ETIKA PROFESIONAL
UHP 3092
SEMESTER III-2007/2008
‫ﺒﺴﻢﺍﷲﺍﻠﺭﺤﻤﻦﺍﻠﺭﺤﻴﻢ‬
MOHD YANIN MALIK
MARDIANA BT SHUKOR
ZAKIRUDDIN MAT JUSOH
MAHENDREN A/L PACKRISAMY
PM DR. ROSMAN BIN YUSOFF
MOHD NIZAM BIN ...
1.0 Pengenalan
2.0 Faktor-Faktor
3.0 Penguatkuasaan
4.0 Etika
5.0 Langkah-langkah Mengatasi Pembaziran Air
6.0 Terkini
7.0...
 Kehilangan air di Malaysia boleh diklasifikasikan masih terkawal
dimana keseluruhan kehilangan hanya melibatkan 35% “Non...
Kajian dan penelitian yang telah dibuat, beberapa faktor utama iaitu:
i. Kebocoran
 Fenomena ini terjadi disebabkan oleh ...
ii. Kecurian
 Kawasan pembinaan, perindustrian dan kilang.
 Kawasan setinggan dan perumahan.
iii. Penguatkuasaan Undang-...
 Mengadakan pemeriksaan di kawasan yang terlibat kecurian.
 Membuat pemeriksaan berjadual secara rawak.
 Penguatkuasaan...
 Sikap pengguna yang suka membazir dan tidak mementingkan sikap
berjimat cermat.
 Sikap tidak peduli (jiran atau masyara...
 Pendidikan kepada rakyat Malaysia dari peringkat awal dengan
menekankan rasa tanggungjawab dan rasa kesedaran terhadap
p...
 Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan
mengenai air di kawasan anda.
 Sentiasa melakukan pemerik...
ANJURAN: Kementerian Tenaga Air dan Komunikasi (KTAK) dengan
kerjasama Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia
(FO...
 Mempertingkatkan kesedaran pengguna dalam penjimatan air secara
rasional dan mempromosikan penjimatan air menerusi pembe...
 Air selain menjadi hak asasi manusia untuk kehidupan seharian, ia
juga merupakan sumber utama dalam pembangunan ekonomi ...
1. http://www.jba.gov.my/
2. Buku Pengguna Februari 2007 - Perkhidmatan Bekalan Air di Malaysia
3. Koleksi Gambar-Gambar J...
Kehilangan Air di Malaysia
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kehilangan Air di Malaysia

2,126 views
1,963 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,126
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kehilangan Air di Malaysia

