Ritma final

3,715 views

Published on

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,715
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
222
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ritma final

 1. 1. NAMA KAD PENGENALAN NO MATRIK / TELEFONNURHAFIZAH BINTI AJLAN 801204-14-5448 D20102040807019-7166070QGJ 3033 – PERGERAKAN DAN RITMAQGJ 3033 – PERGERAKAN DAN RITMAGROUPUPSI 02PENSYARAHPN NUR HAZIYANTI BINTI MOHAMAD KHALIDTAJUK TUGASANPERGERAKAN KREATIFTAJUK TUGASANPERGERAKAN KREATIF
 2. 2. PENDAHULUANPergerakan Kreatif merupakan salah satu aktiviti penghasilan atau ekspresi kognitif,afektif yang dilahirkan melalui pergerakan. Ia merangkumi 4 elemen asas iaitu tubuhbadan, ruang, masa dan daya yang merupakan asas pergerakan untuk membolehkankanak-kanak atau remaja berkomunikasi serta meningkat dan memperkembangkanpotensi murid-murid dalam menyuarakan perasaan melalui pergerakan. Secara amnya,pergerakan kreatif menggabungkan unsur pergerakan tubuh badan, irama serta dayakreativiti bagi tujuan melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi( Kementerian Pelajaran Malaysia, 1997 ).RASIONALIanya dihasilkan mengikut lapan tema yang terdapat di dalam pergerakan kreatif yangdisediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu Tema kesedaran tubuh badan,kesedaran rintangan kepada beban dan ruang masa, kesedaran ruang, aliran bebanbadan dalam ruang dan masa, penyesuaian terhadap kawan, penggunaan tubuh badansebagai alat, lapan lakuan daya asas dan ritma-ritma berkaitan dengan pekerjaan.OBJEKTIF1) Melahirkan insan yang sentiasa patuh kepada peraturan dengan melaksanakanpergerakan yang lebih terarah kepada tema yang diberikan serta fokus kepada sesuatuperkara yang dilakukan.2) Memberi kebebasan dan kesedaran serta memupuk pengawalan dalam penggunaantubuh badan sebagai alat pencurahan perasaan dan idea.KERTAS KERJA PERGERAKAN KREATIFSK HAJI MAT DAHAN PENDANG2013
 3. 3. 3) Memperkembangkan bakat dan imaginasi pergerakan.4) Memperkembangkan perasaan untuk perkaitan pergerakan kreatif denganrangsangan bunyi ( muzik, suara dan visual ).5) Menanam ciri-ciri pencurahan idea atau perasaan individu serta semangatberkumpulan dalam pergerakan kreatif yang dihasilkan.SASARAN / JUMLAH MURIDSemua murid Tahun 2 dan 3 SK Haji Mat Dahan ( 24 ORANG )TAJUK PERSEMBAHANSuka Duka di TamanMASA PERSEMBAHAN15 minitALATAN / PROPS / COSTUME1) Topeng burung, rama-rama.2) Latar belakang / suasana di dalam taman.3) Costume burung, dan rama-rama.
 4. 4. LATAR BUNYI / IRAMA / LAGU YANG DIGUNAKANBunyi kicauan burung, Lagu Aku Burung, lagu Bebas ( Kumpulan KOOL ), muzikinstrumental Ombak Rindu, muzik Hoorey Hoorey, dan Gembira Rasa Di Hati.ASPEK KESELAMATAN YANG DIUTAMAKANMembuat pergerakan dengan berhati-hati seperti mengambil langkah untuk melakukanpemanasan badan sebelum melakukan pergerakan kreatif bagi mengelakkankecederaan otot mahu pun tubuh badan.PENERAPAN NILAI YANG DITEKANKAN1) Semangat berpasukan di kalangan murid-murid dalam penghasilan pergerkan kreatiftersebut.2) Perasaan kasih sayang terhadap hidupan alam.3) Bekerjasama.4) Yakin dalam melakukan sesuatu pergerakan.5) Gembira dan seronok.JENIS PERGERAKAN1) Pergerakan serentak2) Pergerakan berturut-turut3) Pergerakan berselang seli
