Mpw konsep pengasingan kuasa dan demokrasi (1)

2,443 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,443
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
36
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mpw konsep pengasingan kuasa dan demokrasi (1)

 1. 1. PENGAJIAN MALAYSIA Konsep Demokrasi Dan Pengasingan Kuasa
 2. 2. PENYARAH:EN.FIRDAUS IBNU SYAABAN SHAMSUDIN AMIRUL SYAZRIN ARIF NOOR AZRINA TUAH ROHAYU FARAH ARIZAH NUR ATIKAH
 3. 3. 1)DEMOKRASI BERPARLIMEN
 4. 4. DEFINISI DEMOKRASI  Berasal daripada perkataan greek iaitu demos dan kratos  Demos bermaksud rakyat  Kratos bermaksud pemerentahan.  Demokrasi adalah pemerintahan berasaskan sistem perwakilan  Demokrasi juga satu bentuk kerajaan dimana kuasa mengubal undang-undang dan straktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat.
 5. 5. AMALAN DEMOKRASI BERPARLIMEN DI MALAYSIA Malaysia telah mengamalkan pemerintahan bercorak demokrasi sejak kemerdekaan sehingga hari ini . Konsep demokrasi yang di amalkan di malaysia adalah sama dengan apa yang di amalkan oleh negara lain yang mangamalkan pemerintahan bercorak demokrasi,iaitu suatu pemerintahan yang mengunakan suara rakyat dalam menentukan pemimpin negara atau tampuk pemerintahan.
 6. 6. Baginda dianggap sebagai lambang keagugan negara dan juga lambang perpaduan negara Baginda juga berkuasa memanggil,menangguh dan membubarkan parlimen sebelum cukup lima tahun. Baginda sendiri yang melantik perdana menteri dan berkuasa memanggil mesyuarat raja-raja terutamanya membincangkan hak keistimewaan raja-raja melayu. YDPA juga ketua agama islam di negeri baginda sendiri.WP,Melaka,Pulau Pinang,Sabah dan Sarawak. Baginda juga bertanggungjawab memelihara kedudukan istimewa orang melayu dari kaum bumi putera dari Sabah dan Sarawak serta kepentingan kaum-kaum lain.
 7. 7. CIRI-CIRI KERAJAAN DEMOKRASI BERPARLIMEN
 8. 8. Ketua negara Perlembagaan Parlimen Pilihan raya
 9. 9. SISTEM PARLIMEN  Kedudukan di parlimen Malaysia hari ini melambangkan kewujudan demokrasi berparlimen dimana ahli-ahlinya dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya yang diadakan lima tahun sekali.  Parlimen merupakan pemegang kuasa perundangan persekutuan Malaysia yang mengandungi YDPA,Dewan Negara dan Dewan Rakyat.  Dewan rakyat merupakan dean yang penting dalam menggubal Rang undang- undang,manakala dewan negara pula bertindak untuk membahas dan meluluskan rang undang-undang.YDPA pula bertindak memperkenankan rang undang-undang tersebut.
 10. 10. DEWAN NEGARA  Kesemua anggota dewan negara dilantik oleh YDPA,kecuali anggota yang dilantik mewakili negeri masing-masing yang dipilih oleh dewan undangan negeri  Tempoh perkhidmatan seorang senator ialah selam tiga tahun dan tidak boleh memegang jawatan tersebut lebih daripada tua penggal.Kelayakn umur bagi seorang senator ialah 30 tahun keatas.  Fungsi Dewan negara ialah meneliti undang-undang yang diluluskan oleh dewan rakyat.
 11. 11. DEWAN RAKYAT  Dewan rakyat bertindak sebagai pengubal undang-undang manakala dewan negara pula bertindak sebagai tempat untuk membahas dan meluluskan rang undan-undang.  YDPA pula berperanan memperkenan rang undang-undang tersebut.  Parlimen bertindak mewakili kerajaan persekutuan untuk mengubal undang-undang persekutuan seperti:
 12. 12.  1)Dasar luar negara  2)Pertahanan  3)Imegresen  4)Kewangan  5)Pendidikan
 13. 13. FUNGSI DEWAN RAKYAT  Meluluskan undang-undang.  Menentukan belanjawan negara  Mengawasi perjalanan negara.
 14. 14. PEMERINTAHAN SECARA PERWAKILAN  Pemerintahan ini merupakan sebuah pemerintahan yang adanya sebuah perwakilan sebagai tempat untuk mencapai keputusan matlamat tentang soal kepentingan masyarakat .  Wakil-wakil dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya akan menjadi wakil kepada rakyat dalam dewan perwakilan.  Setiap wakil rakyat akan membela nasib rakyat dan memegang tanggugjawab besar sebagai pemegang amanah bagi memastikan nasib rakyat terbela.
