5
    
ГЕНЕРАЛЕН ПРОГРАМ 
 
 
  Среда 
15.06.2011 
Четврток
16.06.2011 
Петок 
17.06.2011 
Сабота
18.06.2011 
 
09.00 ‐ 10...
6
 
Четврток 16. 06. 2011 
Пленарна сала 
ХИПЕРТЕНЗИЈА И СРЦЕ 
Претседателство:  Магдалена Отљанска, Елизабета Србиновска ...
7
10.30‐10.50  Дискусија 
10.50‐11.05  Пауза 
11.05‐11.50  СИМПОЗИУМ – АЛКАЛОИД 
Дваесет години примена на Скопрѕл во Репу...
8
14.20‐14.40  Ѓ Селим. Хипертензија и ренална надоместувачка терапија: хемодијализно лекување и бубрежна трансплантација ...
9
16.45‐16.55  СР Беќаровска, Н Долненец Банева, ДП Цветковска, НЃ Беќаровски. Упатство за конзервативен третман на 
спонт...
10
Петок  17. 06. 2011 
Пленарна сала 
Цревни инфекции 
Претседателство: Снежана Стојковска, Петранка Мишевска, Светлана М...
11
11.05‐11.50  СИМПОЗИУМ  РОЦХЕ 
Долготрајна заштита од остеопоротични фрактури 
Предавачи: Проф. д‐р Снежана Мрковиќ Тем...
12
Долнореспираторни инфекции 
Претседателство: Бисерка Јовковска Ќаева, Ирена Кондова Топузовска, Томе Стефановски 
Вовед...
13
Претседателство: Милена Петровска, Звонко Миленковиќ, Елена Трајковска Докиќ 
Воведни предавања 
17.15‐17.35  М Петровс...
14
 
Сабота 18. 06. 2011 
Пленарна сала  
Тркалезна маса: Превенција и рана детекција на малигни заболувања 
Модератор: Го...
15
10.35‐10.40  М Пановски. Превенција и рано откривање на колоректалниот карцином  
10.40‐10.45  С Димовска. Скрининг про...
16
 
Петок  17. 06. 2011 
САЛА ЗА ПОСТЕРИ  
13.15 ‐14.15 
ПОСТЕР СЕСИЈА 
ХИПЕРТЕНЗИЈА И СРЦЕ 
Претседател: Елизабета Србин...
17
хипертензија 
10.   С Пејова. Ефект на Лосартан или Еналаприл кај пациенти со изолирфана систолна хипертензија 
Претсед...
18
21.   Е.Славенска, С Поповска. Хипертензија и премедикација 
22.   Л Јанева, Н Јанев, Г Митева. Дијабетес мелитус, арте...
19
после породување 
33.   К Трајковска, М Стефанова, М Ангелеска. Каптоприлски тест со 99м Тц ДТПА кога, како, зошто? 
34...
20
Претседател: Билјана Илиевска Попоска 
43.   Б Тодоровска, М Тодоровска, В Николов, С Јосева. Акутни респираторни инфек...
21
резистенција на антибиотици меѓу Грам негативните бактерии  
58.   Н Илијоска.  Резистенција на антибиотици на уропатог...
22
70.   Н Ѓоргов, И Трајков, Д Ковачевиќ, С Мешкоста Бонгард.  Имплантабле цардиовертер дефибрилатор тхерапѕ ис 
еффецтив...
23
84.   В Талевска, С Најдовска, Д Јанакиевски. Покачување на телесната тежина кај пациенти третирани со 
невролептици 
8...
24
98.   Н Ристевска, С Стојаноски, М Анѓелеска, Д Поп Ѓорчева. Детекција на патолошка аксиларна акумулација на 
99МТЦ миб...
