Warisan kepelbagaian budaya malaysia t2

41,468 views
41,306 views

Published on

6 Comments
18 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
41,468
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,731
Actions
Shares
0
Downloads
1,019
Comments
6
Likes
18
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Warisan kepelbagaian budaya malaysia t2

 1. 1. TEMA 4 :WARISAN KEPELBAGAIAN BUDAYA MALAYSIA Masuk
 2. 2. Tarian Alat Muzik Permainan KraftanganLatihan Keluar
 3. 3. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTARIAN Tarian merupakan pergerakan anggota badan mengikut rentak muzik. Tarian boleh dilakukan secara bersendirian, berpasangan atau berkumpulan.
 4. 4. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTarian Mak Yong• Berasal dari Patani, Thailand.• Dicipta untuk hiburan kerabat DiRaja wanita ketika ketiadaan Raja Lelaki.• Tarian ini menggabungkan drama romantis, tarian dan nyanyian tradisional yang mengisahkan zaman kesultanan Melayu.
 5. 5. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTarian Kuda Kepang• Diperkenalkan oleh pendatang dari Jawa ke negeri Johor.• Para penari menggunakan kuda kepang.• Mengisahkan kejayaan perjuangan suci Islam.• Diiringi paluan gendang, gong dan angklung.
 6. 6. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Tarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTarian Kipas• Memerlukan 9 orang penari wanita dan 2 lelaki.• Menunjukkan bahawa kipas cina di mana-mana dewa-dewi pada masa lalu sentiasa menjadikan kipas sebagai alat keperluan.• Tarian dimainkan supaya tarian ini boleh membawa kebaikan atau ‛Fung Shiu‛ yang baik kepada seluruh anggota masyarakat.
 7. 7. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Tarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTarian Singa• Penari meniru pergerakan singa dengan menggunakan kostum singa.• Dimainkan oleh 2 orang penari di bahagian hadapan dengan menggerakan kepala kostum manakala penari yang lain memainkan bahagian belakang kostum singa tersebut.• Tarian diiringi oleh gong, dram dan dentuman mercun yang dikatakan akan membawa tuah.
 8. 8. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian Melayu Tarian Cina Tarian India Menu Utama Mak Yong Tarian Kipas Bharata Natyam Kuda Kepang Tarian SingaTarian Bharata Natyam• Tarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan tangan, kaki dan mata.• Berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India.• Secara tradisionalnya, tarian ini dipersembahkan secara solo oleh seorang penari wanita.
 9. 9. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Rebab Erh-hu TempuraALAT MUZIK Terdapat berbagai alat muzik yang dimainkan oleh rakyat Malaysia mengikut kaum. Antaranya ialah Rebab yang dimainkan oleh kaum Melayu, Erh-hu oleh Kaum China dan Tempura oleh Kaum India.
 10. 10. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Rebab Erh-hu TempuraTempuraPengenalanAlat yang mempunyai 4 tali. Badannya dibuat daripadakayu nangka. Bentuknya bulat dan belakangnyamelengkong.FungsiDigunakan dalam muzik vokal dan instrumental India.Untuk mengeluarkan dengung iringan.Cara BermainDipegang tegak dan dipetik dengan jari sebelah tangan.
 11. 11. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Rebab Erh-hu TempuraErh-hu Pengenalan Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz iaitu kecil, sedang dan besar. Fungsi Alat ini digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina atau secara solo. Cara Bermain Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. Tali digesek dengan sebelah tangan.
 12. 12. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Rebab Erh-hu TempuraRebab Pengenalan Dibuat dari kayu nangka dan berongga di bahagian dalam. Dadanya ditutup dengan kulit lembu. Penggesek dibuat dari kayu. Tali penggesek dari urat selapuk balutan mayang kelapa atau tali tangsi. Fungsi Rebab digunakan dalam muzik mengiringi Mak Yong, Peteri dan Selampit di Kelantan. Cara Bermain Rebab adalah dengan meletakkan rebab berdiri di depan pemain yang duduk bersila di lantai.
 13. 13. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamKRAFTANGAN Kraftangan ialah kerja penghasilan peralatan berguna atau hiasan dengan menggunakan tangan sepenuhnya atau perkakas ringkas sahaja. Pertukangan kraftangan seharusnya dikerjakan secara perseorangan atau kecil-kecilan. Hasil kraftangan selalunya membawa kepentingan kebudayaan dan/atau keagamaan. Hasil pengeluaran besar-besaran atau hasil kejenteraan bukan bersifat kraftangan. Daripada Wikipedia.