 15. 15. PILIHAN RAYA  Sistem demokrasi mementingkan sistem pilihan raya yang tulus dan adil.Pilihan raya satu cara memilih wakil ke dewan rakyat dan dewan undangan negeri melalui undi.  Di Malaysia pilihan raya dijamin oleh perlembagaan persekutuan.  Pilihan raya amat mementingkan dalam menentukan kerajaan yang memerintah serta corak sistem dan proses keadilan sosial.  Undan-undan pilihan raya sangat ketat dan hanya orang tertentu sahaja yang boleh mengundi dan bertanding dalam pilihan raya.
 16. 16. PARTI POLITIK  Parti politik merupakan kumpulan dalam negeri yang ahli-ahlinya bergabung untuk menerajui pemerintahan nagara.Parti politik mempunyai sifat kepartian,antaranya asas organisasi yang membentangkan pertalian yang mengikat ahli-ahli dalam parti.  Dalam sesebuah negara demokrasi parti politik merupakan satu elemen yang penting dimana kepelbagaian parti politik boleh memberikan masyarakat peluang untuk memilih yang terbaik bagi mereka  Sebuah negara demokrasi seperti di Malaysia terdapat pelbagai jenis parti yang terdiri daripada pemerintahan,parti pembangkang dan parti bebas.
 17. 17. PERLEMBAGAAN  Perlembagaan merupakan satu dokumen yang mengariskan undang- undang tertinggi negara dan prinsip-prinsip dan perjalanan pemerintahan sesebuah negara.  Perlembagaan melambangkan kewujudan demokrasi berparlimen di Malaysia yang memberikan jaminan kepada pemerintah dan rakyat dari segi perlindungan ,kududukan,hak dan sebagainya.  Perlembagaan persekutuan tanah melayu kini merupakan persekutuan Malaysia.
 18. 18. ANTARA PERUNTUKAN YANG PENTING DALAM PERSEKUTUAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA  1) Bahasa Melayu telah menjadi perantaraan semenjak abad ke-15 dengan wujudnya kesultanan melayu melaka. - Kedudukan bahasa melayu telah dikaji semula semasa pembentukan perlembagaan persekutuan tanah melayu dan dimaktubkan dalam perkara 132 perlembagaan persekutuan yang memperuntukkan bahasa melayu mestilah digunakkan untuk maksud-maksud rasmi.
 19. 19. HAK ASASI  Hak asasi ialah asas kepada kewudan manusia , ia bersifat sejagat, tidak boleh dibahagi-bahagikan, saling bergantung serta menjadikan kita manusia.  Kebebasan asasi seseorang individu ialah a) Kebebasan diri b) Keabdian dan kerja paksa c) Kesamarataan disisi undang-undang d) Larangan dari buang negeri /kebebasan bergerak e) Kebebasan beragama f) Kesamarataan dalam pelajaran g) Hak untuk berharta h) Perlindungan daripada undang-undung
 20. 20. KEWARGANEGARAAN  Definisi : ketaatan yang diberikan kepada suatu wilayah, bandar , negeri atau negara, dan sanggup menerima segala tugas dan tanggungjawab.  Kewarganegaraan diperoleh melalui : a) Secara menguat kuasa undang-undang b) secara pendaftaran atau permohonan c) secara kemasukkan atau naturalisasi d) secara cantuman wilayah
 21. 21. HAK ISTIMEWAAN ORANG MELAYU,BUMIPUTERA DAN HAK ORANG LAIN  Bumiputera di Sabah dan Sarawak menerima keistimewaan seperti mana diperoleh orang melayu.  Antara perkara yang termasuk dalam soal hak Keistimewaan oranga melayu sebagai bumiputera ialah: a) Perkhidmatan awam b) Ekonomi c) pendidikan
 22. 22. ISLAM SEBAGAI AGAMA PERSEKUTUAN DAN KEDUDUKAN AGAMA- AGAMA LAIN  Agama Islam sebagai agama persekutuan , tetapi perlembagaan persekutuan juga memberi kebebasan kepada semua individu untuk mengamalkan agamanya sendiri dengan cara aman dan harmoni diman- mana bahagian persekutuan  Majlis raja – raja juga bertindak ketua agama islam di negeri masing- masing dalam menentukan hal-hal mengenai agama islam dipersekutuan seperti penentuan tarikh mula puasa dan tarikh mula syawal
 23. 23. RAJA BERPERLEMBAGAAN  Ketua negara Malaysia ialah YANG DI PERTUA AGONG  Jawatan YDPA diwujudkan mengikut perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957  Dalam menjalankan kuasa eksekutif baginda harus terlebih dahulu meminta nasihat perdana menteri dan timbalan.  Baginda dianggap sebagai lambang keagungan dan perpaduan negara.  Dalam menjalan kuasa pemerintahan baginda tertakluk dibawah perlembagaan dan jemaah menteri yang memperuntukkan kuasa berdasarkan budi bicara baginda sendiri
 24. 24. QUESTION???

×