25
кај мајките пратилки на одделението за цревни инфекции 
112.   АК Софрониевски, К Божиновска. Инфекции во ортопедско‐тр...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Program mk mk

1,025 views
863 views

Published on

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,025
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Program mk mk

 1. 1. 5      ГЕНЕРАЛЕН ПРОГРАМ        Среда  15.06.2011  Четврток 16.06.2011  Петок  17.06.2011  Сабота 18.06.2011    09.00 ‐ 10.00    Хипертензија   и срце  Цревни   инфекции  Тркалезна маса:  Превенција и рана детекција на  малигни заболувања  10.00 ‐ 11.00  11.00 ‐ 12.00  Симпозиум   Алкалоид  Симпозиум   Роцхе  12.00 ‐ 13.00  Симпозиум   Лек  Симпозиум   Берингер Ингелхеим  13.00 ‐ 14,00  Постер сесија  Затворање на Конгресот  14.00 ‐ 15.00  Хипертензија и бубрег  15.00 ‐ 16.00  Долнореспираторни   инфекции  16.00 ‐ 17.00  Хипертензија и Цереброваскуларни болести    17.00 ‐ 18.00  Резистенција  кон антибиотици и рационална антибиотска  терапија  18.00 ‐ 19.00  Симпозиум  Белупо  19.00 ‐ 20.00  20.30  Отворање на Конгресот  21.00  Прием и коктел за  добредојде  Свечена вечера   
 2. 2. 6   Четврток 16. 06. 2011  Пленарна сала  ХИПЕРТЕНЗИЈА И СРЦЕ  Претседателство:  Магдалена Отљанска, Елизабета Србиновска Костовска, Славчо Тошев  Воведни предавања  09.00 ‐09.20  М Отљанска. Хипертензија, срцево и васкуларно ремоделирање  09.20‐09.40  Е Србиновска Костовска. Артериска хипертензија и срцева слабост  Усмени презентации  09.40‐09.50  М Бошевски. Претскажувачи на прогресијата на каротидната атеросклероза кај пациенти со тип два дијабет:  кохортна проспективна студија  09.50‐10.00  М Јашаровска, Е Ќосевска, В Стамболиева. Учество на есенцијална хипертензија во морбидитетот и морталитетот  од кардиоваскуларни болести во Република Македонија   10.00‐10.10  М Дабески, А Стојаноски. Артериска хипертензија како ризик фактор и згрижување на пациенти од службата за  итна медицинска помош – Охрид  10.10‐10.20  А Добросављевиќ, Д  Бранковиќ, М Бранковиќ, И Поп‐Трајковиќ, В Аранѓеловиќ. Фрељуенцѕ оф исхемиа  реацтион басед он пхѕсицал стресс тест он патиентс њитх ессентиал артериал хѕпертенсион  10.20‐10.30  Љ Милевска, Л Споа, Б Илковска, В Милевски, Б Котевска, М Врчковска, В Трајковски, Т Коњановски.  Хипертензија како ризик фактор за исхемична болест на срцето 
 3. 3. 7 10.30‐10.50  Дискусија  10.50‐11.05  Пауза  11.05‐11.50  СИМПОЗИУМ – АЛКАЛОИД  Дваесет години примена на Скопрѕл во Република Македонија ‐ Потврда на ефикасноста и  безбедноста.   Предавач:  Проф. Д‐р. К. Зафировска  11.50‐12.05  Пауза   12.05‐12.50  СИМПОЗИУМ – ЛЕК  Лекување на хроничната коронарна и исхемична цереброваскуларна болест ‐ има ли дилеми и  како да ги надминеме?   Предавачи:  Проф. Д‐р. Љ. Георгиевска Исмаил, Доц. Д‐р. Н. Долненец Банева   12.50‐14.00  Пауза за ручек  ХИПЕРТЕНЗИЈА И БУБРЕГ  Претседателство: Оливера Стојчева Танева, Ѓулшен  Селим, Билјана Герасимовска‐ Китановска  Воведни предавања  14.00‐14.20  Б Герасимовска ‐ Китановска.  Хипертензија и прогресија на хронична бубрежна болест 
 4. 4. 8 14.20‐14.40  Ѓ Селим. Хипертензија и ренална надоместувачка терапија: хемодијализно лекување и бубрежна трансплантација  Усмени презентации  14.40‐14.50  О Стојчева‐Танева. Третман на хипертензија кај пациенти со хронична бубрежна болест  14.50‐15.00  Б Корнети, Л Филдишевска, Е Атанасовска. Влијание на лосартан врз екскрецијата на уринарните протеини кај  пациенти со есенцијална хипертензија  15.00‐15.10  С В Богдановска, К Г Зафировска, Љ А Лозанче, Б Д Герасимовска‐Китановска. Есенцијална хипертензија и  прогресија на исхемична ренална болест  15.10‐15.20  В Ристовска, Л Грчевска, М Милованчева‐Поповска, В