnen uploaden bij Unibook.com moet je ongeveer 44 pagina's hebben in je boek. Dat is geen probleem voor de fanatieke schrijvers. Nikkie was de eerste die een boek af had. Zij schreef: 'Ongelukskinderen' en werd de trotse bezitter van een eigen geschreven boek.
 8. 8. Hieronder het zoekresultaat van Nikkie Serrarens' op de website van Unibook
 9. 9. Fleur Fleur de Koning was de tweede met het boek ‘Hartland’. Ze hebben allebei ondertussen nog een boek geschreven. Nikkie haar tweede boek heet 'Tinker' en gaat over een olifant die allerlei avonturen beleeft. Fleur heeft een heel mooi fantasyboek geschreven met als titel: 'Forsquens'. Dit boek moet nog uitgegeven worden. Ze heeft haar nicht benaderd voor de illustraties. Want zegt ze: 'Mijn nicht kan mooier tekenen dan ik'. Zo regel je dat als schrijfster.
 10. 10. Olievlek Deze voorbeelden werken heel aanstekelijk. Een vrij groot aantal kinderen wil of is al bezig een boek te schrijven. Of het ook allemaal boeken worden zien we wel. Een ding is wel duidelijk: als je boeken schrijft weet je hoe belangrijk spelling is en doe je natuurlijk je uiterste best om geen fouten te maken. Je wilt geen taalfouten in je boek. We letten op hoofdletters en weten allemaal dat als iemand wat zegt dat tussen aanhalingstekens getypt moet worden. Geweldig is ook dat iedereen kan beginnen met boeken schrijven. Iedereen schrijft op zijn/haar eigen niveau.
 11. 11. Samenwerken Op een wiki kun je uitstekend samenwerken. Wij schrijven bijvoorbeeld met z’n drieën een boek: 'Het koninkrijk onder 4 ogen'. We hebben afspraken gemaakt over de inhoud van het boek. Om de beurt hebben we er aan geschreven en het is nu bijna klaar. Omdat een boek in de tegenwoordige tijd mooier dan in de verleden tijd moet hier en daar nog wat worden aangepast. Margo is ondertussen bezig met de tekeningen.
 12. 12. Toekomst Uiteraard wordt er steeds gekeken of er veranderingen moeten worden doorgevoerd. Zo krijgen we weer allerlei nieuwe ideeën die we nog kunnen uitvoeren zoals:
 13. 13. Verhalen bundelen en een gezamenlijk boek uitgeven
 14. 14. Gebruik maken van de 'mooie zinnen' die op het schuine plafond in de klas zijn geschreven en die iedereen kan lezen en gebruiken
 15. 15. Verhalen en illustraties als schilderij met een mooie lijst ophangen in de centrale hal
 16. 16. Echte schrijvers uitnodigen voor een workshop
 17. 17. Oudere kinderen laten samenwerken met kinderen van de midden – of onderbouw         
 18. 18. De reis van een boek Een van de boeken zo maar ergens neerleggen (met uitleg) en dan maar zien wie het boek vindt en leest en waar het boek uiteindelijk allemaal komt. Hopelijk mailen de vinders daarover zoals de bedoeling is. 
 19. 19. Kinderen en leerkrachten zijn heel enthousiast en ook de ouders zijn reuzetrotsals hun kind een boek heeft geschreven. Dit project gaat steeds maar door en zal steeds meer schrijvers en schrijfsters opleveren. Hoeveel Heidehoek - boeken zullen nog volgen? Enne.. ook belangrijk …. het kost niks iedereen kan er morgen mee beginnen.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×