14 Καλές Πρακτικές Αξιοποίησης του Moodle στην Τάξη

3,749 views
3,656 views

Published on

Η παρουσίαση μου στην Ημερίδα "Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές στη Β/θμιας Εκπαίδευση" που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.

Published in: Education
2 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,749
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,979
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
2
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

14 Καλές Πρακτικές Αξιοποίησης του Moodle στην Τάξη

 1. 1. 14 Καλές Πρακτικές Αξιοποίησης του Moodle στην Τάξη Νίκος Π. Μιχαηλίδης Ημερίδα «Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές», 8/3/2014, Θεσσαλονίκη This presentation was adapted from the work: “47 Interesting Ways to Use Moodle in the Classroom” (started by @TomBarrett)
 2. 2. #1 – Forum (Όχι μόνο κείμενο) Ένα άρθρο σε κάποιο forum δεν περιορίζεται μόνο σε κείμενο. Οι μαθητές μπορούν να ανεβάσουν και άλλα αρχεία στο άρθρο τους. Επιπλέον, μπορούν να ενεργοποιηθούν τα σχόλια έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική συζήτηση και διάλογος πάνω στην δουλειά των συμμαθητών τους.
 3. 3. #2 – Forum με “separate groups” Ένας τρόπος να εμπλακούν ομάδες μαθητών σε ένα «ασφαλές» περιβάλλον συζήτησης είναι μέσω της δημιουργίας ενός Forum σε κατάσταση "separate groups'. Έτσι δεν «επηρεάζονται» από μέλη των άλλων ομάδων.
 4. 4. #3 - Q & A Forum Η επιλογή ενός Q & A forum μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα Για παράδειγμα: • αν προσπαθείτε να πετύχετε κατανόηση κειμένου, σκανάρετε ή εισάγετε το κείμενο στο Moodle. Έπειτα χρησιμοποιώντας το Q&A forum μπορείτε να έχετε μια σειρά από ερωτήσεις. • Οι μαθητές μπορούν να δουν τις απαντήσεις των άλλων μόνο εφόσον απαντήσουν οι ίδιοι. Έπειτα έχουν 30 λεπτά χρόνο να αναστοχαστούν στην απάντηση τους και με βάση τις απαντήσεις των άλλων να δώσουν μια καλύτερη απάντηση!
 5. 5. #4 - Live Chat Η χρήση του Live Chat δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ζωντανά για μια ομαδική εργασία, λύνοντας απορίες, διαμοιράζοντας υλικό και ιδέες. Η αποθήκευση της συνομιλίας μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό - παραδοτέο στην εργασία.
 6. 6. #5 – Journal Activity Η δραστηριότητα Journal δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συλλογιστούν για τις γνώσεις που απέκτησαν. Επίσης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του.
 7. 7. #6 – Εργαλεία για αναστοχασμό Ιδανικό περιβάλλον για αναστοχασμό λόγω της εποικοδομητικής του φύσης. Μερικές ιδέες…. • Μια online εργασία, στην οποία οι μαθητές έχουν δικαίωμα για απεριόριστες επανυποβολές, χωρίς καταληκτική ημερομηνία. • Καθοδηγούμενο αναστοχασμό, χρησιμοποιώντας το information module/questionnaire • Ένας πολύ καλός τρόπος είναι μέσω της χρήσης του brainstroming module ή κατάθεση των απόψεων τους μέσα σε ένα forum. • Εάν οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες το Wiki του Moodle είναι επίσης ένα πολύ καλό εργαλείο.