Николов. Хипертензија кај адултната полицистична  бубрежна болест  15.20‐15.30  М Милованчева‐Поповска, Л Грчевска, В Ристовска, В Николов, А Шиколе. Резистентниот индекс во прогресијата  на дијабетичната нефропатија и хроничната бубрежна болест    15.30‐15.50  Дискусија за сите презентации  15.50‐16.05  Пауза    ХИПЕРТЕНЗИЈА И ЦЕРЕБРОВАСКУЛАРАНИ БОЛЕСТИ  Претседателство: Сашо Стојчев, Наталија Долненец‐Банева, Снежана Радуловиќ‐Беќаровска  Воведни предавања  16.05‐16.25  С Стојчев. Васкуларни деменции   16.25‐16.45  Н Долненец Банева. Хипертензивна енцефалопатија   Усмени презентации 
 5. 5. 9 16.45‐16.55  СР Беќаровска, Н Долненец Банева, ДП Цветковска, НЃ Беќаровски. Упатство за конзервативен третман на  спонтаната интрацеребрална хеморагија   16.55‐17.05  ТП Бошкова, СР Беќаровска, В Бојковски, НД Банева. Компјутеризирана томографија  (КТМ) во дијагностика на  цереброваскуларниот инсулт   17.05‐17.15  Г Колевски. Дијгностика на оклузија на внатрешната каротидна артерија со екстракранијална и транскранијална  сонографија  17.15‐17.25  Д Мирчевска, Е Зафировска, В Виденова, В Исјановски. Застапеност на артериската хипертензија кај болни со  мултиинфарктна деменција  17.25‐17.35  О Тасески, М Тасеска. Интима‐медија задебелување (ИМТ)‐предиктор за цереброваскуларни инциденти кај  индивидуи со хипертензија  17.35‐18.00  Дискусија за сите презентации  18.00‐18.15  Пауза  18.15‐19.00  СИМПОЗИУМ – БЕЛУПО  Ацне вулгарис ‐ топична терапија  Предавач: Проф. д‐р. Н. Пешиќ (Клиника за Дерматовенерологија)  Суперфицијални фунгални инфекции на кожата  Предавач: Прим. д‐р сци. Агрон Старова (Клиника за Дерматовенерологија)  Тербинаџ и Сона ‐ нови препарати во дерматолошката палета на БЕЛУПО  Предавач: Дипл. фарм. Лидија Арсоска (БЕЛУПО Претставништво Скопје)     
 6. 6. 10 Петок  17. 06. 2011  Пленарна сала  Цревни инфекции  Претседателство: Снежана Стојковска, Петранка Мишевска, Светлана Мицева Ристевска  Воведни предавања  09.00‐ 09.20  С Стојковка. Гастроинтестинални инфекции – нови и стари натрапници во цревото    09.20‐09.40  П Мишевска. Хроничен пролив –што е тоа ?  Усмени презентации   09.40‐09.50   С Мишкова. Цревни инфекции во детската возраст  09.50‐10.00  С Трајкова, П Крстев. Цревни инфекции лекувани на инфективното одделение во Велес ретроспективна анализа  10.00‐10.10  Л Милевска. Цревни инфективни болести кај стационарно лекуваните лица во Битола  во периодот од 2008 до  2010 година   10.10‐10.20  Е Димитровска, Д Галовска, Д Балаловски. Пролонгиран ентероколитис асоциран со хронични цревни  инфламаторни болести  10.20‐10.30  С Мицева Ристевска, Д Поп Ѓорчева, С Стојаноски, Н Ристевска, П Мишевска. Маркирани леукоцити со 99 мТц  ХМПАО во дијагностицирање на инфламаторни цревни инфекции  10.30‐10.50  Дискусија за сите презентации  10.50‐11.05  Пауза 
 7. 7. 11 11.05‐11.50  СИМПОЗИУМ  РОЦХЕ  Долготрајна заштита од остеопоротични фрактури  Предавачи: Проф. д‐р Снежана Мрковиќ Темелкова, Проф. д‐р Љупчо Каревски, Проф. д‐р. Марта Фотева  11.50‐12.05  Пауза  12.05‐12.35  СИМПОЗИУМ БЕРИНГЕР ИНГЕЛХЕИМ  Нестероидни антиинфламаторни лекови  Предности и недостатоци на нестероидните антиинфламаторни лекови  Предавач: Проф. Д‐р. Немања Дамјанов, Проф. Др. Миодраг Крстиќ  12.35‐13.05  СИМПОЗИУМ БЕРИНГЕР ИНГЕЛХЕИМ  Нестероидни антиинфламаторни лекови  ОТЦ портфолио на Боехрингер Ингелхеим  Предавач: Проф. Др. Миодраг Крстиќ  13.05‐13.15  Пауза  13.15 ‐14.15  ПОСТЕР СЕСИЈА  14.15 ‐15.15  Пауза за ручек 
