25.08.09 Luther-Sali, EO/NA
         Tom Säilä
eroankokirkostani.fi
1.  Kirkkokäsite

2. Argumentteja
   eroamisen puolesta

3. Argumentteja
   eroamista vastaan
Kristillisen kirkon käsite
 Kristillinen kirkko    "Seitsenvuotias lapsikin
 muodostuu ihmisistä,   tietää, Jumalan...
Kristillisen kirkon käsite
  Yksin usko Kristukseen  1.  Näkyvä kirkko
  ratkaisee, ketkä ovat
  kirkon jäseniä.   ...
Lyhyesti
 Jokainen, joka sydämessään pitäytyy
 kristillisen opin keskeiseen uskonkohtaan,
 toisin sanoen uskoo, että Juma...
CA, VII Kirkko
 Edelleen seurakuntamme opettavat, että yksi, pyhä
 kirkko on pysyvä ikuisesti. Kirkko on pyhien
 yhteisö,...
CA, VII Mitä kirkko on?
 Vaikka kirkko varsinaisessa mielessä on pyhien ja
 tosiuskovien yhteisö, on kuitenkin jumalatto...
Donatolaiskiista
 Donatolaiskiista oli ensimmäinen ekklesiologinen
 kiista, ja muun muassa Augustinus vastusti
 donatolai...
Kristillisen kirkon ominaisuudet
1.  Kirkko on näkymätön.
2.  Kirkko on yksi ainoa.
3.  Kirkko on pyhä.
4.  Kirkko on ...
Eroa, sanoo Pieper
 Raamatussa ei ole ainoatakaan kohtaa, joka sallisi opettajan poiketa Jumalan
 sanasta tai antaisi Ju...
”Todellinen” oppi ratkaisee
 Jos on määriteltävä, onko jokin kirkkokunta oikeauskoinen, on
 pidettävä mielessä kaksi asi...
Tilapäinen harha ei haittaa
 2. Kirkkokunta ei menetä oikeauskoista luonnettaan
 siinä tilapäisesti ilmenevien harhaoppie...
 Kirkot – lahkot


 Harhauskoisissakin
 kirkoissa on Jumalan
 lapsia
eroakirkosta.fi
 Palvelun kautta on eronnut 160445 henkilöä. Eilen
 erosi 93.
 Yleisin syy eroamiselle on kirkollisvero...
Älä eroa, sanoo
Jari Rankinen, blogi 30.11.07
 Jotkut ovat kysyneet, miksi emme lähde kirkosta. Miksi emme perusta uutta ...
Keskustelua

 Kysymyksiä? Kommentteja?
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Eroanko kirkostani

1,371
-1

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,371
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eroanko kirkostani

