L'Europa feudal
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

L'Europa feudal

on

 • 2,340 views

 

Statistics

Views

Total Views
2,340
Views on SlideShare
1,079
Embed Views
1,261

Actions

Likes
0
Downloads
9
Comments
0

1 Embed 1,261

http://iesantonillido.edu.gva.es 1261

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

L'Europa feudal L'Europa feudal Presentation Transcript

 • L’EUROPA FEUDAL
 • FEUDALISME Europa occidental Segles X-XIIISistema polític, social i econòmic en què un individu i la seuafamília es posa sota la protecció d’un altre de més categoria social(rei, noble, eclesiàstic), i entre ells s’estableix una relació dedependència o vassallatge Debilitament de l’autoritat dels reis. CANVIS Organització de l’economia al voltant dels feus: quasi desaparició del comerç, interrupció de les comunicacions i aïllament.
 • ORGANITZACIÓ POLÍTICA
 • -Intents de restaurar l’Imperi carolingi: Oto I d’Alemanya il’Imperi germànic (segle X).-Reducció dels territoris dels monarques en benefici delssenyors feudals: els reis atorguen terres (feus) a aquellsque els ajuden a defensar-se de les invasions de víkings,musulmans i magiars.-La població de les terres cedides passa a dependre tambédel senyor feudal.-Algunes vegades era la població rural la que establia un feubuscant la protecció d’un senyor.-Les autoritats eclesiàstiques (bisbes i abats) també rebenfeus (senyorius esclesiàstics) i esdevenen senyors feudals.
 • ALADRE DALLA FALÇ ESTREP AIXADA MOLÍ MEDIEVAL
 • SOCIETAT molt tancada i jerarquitzada Estaments grups de persones definits Privilegiats per unes funcions socials, drets i obligacions propis. Noblesa Clero (bellatores) (oratores) Alta Baixa Alt Baix noblesa noblesa clero clero Secular Regular Cavallers, Sacerdots, Monjos,Marquesos, que només que d’ordresducs, tenien les Bisbes i depenien religiosos,comtes, armes i el abats, de d’un bisbe. que vivienetc., amb seu cavall i La resta. famílies en uncastell, eren nobles. monestirpropietats i vassalls dels dirigit perrendes. senyors un abat o feudals. prior.
 • No privilegiatsdelme Camperols Artesans, comerciants, soldats, etc. (laboratores) Camperols Petits lliures propietaris Serfs
 • EL FEU
 • RELIGIÓDeterminava la vida de les Influïa decisivament en l’artpersones, i l’organització i la cultura política i social -El cristianisme havia esdevingut religió oficial de l’Imperi romà al segle IV. -Les diòcesis i les institucions eclesiàstiques sobreviuen a les invasions sense quasi canvis. Església -Posteriorment, els reis i els emperadors s’hi recolzen per a elaborar lleis i aconseguir suport a la seua autoritat. -Segle V: creació dels primers ordres religiosos i els primers monestirs. -A les àrees rurals extenses, els monestirs esdevenen petits nuclis de població.
 • El monestir Els monjos dedicaven el temps a resar, a treballar lhorta i a copiar textos antics a la biblioteca.
 • Promoguts pels monjos des del segle X, aPelegrinatges llocs considerats sants pels cristians. JERUSALEM I SANTIAGO DE ROMA TERRA SANTA COMPOSTEL·LA recuperar Ordres militars-Comencen l’any 1095, amb la crida del papa CroadesUrbà II.-En la primera croada, van crear petits estatscristians.-Es van succeir fins al segle XIII (9 croades).-A més del sentiment religiós, hi havia intenciótambé de conquerir territoris i obtenir riqueses.-Es van obrir noves rutes comercials i van nàixernous ordres militars.
 • CULTURA I ART -Pèrdua de molts centres culturals d’occident per les invasions i la tornada al món rural. -La cultura es refugia als monestirs, on es copien a mà textos antics i garanteixen la seua supervivència.Cultura -Des del segle XI es creen les escoles monàstiques o catedralícies, que seguien l’escola palatina d’Aquisgrà (trivium i quadrivium). -Fundació de les primeres universitats: Bolonya (1088) i Oxford (1096)
 • -Des del segle XI a començaments del XIII. -Caràcter rural. Art ROMÀNIC -Sorgeix al voltant dels camins de pelegrinatge. -Es difon per Europa occidental. EsglésiesArquitectura Monestirs Castells -Horitzontalitat i solidesa dels edificis. -Aspecte massís de les construccions: murs gruixuts, poques finestres. -Interiors foscos que afavorien el recolliment dels fidels. -Planta basilical o de creu llatina, amb tres naus i absis semicirculars. -Volta de canó i volta d’aresta. -Arc de mig punt. -Ús de contraforts a l’exterior dels edificis.
 • VOLTA D’ARESTACONTRAFORTS AbsisVOLTA DE CANÓ PLANTA BASILICAL PLANTAARC DE MIG PUNT DE CREU LLATINA
 • façanes Supeditada a relleus Escultura portalades l’arquitectura capitells Objectiu Pantocrator narratiu i didàctic Exempta FrontalitatMare de Déu Rigidesa amb el Absència Jesuset d’expressió
 • Pintura Es feia al fresc a les parets, a les voltes i a l’absis. Apareix també als manuscrits, a les miniatures. Personatges disposats frontalment, i sense volum ni profunditat. Com l’escultura, pretén transmetre ensenyaments cristians.