 5. 5. TEMA / UNSUR PERGERAKANTEMA 3 – Kesedaran ruangTEMA 5 – Penyesuaian terhadap rakanTEMA 15 – Formasi gerakan dalam kumpulanTEMA 16 – Kualiti Ekspresif dalam PergerakanHURAIAN MENGIKUT SEGMENSEGMEN 1 ( 5 MINIT PERTAMA ) – INTRO – mode sedihSepuluh orang murid perempuan akan bergerak ke belakang pentas membentuksatu barisan yang berselang seli.Membuat gerakan seperti kelopak bunga-bunga yang bergerak apabila ditiupangin.Diiringi dengan muzik instrumental Ombak Rindu beserta ekspresi wajah yangmenunjukkan mood kesedihan mereka apabila melihat pencemaran ataukekotoran yang dilakukan di taman.Sepuluh orang murid lelaki memasuki pentas dengan melakukan gerakan sepertiburung-burung dan rama-rama yang berterbangan. ( formasi tidak sebentuk –spontan ) – dilakukan sebanyak dua pusingan pentasTerbang mengikut formasi zigzag ( tidak sebentuk ) sebanyak dua pusingan dankemudian berhenti di tengah pentas.
 6. 6. Dilakukan berulang-ulang sebanyak 3 kali/pusingan.Diselang seli dengan berhenti sejenak selama 5 saat dan bersambung semula.Formasi tidak sebentuk dapat membenarkan bergerak secara spontan ( burungdan rama-rama berterbangan ).Mereka dapat bergerak dengan respon sendiri disamping mengikut alunan muzik yang selari denagn gerakan yang dilakukansehingga mendapat satu formasi.
 7. 7. Lagu Aku Burung diputarkan – 5 orang murid lelaki ( burung ) terbang ke kanandan ke kiri dan berhenti sambil menangis diselangi oleh 5 orang murid lelaki( rama-rama ) yang turut terbang seperti rama-rama dan turut terbang ke kiri danke kanan sebanyak dua pusingan dan kemudian berhenti di kiri dan kananmurid-murid perempuan ( bunga ).Di peringkat ini, tema Kesedaran Ruang diaplikasikan iaitu pergerakan ke kiridan ke kanan menunjukkan perasaan tidak seronok, tidak gembira oleh burung-burung dan rama-rama tersebut.SEGMEN 2 ( FLASHBACK ) – 5 MINIT KEDUAMurid-murid lelaki ( 10 orang – burung dan rama-rama ) berterbangan ke kiri danke kanan, ke hadapan dan kebelakang dalam formasi berkumpulan.Terbang dengan riang dan berkicau dengan penuh kegembiraan seakanmerasakan diri mereka bebas di awangan tanpa ada sebarang ancaman.
 8. 8. Diiringi dengan lagu Bebas yang melambangkan kehidupan bebas yang pernahdialami oleh mereka ( burung dan rama-rama ) pada suatu ketika dahulu.( flashback ) – Tema Kesedaran Ruang.5 orang murid lelaki ( burung ) duduk di atas batu manakala 5 orang murid lelakilain terus berterbangan sambil berkicau kesedihan. ( kicauan menggunakanvokal )4 orang murid perempuan berlari di taman ( jogging ) dalam formasi sebentuk( satu barisan ).- lurus10 orang murid perempuan tadi berjalan perlahan dalam dua barisan danmenghampiri ke 4 orang murid perempuan itu tadi yang sedang duduk berehatsetelah selesai berlari. 5 bunga berada di kiri dan 5 lagi berada di sebelah kanansambil menggerakkan kelopak masing-masing dengan perlahan mengikut alunanmuzik Kitaro yang diperdengarkan. Alunan muzik yang perlahan, menimbulkanmood sedih setelah melihat ke 4 orang murid perempuan yang berehat itu tadimembuang sampah sarap di merata tempat.SEGMEN 3 ( 5 MINIT AKHIR ) – MODE GEMBIRAPergerakan mengikut formasi lurus di mana kesemua murid tersebut berlari-larianak sambil bertepuk tangan. Berlari dalam satu barisan dan kemudian membentukformasi bulat di sekeliling 4 orang murid perempuan yang duduk berehat setelahberlari ( jogging ).
