Halangan komunikasi

15,682
-1

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
15,682
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
394
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Halangan komunikasi

 1. 1. Definisi 1: APAKAH KOMUNIKASI ?? Komunikasi adalah Proses Menyampai & Menerima Pandangan (idea) & Perasaan dengan tujuan menukar persepsi atau tingkahlaku (manusia) !!
 2. 2. Definisi 2: Komunikasi O Satu proses pengkongsian makna yang terdapat di dalam maklumat idea atau perasaan melalui pengunaan simbol sama ada yang berbentuk lisan, bahasa badan, tulisan, visual atau simbol daripada sumber kepada penerima yang menghasilkan maklum balas atau respon.
 3. 3. FUNGSI DAN PROSES KOMUNIKASI Fungsi Komunikasi *Fungsi memberitahu Fungsi komunikasi yang terawal yang digunakan oleh manusia.Tujuannya adalah untuk memberitahu org lain tentang sesuatu perkara yang dirasakan oleh penyampai perlu diketahui oleh org lain. Contoh: Papan tanda, pengumuman di radio dan televisyen. Fungsi ini menumpukan perhatian kepada penyampai ataupun sumber maklumat. Tujuan menyampai adalah untuk memberitahu, reaksi yang diterima tidak begitu penting.
 4. 4. O * memberikan maklumat untuk menambahkan pengetahuan seseorang itu tentang sesuatu perkara. O * Fungsi ini mementingkan kedua-dua pihak, penyampai dan penerima maklumat untuk memastikan fungsi tersebut tercapai. O * Fungsi ini mungkin tidak berjaya sekiranya maklumat yang disampaikan telah diketahui oleh penerima. Ini lazimnya manusia suka kepada sesuatu yang baru Fungsi mendidik
 5. 5. Fungsi membujuk O * Berfungsi untuk mengubah sikap dan tingkah laku seseorang dan kumpulan. O * Tidak tehad kepada penyebaran maklumat tetapi dapat mengubah emosi dan perasaan individu ataupun kumpulan yang dijadikan sasaran. CONTOHNYA : Iklan * Namun ada kalanya fakta yang ingin disampaikan tidak tepat dan diputarbelitkan.
 6. 6. Fungsi menghibur O * Mudah dilihat disekeliling kita. CONTOH : Wayang gambar, televisyen dan majalah. • Keberkesanan fungsi ini bergantung pada reaksi orang ramai terhadapnya. • * Oleh kerana perkara-perkara ini mudah menarik perhatian individu atau masyarakat, usaha untuk menerapkan unsur pendidikan, penerangan dan pembujukan dibuat melaluinya. • CONTOH: Drama yang berunsurkan perpaduan
 7. 7. PROSES KOMUNIKASI sumber Idea Enkod Saluran Penerimaan Dekod Pemahaman Penerima Suasana GANGGUAN GANGGUAN DAN MAKLUM BALAS
 8. 8. tapi??Emmm … tak sama.. boleh Komunikasi?
 9. 9. HALANGAN KOMUNIKASI 7 Halangan Komunikasi sering dikatakan sebagai masalah utama dalam suatu hubungan. Jika dua orang memahaminya, dan berusaha untuk memiliki komunikasi yang baik, tetapi bagaimana mereka masih memiliki masalah? Alasannya, banyak faktor yang tidak diketahui menyebabkan hubungan mengalami banyak masalah diantaranya:
 10. 10. Adakah anda tahu …. O Dalam sehari…. • Wanita bercakap lebih kurang 15,000 -20,000 perkataan tetapi….. • Lelaki hanya bercakap 7,000 -12,000 perkataan
 11. 11. 1)BAHASA O Jika Anda dan pasangan Anda berbicara dengan bahasa yang berbeza, ada banyak salah pengertian yang tidak jelas. Jika Anda merasa Anda tidak mengerti, sisihkan waktu untuk menjelaskan apa yang Anda cuba untuk bicarakan.
 12. 12. 2) BUDAYA O Hanya karena Anda tumbuh dengan filosofi sesuatu, tidak menjamin pasangan Anda melakukan hal yang sama. Jangan asumsikan apa yang pasangan Anda pikirkan atau rasakan tentang suatu masalah. Jika Anda menemukan perbezaan, ambil waktu mengapa mereka memandangnya berbeza. Hormati pilihan mereka dan temukan beberapa dasar umum yang dapat Anda berdua kerjakan.
 13. 13. 3)KEJUJURAN DAN KEBENARAN O Halangan utama komunikasi adalah kurangnya kebenaran dan kejujuran. Komunikasi baik dapat dilakukan jika kedua pihak menyedari segala sesuatu yang relevan, jika tidak salah seorang selalu akan terhalangi.