 14. 14. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamAneka Kraf• Seni kraf berasaskan manik, kertas, siput, mutiara, dan lain-lain lagi. Kompang, serunai, sumpit Sarawak, seni kraf orang asli dan ukiran halus juga termasuk dalam kategori ini.• Penghasilan produk halus seperti hulu keris dan sarung keris ini bukan sahaja dihargai malahan ianya membawa pengertian falsafah yang tinggi nilainya.
 15. 15. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamHasil RimbaSeni kraf yang berasaskan kayu, buluh, rotan,mengkuang dan lain-lain lagi.Hasil rimba seperti buluh, rotan, pandan,mengkuang dan ribu-ribu menyumbangkepada hasil utama kraf anyaman.Anyaman yang dihasilkan daripada bahan hasilrimba ini memaparkan barangan seperti bakul, tikar,perabut, pengadang, bekas serbaguna, dinding rumahdan barangan cenderamata.
 16. 16. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamHasil TanahSeni kraf berasaskan tembikar, kristal, kaca dan batumarmar.Salah satu contoh ialah Labu Sayong yang diperbuatdari tanah liat yang diuli, diterap dengan pelbagaicorak, diasapkan serta dibakar untuk menghasilkansatu rupa bentuk yang sungguh berseni dan unik.Idea labu hitam ini terhasil dari buah labu tua yangdikeluarkan isinya dan dibersihkan sebelumdijadikan bekas untuk menyimpan air.
 17. 17. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamHasil Logam Seni kraf berasaskan besi, emas, perak, pewter, tembaga dan lain-lain lagi. Contohnya tembaga yang merupakan logam terawal digunakan oleh manusia. Seni kerja tangan tembaga masih giat dijalankan terutama di Terengganu. Teknik pembuatan masih dikekalkan walaupun peralatan baru diperkenalkan. Antara barangan yang dihasilkan seperti tepak sireh, kaki lilin, tempat bara dan pahar.
 18. 18. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamTekstil Seni kraf yang meliputi batik, tenunan, songket, tekatan, sulaman dan lain-lain. Perkataan batik merujuk kepada proses menghasilkan kain dengan teknik terapan lilin bagi menghasilkan reka corak yang kemudian dicelup dengan pelbagai warna yang menarik. Reka corak batik ini diaplikasikan ke atas kain menggunakan teknik canting, batik blok dan batik sutera saring.
 19. 19. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Hasil HasilAneka Kraf Hasil Tanah Tekstil Menu Utama Rimba LogamTekstilDi Malaysia kini batik telah diangkatsebagai salah satu daripada seni warisanbangsa yang menjadi kebanggaan negara.Perusahaan batik dipercayai bermula padaawal abad ke 12 iaitu di Kepulauan Jawadan kemudiannya berkembang keSemenanjung Tanah Melayu, khususnya diKelantan dan Terengganu.
 20. 20. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Wau Mahjung KabadiPERMAINAN Banyak permainan yang dimainkan pada masa dahulu. Permainan ini dimainkan biasanya adalah untuk mengisi masa lapang. Walau bagaimanapun terdapat juga sesetengah permainan dimainkan mengiktu musim. Ada permainan yang dimainkan secara berkumpulan atau individu.
 21. 21. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Wau Mahjung KabadiWau• Perkataan ‚wau‛ dikatakan berasal dari perkataan kerajaan Melayu Pattani (Thai) dan diperbuat daripada kertas yang berangka (daripada buluh)• Popular di negeri Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis• Wau dikenali sebagai ‘Layang-layang’ di negeri Johor, Negeri Sembilan dan Selangor• Dimainkan selepas musim menuai padi atau semasa nelayan tidak pergi ke laut.
 22. 22. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Wau Mahjung KabadiWau• Bilangan pemain – 2 orang• Jenis – jenis wau : a. wau bulan b. wau kucing c. wau jala budi d. wau merak e. wau barat f. wau helang• Wau bulan - diiktiraf sebagai wau kebangsaan
 23. 23. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Wau Mahjung KabadiMahjong• Pemain – 4 orang• Membabitkan kemahiran, strategi, dan pengiraan, termasuk juga satu tahap nasib• Di Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer
