Ik ben slachtoffer van een
oorlogsramp in mijn
eigen land.
Ik en mijn familie hebben
dringend hulp nodig.
Help jij me?
Wor...
Zouden ze hier zelf voor
kiezen?
De rebellen leerden mij mensen te
doden.
Mogga, een 15-jarige puber, werd door rebellen
ontvoerd toen hij 3 jaar oud was. ...
‘Kindsoldaten legden mijn
hand op een rotsblok’
Dit is Mariatu Kamara, slachtoffer van
een burgeroorlog in haar geboortela...
Tegenwoordig is Mariatu actief als ambas-
sadeur voor Unicef.
Ze studeert voor maatschappelijk werker.
Mariatu mag van gel...
Wie klaagde werd doodgeschoten!
Grace wordt als 12-jarig meisje ontvoerd door de rebellen van het
Lord Resistance Army (LR...
WEETJES
 UNICEF schat dat ruim 1 miljard kinderen in landen of gebieden wonen waar gewapende conflicten zijn. Bijna
een d...
Zo horen ze niet te spelen...
Hun kozen hier niet voor.
“ Ik heb niks meer”
World Press Photo
World Press Photo
World Press Photo
World Press Photo
World Press Photo
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

World Press Photo

368 views

Published on


Project Breaking News

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
368
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

World Press Photo

 1. 1. Ik ben slachtoffer van een oorlogsramp in mijn eigen land. Ik en mijn familie hebben dringend hulp nodig. Help jij me? World Press Photo
 2. 2. Zouden ze hier zelf voor kiezen?
 3. 3. De rebellen leerden mij mensen te doden. Mogga, een 15-jarige puber, werd door rebellen ontvoerd toen hij 3 jaar oud was. Hij moest zware vrachten schouwen. Zijn benen waren vaak opgezwollen van de lange afstanden lopen. Hij moest aan het front gaan vechten en mensen doden. Hij moest vluchtelingen neerschieten. Mogga: “Normaal wordt je opgevoed door je vader, die je leert wat goed en fout is. Ik werd opgevoed door rebellen, die mij leerden om mensen te doden. Dat wilde ik niet. Het heeft me veranderd.” Ontsnapt In 2005 lijkt er een einde te komen aan de burgeroorlog. Na zeven jaar weet Mogga als 10-jarige jongen te on- tsnappen en wordt hij opgevangen door een hulporgani- satie. Hij is er lichamelijk en geestelijk slecht aan toe. Hij is ondervoed en zwak. Hij heeft een oorlogsmentaliteit: hij is koppig, rusteloos, wil naar niemand luisteren. Hij zwerft van gezin naar gezin en wordt overal weggejaagd en uitgescholden. Familie opsporen Mogga: “Ik weet niet of mijn ouders nog leven. Ik heb naar hen gezocht. Maar ik was nog zo jong: ik zou ze niet eens meer herkennen. Ik vraag me af waarom ze mij niet gezocht hebben. Dat horen ouders toch te doen? Ik ben maar gestopt met zoeken.” Psycholoog Eric Ericson van SLDA: “We hebben geprobeerd zijn oud- ers op te sporen. Dat was niet makkelijk. Uiteindelijk hebben we een paar naaste familieleden gevonden, maar zijn ouders konden we niet traceren.”
 4. 4. ‘Kindsoldaten legden mijn hand op een rotsblok’ Dit is Mariatu Kamara, slachtoffer van een burgeroorlog in haar geboorteland, Sierra Leone. Negen jaar lang woedde een extreme gewelddadige oorlog in Sierra Leone. Rebellen vochten tegen de president. Mariatu (23 jaar) werd verminkt door kind soldaten. Ze was destijds 12 jaar. Haar handen werden afgehakt omdat de rebellen de president wilden afschrikken.
 5. 5. Tegenwoordig is Mariatu actief als ambas- sadeur voor Unicef. Ze studeert voor maatschappelijk werker. Mariatu mag van geluk spreken dat ze de burgeroorlog heeft overleefd. Veel van haar dorpelingen hebben dit helaas niet overleefd. Hoe ging het verder? Mariatu vluchtte naar de hoofdstad Free- town. Daar behandelden dokters de ontstoken wonden. Ook bleek ze zwanger te zijn, als ge- volg van een verkrachting die nog voor de overval op het had plaatsgevonden. Na jaren van bedelen en honger kreeg Mariatu de kans om naar Canada te verhuizen. Ze schreef een boek over haar ervaringen: ‘ de smaak van de mango’.
 6. 6. Wie klaagde werd doodgeschoten! Grace wordt als 12-jarig meisje ontvoerd door de rebellen van het Lord Resistance Army (LRA). Grace: “Alle ontvoerde kinderen werden mishandeld. Ik ook. We werden geslagen en moesten zware spullen dragen. De kinderen die klaagden dat ze moe waren werden doodgeschoten. Je mocht niks zeggen. Je moest doorlopen.” Ik kon elk moment vermoord worden Grace: “Ik werd gedwongen om een man als echtgenoot te hebben. Meisjes die weigerden werden dood geschoten, dus ik moest wel. Ik had een oudere man. Hij was slecht voor me en behandelde me wreed. Hij was echt een soldaat. Hij kon me elk moment vermoorden.” Ik werd gedwongen om te moorden “Toen we in Congo aankwamen moesten we mensen vermoorden. We stalen hun bezittingen. Het voelde heel slecht, maar ik werd ertoe gedwongen. Ik moest het doen, of ik wilde of niet.” Ontsnapt Na anderhalf jaar lukt het Grace om te ontsnappen. Ze wordt op- gevangen door de lokale hulporganisatie SLDA. Die weet haar fami- lie terug te vinden. Haar vader blijkt overleden en haar moeder is ziek. Grace wordt ondergebracht bij het gezin van haar broer. Grace vindt het daar fijn, maar de vreselijke ervaringen laten haar niet los.
 7. 7. WEETJES  UNICEF schat dat ruim 1 miljard kinderen in landen of gebieden wonen waar gewapende conflicten zijn. Bijna een derde van deze kinderen is jonger dan 5 jaar.  In 2006 waren ongeveer 18 miljoen kinderen op de vlucht voor geweld. Ze gingen op zoek naar een veilige plek in hun eigen land of ze vluchtten naar een ander land.  In 78 landen liggen nog steeds landmijnen.  In 2007 vielen er in 72 landen nieuwe slachtoffers door landmijnen en andere explosieven. Bij een derde van deze slachtoffers ging het om kinderen.  De Verenigde Naties schatten dat er meer dan 250.000 kindsoldaten zijn.  Sinds 1998 heeft UNICEF meer dan 100.000 kindsoldaten bevrijd, opgevangen en/of teruggebracht naar hun familie.  De afgelopen 25 jaar heeft UNICEF er in de volgende landen voor gezorgd dat kindsoldaten werden vrijgelaten: Afghanistan, Angola, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Colombia, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Guinee-Bissau, Liberia, Mozambique, Nepal, Rwanda, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Soedan en Oeganda.
 8. 8. Zo horen ze niet te spelen...
 9. 9. Hun kozen hier niet voor.
 10. 10. “ Ik heb niks meer”

×