Nota pengajaran-bab-g

542 views

Published on

cuti

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
542
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota pengajaran-bab-g

  1. 1. TuanTulishttp://mivec.wordpress.com PERINTAH AM BAB ‘G’ – WAKTU BEKERJA DAN LEBIH MASA 1. Jenis-jenis waktu bekerjaWaktu Bekerja Pejabat Ianya ditetapkan oleh Kerajaan seperti berikut:- a) Bagi negeri-negeri di mana hari Jumaat merupakan cuti mingguan. - Hari bekerja penuh 8.00 pagi hingga 4.15 petang - Hari bekerja separuh 8.00 pagi hingga 12.25 tengahari - Waktu makan 1.00 tengahari hingga 2.00 petang b) Bagi negeri-negeri di mana hari Ahad merupakan cuti mingguan - Hari bekerja penuh 8.00 pagi hingga 4.30 petang - Hari bekerja separuh 8.00 pagi hingga 12.50 tengahari - Waktu makan .1.00 tengahari hingga 2 petang - Waktu makan (hari Jumaat) 12.15 tengahari hingga 2.45 petang. 1.2 Waktu Bekerja Bukan Waktu Pejabat * Ditetapkan oleh Ketua Jabatan mengikut keperluan serta kesesuaian jabatan berkenaan * Bekerja mengikut giliran yang mengandungi enam (6) giliran dalam seminggu seperti berikut:- 5 giliran selama 8 jam (diberi 1 jam rehat/ makan) 1 giliran selama 6 jam (tiada masa diberi untuk rehat/ makan) 1 hari cuti mingguan.
  2. 2. TuanTulishttp://mivec.wordpress.com 1.2.1 Corak waktu bekerja a) Waktu bekerja terus menerus b) Waktu bekerja terputus-putus “Bila sesuatu jenis kerja itu tidak bersambung terus menerus, maka waktu bekerja sehari biasa itu boleh jadi lebih daripada 8 jam tetapi tidak boleh melebihi 12 jam” (Perintah Am Bab ‘G’ 17 dan Surat Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1/l980) 2. Kerja Lebih Masa “Sebarang tugas rasmi yang dilakukan di luar giliran tugas biasa” “Seseorang Ketua Pejabat atau Jabatan boleh menghendaki mana-mana pegawainya bertugas di luar masa yang ditetapkan bila pada pandanganya ini adalah untuk kepentingan awam atau perkhidmatan. Ini termasuklah kehadiran di pejabat lebih awal atau tinggal di pejabat lebih lewat daripada masa-masa yang ditetapkan, atau hadir di pejabat pada hari-hari minggu atau kelepasan am . 3. Waktu Bekerja Lebih Masa 3.l. Bagi mereka yang mengikuti waktu bekerja pejabat - Luar dari masa bekerja ditetapkan - Cuti mingguan - Kelepasan Am 4. Jenis-jenis pekerjaan yang boleh dibayar Elaun Lebih Masa 4.l. Kerja Siang - Sebarang giliran bertugas tambahan yang dilakukan di antara 6.00 pagi hingga 10.00 malam. 4.2. Kerja Malam - Sebarang giliran bertugas tambahan yang dilakukan di antara jam 10.00 malam hingga 6.00 pagi.
  3. 3. TuanTulishttp://mivec.wordpress.com 4.3. Kerja kecemasan - Sebarang tugas yang memerlukan pekerja yang lebih dari biasa bagi penjagaan dan pemulihan perkhidmatan yang diisytiharkan oleh Ketua Jabatan.5. Formula Bayaran Elaun Lebih Masa Bayaran Sejam x Gandaan Bayaran Kadar bayaran sejam : Gaji pokok x 12 313 x 86. Pegawai Yang Layak Menuntut Elaun Lebih Masa Semua pegawai dalam perkhidmatan kumpulan sokongan kecuali anggota Perkhidmatan Tentera, Polis, Bomba dan Penjara layak menuntut elaun lebih masa jika menjalankan kerja-kerja di luar waktu biasanya. Kerja-kerja di luar waktu biasanya. Kerja-kerja lebih masa boleh dilakukan berasaskan:- i) Kerja kecemasan ii) Kerja mustahak dan tidak boleh ditangguhkan kepada hari berikutnya oleh sebab penangguhan itu boleh memudaratkan perkhidmatan awam. iii) Kerja-kerja yang dikehendaki dibuat oleh pegawai itu melebihi daripada bidang tugas biasanya.7. Masa Dalam Perjalanan Apabila seseorang pegawai diarahkan membuat perjalanan, maka dia hendaklah Dianggap sebagai menjalankan tugas rasminya. Tetapi tiap-tiap hari yang dihabiskan berjalan itu hendaklah dianggap sebagai satu hari bekerja biasa yang tidak melayakkan mendapat bayaran lebih masa, walaupun ini boleh memakan masa lebih daripada 8 jam. Walaubagaimana pun pegawai ini akan berkelayakan mendapat elaun makan dan lain-lain elaun seperti yang dibekalkan didalam Perintah Am Bab ‘B’.

×