 8. 8. #7 - Glossary από τους μαθητές Όταν εισάγετε ένα νέο γνωστικό θέμα, δίνεται στους μαθητές όλα τις λέξεις κλειδιά/όρους που πρέπει να μάθουνε για αυτό το θέμα. Έπειτα, ορίζετε έναν όρο για κάθε μαθητή. Ως εργασία πρέπει να προσθέσουν αυτόν τον όρο στο Γλωσσάριο (προσοχή έτσι ώστε να μην γίνονται αποδεκτοί κατευθείαν, γιατί θα θέλετε να τους ελέγξετε αργότερα). Χρήσιμη συμβουλή: Μην προθέτετε τον όρο απευθείας στο λεξικό. Απλά προσθέστε το στις έννοιες… το γιατί σε λίγο…
 9. 9. #8 - Glossary σε παιχνίδι Οι όροι στο Γλωσσάριο μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε παιχνίδι Κρεμάλα ή Φιδάκι ή Σταυρόλεξο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε εγκαταστήσει το σχετικό game module. Οι μαθητές όλων των τάξεων και ηλικιών το βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον και τους βοηθά στο να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ορισμούς και τους όρους ενός θέματος.
 10. 10. #9 - Glossary με τυχαίες εμφανίσεις Δημιουργήστε ένα Γλωσσάριο με «ενδιαφέρον στοιχεία της ημέρας ή «χρήσιμοι όροι Πληροφορικής» κτλ. Έπειτα, ρυθμίστε το random glossary entry block. Κάθε φορά που συνδέονται οι μαθητές σας στο μάθημα θα βλέπουν ένα νέο «όρο»!
 11. 11. #10 - Workshop module Χρησιμοποιώντας το module Workshop, παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με την ομότιμη ή/και αυτό-αξιολόγηση τους βάση ενός σχήματος βαθμολογίας. Οι μαθητές ανεβάζουν τις εργασίες τους και βαθμολογούν ο καθένας την δουλειά του άλλου με βάση μια «ρούμπρικα» αξιολόγησης.
 12. 12. #11 – Database module Εξαιρετική ιδέα για να συγκεντρώσεις παραδείγματα / έργα / εικόνες από ένα θέμα και να δημιουργήσεις μια τράπεζα εικόνων. Π.χ. έργα ζωγράφων. Μια αγαπημένη μου χρήση είναι η δημιουργία μια Β.Δ. για τους μαθητές για το ανέβασμα και διαμοιρασμό των δικών τους σημειώσεων ή βιβλιογραφίας. Μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στις σημειώσεις της ομάδας τους.
 13. 13. #12 - Wikis για τελική επανάληψη Ο καθηγητής χρησιμοποιεί και ρυθμίζει ένα Wiki στο κεντρικό χώρο του μαθήματος και δημιουργεί σελίδες με τα αντίστοιχα κεφάλαια του μαθήματος. Στη συνέχεια ανατίθεται για κάθε μαθητή και ένα κεφάλαιο, στο οποίο ο μαθητής πρέπει να γράψει τη σύνοψη του. Έτσι δημιουργείται ένα σύνολο σημειώσεων στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές. Ως καθηγητές μπορεί να χρειαστεί να διορθώσετε/΄συπληρώσετε τις σημειώσεις που παράγονται.
 14. 14. #13 - Podcasts για επανάληψη Οι μαθητές χρησιμοποιούν το Audacity για να δημιουργήσουν τις ηχητικές τους σημειώσεις, τις οποίες στη συνέχεια ανεβάζουν ως mp3 αρχεία στο Podcast module. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν την επανάληψη τους εν κινήσει!
 15. 15. #14 – Moodle για κινητές συσκευές Το μέλλον της τεχνολογίας βρίσκεται στις κινητές και φορητές συσκευές. Υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες εφαρμογές για κάθε είδους μοντέρνο λειτουργικό σύστημα (Android, iOS, Windows) φτιαγμένες ειδικά για το Moodle Δοκιμάστε τες!!
 16. 16. Σας ευχαριστώ πολύ! Email: nikmichailidis@sch.gr Blog: http://blogs.sch.gr/nikmichailidis Twitter: @nmicha Moodle: http://edutech.mysch.gr/moodle Κοινότητα MOODLE Ελλήνων Εκπαιδευτικών http://blogs.sch.gr/moodle

×