A city surprised an analysis of visual content and public debate, skopje 2014

264 views

Published on

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
264
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • ДОБАР ДЕН И ВИ БЛАГОДАРАМ НА ПРИСУТСВОТО. ВО САМИОТ НА НАСЛОВ НА ДИСЕРТАЦИЈАТА СЕ НАОЃА ВПЕЧАТОКОТ КОЈ СЕ ЈАВУВА КОГА ГО ГЛЕДАМ СКОПЈЕ КАКО ГАЛОПИРАЧКИ СЕ МЕНУВА. ИЗНЕНАДЕНИОТ ГРАД И ПРОМЕНИТЕ КОИ МУ СЕ СЛУЧУВААТ КАЈ МЕНЕ ИНИЦИРАА МИСЛОВЕН ПРОЦЕС ВО КОЈ СЕ ПОТРУДИВ, А И СЕУШТЕ СЕ ТРУДАМ ДА ГО ПРОТОЛКУВАМ СКОПЈЕ 2014 КАКО СИСТЕМ НА КОМУНИЦИРАЊЕ ПРЕКУ ВИЗУЕЛНОТО И НЕГОВИТЕ ИМПЛИКАЦИИ ВО ОПШТЕСТВОТО.
 • ОВАА ДИСЕРТАЦИЈА ПРЕТСТАВУВА ИСТРАЖУВАЊЕ НА СКОПЈЕ 2014 КОЕШТО СЕ ТЕМЕЛИ НА МЕТОДОЛОГИИТЕ И ТЕОРИИТЕ НА КОМУНИКАЦИСКИТЕ НАУКИ И ПОЛИТИКИТЕ НА РЕЖИМИТЕ НА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА. ПРОЕКТОТ СКОПЈЕ 2014 Е ИСКЛУЧИТЕЛНО ВАЖЕН. КАКО ОПШТЕСТЕВЕН ФЕНОМЕН ИЛИ АКО ДОЗВОЛИТЕ ЕДЕН ВИД ПАРАДИГМА, ОВОЈ ПРОЕКТ ПРОДИРА ВО СИТЕ СЛОЕВИ НА ОПШТЕСТВЕНОТО ЖИВЕЕЊЕ, КУЛТУРАТА И ПОЛИТИКАТА. ИСТО ТАКА БИ СПОМНАЛА ДЕКА ОВОЈ ПРОЕКТ Е И МНОГУ СЛОЖЕН ПРЕДМЕТ ЗА ИСТРАЖУВАЊЕ,ОСОБЕНО АКО СЕ ЗЕМАТ В ПРЕДВИД СОЦИО-КУЛТУРОЛОШКИТЕ УСЛОВИ ВО КОИШТО Е СМЕСТЕН, КАКО ШТО СЕ КРЕВКОТО МУЛТИКУЛТУРНО ОПШТЕСТВО И ТУРБУЛЕНТНАТА ИСТОРИЈА НА СКОПЈЕ. ДИСЕРТАЦИЈАТА ИСТО ТАКА ЈА ПОТЕНЦИРА ВАЖНОСТА НА ЈАВНАТА ДЕБАТА КАКО КЛУЧЕН АСПЕКТ ВО ИНТЕРПРЕТАЦИЈАТА И РАЗБИРАЊЕТО НА ПРОЦЕСИТЕ ВРЗАНИ СО СКОПЈЕ 2014.
