Online trends en marketing 2008

1,154 views
1,108 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,154
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Online trends en marketing 2008

 1. 1. ONLINE TRENDS Online trends en de gevolgen voor marketing & communicatie Patrick Neuerburg Strategy Director Interactive © op deze presentatie is een Creative Commons Licentie BY-SA van toepassing.
 2. 2. WAT IS HET INTERNET? volgens Wikipedia: “Het internet is een groot openbaar netwerk van computernetwerken. De oorsprong van het internet is te vinden in ARPANET, een in 1969 gestart netwerk van militaire netwerken, en later ook universiteitsnetwerken, in de Verenigde Staten. Inmiddels is het internet een wereldomvattend fenomeen dat het karakter van een massamedium heeft gekregen. En ook het meest gebruikte communicatiemiddel ooit. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben. De naam internet is een afkorting voor Interconnected Networks. In het dagelijkse spraakgebruik is internet vaak een synoniem voor het World Wide Web, maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het Internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, FTP, Instant messaging en usenet.”
 3. 3. 5 trends die we zien dankzij het internet
 4. 4. TREND 1: VERANDEREND MEDIAGEBRUIK
 5. 5. VAN FRIENDS NAAR VRIENDEN Friends, de TV show uit de jaren negentig over het dagelijkse leven van een vriendengroep in NY wordt vervangen door de dagelijkse belevenissen van je eigen vrienden.
 6. 6. MEDIACONSUMPTIE 150 min. 102 min. 24 min. TV Online Mobiel Dagelijkse tijdsbesteding TV staat ook 2,5 uur (150 min.) aan maar kijken slechts 1 uur 42 minuten Het snelst groeiende segment is de leeftijdsgroep 45 - 65 jaar
 7. 7. TOP WEBSITES IN NEDERLAND Dit zegt niks.
 8. 8. THE LONG TAIL TV De meerderheid kijkt naar een minderheid van programma’s Online Het totaal aantal bezoekers aan kleine sites is meer dan het bezoek aan de grote sites.
 9. 9. DAGELIJKSE ACTIVITEITEN 81,2% 70,2% 59,6% 55,1% 34,6% 33,3% 28,5% 24,4% 23,4% 22,5% Instant messaging Mailen Gericht zoeken Rondkijken Muziek downloaden Nieuwssites Social networking Info voor studie Eigen site Filmpjes % van jongeren dat de activiteit dagelijks onderneemt
 10. 10. MEDIAGEDRAG (CONCLUSIE) ! Er is geen onderscheid tussen de online en offline wereld. - Beide zijn versmolten. ! Steeds meer multi-tasken (Achter de computer + TV aan + mobiel bij de hand). - Des te meer multi-tasking doen, des te minder aandacht er aan elk van de activiteiten kunnen besteden en dat heeft implicaties voor marketing. ! Verwacht niet dat banneren op ‘grote’ sites het antwoord is. Het kan wel een onderdeel zijn. ! Content gedreven - consumenten zijn daar waar leuke content is. - En maken elkaar daar op attent (online socializen). ! Door zelf te doen (onderzoeken en experimenteren) vinden internet gebruikers (heavy user) zelf uit wat werkt en wat niet. ! We hoeven en moeten ze niks uit te leggen. ! Technologie (gebruik van) kent geen geheimen meer voor jongeren.
 11. 11. TREND 2: DIGITAAL LEVEN
 12. 12. COMMUNICATIE MIDDELEN (ÉÉN-OP-ÉÉN) Email Mobiel Instant messaging (chat)
 13. 13. COMMUNICATIE MIDDELEN (ÉÉN-OP-ÉÉN) Email Mobiel Het gebruik van deze kanalen is door een meerderheid van de mensen gewoonte geworden. Nog geen 15 jaar geleden had nog niemand er van gehoord. Instant messaging (chat)
 14. 14. SOCIAL NETWORKING Hyves en Myspace zijn gericht op jongeren om te socializen. LinkedIn en Xing zijn meer gericht op het bouwen van zakelijk netwerken.
 15. 15. BLOGGEN & FORA ! Weblog of Blog - Online dagboeken. Waarbij de schrijver(s) regelmatig artikelen ‘posten’ met daarin hun bevindingen - Podcast (audio), vblog (video), fotoblog (foto’s) - Microbloggen (Twitter). Kleinere post met kortere tussenpozen. ! Forum - Discussieplaats op internet. - Geeft de mogelijkheid om commentaar te geven op de discussie (thread) en soms om zelf een ‘post’ te plaatsen (topic).
 16. 16. VIRTUELE WERELDEN Bij Habbohotel en Second live gaat het om online socializen. “Virtuele communities”
 17. 17. VIRTUELE WERELDEN EverQuest en World of Warcraft zijn (echte) games met een doel. “MultiPlayer Online Role Playing”
 18. 18. DIGITAAL LEVEN (CONCLUSIE) ! Computers zijn geen informatieverwerkingsmachines meer, maar sociale apparaten. - Computers worden voornamelijk gebruikt om met elkaar in contact te blijven. - Een groot deel van internet gebruikers vinden vriendschappen en sociale contacten die ze opbouwen via internet net zo waardevol als off-line vriendschappen. ! Communicatie onderling is een belangrijke bezigheid. ! 'Social studies': Als tweens teens worden, wordt online socializen belangrijker dan activiteiten als het spelen van games. Er is een flinke toename van het gebruik van Instant Messaging, sms-en, blogging, social networking etc. ! Onder de groep 45 - 65 is een sterke toename van online communicatie (Skype met kleinkinderen, email golfafspraken, etc.) ! Online activiteiten moeten een relevante plek innemen in het leven van mensen - Waarbij authenticiteit een basisfactor is.