 8. 8. 12 Долнореспираторни инфекции  Претседателство: Бисерка Јовковска Ќаева, Ирена Кондова Топузовска, Томе Стефановски  Воведни предавања  15.15‐15.35  И Кондова Топузовска. Пневмонија добиена во заедница‐ стар предизвик нови сознанија  15.35‐15.55  Б Јовковска Ќаева. Менаџмент на парапневмонични изливи и емпием   Усмени презентации  15.55‐16.05  МС Закоска, Б Илиевска Попоска. Динамика на епидемиолошките индикатори за туберкулозата во Македонија  2007‐ 2010 година    16. 05‐16.15  Т Грдановска, К Михајлов, К Ицев, Г Мирчевска, И Кондова Топузовска, Е Трајковска Докиќ, М Петровска, Д  Докиќ, Н Пановски. Серумски имун одговор кон најчестите предизвикувачи на атипичните пневмонии‐ наши  искуства со Пнеумо‐ слиде тестот   16.15‐16.25  Б Темелковска Грозданова. Микробиолошка анализа на секрет од дишното стебло кај деца со долно  респираторни инфекции‐ наше искуство  16.25‐16.35  Т Анчевски. Пнеумониа северитѕ индеџ ‐ помош во идентифицирањето на пациентите за хоспитализација  16.35‐16.45  РБ Стојанова, СМ Трајкова. Бактериски пневмонии ‐ тераписки пристап  16.45‐17.05  Дискусија за сите презентации  17.05‐17.15  Пауза  Резистенција кон антибиотици и рационална антибиотска терапија 
 9. 9. 13 Претседателство: Милена Петровска, Звонко Миленковиќ, Елена Трајковска Докиќ  Воведни предавања  17.15‐17.35  М Петровска. Македонија во глобалната епидемија на антимикробна резистенција  17.35‐17.55  З Миленковиќ. Клинички осврт на детерминирачките аспекти на рационалната антимикробна терапија  Усмени презентации  17.55‐18.05  Е Трајковска‐Докиќ, В Котевска, А Кафтанџиева, Г Јанкоска, Г Мирчевска, М Петровска, Н Пановски.  Епидемиолошка поврзаност на изолатите на Ацинетобацтер баумании  18.05‐18.15  В Герасимовска. Ефикасна антибиотска терапија за бактериемија поврзана со тунелизирани феморални  катетери како пристап за хемодијализа  18.15‐18.25  С Ивиќ Колевска, Г Пемовска, Г Стефановска‐Балабанова, М Петровска, К Поповска. Антибиотска осетливост на  предизвикувачите на инфекции на дијабетичното стопало  18.25‐18.35  Д Герасимовска. Резистенција кон антибиотици на најчесто изолирани грам негативни бактерии од  уринокултури  18.35‐18.45  К Солески, Д Илиев, Ф Локвенец, Т Пиперкова. Фактори и препораки за рационална употреба на антибиотици  на примарно ниво на здравствена заштита во Скопје  18.45‐19.00  Дискусија за сите презентации  Свечена вечера               
 10. 10. 14   Сабота 18. 06. 2011  Пленарна сала   Тркалезна маса: Превенција и рана детекција на малигни заболувања  Модератор: Горан Кондов   Епидемиологија на малигните болести во Р. Македонија  10.00‐10.05  Ш Мемети. Улогата на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) на Република Македонија во контролата на малигните  неоплазми  10.05‐10.10  Е Ќосевска, Ш Мемети, ТЛ Стоицовска. Регистар за рак во Република Македонија – состојби и предизвици.  10.10‐10.15  В Речица. Состојбите со малигни неоплазми во Македонија, начинот на евденција, националните стратегии и  активности и нивна имплементација  Превенција и рана детекција на крацином на дојка  10.15‐10.20  Г Кондов. Малигном на дојка во Р. Македонија   10.20‐10.25  С Антевска Грујоска. Мамографски скрининг  10.25‐10.30  Н Панова, С Димитровски. Организација и подготовка за организиран скрининг на рак на дојка  во Р Македонија  Превенција и рана детекција на колоректален карцином  10.30‐10.35  М Крстевски. Скрининг на колоректален карцином 
