PBSM 2012 patah dan terseliuh

28,702 views
28,093 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
15 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
28,702
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
112
Actions
Shares
0
Downloads
1,646
Comments
0
Likes
15
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PBSM 2012 patah dan terseliuh

 1. 1. PERSATUAN BULAN SABITMALAYSIA•LB110100 NORFARHANA MOHD NOH•LB110046 LAU SER LING•LB110120 NURASHIKIN ABDUL HAMED
 2. 2. DEFINISI PATAH Patah bermaksud tulang yang retak atau patah Patah merupakan satu kecederaan atau keretakan yang disebabkan oleh daya hentaman secara tepat atau tidak tepat. Terputus kesinambungan tulang. 2
 3. 3. FAKTOR-FAKTOR BERLAKUKEPATAHAN Hentakan Tepat patah berlaku pada tempat yang terima hentakan.
 4. 4. FAKTOR-FAKTOR BERLAKUKEPATAHAN Hentakan Sisi patah berlaku pada tempat yang bukan menerima hentakan.
 5. 5. TANDA –TANDA PATAHRasa Sukar Rasa bergerak lemahsakitlebam Bengkak kebas Bentuk teralih
 6. 6. RAWATAN PATAH1. Hentikan Pendarahan2. Rehat3. Cegah gerak4. Bawa ke hospital Anduh tuap
 7. 7. PENGECAMAN• Hilang daya kesedaran sekejap• Pitam atau loya• Kehilangan daya ingatan• Sakit kepala yang ringan.
 8. 8. RAWATAN• Buka salur udara dan pastikan ia sentiasa terbuka.• Letakkan mangsa itu pada kedudukan pemulihan.• Dail 999 bagi mendapatkan perkhidmatan ambulans.
 9. 9. RAWATAN Tuaman SejukTuaman ke atas kecederaan seperti lebamdan terseliuh boleh mengurangkanbengkak dan kesakitan.
 10. 10. Cara-cara Menggunakan Tuaman Sejuk• Isikan beg plastik dengan ais kiub yang kecil atau ais yang telah dihancurkan. Ikat beg plastik dan kemudian bungkus dengan tuala atau pembalut tiga segi.• Letakkan ais yang telah dibungkus pada tempat yang cedera. Anda boleh gunakan pembalut bergulung supaya perletakanya lebih tepat.• Tuamlah anggota yang tercedera selama 20 minit, dan kemudian ganti ketul-ketul ais jika perlu.
 11. 11. KECEDERAAN PADA RAHANG BAWAH• Keretakan pada rahang biasanya berpunca dari pukulan atau tumbukan yang kuat.• Satu pukulan atau tamparan boleh menyebabkan rahang terkehel atau tercabut daripada kedudukannya. Dislokasi ini ternyata apabila anda menguap.
 12. 12. RAWATAN• Bagi seseorang mangsa yang tidak begitu serius, bantulah dia supaya duduk dengan selesa dan kepala tunduk ke bawah untuk membenarkan darah, lender atau air liur keluar dari mulut atau hidung.• Mintalah mangsa supaya memegang lapisan pada yang lembut di bawah rahang untuk menampung rahang tersebut. Jika mangsa muntah, ampulah rahang dan kepalanya. Bersihkan mulutnya dengan perlahan-lahan.• Bawalah mangsa ke hospital dan sokonglah rahangnya.
 13. 13. PATAH JARI
 14. 14. JARI - RAWATAN
 15. 15. SIKU-RAWATAN1. Jangan cuba melurus atau membengkokkan siku.2. Selitkan lapikan yang lembut di antara anggota yang patah dan badan mangsa untuk memastikan bahawa balutan tidak menjejaskan perletakan tulang yang patah.3. Balut anggota yang tercedera pada badan mangsa, mulakan dengan pergelangan tangan dan pinggul, kemudian di atas dan bawah siku.
 16. 16. LENGAN DANPERGELANGAN TANGAN
 17. 17. LENGAN DANPERGELANGAN TANGAN Cara menganduh tempat yang cedera.