 • ПРОЕКТОТ СКОПЈЕ 2014 МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕДУВА КАКО ВИЗУЕЛЕН КОМУНИКАЦИСКИ ТЕКСТ. ВАКВИТЕ ТЕКСТОВИ , КАКО ШТО РАСПРАВА ТЕОТЕРИЧАРОТ НА ВИЗУЕЛНА КУЛТУРА ВЈТ МИЧЕЛ, СЕ СОЦИЈАЛНИ КОНСТРУКЦИИ НА ВИЗУЕЛНО ИСКУСТВО, АКТЕРИ НА ИСТОРИСКАТА СЦЕНА КОИШТО УЧЕСТВУВААТ ВО ПРИКАЗНИТЕ КОИ ГИ РАСКАЖУВАМЕ. НИКОЛАС МИРЦЕФ ПАК ВЕЛИ ДЕКА ВО ВИЗУЕЛНАТА КУЛТУРА ДЕНЕС ТРЕБА СЕ ПОТЕНЦИРААТ ОНИЕ МОМЕНТИ КОГА ВИЗУЕЛНОТО СЕ ДЕБАТИРА И ПРЕДИЗВИКУВА КАКО МЕСТО ЗА СОЦИЈАЛНА ИНТЕРАКЦИЈА ВО СМИСЛА НА КЛАСИ, РОДОТ И ИДЕНТИТЕТОТ.
 • МОЌТА ЗА АСОЦИЈАЦИЈА КОЈАШТО ЈА ИМААТ ВИЗУЕЛНИТЕ ТЕКСТОВИ Е ВКОРЕНЕТА ВО СЕМИОТИКАТА, НАУКАТА КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ИЗУЧУВАЊЕ НА ЗНАЦИТЕ И ЗНАКОВНИТЕ ПРОЦЕСИ КАКО ШТО СЕ НА ПРИМЕР СЛИЧНОСТА, СИМБОЛИЗМОТ, ОЗНАЧУВАЊЕТО И КОМУНИЦИРАЊЕТО. ИАКО ПОТЕКНУВА ОД ЛИНГВИСТИЧКИТЕ НАУКИ, КАКО СТРУКТУРАЛИСТИЧКА МЕТОДОЛОГИЈА ЕВИДЕНТНА ВО КЛУЧНИТЕ ДЕЛА НА ФЕРДИНАНД ДЕ СОСЈИР И ЧАРЛС ПАРС, ВО ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОД 20 ВЕК СЕМИОТИКАТА ЗЕМА ЗАМАВ И ВО ОПШТЕСТВЕНИТЕ НАУКИ. ВО 60ТЕ ГОДИНИ ФРАНЦУСКИОТ ТЕОРЕТИЧАР РОЛАНД БАРТ ЈА АПЛИЦИРА СЕМИОТИКАТА И НА ДРУГИ СОЦИО-КУЛТУРОЛОШКИ ДИСЦИПЛИНИ КАКО ШТО СЕ ФОТОГРАФИЈАТА, СПОРТОТ, УМЕТНОСТА, ХРАНАТА И КУЛТУРАТА. ТОЈ ПОТЕНЦИРА ДЕКА СЕМИОТИКАТА МОЖЕ ДА СЕ УПОТРЕБИ КАКО АЛАТКА, НО И КАКО ТЕХНИКА ВО ПРОЦЕСОТ НА КРИТИЧКА АНАЛИЗА. ОТТОГАШ ТАА ПОЧНУВА МАСОВНО ДА СЕ УПОТРЕБУВА ВО ИНДУСТРИИТЕ ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ И МАРКЕТИНГ. НО ВО ПОСКОРЕШНИТЕ ИСТРАЖУВАЊА СЕМИОТИКАТА ДОБИВА И СОЦИЈАЛНА ДИМЕНЗИЈА. ГУНТЕР КРЕС И НЕГОВИТЕ СОРАБОТНИЦИ, ВАН ЛУЕН И ОГБОРН РАСПРАВААТ ДЕКА КОМУНИКАЦИЈАТА Е ИСТОВРЕМЕНО ОПШТЕСТВЕНА И СЕМИОТИЧКА, ОДНОСНО ДЕКА КОМУНИКАЦИЈАТА Е СЕКОГАШ МУЛТИМОДАЛНА. МУЛТИМОДАЛНАТА АНАЛИЗА ИЗИСКУВА ШИРОКО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО ИСТРАЖУВАЊЕ КОЕ БИ ПОКРИЛО МНОГУ ПОВЕКЕ АСПЕКТИ ВО ВРСКА СО 2014.