 1. 1. ETIKA PROFESIONAL UHP 3092 SEMESTER III-2007/2008 ‫ﺒﺴﻢﺍﷲﺍﻠﺭﺤﻤﻦﺍﻠﺭﺤﻴﻢ‬
 2. 2. MOHD YANIN MALIK MARDIANA BT SHUKOR ZAKIRUDDIN MAT JUSOH MAHENDREN A/L PACKRISAMY PM DR. ROSMAN BIN YUSOFF MOHD NIZAM BIN MOHD ZAN
 3. 3. 1.0 Pengenalan 2.0 Faktor-Faktor 3.0 Penguatkuasaan 4.0 Etika 5.0 Langkah-langkah Mengatasi Pembaziran Air 6.0 Terkini 7.0 Kesimpulan 8.0 Rujukan
 4. 4.  Kehilangan air di Malaysia boleh diklasifikasikan masih terkawal dimana keseluruhan kehilangan hanya melibatkan 35% “Non Revenue Water” (NRW) yang mana amaun air yang dikeluarkan dari loji pembersihan tidak sama dengan amaun yang dibilkan.  Punca utama kehilangan air tanpa hasil disebabkan oleh kebocoran paip, paip pecah dan kecurian air.  Kehilangan ini mendatangkan kerugian yang besar kepada Kerajaan.
 5. 5. Kajian dan penelitian yang telah dibuat, beberapa faktor utama iaitu: i. Kebocoran  Fenomena ini terjadi disebabkan oleh keadaan paip itu sendiri yang berada dalam keadaan terlalu uzur yang amat memerlukan penggantian dengan kadar segera.  Kebocoran juga boleh berlaku disebabkan oleh kecuaian manusia.  Fenomena ini biasanya berlaku di kawasan pembinaan.  Masyarakat atau individu yang mengetahui perkara ini tetapi tidak mengambil sebarang tindakan yang sepatutnya, adakah dianggap bermoral dan beretika.
 6. 6. ii. Kecurian  Kawasan pembinaan, perindustrian dan kilang.  Kawasan setinggan dan perumahan. iii. Penguatkuasaan Undang-undang  Kelemahan penguatkuasaan undang-undang.  Penggunaan material lama / ketinggalan zaman dalam perpaipan.  Ketiadaan peruntukan.
 7. 7.  Mengadakan pemeriksaan di kawasan yang terlibat kecurian.  Membuat pemeriksaan berjadual secara rawak.  Penguatkuasaan undang-undang yang telah diperuntukan dalam kerajaan.  Mendidik masyarakat – kursus, seminar, iklan, insentif, lawatan sambil belajar
 8. 8.  Sikap pengguna yang suka membazir dan tidak mementingkan sikap berjimat cermat.  Sikap tidak peduli (jiran atau masyarakat umum) yang gagal melaporkan kegiatan yang mencurigakan.  Sikap mementingkan diri dan tidak mempunyai rasa tanggungjawab.  Penguatkuasaan pihak berkuasa yang lemah, lambat bertindak dan rasuah.  Kerenah birokrasi juga menyebabkan tindakan undang-undang lambat.  Masyarakat Malaysia masih menganggap Malaysia mempunyai sumber air bersih yang masih banyak dan murah.
 9. 9.  Pendidikan kepada rakyat Malaysia dari peringkat awal dengan menekankan rasa tanggungjawab dan rasa kesedaran terhadap penghargaan kepada sumber air bersih.  Pendidikan dan kesedaran berterusan dalam bentuk risalah, advetorial dan penerangan di media massa.  Meningkatkan penyelidikan dan ilmu pengetahuan dalam penggunaan-penggunaan kaedah dan langkah-langkah terbaru dan praktikal dalam penjimatan air.  Penggunaan teknologi moden- paip GI, Asbestos ditukar ke mild steel pipe, UPVC, HDPE.
 10. 10.  Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan mengenai air di kawasan anda.  Sentiasa melakukan pemeriksaan terhadap sistem paip dalaman di rumah untuk mengelakkan sebarang kebocoran.  Maklumkan sebarang kerosakkan paip kepada pihak berkuasa dengan serta merta.  Galakkan aktiviti-aktiviti kesedaran dan penjimatan air di sekolah yang berhampiran kawasan rumah anda.  Bekerjasama dengan pihak kerajaan dalam penjimatan dan pemuliharaan air.  Gunakan air tadahan hujan untuk kegunaan di garaj, di taman dan sekiranya boleh untuk curahan tandas simbah.
 11. 11. ANJURAN: Kementerian Tenaga Air dan Komunikasi (KTAK) dengan kerjasama Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) TEMPOH: Julai 2006 - Jun 2008 Aktiviti-aktiviti:  Bengkel Sekolah (Audit Air di Sekolah/Rumah)  Forum Air  Sambutan Hari Air Sedunia  Kajian Kebangsaan Corak Penggunaan Air  Kajian Penuaian Air Hujan Kebangsaan Kebangsaan  Promosi KEMPEN KESEDARAN PENJIMATAN AIR KEBANGSAAN
 12. 12.  Mempertingkatkan kesedaran pengguna dalam penjimatan air secara rasional dan mempromosikan penjimatan air menerusi pemberian maklumat kepada pengguna serta mendidik mereka dalam isu-isu yang berkaitan dengan penjimatan air serta penggunaan lestari seperti mengurangkan pencemaran air, penggunaan semula dan ‘Penuaian Air Hujan’.  Kempen ini mensasarkan penjimatan air di Malaysia yang akan dinilai melalui pengurangan penggunaan air sektor domestik sebanyak 10 peratus yang akan dinilai selepas tempoh kempen berakhir.
 13. 13.  Air selain menjadi hak asasi manusia untuk kehidupan seharian, ia juga merupakan sumber utama dalam pembangunan ekonomi dan negara.  Kita boleh hidup sebulan tanpa makanan tetapi tanpa air kita boleh bertahan selama 5 hingga 7 hari sahaja.  Bolehkah anda bayangkan kehidupan tanpa air?  Maka kita seharusnya sentiasa bertanggung jawab dan menjaga hak supaya hidup sentiasa selesa dan harmoni.
 14. 14. 1. http://www.jba.gov.my/ 2. Buku Pengguna Februari 2007 - Perkhidmatan Bekalan Air di Malaysia 3. Koleksi Gambar-Gambar Jabatan Bekalan Air Kuantan

×