 14. 14. 4)HARAPAN O Apa harapan Anda masing-masing? Berapa kali Anda memiliki tidaK setuju apa yang masing-masing harapkan dari yang lain? Jika Anda tidak jelas meletakkan apa yang diharapkan dalam peranan yang Anda mainkan. Anda akan sering bertemu dengan ketidak setujuan tersebut.
 15. 15. 5)SALAH PENGERTIAN O Ketidaksetujuan berasal dari satu hal, yaitu salah pengertian. Seseorang mengintrpretasikan sesuatu berbeza- beza. Jika Anda berada dalam ketidaksetujuan cari segera mungkin apa yang menjadikan salah pengertian.
 16. 16. 6)PENGALAMAN MASA LALU O Sebagian besar orang menerapkan filosofi masa lalu sebagai petunjuk. Ini baik jika masa lalu Anda tidak diliputi dengan salah percaya, penyelewengan dan pengalaman negatif lain. Ingat pasangan Anda adalah seseorang yang baru, jangan bandingkan dia dengan pengalaman masa lalu.
 17. 17. 7)ORANG KETIGA O Bagaimana Anda dapat dengan efektif berkomunkasi dengan seseorang jika Anda harus berbicara dengan dua atau lebih orang? Ini adalah masalah seseorang yang menjadi orang ke tiga. Hubungan yang paling sukses terjadi ketika pasangan membuat komitmen kuat untuk tidak membiarkan orang lain memasukan dampak negatif dalam hubungan
 18. 18. HALANGAN PSYKOLOGI
 19. 19. Halangan fizikal Halangan fizikal merupakan satu jenis halangan yang melibatkan kedua-dua belah pihak.Keadaan fizikal yang membezakan penyampai dan penerima dari sudut pendidikan, latar belakang, pemahaman, tahap intelektual dan sebagainya merupakan halangan yang sangat ketara dalam komikasi. Ada orang yang biasa menggunakan cara komunikasi yang agak kasar dan ada juga yang lemah lembut. Justeru ianya menjadi halangan fizikal yang ketara apabila kedua-dua golongan ini berkomunikasi. Ada juga individu yang kurang kemahiran komunikasi sejak kecil.
 20. 20. Halangan Sikap Penghantar Sikap penghantar yang sering memerintah, mengarah, mengancam, memberi amaran dan menghakimi menyebabkan kesan kepada penerima dimana mereka akan menjadi pasif,tidak kreatif, takut dan terkongkong. Ini juga menjadi halangan yang besar kerana komunikasi akan didorong dengan emosi dan pemikiran yang negative. Penampilan orang yang ingin menyampaikan sesuatu juga dilihat sangat penting dalam memberi keyakinan penerima untuk mendengar apa yang ingin disampaikan.
 21. 21. Halangan Alam Sekitar Keadaan persekitaran yang tidak selesa, bising, jarak jauh, gelap atau kotor turut mempengaruhi keberkesan satu proses komunikasi. Dalam situasi ini manusia akan mudah rasa tertekan dan tidak menumpukan kepada apa juga yang ingin disampaikan.Komunikasi tidak akan dapat mencapai matlamatnya dalam keadaan persekitaran yang tegang. Alam sekitar yang tidak selamat juga mengundang kepada gangguan yang jelas dalam komunikasi misalnya sewaktu rebut petit dan banjir. Proses kominikasi sering terjejas kerana medium yang menghantar maklumat terputus atau terjejas akibat bencana alam.
 22. 22. Halangan Sikap Penerima Sikap prejudis, konflik antara penerima dan pengirim, persepsi terhadap mesej yang hendak disampaikan. Ada penerima yang telah mengetahui maklumat yang ingin disampaikan oleh penghantar akan menganggap komunikasi itu membosankan dan mula memberi perhatian terhadap perkara lain. Sesetengah penerima tidak dapat menerima maklumat baru kerana menganggapnya tidak perlu. Manusia mendengar dan melihat apa yang mereka mahu dengar dan lihat sahaja. Pekerja yang sering ditegur tentang kerja,sesuatu hari mendapat pujian tentang kerja akan sukar mempercayai apa yang didengar dan menganggap ada mesej yang tersirat.
 23. 23. HALANGAN DALAM KOMUNIKASI BERKESAN DAN KAEDAH MENGATASINYA.