 11. 11. 15 10.35‐10.40  М Пановски. Превенција и рано откривање на колоректалниот карцином   10.40‐10.45  С Димовска. Скрининг програма на малигном на колоректум во Македонија  Превенција и рана детекција на карцином на простата  10.45‐10.55  Ж Попов, С Ставридис. Рана детекција на карцином на простата: Состојби во Р Македонија и правци за нејзино  подобрување  Превенција и рана детекција на карцином на грлото на матката  10.55‐11.00  Н Башевска. Превенција и рано откривање на карциномот на грлото на матката во Р. Македонија ‐ реалност,  искуства и перспективи  11.00‐11.05  К Станкова, П Спасова, А Станков. Карциномот на грлото на матката во Република Македонија  11.05‐11.10  Г Димитров. Скрининг на цервикалниот карцином  11.10‐11.15  С Димовска. Скрининг програма на карцином на грлото на матката во Македонија  11.15‐11.20  Д Кузмановска. ХПВ инфекција и нејзина превенција. Имунизација со ХПВ вакцина во Р. Македонија.  11.20‐12.00  Дискусија  12.00‐12.15  Пауза  12.15‐12.30  Заклучоци од тркалезната маса  12.30  Затворање на Конгресот         
 12. 12. 16   Петок  17. 06. 2011  САЛА ЗА ПОСТЕРИ   13.15 ‐14.15  ПОСТЕР СЕСИЈА  ХИПЕРТЕНЗИЈА И СРЦЕ  Претседател: Елизабета Србиновска Костовска  1.   М Тасеска, О Тасески. Ехокардиографски промени кај хипертензивно срце  2.   М Богеска Блажевска, Б Стефановска. Артериската хипертензија како ризик фактор за коронарна болест  3.   В. Ѓорѓиески. Атријалната фибрилација и вентрикуларни аритмии кај хипертензивни болни  4.   К Димитровска, Д Димитровски. Тхе цардиоренал сѕндроме ин патиентс њитх хѕпертенсиве хеарт фаилуре  5.   М Димитровска.  Хеарт фаилуре ин тхе елдерлѕ – еџацербатинг фацторс фор ацуте хеарт фаилуре  6.   Д Митевски. Органски оштетувања кај пациенти со хипертензија  7.   О Соколовска. Зачестеноста на хипертензијата кај работно место редач – пакувач во Жито Лукс  8.   В Ѓорѓиески. Артериска хипертензија и димензија и/или изразеноста на оштетениот миокард при миокарден  инфаркт  9.   Љ Тасевски. Неконтролирана хипотензија при различни техники на анестезија кај пациенти со      малигна 
 13. 13. 17 хипертензија  10.   С Пејова. Ефект на Лосартан или Еналаприл кај пациенти со изолирфана систолна хипертензија  Претседател: Магдалена Отљанска  11.   Г Митева, Л Јанева. Хипертензија – зачестеност, превенција и контрола  12.   Ј Павловска, Б Георгиевска, И Пејовска, Б Танева, Н Костова, К Павловска, С Паљошковска. Ефекти од фиксна  комбинација на Лизиноприл и Хидрохлортиазиде во регресија на лево вентрикуларна хипертрофија кај пациенти  со есенцијална хипертензија  13.   Б Павловски, Ј Павловска, А Цибишев, К Павловска, А Бабуловска, М Гласновиќ. Примена на Лизиноприл  Хидрохлортиазиде во современата антихипертензивна терапија  14.   Б Стефановска, М Богеска Блажевска. Улогата на фикснокомбинираните антихипертензивните препарати во  регулацијата на крвниот притисок  15.   Д Бранковиќ. Ефекти на лекувањето на артериската хипертензија со Рамиприл   16.   А Давитков, Г Андоновски, К Андоновска, Ј Дамчевска. Подобрување на регулацијата на тензијата кај пациенти  од ромска популација со фиксна доза на антихипертензивна терапија  17.   З Трпковски. Ефект на блокаторите на системот на ренин ангиотензин на периферниот едем предизвикан од  калциум антагонисти  18.   Љ Петровски. Лизиноприл и Хидрохлортијазид во лекување на артериската хипертензијата  19.   М Пејов. Лосартан наспроти Бисопролол кај пациенти со изолирана систолна хипертензија  20.   М Пејов. Студија за еквивалентност на безбедност и ефикасност на комбинација на фиксни дози на Лизиноприл  со Хидрохлортиазид наспроти комбинација со фиксни дози на Рамиприл со Хидрохлортијазид во третман на  хипертензија   Претседател: Марјан Бошевски 
