LATIHAN BAB 2

579
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
579
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

LATIHAN BAB 2

 1. 1. SOALAN BAB 21. Yang manakah tujuan utama penubuhan Dewan Bahasa dan Pustaka? A. Menyusun dan menerbitkan buku ilmiah. B. Menjadi badan penerbitan buku teks sekolah. C. Memajukan dan memperkaya bahasa kebangsaan D. Melaksanakan kempen penggunaan Bahasa Melayu
 2. 2. KEMBALI
 3. 3. 2. Yang manakah aktiviti yang tergolong dalam perancangan korpus bahasa? A. Memperbanyak bahan bacaan dalam Bahasa Melayu B. Merancang penggunaan Bahasa Melayu dalam pentadbiran C. Mengadakan usaha untuk memantapkan tatabahasa Bahasa Melayu D. Mensyaratkan kelulusan Bahasa Melayu dalam peperiksaan SPM.
 4. 4. KEMBALI
 5. 5. 3. Pernyataan yang berikut benar tentang ASAS 50,kecuali, A. Memperjuangkan penubuhan Dewan Bahasa & Pustaka B. Mengadakan usaha bersepadu dengan Balai Pustaka untuk memajukan Bahasa Melayu.C. Menganjurkan beberapa kongres Bahasa dan Persuratan Melayu untuk membincangkan hal-hal berkaitan dengan Bahasa Melayu.D. Melaksanakan usaha untuk meningkatkan dan memartabatkan Bahasa Melayu dalam menjalankan peranannya sabagai bahasa kebangsaan.
 6. 6. KEMBALI
 7. 7. 4.Yang manakah pernyataan yang benar tentang Pejabat Karang MengarangI. Antara matlamat penubuhannya adalah untuk menerbitkan buku teks sekolah melayu.II. Merancang dan melaksanakan program memaju dan memperkembangkan Bahasa Melayu.III. Membentuk istilah untuk memenuhi keperluan pengajaran di sekolah- sekolah.IV. Ditubuhkan di Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim,pada tahun 1924. A. I dan II B I dan IV C. II dan III D. III dan IV
 8. 8. KEMBALI
 9. 9. 5. Matlamat utama pembinaan dan perancangan Bahasa Melayu adalah untuk: A. Mengatur kemasukan pengaruh bahasa asing ke dalam Bahasa Melayu. B. Menentukan Bahasa Melayu dapat tumbuh dan berkembang secara sistematik. C. Menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa yang dapat menyatupadukan penduduk. D. Memastikan masyarakat penutur Bahasa Melayu menggunakan bahasa dengan betul.
 10. 10. KEMBALI
 11. 11. Sekian Terima kasih….

×