 24. 24. Sejak dilahirkan manusia mempelajari cara-cara untuk berkomunikasi dengan persekitarannya. Pelbagai cara digunakan bagi memastikan proses komunikasi dapatdilakukan. Komunikasi adalah proses dimana manusia menghantar dan menerima mesej, proses dimana manusia berkongsi atau bertukar-tukar idea, maklumat dan perasaan, proses interaksi antara manusia , dimana orang ramai bertutur dan bertukar-tukar pendapat, gerak, isyarat atau simbol, dengan tujuan untuk memberi dan bertukar-tukar maklumat atau mengubah keadaan fizikal atau mental mereka.Menurut Howard H. Dean, komunikasi adalah pelbagai cara untuk menyampaikan fikirandan perasaan kepada khalayak ramai dan juga penerimaan fikiran dan perasaan dari oranglain.Satu proses untuk menyampaikan dan menerima idea-idea dan perasaan dengantujuan untuk menukar perilaku orang ramai (Everett M. Rogers). Komunikasi adalah penghantaran, penerimaan atau pertukaran maklumat atau pendapat atau idea dengantulisan, percakapan atau imej visual atau mana-mana kombinasi ketiga-tiga unsur tersebutsupaya bahan yang dikomunikasikan difahami dengan jelas oleh sesiapa yangterlibat(Sillars ).
 25. 25. Komunikasi adalah kata-kata yang mempunyai kuasa ‘magic’ atau sakti.Ia boleh membawa kegembiraan yang agung atau keputusan yang mendalam. Ia berupayamenimbulkan emosi yang mendalam dan menggerakkan tindakan manusia. (SigmundFreud).Terdapat tiga elemen komunikasi iaitu penghantar, penerima dan saluran atau medium.Komunikasi berkesan apabila mesej yang disampaikan difahami dengan tepat dan jelas oleh penerima, makna mesej difahami dan dikongsi bersama oleh penghantar dan penerima, perubahan yang berlaku (sekiranya dikehendaki) akibat mesej adalah seperti perubahan yang dikehendaki pengguna dan mesej yang disampaikan mempunyai unsur kos-efektif. Selain itu, komunikasi dikatakan berkesan apabila dapat menimbulkan minat orang yang mendengar
 26. 26. Beberapa kemahiran dalam komunikasi adalah seperti kemahiran menimbulkan minat orang, melibatkan pendengar, menghiburkan, mengenalpasti keistimewaan oranglain, membawa topik perbualan yang anda mahir. Manakala kemahiran bagi seorang pendengar pula adalah kemahiran memberi perhatian, mendengar dengan aktif, tumpu sepenuh perhatian dengan pertembungan mata, duduk ke hadapan sedikit menghadap orang yang bercakap, memberi maklumbalas lisan/bukan lisan yang positif dan bertanyasoalan untuk penjelasan. Selain itu pendengar perlu memberi peluang orang lain bercakap, pertembungan mata yang wajar, sentiasa sabar, tidak menyampuk, berfikiran terbuka dan mengenalpasti maklumat bukan lisan seperti mimik muka, air muka, pertembungan mata, gambaran perasaan dari suara dan nada suara, gaya duduk atau berdiri
 27. 27. Terdapat beberapa halangan dalam komunikasi yang menyebabkan komunikasi tersebut kurang berkesan. Antaranya adalah pemahaman yang berbeza, maklumat yang tidak mencukupi, semantik - perkataan yang berlapis/ berbagai makna (selalunya kiasan), punca yang diragukan (gosip), keadaan sekeliling yang tidak sesuai seperti bising dan sebagainya, leka memikirkan sesuatu, sekatan emosi (tidak mampu meluahkan apa yangdifikirkan), kejadian yang baru berlaku (trauma), kurang minat dan prasangka. Kesemua halangan ini boleh dikelaskan kepada 5 katogori iaitu halangan fizikal, halangan bahasa,halangan sikap penghantar, halangan sikap penerima dan halangan alam sekitar.
 28. 28. KESIMPULAN O Proses komunikasi merupakan satu proses pertukaran maklumat antara dua atau lebihmanusia. Halangan yang menjejaskan proses komunikasi ini dapat dikurangkan sekiranya penyampai dan penerima maklumat memahami peranan dan tugas masing-masing dalam mendapatkan proses komunikasi yang efektif. Dengan memastikan prinsip- prinsipkomunikasi iaitu jelas, ringkas, tepat, lengkap dan sopan dipatuhi, akan membolehkankomunikasi mencapai matlamat yang diinginkan. Justeru segala halangan dan kelemahandalam mencapai komunikasi efektif perlu diberi perhatian dan diperbaiki bagimeningkatkan kepentingan komunikasi dalam kehidupan seharian.Halangan-halangan komunikasi dapat diatasi dengan cara-cara tertentu.

×