 14. 14. 18 21.   Е.Славенска, С Поповска. Хипертензија и премедикација  22.   Л Јанева, Н Јанев, Г Митева. Дијабетес мелитус, артериска хипертензија и кардиоваскуларни заболувања   23.   Д  Дончев, С Чичивелиева, В Кендровски. Интерсекторски пристап за превенција на хипертензијата и  кардиоваскуларните болести  24.   Д Дончев, М Кишман, В Лазаревиќ, Д Јордановска Пешевска. Стратегии за превенција на хипертензијата и  кардиоваскуларните болести  25.   П Аврамовски, Н Ристевска, М Младеновска. Асоцијација на брзината на пулсниот бран со атеросклеротични  промени на ѕидот на каротидните артерии  26.   П Аврамовски. Ассоциатионс бетњеен пулсе њаве велоцитѕ анд лефт вентрицулар хѕпертропхѕ ин генерал  популатион патиентс   27.   П Аврамовски, А Илиевска. Доес елеватед пулсе велоцитѕ цоррелате њитх цоронарѕ артерѕ дисеасе  28.   С Николовски. Хипертензија‐епидемиолошки карактеристики во интерната амбуланта во петгодишен материјал  2006‐2010 година  29.   С Николовски. Електрокардиографски промени кај пациенти со цереброваскуларен инсулт  ХИПЕРТЕНЗИЈА И БУБРЕГ  Претседател: Билјана Герасимовска‐Китановска    30.   В Алексов, С Богдановска, Д Алексов.  Резистентна хипертензија ‐ дијагноза, евалуација и третман  31.   Т Анчевски. Покачениот крвен притисок ‐ фактор за развој на хронична бубрежна болест и анемија од бубрежно  потекло  32.   К Блажева, З Блажевски, Т Николова, Н Николова. Антихипертензивна терапија кај пациентки во бременост и 
 15. 15. 19 после породување  33.   К Трајковска, М Стефанова, М Ангелеска. Каптоприлски тест со 99м Тц ДТПА кога, како, зошто?  34.   Г Северова‐Андреевска, М Попов, Л Трајчевска, С Гелев, А Шиколе. Импортант фацторс фор оптимизед блоод  прессуре цонтрол ин хемодиалѕсис патиентс  35.   А Деребанова.  Индекс на телесна маса кај пациентите со хипертензија лекувани со хемодијализа  36.   В Коваческа. Хипертензија кај  пациенти на хемодијализа во Заводот за Нефрологија ‐ Струга.  ХИПЕРТЕНЗИЈА И ЦЕРЕБРОВАСКУАЛРАНИ БОЛЕСТИ  Претседател: Снежана Радуловиќ‐Беќаровска   37.   НБ Илијоска. Улогата на матичниот лекар во контролата на хипертензијата и превенцијата на  цереброваскуларните инсулти  38.   С Пецовска. Лекувањето на хипертензијата и цереброваскуларните заболувања  39.   ДП Цветковска, НД Банева, СР Беќаровска.Тхе импацт оф тхе церебровасцулар дисеасе он прогрессион оф милд  цогнитиве импаирмент то дементиа   40.   Е Зафировска, В Виденова, Д Мирчевска, В Лазарова, Л Зафировска, Ј Пејоска, М Зафировски, В Исјановски.  Третман на психооргански синдром  41.   Б Сарац, М Антиц, А Добросавлјевиц. Блоод прессуре цонтрол афтер царотид ендартерецтомѕ то превент  хѕперперфусион сѕндроме: тхе роле оф генерал працтитионер  42.   Л Паришко. Рехабилитација на болни со цереброваскуларен инсулт (ЦВИ)  ДОЛНОРЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ 
 16. 16. 20 Претседател: Билјана Илиевска Попоска  43.   Б Тодоровска, М Тодоровска, В Николов, С Јосева. Акутни респираторни инфекции во матична амбуланта  44.   М Гацова, Н Величкова. Долно респираторни инфекции кај деца од школска и претшколска возраст  45.   ЈК Бушев, А Секулиќ, КМ Костовска. Застапеност на акутниот бронхит на интерните одделенија во општа болница  46.   ЈК Бушев. Дијагностика и лекување на пневмониите во болнички услови  47.   Л Вељановска. Радиолошки методи во дијагнозата и менаџментот на назокомијалните инфекции  48.   ОГ Јовановска. Лекување на долно респираторни инфекции кај школски деца во примарна здравствена заштита  во периодот Октомври 2010‐ Март 2011    49.   ДВ Митевски. Бронхопневмонија третирана со Цефтриаџон  50.   З Тодоровска, Е Ангеловска, М Тодоровска, Т Јовановска, Б Тодоровски. Цефиџиме во терапија на пневмониите  51.   ЛБ Стојанова Забазноска.  Местото на флуорокинолоните во лекувањето на пневмониите  52.   Даниловска Б, Филиповиќ Д, Стојанов А, Дуриданска В. Легионеллосис на подрачје на Скопје, 2001‐2010  13.00 ‐14.00  Постер сесија: Резистенција на антибиотици и рационална антибиотска терапија  Претседател: Милена Петровска   53.   З Јошевски, Н Личоски, Б Јовановски. Антибиотици при гинеколошки киретажи  54.   З Јошевски, А Коцевска, Е Созовска. Антибиотици кај прематурно прснат воденик  55.   Е Николоска. Антибиотици и генитоуринарни инфекции    56.   С Савеска. Ефикасност во третманот на вагинални инфекции  57.   Л Зафировска, Е Зафировска, В Виденова, М Зафировски, Љ Зафировски, Д Мирчевска, В Филовска.  Појава на 