 • КАКО ПРЕДМЕТ ЗА СЕМИОТИЧКА АНАЛИЗА ГО ЗЕМАВ ПРОМОТИВНОТО ВИДЕО ЗА СКОПЈЕ 2014 НАРЕЧЕНО МАСЕДОНИА ТИМЕЛЕСС ЦАПИТАЛ. ОПИШИ ГО ВИДЕОТО !!!! СКОПЈЕ 2014 ИЗОБИЛУВА СО ИДЕОЛОШКИ КОДОВИ КОИ ЈАСНО ПРЕНЕСУВААТ ПОРАКИ ЗА ИСТОРИЈА, НАЦИЈА, ИДЕНТИТЕТ, ПАТРИЈАХАТ ИТН...ГЛЕДАЧОТ ДУРИ И НА ПРВ ПОГЛЕД МОЖЕ ДА ГО ЗАБЕЛЕЖИ ВКОДУВАЊЕТО И СИМБОЛИЧКИТЕ ФУНКЦИИ НА ПРЕТСТАВЕНАТА СОДРЖИНА.
 • БАРТ КЕ РЕЧЕ ДЕКА ДА СЕ АНАЛИЗИРА СЕМИОТИЧКИ ЕДЕН ГРАД, ЧОВЕК МОРА ДА БИДЕ СЕМИОТИЧАР, ИСТОРИЧАР, УРБАНИСТ, АРХИТЕКТ И НАЈВЕРОЈАТНО ПСИХИЈАТАР. ГРАДОТ СЕ СМЕТА ЗА ДИСКУРС, ШТО МОЖЕ ДА СЕ СПОРЕДИ СО КАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ЈАЗИКОТ. НА ОВОЈ НАЧИН МОЖЕ ДА СЕ ЗАКЛУЧИ ДЕКА ГРАДОТ КОНВЕРЗИРА СО СВОИТЕ ЖИТЕЛИ, КАКО И ТИЕ СО НЕГО.
 • ПОЛИТИКИТЕ НА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ГО ПОДДРЖУВААТ ГЛЕДИШТЕТО ДЕКА МЕДИУМИТЕ ГО ПОМАГААТ КОНСТУИРАЊЕТО НА ЗНАЧЕЊА ВО СВЕТОТ. ЕФЕКТИТЕ НА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈАТА СЕ ПОСТОЈАНОТ КРЕИРАЊЕ И РЕКРЕИРАЊЕ НА ИДЕНТИТЕТОТ. КОМУНИКАЦИЈАТА И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈАТА СЕ ПОЛИТИЧКИ ПРОЦЕСИ КОИ ГИ МЕНУВААТ УРЕДУВАЊАТА НА МОКТА И ИДЕНТИТЕТИТЕ. ОВОЈ ПРОЕКТ СО ОГРОМНИ ПРОПОРЦИИ КАКО МАТЕРИЈАЛНИ ТАКА И СОЦИО-КУЛТУРОЛОШКИ, ГИ ВКЛУЧУВА МЕДИУМИТЕ КУЛТУРАТА И ПОЛИТИКАТА НА ТАКОВ НАЧИН ШТО ТВРДЕЊАТА КОИШТО ГИ ПРЕНЕСУВА СЕ ЈАСНИ И НЕДВОСМИСЛЕНИ. ВО ОДНОС НА ГРАНДИОЗНОСТА НА СКОПЈЕ 2014, МОЖЕ ДА СЕ РАСПРАВА ДЕКА КОЛКУ ПОВЕКЕ ЕДЕН ТЕКСТ СЕ ПРЕТСТАВУВА КАКО ВАЖЕН И МОКЕН, ТОЛКУ ПОВЕКЕ СТАНУВА ПРИВЛЕЧЕН И СЕ ВОСПРИЕМА СО ПОМАЛКУ ОТПОР. КОГА СЕ ГЛЕДА ВО ВИЗУЕЛЕН ТЕКСТ, СЕ ФОРМИРААТ ВЛОГОВИ НА МОК КОЈА СЛУЖИ ДА ЈА ЗАЈАКНЕ ПРИВЛЕЧНОСТА И ДА ГО ТОТАЛИЗИРА ВИЗУЕЛНИОТ ТЕКСТ. ЖИЛ ДУЛУЗ РАСПРАВА ДЕКА ПОЛИТИКИТЕ НА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ДЕНЕС НЕ СЕ ИНТЕРЕСИРААТ ВО РЕПРЕЗЕНТИРАЊЕТО КАКО ТАКВО, КАКО ЗБОРУВАЊЕ ВО НЕЧИЕ ИМЕ, ТУКУ ПОВЕКЕ КАКО ЗАМОЛКНУВАЊЕ, ВО ПРИЛОГ НА ИДЕНТИТЕТИТЕ КОНСТРУИРАНИ ОД ОНИЕ НА ВЛАСТ.
 • ОПШТЕСТВОТО НА СПЕКТАКЛОТ Е ШИРОКО ПРИФАТЕН ТЕРМИН КОЈ ГО ОПИШУВА СВЕТОТ ВО КОЈ ЖИВЕЕМЕ ДЕНЕС. СПЕКТАКЛОТ ГО ОРГАНИЗИРА ЖИВОТОТ КОНЦЕНТРИРАНО ОКОЛУ ИДЕОЛОШКИТЕ ПРАКТИКИ ВИЗУЕЛИЗИРАНИ ПРЕКУ ВОЗБУДЛИВ СИСТЕМ НА СЛИКИ, ПОПЛАВУВАЈКИ ГИ ЈАВНИТЕ И ЛИЧНИТЕ ПРОСТОРИ СО ИДЕАЛИЗИРАНИ ПОЈАВИ И СЛИКИ. СО КОРИСТЕЊЕТО НА ИМИЏИТЕ ПРЕКУ СОВРЕМЕНИТЕ МЕДИУМИ, ИНТЕРНЕТОТ ИТН. БЛЕДНЕЕ ЛИНИЈАТА ПОМЕЃУ РЕАЛНО ПОТРЕБНИТЕ НЕШТА И ОНИЕ ЗА КОИ ПРВО СЕ СОЗДАВА ПОТРЕБА ЗА ПОТОА ДА СЕ ПЛАСИРААТ.
 • КАКО ПОСРЕДУВАН СПЕКТАКЛ СКОПЈЕ 2014 ,ПОЧНУВАЈКИ ОД ПРВИТЕ НАЈАВИ И ВИДЕО КАМПАЊАТА ДО ДЕНЕШНИТЕ ВЕКЕ ИЗГРАДЕНИ ОБЈЕКТИ, ПРЕТСТАВУВА ПОСТОЈАН ПРОЦЕС НА СПЕКТАКЛ. КАКО КОНСТРУИРАНА ВИЗУЕЛНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СК2014 СОЗДАВА ОКОЛНОСТИ ВО КОИШТО ОДЛИКИТЕ НА ИДЕОЛОШКАТА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ГИ ЗАТЕГНУВААТ ДЕМОКРАТСКИТЕ ПРОЦЕСИ. ИДЕОЛОГИЈАТА Е ОДЛИКА НА СПЕКТАКЛОТ СО ТОА ШТО ГО ПОЗИЦИОНИРА ГЛЕДАЧОТ ДА ГО ПРИСВОИ СПЕКТАКЛОТ НА ОПШТЕСТВОТО КАКО ПОЗНАТ И ПРИРОДЕН, НАМЕСТО КАКО КОНСТРУИРАН, ТАКА ШТО ЧЛЕНОВИТЕ НА ЕДНО ОПШТЕСТВО СЕ ПОМАЛКУ НАКЛОНЕТИ КОН ПРЕИСПИТУВАЊЕ НА СОЦИОЕКОНОМСКИОТ ИЗБОР. КАКО РЕЗУЛТАТ ВИЗУЕЛНАТА ИДЕОЛОГИЈА НА СПЕКТАКЛОТ ПРЕТСТАВУВА ПРЕДИЗВИК ЗА ПОСТОЕЊЕТО НА ДЕМОКРАТИЈА И РАЗНОЛИКОСТ.
