Indoor Plants

5,836 views
5,436 views

Published on

nota utk P&P guru

Published in: Technology, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,836
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
103
Actions
Shares
0
Downloads
372
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Indoor Plants

 1. 1. Tanaman Hiasan Landskap Dalaman Oleh: Zulhazmi Sayuti (Pegawai Penyelidik) Pusat Penyelidikan Hortikultur MARDI, Serdang .
 2. 2. Pengenalan Landskap dalaman adalah perlandskapan di dalam bangunan mengunakan pokok-pokok hiasan berdaun yang tahan pada keamatan cahaya yang rendah. Pokok-pokok biasanya di tanam di dalam pasu atau di dalam bekas-bekas tanaman .
 3. 3. Pemilihan pokok yang sesuai <ul><li>Pemilihan adalah dibuat berdasarkan keamatan cahaya </li></ul><ul><li>Kebiasaannya mengunakan pokok hiasan berdaun </li></ul><ul><li>Pokok digunakan mestilah telah besar/ pada saiz yang sesuai </li></ul><ul><li>Penjagaan yang sempurna perlu bagi mengekalkan </li></ul><ul><li>rupabentuk daun yang menarik. </li></ul><ul><li>Penekanan penggunaan tertumpu pada daun dan bukan pada </li></ul><ul><li>bunga. </li></ul>
 4. 4. Jenis-jenis pokok dan kesesuaian dalaman mengikut keamatan cahaya Adiantum spp. Aglaonema commutatum Anthurium andreanum Aphelandra squarrosa Asplenium nidus Calathea makayana Chamaedorea elegans Codieum variegatum
 5. 5. Cordyline terminalis Diffenbachia maculata Draceana deremensis Dracaena fragrans Dracaena sanderana Ficus elastika Ficus benjamina Maranta leuconeura
 6. 6. Monstera deliciosa Nephrolepis exaltata Philodendron bipinnatifidium Sanseviera trifascata Schefflera actinopylla Schefflera arboricola Spathiphyllum sp . Syngonium sp.
 7. 7. Dracenia sanderiana Chlorophytum Chamaerops humilis Chamedorea elegans Dracenia deremensis ‘ white stripe’ Dracenia Deremensis ‘ yellow stripe’ Dracenia reflexa ‘ song of Jamaica’ Dracenia surculosa (D.godseffiana)
 8. 8. Dracenia Deremensis ‘ compacta’ Dracenia deremensis ‘ green stripe’ Dracenia marginata ‘ tricolor’ Dracenia marginata ‘ colorama’ Dracenia reflexa ‘ song of India’ Dracenia deremensis ‘ warneckii Dracenia Deremensis ‘ compacta’ Cordyline ‘ compacta’
 9. 9. Philodendron ‘ emerald queen’ Cordyline ‘atoom’ Philodendron bininnatifidum Cordyline ‘ glauca’ Cordyline kiwi’ Cordyline indivisa Coprosma Repens ‘ argentea’ Philodendron bipennifolium (P.panduriforme)
 10. 10. Cordyline ‘ red edge’ Cordyline ‘ prins albert’ Cordyline ‘ lord robertson Philodendron ‘ royal queen’ Philodendron scandens Philodendron ‘ imperial queen’ Philodendron scandens Philodendron Pedatum (P.laciniatum)
 11. 11. Ficus wildemaniana (F.panduraeforme) Ficus pumila ‘ sunny’ Ficus microcarpa ‘ hawaii’ Philodendron ‘ red emerald’ Ficus natalensis Subsp. leprieurii Ficus microcarpa Var. crassifolia Ficus microcarpa (F.retusa) Ficus microcarpa ‘ westland’
 12. 12. Ficus benjamina ‘ exotica’ Ficus benjamina ‘ golden king’ Ficus sagittata (F.radicans)
 13. 13. Keamatan Cahaya Keamatan cahaya di dalam bangunan adalah rendah Keamatan sebenar berubah/bergantung kepada: 1. Ketebalan awan 2. Bahan binaan 3. Jarak dari sumber cahaya (tingkap/lampu)
 14. 14. Proses Penyesuaian Iklim (Acclimatization) Penyesuaian iklim merupakan suatu proses penyesuaian kepada keadaan persekitaran yang baru Keadaan baru adalah keadaan dalam bangunan yang empunyai keamatan cahaya yang rendah atau disertai kelembapan dan suhu yang rendah Boleh dilakukan dengan menanam dan membesarkan pokok dibawah lindungan 50-75% bergantung kepada spesies. Proses mengambil masa lebih kurang 2 hingga 6 bulan sebelum digunakan sebagai tanaman dalaman. Pokok yang tidak mengalami penyesuaian iklim mencukupi akan menggugurkan daunnya apabila ditempatkan ke dalam bangunan.
 15. 15. Pengurusan Kepelbagaian spesies digunakan adalah agak sukar untuk membuat satu rumusan keperluan amalan kultura sesuai bagi semua jenis tanaman Prinsip penanaman dan keperluan umum pertumbuhan pokok boleh dijadikan panduan mendapatkan pokok yang baik dan sesuai.
 16. 16. Medium dan bekas tanaman Medium mempunyai pengudaraan dan keupayaan memegang air dan nutrien yang baik amat sesuai. Campuran medium yang biasa digunakan terdiri dari: I. Tanah atas ii. Pasir iii.Habuk sabut kelapa iv. Gambut v. Sekam padi.
 17. 17. Pelbagai bentuk dan saiz bekas
 18. 18. Pokok yang telah ditanam di dalam polibeg/pasu hendaklah disusun dengan jarak 1-5 kali garis pusat bekas bergantung kepada bentuk pertumbuhan pokok. Pokok yang dibesarkan dalam keadaan padat akan mempunyai bilangan cabang yang sedikit, berbatang kecil dan lemah. Kepadatan menyukarkan pengurusan penyelenggaraan pokok. Bergantung kepada jenis, pokok dalam bekas bersaiz 12 cm atau lebih memerlukan masa 6 bulan hingga 2 tahun sebelum dapat digunakan.
 19. 19. Penyiraman Penggunaan sistem siraman titis digunakan Keperluan air adalah sedikit Penyiraman satu atau dua kali setiap 10 hari memadai bergantung kepada pemerhatian dengan memeriksa medium tersebut.
 20. 20. Pembajaan Baja yang mengandungi NPK 13:5:8 sesuai digunakan pada kadar 10-15 gm untuk bekas bersaiz 25 cm diameter adalah memadai Baja yang mempunyai nisbah NPK 1:1:1 juga boleh digunakan. Pembajaan yang timggi hendaklah dielakkan kerana ia boleh memberi kesan kepada pokok seperti daun terbakar, keguguran, dan warna yang pudar. Kadar keperluan baja bagi spesies adalah bergantung kepada keamatan cahaya dan spesies itu sendiri Hanya 10% sahaja kadar baja dari biasa yang digunakan untuk pokok di landskap dalaman.
 21. 21. KELEMBAPAN DAN SUHU Pokok yangdigunakan untuk hiasan dalaman boleh hidup dengan subur pada kelembapan relatif melebihi 50% Kelembapan relatif dalam bangunan kebiasaannya 60% (berhawa dingin) dan 85% (tanpa hawa dingin) Suhu di dalam bilik antara 18 C (berhawa dingin) dan 27 C (tanpa hawa dingin) Julat suhu bilik ini adalah memuaskan. Oleh itu kelembapan relatif dan suhu tidak merupakan masalah bagi landskap dalaman.
 22. 22. Cycas revoluta Nephrolepis exaltata ‘ corditas’ Nephrolepis exaltata ‘ maassii’ Nephrolepis exaltata ‘ atlanta’ Nephrolepis exaltata ‘ bostoniensis’ Dionaea muscipula Nephrolepis exaltata ‘ Little linda’ Nephrolepis exaltata ‘ teddy junior’
 23. 23. Dieffenbachia sp. ‘ camilla’ Dieffenbachia sp. ‘ veerle’ Dieffenbachia Seguine ‘amoena’ Dieffenbachia sp. ‘ compacta’ Dieffenbachia sp. ‘ candida’ Dieffenbachia sp. ‘ janet’ Dieffenbachia Seguine ‘tropic snow’ Dieffenbachia seguine ‘tropic sun’
 24. 24. Codium variegatum ‘ Louise’ Codium variegatum ‘ Petra’ Codium variegatum ‘ Nervia’ Codium variegatum ‘ Pictum’ Codium variegatum ‘ Norma’ Codium variegatum ‘ Mrs. Iceton’ Codium variegatum ‘ Sunny star’ Codium variegatum ‘ Philip geduling’
 25. 25. Calathea makoyana Calathea ‘Maui Queen’ Calathea ‘Misto’ Calathea ornata ‘ Sanderiana’ Calathea picturata ‘ Argentea’ Calathea picturata ‘ Vandeheckei’ Calathea roseopicta Calathea veitchiana Calathea zebrina
 26. 26. Terima kasih

×