 17. 17. 21 резистенција на антибиотици меѓу Грам негативните бактерии   58.   Н Илијоска.  Резистенција на антибиотици на уропатогените микроорганизми  Претседател: Звонко Миленковиќ  59.   П Јосев, Б Тодоровски, С Јовановски. Превенција, дијагноза и лекување на акутни инфекции кај болни со  Диабетес меллитус  60.   Ф Тодоровски. Меропенем – вистински избор кај повреден со Менингитис пнеумоцоццица посттрауматица  61.   НС Јанев, ЛЗ Јанева, ЛВ Ангеловска. Антибиотиците и нивната употреба  62.   ЛЗ Јанева. Цефуроџиме – во ординацијата по општа медицина  63.   Л Бисеркоска‐Атанасовска, Н Теовска‐Митревска. Херпетичен пришт –приказ на случај  64.   Г Костова. Фебрилна неутропенија и рационална антибиотска терапија  СЛОБОДНИ ТЕМИ  Претседател: Славчо Тошев  65.   М Патче, ИЦ  Димитровска. Аблација на ретината и висок крвен притисок по бременост  66.   ИЦ Димитровска, МП Патче. Застапеност на глаукомот со хипертензија, наспроти глаукомот со хередитет  67.   Д Ристиќ, А Јакупи, ЕС Јовева, НД Банева. Приказ на случај: Транзиторна кома заради транзиторна оклузија на  а.басиларис  68.   Г Кузмановска, СВ Јекиќ, И Здравков, Р Миленковски. Хемиплегична мигрена‐приказ на случај  69.   Л Митевска, М Благоевска, В Нецева, Р Дуковски, К Лазаровски. Блоод донатион анд превентион оф  цардиовасцулар дисеасес 
 18. 18. 22 70.   Н Ѓоргов, И Трајков, Д Ковачевиќ, С Мешкоста Бонгард.  Имплантабле цардиовертер дефибрилатор тхерапѕ ис  еффецтиве ин Суддан Цардиац Деатх превентион ин патиентс њитх Хѕпертропхиц Цардиомѕопатхѕ  71.   Д Митевски. ЕКГ‐24 часовен мониторинг – наши искуства кај младата популација  Претседател: Стевка Богдановска  72.   С Поповска. Третман на хипертензија со урапидил кај хипертензија индуцирана со гравидитет резистентна на  терапија со метил допа  73.   К Стојаноски, Љ Јованоска, С Ѓоргоноска, М Асани.  Хипертензија и царски рез     74.   М Асани, К Стојаноски. Еклампсија кај поединечен случај  75.   В Антовска, Г Димитров, Н Алексиоска. Прогностички липиден индекс како можен параметар за испитување на  успехот на естроген/прогестагенската заместувачка терапија во превенција на атероматозата  76.   Г Бушиновска Иванова, Ј Иванов. Легофер како супституција за железо кај анемични трудници  77.   А Љалевиќ, Б. Пајевиќ. Пушењето како етиолошки фактор во развојот на инфертилитетот кај мажите.  Претседател: Даниела Чапаровска, Нико Беќаровски  78.   В Талевска, С Најдовска. Влијанието на Пароџетин врз појавата на хипертензијата кај психијатриски пациенти  лекувани во Психијатриската болница во Демир Хисар  79.   НЃ Беќаровски, СР Беќаровска. Нови рекреативни дроги и мозочен удар  80.   Д Чапаровска, НД Банева. Невроваскуларни компликации кај злоупотреба на кокаин  81.   П Васкова, В Лазарова, К Василевска. Соматски компликации кај зависници од алкохол  82.   В Виденова, И Неџипи, И Зафировска. Поврзаноста на депресијата со адхерентноста кон антихипертензивната  терапија  83.   В Виденова, Е Зафировска, В Исјановски, Д Мирчевска, Л Зафировска, Т Стефановска. Хипертензија кај  психијатриски болни 