 • НАЧИНОТ НА КОЈШТО СК2014 БЕШЕ ЗАМИСЛЕН И ПРЕТСТАВЕН, ОД ВИЗУЕЛИЗАЦИЈА ДО РЕЛИЗАЦИЈА, ДИРЕКТНО МОЖЕ ДА СЕ ПОВРЗЕ СО КОНЦЕПТОТ НА ФРАНЦУСКИОТ ТЕОРЕТИЧАР ЖАН БОДРИЈАР- СИМУЛАКРУМОТ. СИМУЛАКРУМОТ ПРЕТСТВАУВА СУШТИНСКИ КОНЦЕПТ ВО ПОСТМОДЕРНАТА КУЛТУРА. ДЕНЕС Е ЕВИДЕНТНО УШТЕ ПОВЕЌЕ , БИДЕЈКИ ЖИВЕЕМЕ ВО ОПШТЕСТВА НА МАСОВНО ПРОИЗВОДСТВО И ПОТРОШУВАЧКА КАДЕ ШТО ПОСТОЈАТ МАЛКУ ОРИГИНАЛИ. БОДРИЈАР ГО ПОСТАВУВА РЕАЛНОТО КАКО ХИПЕРРЕАЛНО, ПОТПОЛНО ОДДАЛЕЧЕНО ОД БИЛО КАКВА РЕФЕРЕНЦА, ИСЧЕЗНАТО ВО БЕСКРАЕН ПРОЦЕС НА СИМУЛАЦИИ, ТАКА ШТО СЕ ПРЕТВОРИЛО ВО СВОЈ ЧИСТ СИМУЛАКРУМ, КАКО КОПИЈА НА КОПИЈА БЕЗ ВИСТИНСКИ МОДЕЛ. СКОПЈЕ 2014 ЗАПОЧНА КАКО СИМУЛАЦИЈА НА НАШИТЕ ЕКРАНИ СО СОДРЖИНА КОЈА НЕ ПОКАЖА РЕАЛНИ РЕФЕРЕНЦИ ЛОЦИРАНИ ВО ИСТОРИЈАТА, А СО ПОРАКИ И ЦЕЛИ ВИЗУЕЛНО ДА ПРИКАЖАТ АЛКИ КОИ НЕДОСТАСУВААТ ВО КОНТИНУИТЕТОТ НА ИСТОРИЈАТА, ПРЕКУ ФИЗИЧКО ОПКРУЖУВАЊЕ ДИЗАЈНИРАНО ДА ДЕМОНСТРИРА И ОТЕЛОТВОРИ ИДЕНТИТЕТСКИ НАРАТИВИ
 • КАКО ШТО Е СЛУЧАЈ СО МНОГУБРОЈНИ АТРАКЦИИ КОИ ПРИКАЖУВААТ ИСТОРИСКО НАСЛЕДСТВО, ВО ПРОЕКТОТ СКОПЈЕ 2014 СЕ КОРИСТАТ ВИЗУЕЛНИ ПРИКАЗИ И ПРИМЕРИ ОД МИНАТОТО, ФРАГМЕНТИРАНИ И РЕАРАНЖИРАНИ СО ЦЕЛ ДА СЕ СОЗДАДЕ СПЕКТАКЛ, РАЗЛИЧНО ОПКРУЖУВАЊЕ КОЕ КЕ ПОНУДИ ОДРЕДЕНА БЛИСКОСТ И ИСКУСТВО. ГРАДЕЖНИОТ БУМ НА СКОПЈЕ 2014 МОЖЕ ДА СЕ СПОРЕДИ СО ИНДУСТРИСКИОТ БУМ НА ИЛОЖУВАЊЕ НА НАСЛЕДСТВО КОЕ СЕ СЛУЧИ ВО 70ТЕ И 80ТЕ ВО ЗАПАДНА ЕВРОПА И САД, ВО ВРЕМЕ НА ПРЕРОДБА НА НЕОКЛАСИЦИЗМОТ, ОСОБЕНО КАЈ КОРПОРАЦИИТЕ, ЈАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ДОМОВИТЕ КАЈ ПОБОГАТОТО НАСЕЛЕНИЕ БИДЕЈКИ ИЗРАЗУВАЛО ФИНЕСА КАЈ ЧЛЕНОВИТЕ НА ОВИЕ ГРУПИ, КАКО И ИЗОБИЛИЕ, НО ШТО Е ПОВАЖНО МОК И АВТОРИТЕТ. ОНА ШТО Е ЗАЕДНИЧКО КАЈ СК2014 И ИЗЛОЖУВАЊЕТО НА НАСЛЕДСТВО Е ДЕКА СЕ ГРАДАТ БРЗО, ПРЕТСТАВУВААТ ФИКСИРАН СИНХРОН СПЕКТАКЛ КОЈ ГИ ЕЛЕИМИНИРА МОЖНОСТИТЕ ЗА РАЗВОЈ И ПРОМЕНИ ВО ТЕКОТ НА ВРЕМЕТО.
 • Скопје 2014 ПРЕДИЗВИКА ГОЛЕМА ДЕБАТА ВО МЕДИУМИТЕ. РАЗВОЈОТ НА ПРОЕКТОТ БЕШЕ ДОКУМЕНТИРАН ВО ТЕКОТ НА ДВЕ ГОДИНИ СО БРОЈНИ НОВИНАРСКИ ТЕКСТОВИ, ТВ ИНТЕРВЈУА, ПОЛИТИЧКИИ ДЕБАТИ ВО КОИ УЧЕСТВУВАА ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ПОЛИТИЧКАТА СФЕРА, ИНСТИТУЦИИТЕ, АРХИТЕКТИ АКАДЕМСКИ ГРАЃАНИ И ДРУГИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ. БИДЕЈКИ ГЛАВНИТЕ МЕДИУМИ НЕ ПОНУДИЈА НЕУТРАЛНА СРЕДИНА ЗА ОТВОРЕНА РАСПРАВА ПОМЕЃУ РЕЛЕВАНТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ЈАВНОСТА, ЈАВНАТА ДЕБАТА ПОЛЕКА СЕ ПРЕСЕЛИ ВО СОЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ. ОВАА СТРАНА НА ДЕБАТАТА ГО РЕФЛЕКТИРАШЕ ОНА ШТО ТРАДИЦИОНАЛНИТЕ МЕДИУМИ ВЕКЕ ГО ИЗРАЗИЈА. ВИСОКО ПОЛИТИЗИРАНА , ПОЛАРИЗИРАНА И ГОРКА ЦИРКУЛАЦИЈА НА ИЗЈАВИ, СТАТУСИ , ТВИТОВИ И КОМЕНТАРИ. СЕПАК НОВИТЕ МЕДИУМИ, ОСОБЕНО СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ПРЕТСТАВУВАА МОТИВАЦИЈА И АЛАТКА КОЈА ГИ ОКУРАЖИ КОРИСНИЦИТЕ ДА ГО ИЗРАЗАТ СВОЈОТ СТАВ ДА ДЕЈСТВУВААТ ОВОЗМОЖУВАЈКИ ИМ ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ, ПОТТИКНУВАЈКИ ГИ НА ПАРТИЦИПАТИВНОСТ, ТРАНСПАРЕНТНОСТ ВО ПОЛИТИЧКИТЕ И ДРУГИ ПРОЦЕСИ. НОВИТЕ МЕДИУМИ ВО СЛУЧАЈОТ НА СКОПЈЕ 2014 ГО ПРОДОЛЖИЈА ДИЈАЛОГОТ ЗА ТОА ШТО Е МОЖНО И ШТО СЕ ПОСАКУВА ЗА НАШАТА ЗАЕДНИЦА И КУЛТУРА. СЕПАК, ПОСТОЈАТ ОГРАНИЧУВАЊА КАЈ ИДЕЈАТА ДЕКА БРОЈНОСТА НА ОНЛИНЕ ПАРТИЦИПАЦИЈАТА ДОВЕДУВА ДО ПОДОБРЕНИ ДЕМОКРАТСКИ ПРОЦЕСИ. ДАГЛАС КЕЛНЕР РАСПРАВА ДЕКА АКТИВИСТИЧКИТЕ СУПКУЛТУРИ И ПОЛИТИЧКИ ГРУПИ ИЗЛЕГОА НА ВИДЕЛИНА ВО НОВИТЕ МЕДИУМИ КАКО КРИТИЧКИ ПРОСТОР ЗА ПОЛИТИКА И КУЛТУРА, ПРИДОНЕСУВАЈКИ ВО СОЗДАВАЊЕТО НА ИНФОРМИРАНА СОЦИЈАЛНА ИНТЕРАКЦИЈА И ФОРМИ НА ДЕМОКРАТСКО ОДЛУЧУВАЊЕ.
 • НАСПРОТИ БРОЈНИТЕ УМЕТНИЦИ КОИ БЕА АНГАЖИРАНИ НА СОЗДАВААТ ДЕЛА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ПРОЕКТОТ СКОПЈЕ 2014, КАКО ПОВЕКЕ ОД 50 СКУЛПТУРИ И ГОЛЕМ БРОЈ СЛИКИ И ДРУГИ ДЕЛА, ЕДЕН УМЕТНИК ОД СКОПЈЕ ГИ ОБЈАВИ СВОИТЕ ДЕЛА НА СВОЈОТ ФЕЈСБУК ПРОФИЛ И ПО РЕЛАТИВНО КРАТКО ВРЕМЕ СТАНА СИЛЕН ГЛАС КОЈ СЕ ПРИДРУЖИ НА ПРОТЕСТИТЕ ПРОТИВ ПРОЕКТОТ СКОПЈЕ 2014. АЛБУМОТ ГО НАРЕЧЕ СКОПЈЕ РАДОС ТИ КЕ БИДЕШ. НИКОЛА БУРИЈО, ВО НЕГОВОТО ДЕЛО РЕЛАЦИОНА ЕСТЕТИКА СМЕТА УМЕТНОСТА МОРА ДА СЕ КОРИСТИ КАКО МЕХАНИЗАМ ЗА ЕМАНЦИПАЦИЈА И ОСЛОБОДУВАЊЕ, КАКО И КАКО ПОЛИТИЧКА АЛАТКА СО КОЈА СЕ ДОНЕСУВААТ МОДУСИ НА СУБЈЕКТИВНОСТ, ЗАВИСНО ОД НАЧИНОТ НА КОЈ УМЕТНИЦИТЕ СЕ СПРАВУВААТ СО ПРЕЧАЊАТА ВО ФОКУСОТ. пРЕКУ НЕГОВАТА УМЕТНИЧКА ПРАКСА, МАТЕЈ БОГДАНОВСКИ ИМ ДАДЕ ГЛАС НА КРИТИЧНА ГРУПА НА ЈАВНОСТА КАКО ОСНОВНО ПРАВО НА ОДЛУЧУВАЊЕ ВО ЕДНА ДЕМОКРАТИЈА.