 24. 24. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTradisional Melayu Tradisional Cina Tradisional India Menu Utama Wau Mahjung KabadiKabadi • Permainan bangsa Bangladesh • Pemain – 2 pasukan (7 orang setiap pasukan) • Gelanggang -12.5m x 10m. • Masa - 20 minit
 25. 25. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan1. Tarian Mak Yong berasal dari_______________________. A. Thailand C. Malaysia B. Singapura D. Brunei
 26. 26. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan1. Tarian Mak Yong berasal dari_______________________. A. Thailand C. Malaysia Jawapan anda B. Singapura D. Brunei salah
 27. 27. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan1. Tarian Mak Yong berasal dari_______________________. A. Thailand C. Malaysia B. Singapura D. Brunei
 28. 28. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan1. Tarian Mak Yong berasal dari_______________________. A. Thailand C. Malaysia B. Singapura Jawapan anda D. Brunei betul
 29. 29. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan2. Tarian Kuda Kepang diiringi dengan paluan gendang, gong dan _______________________. A. kompang C. angklung B. rebana D. serunai
 30. 30. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan2. Tarian Kuda Kepang diiringi paluan gendang, gong dan _______________________. A. kompang C. angklung Jawapan anda B. rebana salah D. serunai
 31. 31. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan2. Tarian Kuda Kepang diiringi paluan gendang, gong dan _______________________. A. kompang C. angklung B. rebana D. serunai
 32. 32. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan2. Tarian Kuda Kepang diiringi paluan gendang, gong dan _______________________. A. kompang C. angklung Jawapan anda B. rebana betul D. serunai
 33. 33. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan3. Tarian Bharata Natyam ialah tarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan _______________________. A. kaki dan mata C. tangan dan kaki B. tangan dan mata D. tangan, kaki dan mata
 34. 34. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan3. Tarian Bharata Natyam ialah tarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan _______________________. A. kaki dan mata C. tangan dan kaki Jawapan anda B. tangan dan mata salah D. tangan, kaki dan mata
 35. 35. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan3. Tarian Bharata Natyam ialah tarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan _______________________. A. kaki dan mata C. tangan dan kaki B. tangan dan mata D. tangan, kaki dan mata
 36. 36. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan3. Tarian Bharata Natyam ialah tarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan _______________________. A. kaki dan mata C. tangan dan kaki Jawapan anda B. tangan dan mata betul D. tangan, kaki dan mata
 37. 37. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan4. Tempura digunakan dalam muzik vokal dan instrumental _______________________. A. India C. Malaysia B. Thailand D. Brunei
 38. 38. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan4. Tempura digunakan dalam muzik vokal dan instrumental _______________________. A. India C. Malaysia Jawapan anda B. Thailand D. Brunei salah
 39. 39. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan4. Tempura digunakan dalam muzik vokal dan instrumental _______________________. A. India C. Malaysia B. Thailand D. Brunei
 40. 40. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan4. Tempura digunakan dalam muzik vokal dan instrumental _______________________. A. India C. Malaysia B. Thailand Jawapan anda D. Brunei betul
 41. 41. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan5. Dada Rebab ditutup dengan _______________________. A. kulit kerbau C. kulit lembu B. kulit harimau D. kulit kambing
 42. 42. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan5. Dada Rebab ditutup dengan _______________________. A. kulit kerbau C. kulit lembu Jawapan anda B. kulit harimau D. kulit kambing salah
 43. 43. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan5. Dada Rebab ditutup dengan _______________________. A. kulit kerbau C. kulit lembu B. kulit harimau D. kulit kambing
 44. 44. PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMenu UtamaLatihan5. Dada Rebab ditutup dengan _______________________. A. kulit kerbau C. kulit lembu B. kulit harimau Jawapan anda D. kulit kambing betul

×