 19. 19. 23 84.   В Талевска, С Најдовска, Д Јанакиевски. Покачување на телесната тежина кај пациенти третирани со  невролептици  85.   Л Игњатова. Состојбите со по крвен пат преносливи ифекции во Центрите за превенција и лекување за  злоупотреба на дрога и псхоактивни супстанци во Скопје  Претседател: Шенаси Јусуфи  86.   Н Камчев, Н Величкова, Б Петрова. Респираторѕ дисеасес ас а ресулт оф тхе еффецт оф хеавѕ металс  87.   Н Величкова, Н Камчев, Б Петрова, Г Панова, Б Иваноска, А Серафимов. Респираторѕ дисеасес он тхе хуман  популатион њхо ливе неар тхе мине оф леад‐зинц "Саса"  88.   ПС Крстев. Мононуклераен синдром клинички карактеристики и дијагноза  89.   П Малинска, Г Пејчиновски, И Брцина, А Србова, М Каранфилова, Р Пејчиновска. Хоспитализирани болни во  Скопје од астма (2004‐ 2008)   90.   Р Јорданова, О Јорданова, А Ѓорева, В Мирчевска. Хроничен ефект на запрашеност врз имунолошки статус и  вентилациска функција кај кожарски работници   91.   ДВ Митевски. Примена на бронходилататори кај долнореспираторните инфекции    Претседател: Мирко Крстевски,  Светлана Мицевска Ристевска.  92.   С К Николовски. Малигните заболувања во нашата амбулантска пракса ‐ анализа на петгодишен материјал.  93.   Б Сарац, А Добросавлјевиц, М Антиц.  Царцер ин елдерлѕ абове 60 ѕеарс.  94.   Г Ј Зафировски. Менаџмент на коскени метастази.  95.   В Трпковска. Колку сме информирани за ракот на дојка?  96.   М Анѓелеска, Н Ристевска, С Мицева Ристевска, С Лопарска, Б Антевски, Г Кондов. Нуклеарно медицински  иследувања кај карцином на дојка.  97.   Н Величкова. Карцином на дојка во општина Кочани. 
 20. 20. 24 98.   Н Ристевска, С Стојаноски, М Анѓелеска, Д Поп Ѓорчева. Детекција на патолошка аксиларна акумулација на  99МТЦ миби во тек на паратироидна сцинтиграфија.  99.   Е Бабушку. Дигитална Мамографија, чекор повеќе во раната дијагноза на ракот на дојката  100.   М Тасеска, О Тасески. Ултразвучен скрининг на рак на дојки  101.   Ѓ  Дерибан, М  Крстевски, Ј  Мишевски, К Старделова, А Рамадани, В Андреевски. ‐ Ендоскопски и клинички  карактеристики на дебелоцревните полипектомии извршени на Клиниката за гастроентерохепатологија во  периодот 2009‐2010.  102.   Д Аголи. Вредноста на ректалното туше и ректосигмоидоскопијата во рана детекција на карцином на ректум и  дебело црево, 10 годишно лично искуство.  103.   А Деребанова. Хронична бубрежна слабост и карцином на колон.  104.   Н Ристевска, С Стојаноски, Д Поп Ѓорчева, Д Миладинова, С Мицева Ристевска. Клиничко‐патолошки  карактеристики и пристап во лекување на тироидниот карцином во Република Македонија (2005‐2009).  105.   Д Поп Ѓорчева, С Стојаноски, Н Ристевска, С Мицева Ристевска, М Здравеска Кочовска.  Радиојодна терапија на  диференциран тироиден карцином со агресивен клинички тек: приказ на случај.  106.   М Тунџева. Рано откривање на карцином на штитна жлезда‐приказ на случај.  107.   Е Зафировска, И Зафировска, Ф Танески, Р Ангелеска, В Виденова, М Зафирировски. Карцином на везика  уринарија, приказ на случај.  Претседател: Ѓулшен Селим  108.   М Тимовска.  Влијанието на разводот на родителите врз успехот на учениците   109.   М Зафировски, Н Игњатовска, Е Зафировска, В Виденова. Дијагностицирана хипертензија при екстракција на заб  110.   И Видиниќ, С Стојковска, Б Јоксимовиќ, Ж Шопова. Долно дигестивна ендоскопија кај пациенти со пролонгирана  дијареа   111.   К Наумовска Ристовска.  Испитување на особините на личноста и нивото за регулација и контрола на емоциите 
 21. 21. 25 кај мајките пратилки на одделението за цревни инфекции  112.   АК Софрониевски, К Божиновска. Инфекции во ортопедско‐трауматолошка амбуланта Кичево  113.   Б Андоновска, Д Андоновска, Г Марцикиќ, Е Обочки, Н Доновска. Примена на топични агенси за третман на не‐ екстензивни изгореници  114.   М Василева Дугановска. ХИВ асоцирана лимфаденопатија‐приказ на случај  115.   Т Битовски. Дегенеративни заболувања на  ржбетниот столб  и болни синдроми кои потекнуваат од него  (спондилоза – спондилоартроза и дископатија)  116.   Т Битовски. Терапија на ганглионите на шаката и стапалата.      

×