Els ecosistemes

9,198 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
9,198
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,657
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els ecosistemes

 1. 1. ELS ECOSISTEMES
 2. 2. ELS ECOSISTES TERRESTRES Els ecosistemes terrestres són aquells en què els éssers vius poden viure sobre terra ferma, envoltats daire. Factors abiòtics:  Temperatura  Llum  Humitat
 3. 3. DESERD FRED
 4. 4. TUNDRA
 5. 5. TAIGÀ
 6. 6. ESTEPA
 7. 7. BOSC CADUCIFOLI
 8. 8. BOSC MEDITERRANI
 9. 9. BOSCEQUATORIAL
 10. 10. BOSC TROPICAL
 11. 11. SABANA
 12. 12. DESERT CÀLID
 13. 13. ECOSISTEMA D’ALTA MUNTANYA Els ecosistemes terrestres naturals poden ser: Alta muntanya  Hi ha grans diferències de temperatura entre l’estiu i l’hivern.  Arriba a quedar coberta de neu durant els mesos més freds.  Molts animals migren durant l’hivern a causa de l’escassetat d’aliment.
 14. 14. BIOCENOSI D’ALTA MUNTANYA
 15. 15. ECOSISTEMA DE BOSC CADUCIFOLI Boscos caducifolis  Estan formats per arbres que perden les fulles a l’hivern, com ara els faigs i els roures.  El sòl fèrtil i gruixut acull molts éssers vius.  Aquests boscos tenen hiverns freds i pluges abundants.
 16. 16. BIOCENOSI DE BOSCOS CADUCIFOLIS
 17. 17. ECOSISTEMES HUMANITZATS DE CONREUS Conreus  Els terrenys conreats amb cereals, alfals o altres plantes són ecosistemes que canvien segons el clima i el tipus de cultiu (si és de regadiu o de secà).  Una part molt important d’aquests ecosistemes són els marges dels camps, ocupats per esbarzers i altres arbustos.
 18. 18. BIOCENOSI DE CONREUS
 19. 19. ECOSISTEMA DE PARCS I JARDINS Parcs i jardins A la ciutat hi ha ecosistemes en els quals viuen animals (pardals, garses, ànecs, gats...) que han adaptat els seus costums per conviure amb les persones.  Aquests ecosistemes, per la facilitat d’accedir-hi, són ideals per fer observacions de plantes i animals.
 20. 20. BIOCENOSI DE PARCS I JARDINS
 21. 21. ECOSISTEMES AQUÀTICS Els ecosistemes aquatics son aquells en els quals els essers vius estan envoltats d’aigua. Hi ha cinc tipus d’elements abiotics. Son elements que formen l’espai en el qual viuen els essers vius aquatics pero no tenen vida.  Llum  Temperatura  Pressió  Salinitat  Oxigen.
 22. 22. ECOSISTEMES MARINSEls ecosistemes marins estan formats per les aigues delsmars i els oceans. Hi distingim dues zones: • Zona pelàgica. Es la zona del mar amb mes llum ion hi ha mes vida animal. Pertanyen a aquesta zona les masses d’aigua que van des de la plataforma continental (el fons del mar mes proper a la costa) fins al mes profund de l’ocea. • Zona abissal. Es la zona amb menys llum i mes profunda del mar.
 23. 23. ECOSISTEMES D’AIGUA DOLÇAEls ecosistemes d’aigua dolca estan formats per les aigüescorrents i les aigües estancades:• Aigües corrents. Son els rius i els torrents. A les zonesaltes hi ha forts corrents. Alla els peixos son bons nedadorsperque l’aigua no els arrossegui.• Aigües estancades. Els ecosistemes d’aigua dolcaestan formats per llacs, basses i pantans. En aquestesaigues hi ha tres zones:– Zona litoral. Esta prop de la riba i es poc profunda. Hiha al・gues, plantes aquatiques, ocells, amfibis i insectes.– Zona d’aigües lliures. Esta allunyada de la riba i il・luminada.Hi ha plancton, peixos i crustacis (crancs, gambes, etc.).– Zona profunda. Esta allunyada de la riba, amb poca
 24. 24. ELS ÉSSERS VIUS AQUÀTICS
 25. 25. ELS ÉSSERS VIUS AQUÀTICS
 26. 26. ELS ÉSSERS VIUS AQUÀTICS
 27. 27. ECOSISTEMA MARI: ZONA INTERMAREAL Zona intermareal  És la zona de la costa que quan la marea baixa queda descoberta i quan la marea puja queda coberta per l’aigua.  Quan està descoberta, molts animals s’enterren a la sorra, ocupen les basses que hi han quedat, i altres acudeixen a buscar aliment.
 28. 28. BIOCENOSI ZONA INTERMAREAL
 29. 29. ECOSISTEMA MARI: FONS SORRENCS Fons sorrencs poc profunds  És una zona que sempre està sota l’aigua, hi arriba firça llum i conté molt d’oxigen, ja que l’aigua contínuament està en moviment.  Al fons hi creixen algues i plantes, entre les quals viuen molts animals.
 30. 30. BIOCENOSI FONS SORRENCS
 31. 31. ECOSISTEMA D’AIGUA DOLÇA: EL RIU Rius i rierols  Les aigües dels rius i rierols tenen corrents, estan contínuament en moviment, i per tant tenen molt d’oxigen.  Els joncs creixen als llocs on l’aigua està quieta.  Quan l’aigua queda aturada augmenta la temperatura i disminueix la quantitat d’oxigen.
 32. 32. BIOCENOSI RIU I RIEROLS
 33. 33. ECOSISTEMA D’AIGUA DOLÇA: ELS AIGUAMOLLS Llacs i aiguamolls  Els llacs i els aiguamolls tenen poca profunditat i de vegades arriben a assecar-se.  Aquestes aigües contenen poc oxigen, ja que no hi ha corrents.  Si són a prop de la costa són masses d’aigua salada.
 34. 34. BIOCENOSI AIGUAMOLLS

×