 18. 18. LANGKAH-LANGKAHMELIPAT ANDUH1. Kain anduh dan pin.2. Balut tempat yang luka dan patah. (gunakan tuaman ais jika perlu).3. Tampung tulang yang patah itu dengan tangan lagi satu. Angkat tangan patah itu ke paras dada.4. Selitkan kain anduh antara lengan dan badan dari arah kawasan yang tidak tercedera.5. Rendahkan hujung kain anduh dan naikkan belah lagi satu ke arah leher.6. Ikat buku sila hujung kain anduh.7. Lepaskan tangan yang menampung tulang yang patah itu.8. Kemaskan bucu kain anduh dan pinkan.9. Pastikan tangan lebih tinggi dari siku.10. Periksa nadi dan warna hujung jari sentiasa.
 19. 19. ANDUH MENAIK 1 2 3
 20. 20. LENGAN DANPERGELANGAN TANGAN Jenis-jenis anduh yang boleh digunapakai.
 21. 21. IKATAN BUKU SILA Lalukan hujung tali kiri di atas kanan dan ke bawah. Bawa kedua-dua hujung tali ke atas. Lalukan hujung tali kanan ke atas tali kiri dan di bawah. 24
 22. 22. IKATAN BUKU SILA Tarik hujung tali dengan teguh. Ini akan mengetatkan ikatan dan membentuk simpulan. Untuk membuka simpulan buku sila: Tarik salah satu hujung tali dan satu bahagian pembalut. Dengan memegang simpulan, tarik lurus hujung tali menerusi simpulan dan keluarkan. 25
 23. 23. RAWATAN- BETIS Beritahu mangsa supaya jangan bergerak. Pegang dengan teguh anggota yang tercedera dengan tangan anda. Gerakkan mangsa tanpa sebab. JANGAN
 24. 24. RAWATAN- BETIS Jika terdapat suatu luka, kawal perdarahan. Tekan luka dengan pad atau pembebat yang bersih. Letakkan lapisan yang lembut pada luka dan balut pembebat.
 25. 25. RAWATAN- BETIS Bagi kaki yang patah, balut kedua-dua belah kaki pada lutut dan buku lali, kemudian di atas dan di bawah tempat yang cedera. Bagi lengan pula, gunakan sling dan jika perlu lilitkan pembalut di sekeliling lengan dan badan dengan menghindarkan kecederaan. Kusyen pad di bahagian bertulang Simpulkan di bahagian yang tidak cedera
 26. 26. RAWATAN- BETIS Dail 999 untuk mendapatkan perkhidmatan ambulans. Angkat dan topang bahagian anggota yang tercedera. Periksa peredaran darah pada tangah atau kaki setiap 10 minit. Picitkan pada kuku – jika ia kelihatan pucat, longgarkan dan ikat semula pembalut Beri apa-apa pada mangsa di mulutnya. JANGAN
 27. 27. BALUTAN HENTI GERAKAN
 28. 28. RAWATAN SENDI LUTUT 1. Bantulah mangsa supaya berbaring. Sokong kaki dan lututnya dalam kedudukan yang selesa. 2. Bungkus lapikan yang lembut di sekeliling sendi dan kemudian balut dengan perlahan-lahan di tempatnya. 3. Bawalah mangsa ke hospital sebagai kes yang memerlukan pengusung. Gunakan pembalut yangBertindaklah dari bahagian bergulung untuk memeganganggota mangsa yang lapikan Sokonglah kaki mangsa dengantercedera bantal, gebar yang berlipat atau sehelai kot.
 29. 29. Cuba meluruskan lutut. Rawan yang tertanggal atau pendarahan dalamanJANGAN mungkin mengakibatkan sendi sukar untuk diluruskan Beri mangsa sebarang minuman danJANGAN makanan. Mangsa itu mungkin memerlukan anestetik.JANGAN Benarkan mangsa tersebut berjalan.
 30. 30. RAWATAN KERETAKAN PADAKAKI1. Angkat dan sokong kaki bagi mengurangkan bengkak.2. Tuam kaki dengan ais3. Hantarkan mangsa ke hospital dengan mengekalkan kakinya terangkat ke atas.
 31. 31. RAWATAN BUKU LALI YANG TERSELIUH• 1. Sokonglah buku lali dalam kedudukan yang selesa.• 2. Tuam kecederaan untuk mengurangkan bengkak dengan menggunakan ais.• 3. Lapik buku lali dengan lapisan yang tebal dan kemudian balut dengan kemas.• 4. Angkat dan sokong anggota kaki yang tercedera.• 5. Nasihatkan mangsa supaya jangan menggerakkan buku lali dan dapatkan rawatan doktor jika sakit melarat.
 32. 32. BLANKET LIFT: Preparation
 33. 33. BLANKET LIFT: Preparation
 34. 34. BLANKET LIFT: Preparation
 35. 35. Pembalut Tiga Segi
 36. 36. Lipatan Tiga Segi

×