 9. 9. Keempat murid perempuan tersebut kemudian turut serta membuat formasi bulatantadi. Kesemua murid berlari keriangan dalam satu barisan ( formasi lurus )mengelilingi pentas.> Tema 16 – Kualiti Ekspresif dalam PergerakanIa memfokuskan satu komposisi pergerakan di mana pada peringkat ini, setiappergerakan yang dihasilkan mempunyai kualiti ekspresif tersendiri. Sebagai contoh :Penghasilan idea atau perasaan yang disampaikan ialah ekspresi mode gembirasetelah salah seorang daripada 4 orang perempuan itu tadi membantu mengutipsampah sarap yang berada di sekeliling mereka bagi mengelakkan kekotoran ditaman.Pergerakan yang dihasilkan ialah, berlari-lari anak sambil bertepuk tangan danmengelilingi pentas, mengikut alunan muzik yang riang iaitu muzik Hoorey Hooreydan Gembira Rasa di Hati ( muzik tanpa vokal ).Di selang seli dengan pergerakan melompat di atas sebelah kaki ( seperti ketinting )mengikut kiraan 2. Kemudian dituruti dengan sebelah kaki yang beikutnya. Ianyadilakukan sebanyak 10 pusingan.Di peringkat ini, Tema 5 iaitu Penyesuaian Terhadap Rakan turut diaplikasikankerana ianya merupakan sebuah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan ataukomunikasi dengan pasangan atau kumpulan melalui pergerakan bagimenghasilkan formasi yang seragam.Ia melibatkan satu sub tema iaitu kerja berpasukan di mana ianya merupakanpenyesuaian terhadap rakan sepasukan. Dilakukan dengan cara pertukarantempat . Sebagai contoh, pergerakan berlari-lari anak sambil bertepuk tangan danmengelilingi pentas mengikut alunan muzik Hoorey Hoorey memerlukan merekaselari dan seragam iaitu 5 daripada murid lelaki ( burung ) tersebut akan berlari-larianak dari kiri ke tengah pentas manakala 5 lagi murid lelaki akan berlari-lari anakdari kanan ke tengah pentas.
 10. 10. Persembahan Pergerakan Kreatif Suka dan Duka diakhiri dengan pergerakan kakike kiri dan ke kanan sambil melambaikan tangan mengikut alunan muzik tanpavokal yang bertajuk Hoorey Hoorey. Pergerakan kaki ke kiri dan ke kanan inimerupakan pergerakan yang bertemakan kesedaran ruang dan dihasilkan dalambentuk formasi sebentuk iaitu lurus ( satu barisan di tengah pentas ). Formasi inijuga menunjukkan bahawa burung-burung dan rama-rama berasa gembira keranataman yang merupakan habitat mereka kini telah bersih dan tidak lagi kotor atautercemar. ( mood gembira ).KESIMPULAN / PENUTUPPergerakan kreatif merupakan satu bahagian dalam pergerakan yang menekankanelemen kreativiti dalam penghasilan pergerakan tersebut. Ianya mampumenghasilkan pelajar yang berdaya inovasi tinggi, berfikiran kreatif serta bergerakcergas dan selari mengikut kesesuaian dan keserasian muzik yang digunakan didalam setiap pergerakan yang dihasilkan.

×