 • УМЕТНИКОТ ЈА ЗЕМА ПОЗНАТАТА СЛИКА КРИК НА ЕДВАРД МУНХ, ИКОНСКОТО ДЕЛО КРИК, КАКО СИМБОЛ НА ДЕПЕРСОНАЛИЗАЦИЈАТА НА МОДЕРНИОТ ЧОВЕК. ДОДАВАЈКИ ЈА ВИЗИЈАТА НА НОВАТА НЕОКЛАСИЦИСТИЧКА ЗГРАДА НА НАЦИОНАЛНАТА АРХИВА, БОГДАНОВСКИ СОЗДАВА ИНСТАНТНА ВИЗУЕЛНА АСОЦИЈАЦИЈА НА НЕГОДУВАЊЕ
 • A city surprised an analysis of visual content and public debate, skopje 2014

  1. 1. A City Surprised An Analysis of Visual Content and Public Debate, “Skopje 2014” Nita Çavolli MA Communication and New Media Skopje, May 2014
  2. 2. “Skopje 2014” as a societal paradigm
  3. 3. “Skopje 2014” as an image • Images are media for the production of power and knowledge in communication and the shaping of identities in individuals and groups. • Visual studies offer methodologies for the inquiry of images as modes of communication and evoking cultural associations.
  4. 4. Visual Semiotics and Multimodality • The image is a system- a social formation of cultural convention and systems of belief and signification. (Roland Barthes) • Multimodality- all expressed meanings are social, considering the importance of individual differences and the fact that societies are not equal, but are combinations of groups with diverse, unstable and clashing interests. (Gunther Kress and Theo Van Leeuwen)
  5. 5. Semiotics of a changing city • Buildings are mechanisms of representation- organizational systems, political constructs. (Wigley) • The classical canon is used in times of economic and social turmoil, mobilizing all cultural capacities for social change. (Tzonis, Lefaivre)
  6. 6. Semiotics of a changing city • Images, architecture do not posses essential meanings, however through the relationships they create, they seem a natural part of culture. • The points of contact are the social motives that lie at the core of theories such as social semiotics and multimodality.
  7. 7. Politics of Representation • Media assist the construction of meanings in the world: the ways we look at things. • Politics of representation change the existing settings for power and identity.
  8. 8. Skopje Spectacular • Media, institutions and governing powers of contemporary societies construct commodities and spectacles . • Materialization of ideology: it fully expresses the essence of all ideological systems: impoverishment, enslavement and negation of real life.
  9. 9. When the real world turns into simple images, the simple images become real and effective motives for hypnotized behavior. (Guy Debord)
  10. 10. Skopje Simulacrum The simulacrum never hides the truth, the truth hides that there is none. The simulacrum is real. (Jean Baudrillard)
  11. 11. “Skopje 2014” as Heritage Display Constructs of unreal artificial spaces, visual environments utilizing historical narratives in a framework of trivial spectacles.
  12. 12. “Skopje 2014” Public Debate The Internet opens up perspectives for alternative economies and cultures, as well as mechanisms for political action. (Douglas Kellner) • Prva Arhi Brigada • Freedom Square • Raspeani Skopjani
  13. 13. “Skopje 2014” Remix • Visual remixes: creating genuine images with new values and connotations by appropriating existing ones. • Remixes are examples for the power this type of expression has. SHOW, BUT NOT TELL. (Lawrence Lessig)
  14. 14. “Skopje Thou Shall be Joy” through relational aesthetics The contemporary artist is a semionaut who finds trajectories between signs to create meanings that rely on cultural references which the image carries with it. (Nicholas Baurrioud)
  15. 15. “Skopje Thou Shall be Joy”
  16. 16. “Skopje Thou Shall be Joy”
  17. 17. A sentence for thought: Images are not innocent. (Roland Barthes)
  18. 18. Thank you!

  ×