 1. 1. 25.08.09 Luther-Sali, EO/NA Tom Säilä
 2. 2. eroankokirkostani.fi 1. Kirkkokäsite 2. Argumentteja eroamisen puolesta 3. Argumentteja eroamista vastaan
 3. 3. Kristillisen kirkon käsite  Kristillinen kirkko  "Seitsenvuotias lapsikin muodostuu ihmisistä, tietää, Jumalan jotka uskovat kiitos, mitä kirkko on: Kristukseen, ja sen muodostavat pyhät ainoastaan ihmisistä, uskovaiset ja 'ne jotka uskovat karitsat, jotka kuulevat Kristukseen. paimenensa äänen.” Luther
 4. 4. Kristillisen kirkon käsite  Yksin usko Kristukseen 1. Näkyvä kirkko ratkaisee, ketkä ovat kirkon jäseniä. 2. Näkymätön kirkko  Kristityt ovat kirkko. Näkyvä Näkymätön kirkko kirkko
 5. 5. Lyhyesti  Jokainen, joka sydämessään pitäytyy kristillisen opin keskeiseen uskonkohtaan, toisin sanoen uskoo, että Jumala on hänelle Kristuksen satisfactio vicarian (sijaishyvityksen) ansiosta armollinen, kristillisen kirkon jäsen riippumatta siitä, mihin kirkolliseen leiriin hän ulkonaisesti kuuluu.
 6. 6. CA, VII Kirkko  Edelleen seurakuntamme opettavat, että yksi, pyhä kirkko on pysyvä ikuisesti. Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta. Sen sijaan ei ole välttämätöntä, että perityt inhimilliset traditiot, jumalanpalvelusmenot tahi seremoniat, jotka ovat ihmisten säätämiä, ovat kaikkialla samanlaiset. Paavali näet sanoo: "Yksi usko, (Ef. 4:5--6) yksi kaste, yksi Jumala, joka on kaikkien Isä jne."
 7. 7. CA, VII Mitä kirkko on?  Vaikka kirkko varsinaisessa mielessä on pyhien ja tosiuskovien yhteisö, on kuitenkin jumalattomienkin toimittamien sakramenttien käyttäminen sallittua, koska tässä elämässä myös teeskentelijöitä ja jumalattomia on sekoittunut tosiuskovien ja pyhien joukkoon. Onhan Kristus sanonut: "Mooseksen (Matt. 23:2) istuimella istuvat kirjanoppineet ja fariseukset jne." Sakramenteilla ja sanalla on Kristuksen asetuksen ja käskyn tähden tehonsa, vaikka niitä jakaisivat jumalattomatkin. Seurakuntamme tuomitsevat donatolaiset ja muut samankaltaiset, 11 jotka eivät hyväksyneet sitä, että kirkossa saa käyttää hyväksi jumalattomien pappien palveluksia ja katsoivat niiden olevan hyödyttömiä ja tehottomia.
 8. 8. Donatolaiskiista  Donatolaiskiista oli ensimmäinen ekklesiologinen kiista, ja muun muassa Augustinus vastusti donatolaisia jyrkästi: papin henkilökohtainen arvottomuus ei tee sakramenttien pätevyyttä kyseenalaiseksi. Maanpäällinen kirkko on pyhien ja syntisten sekoittunut kokonaisuus (corpus permixtum): syntiset tuomitaan vasta aikojen lopussa.
 9. 9. Kristillisen kirkon ominaisuudet 1. Kirkko on näkymätön. 2. Kirkko on yksi ainoa. 3. Kirkko on pyhä. 4. Kirkko on yleinen eli katolinen. 5. Kirkko on apostolinen. 6. Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta.
 10. 10. Eroa, sanoo Pieper  Raamatussa ei ole ainoatakaan kohtaa, joka sallisi opettajan poiketa Jumalan sanasta tai antaisi Jumalan lapselle luvan harjoittaa yhteyttä Jumalan sanasta poikkeavan opettajan kanssa (Jer. 23:31; Room. 16:17; 1. Tim. 6:3 ss.). Raamattu kehottaa yhtä mittaa mitä vakavimmin kristittyjä kavahtamaan vääriä profeettoja (Matt. 7:15; Joh. 2:10,11; Tit. 3:10 - 11 jne.).Tähän Jumalan järjestykseen perustuu oikeauskoisten ja harhauskoisten kirkkojen erottaminen toisistaan. Kirkkoa, jossa Jumalan sanaa opetetaan puhtaasti ja sakramentteja hoidetaan Jumalan asetuksen mukaisesti, sanomme perustellusti oikeauskoiseksi Kirkoksi (ecclesia orthodoxa, pura). Sellaista kirkkoa sen sijaan, joka Jumalan säätämyksen vastaisesti keskuudessaan sallii väärää oppia, sanomme syystä harhauskoiseksi kirkoksi (ecclesia heterodoxa, impura). Kaikkien Jumalan lasten tulisi pitää erittäin tärkeänä asiana sitä, että tästä kirkkokuntien erosta ollaan selvillä ja pidetään kiinni. Varsinkin meidän päivinämme on näet välinpitämättömyys kristillisestä opista hyökynyt tuhotulvan lailla ulkonaisen kristikunnan ylitse, ja eri uskonoppien poistamista ja niiden korvaamista niin sanotulla »käytännön kristillisyydellä» esitetään päämääräksi, johon olisi pyrittävä.
 11. 11. ”Todellinen” oppi ratkaisee  Jos on määriteltävä, onko jokin kirkkokunta oikeauskoinen, on pidettävä mielessä kaksi asiaa: 1. Kirkkokunta on oikeauskoinen ainoastaan, jos sen kaikista saarnastuoleista ja sen kaikessa kirjallisuudessa todellisuudessa opetetaan oikeaa oppia, eikä vain sen nojalla, että se »virallisesti» tunnustautuu oikeaan oppiin siinä muodossa kuin se esimerkiksi Augsburgin Tunnustuksessa ja luterilaisen kirkon muissa tunnustuskirjoissa on esitettynä. Kirkkokunnan luonnetta ei ratkaise »virallinen» oppi, jota siinä pitäisi opetettaman, vaan se oppi, mikä siinä todellisuudessa on käytännössä. Onhan Kristus säätänyt, että kaikkea sitä, mitä hän on opetuslapsilleen käskenyt, on todellisuudessa opetettava eikä vain »virallisen asiakirjan» muodossa hyväksyttävä oikeaksi opiksi.
 12. 12. Tilapäinen harha ei haittaa  2. Kirkkokunta ei menetä oikeauskoista luonnettaan siinä tilapäisesti ilmenevien harhaoppien johdosta. Se mitä Paavali ennusti Efeson vanhimmille (Ap. t. 20:30), on uskonpuhdistuksen kirkossakin käynyt toteen ja on pitävä paikkansa Kirkossa viimeiseen päivään asti. »Oikeauskoisen» määreen Kirkko menettää vasta silloin, kun se ei enää menettele Room. 16:17 mukaisesti eikä siis nuhtele siinä ilmenevää harhaa ja lopulta poista sitä keskuudestaan, vaan antaa sen elää rauhassa ja näin tosiasiassa myöntää sille yhtäläisen oikeutuksen totuuden rinnalla.
 13. 13.  Kirkot – lahkot  Harhauskoisissakin kirkoissa on Jumalan lapsia
 14. 14. eroakirkosta.fi  Palvelun kautta on eronnut 160445 henkilöä. Eilen erosi 93.  Yleisin syy eroamiselle on kirkollisvero. Toiseksi yleisin syy on uskon puute, mutta entistä useampi kertoo syyksi kirkon opin etääntymisen Raamatusta.  "Kirkon jäsenmäärän putoaminen 90:stä 80:een prosentiin kesti melkein 30 vuotta. Nyt on nähtävissä, että kirkon jäsenmäärän lasku alle 70%:n ei tule kestämään vuosikymmentäkään." toteaa eroakirkosta.fi:n tiedottaja Petri Karisma.
 15. 15. Älä eroa, sanoo Jari Rankinen, blogi 30.11.07  Jotkut ovat kysyneet, miksi emme lähde kirkosta. Miksi emme perusta uutta ja omaa? Eikö näin pitäisi tehdä, jos kirkon tekemä päätös – pappisviran avaaminen naisille – ei miellytä? Puhe oman kirkon perustamisesta kertoo usein aika pinnallisesta tai kokonaan väärästä käsityksestä siitä, mikä on kirkko. Kirkko ei ole kuin urheiluseura tai poliittinen puolue, josta erotaan, johon liitytään tai joita perustetaan uusia, kun sitä tuntuu. Kirkko on paljon enemmän. Minut on aikanaan kastettu tämän kirkon jäseneksi. Olen saanut tässä kirkossa opetusta ja oppinut tuntemaan hyvän Herrani ja Vapahtajani. Olen tullut vihityksi pastoriksi tähän kirkkoon. Kirkkomme perusta on edelleen juuri se, mihin tahdon sitoutua. Kirkkomme ilmoittaa perustakseen Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen. Minua ei ole saatu vakuuttuneeksi, että olisin poikennut siltä perustalta, joka kirkollamme on – tai jonka se ainakin ilmoittaa perustakseen. Miksi siis pitäisi lähteä? Jeesus puhui palvelijoista, jotka ryhtyvät lyömään toisia palvelijoita ja muita (Matt 24:45- 51). Jeesus tarkoittaa seurakunnan tai kirkon palvelijoita – siis pastoreita, piispoja, sananjulistajia, johtajia. Hän ei kehota lähtemään seurakunnasta tai kirkosta, jossa tapahtuu tällaista. Hän neuvoo uskollisia palvelijoita huolehtimaan siitä, että kaikki saavat ruokaa. Ruoka tarkoittaa varsinkin Sanan leipää.
 16. 16. Keskustelua  Kysymyksiä?  Kommentteja?
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×