 19. 19. TREND 3: THE GLOBAL VILLAGE
 20. 20. CONSUMENTEN VERTROUWEN ELKAAR ! Product informatie en vergelijkingssites ! Commentaren op speciale sites - Van auto’s tot elektronica, van babyvoeding tot prostitutie ! Commentaren op elkaar
 21. 21. WERELDWIJDE NICHES Voor elke niche - hoe klein ook - zijn er eigen sites
 22. 22. TRANSPARANTIE (DE MACHT VAN DE CONSUMENT) Een klant plaatst zijn klacht over de service van Dell op zijn blog. Nadat dit wereldwijd word opgepikt daalt verkoop 3%. Dell opent een speciale afdeling om online activiteiten te monitoren.
 23. 23. TRANSPARANTIE (DE MACHT VAN DE CONSUMENT) Nike ID weigert om “Sweatshop” op schoenen te printen. De mailwisseling met de boze klant gaat de wereld over. De Nike ID shop gaat ruim 3 maanden dicht.
 24. 24. TRANSPARANTIE (DE MACHT VAN DE CONSUMENT) Greenpeace maakt een site waarin de milieuonvriendelijke kant van Apple in wordt beschreven. In minder dan 9 maanden komt Steve Jobs met een veranderd beleid en staan op de Apple website icoontjes als een product ‘groen’ is.
 25. 25. TRANSPARANTIE (DE CONSUMENT HEEFT OOK BEREIK)
 26. 26. TRANSPARANTIE (DE CONSUMENT HEEFT OOK BEREIK) Dove (Unilever) heeft de “Campaign voor Real Beauty” waarin ze opkomen tegen het opgedrongen schoonheidsideaal door de cosmetische industrie. Maar Unilever is ook producent van AXE. Op Youtube stond een antwoord op de Dove campagne.
 27. 27. TRANSPARANTIE (DE CONSUMENT HEEFT OOK BEREIK)
 28. 28. GLOBAL VILLAGE (CONCLUSIE) ! Consumenten vertrouwen een oordeel van een onbekende elders op de wereld eerder dan de marketingtalk van de producenten. ! Het enorme wereldwijde bereik van internet zorgt voor een verzameling nichemarkten. ! De wereld is kleiner geworden. - Goed nieuws gaat snel, slecht nieuws sneller. - De waarheid komt altijd aan het licht. ! Zorg dat je bent wat je zegt te zijn. Onechtheid wordt direct opgemerkt en afgestraft. ! Laat de snelheid van het internet voor je werken. - Voeden van fora & blogs in eigen niche met (beperkte) informatie
 29. 29. TREND 4: ONLINE DELEN
 30. 30. SAMEN ONTDEKKEN Content Social bookmarking / tagging
 31. 31. MUZIEK EN FILMS “illegaal” “legaal”
 32. 32. MUZIEK EN FILMS “illegaal” ! De opkomst van internet heeft gezorgd voor een jaarlijkse daling van 10 - 20% in CD verkopen. ! De techniek van downloads is zo geavanceerd (Bittorrent) dat het moeilijker wordt vast te stellen wie wat heeft aangeboden en gedownload. “legaal” ! Voor consumenten is de (gepercipieerde financiële) waarde van een digitaal bestand laag. ! Zolang een ‘illegaal’ verkregen product, een beter product is dan de legale versie blijven mensen ‘illegaal’ downloaden.
 33. 33. OPEN SOURCE In 1991 plaatste een Finse student een rudimentair besturingssysteem op een BBS met de vraag te helpen aan het verbeteren van de software. Inmiddels draaien 4 van de 5 snelste computers ter wereld Linux en is Google met 100.000 servers een groot gebruiker.
 34. 34. OPEN SOURCE Na de ‘browser oorlog’ te hebben verloren besloot Netscape de broncode van delen van hun browser vrij te geven. Daar kwam Mozilla Firefox uit voort. Inmiddels is deze browser aan een opmars begonnen en heeft al bijna 20% marktaandeel. De browser is erg populair onder heavy internet users.
 35. 35. OPEN SOURCE Wikipedia is een ‘vrije’ encyclopedie. De lemma’s worden geschreven door vrijwilligers en via sociale controle verfijnt. Er zijn inmiddels meer lemma’s dan bij de Encyclopædia Britannica en doet niet onder voor betrouwbaarheid.
 36. 36. OPEN SOURCE Open Source software en Open Source denken is een structureel andere manier van zaken doen en heeft een grote invloed op bedrijfsmodellen. Daar moeten we rekening mee houden in het eigen bedrijf en/of de concurrentie.
 37. 37. CREATIVE COMMONS Van quot;Alle rechten voorbehoudenquot; naar quot;Sommige rechten voorbehoudenquot;. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties het ook te bewerken. Grote kans dat daardoor het werk sneller wordt verspreid, en dus bij meer mensen bekend.
 38. 38. DRM ETC. Een Noorse student hackt de beveiliging en gooit de methode ‘open source’ op internet. Inmiddels zijn er vele DVD-rip programma’s gratis te krijgen.
 39. 39. DRM ETC. De OV-Chipkaart is gehackt door een stel studenten met apparatuur die gewoon via marktplaats te koop is. Hierover zijn kamervragen gesteld aan de betreffende minister. Het project loopt vertraging op.
 40. 40. DRM ETC. iPhone Inmiddels is bijna de helft van de iPhones van Apple gehackt zodat deze niet met de oorspronkelijke telco hoeft te werken.
 41. 41. ONLINE DELEN (CONCLUSIE) ! Door het wereldwijde netwerk is delen makkelijker dan ooit. ! Delen is een manier om sociale status mee te verwerven. Het laat zien wie je bent. ! Binnen samenwerkingsverbanden is (sociale) erkenning belangrijker dan financieel gewin. ! Kopiëren is in de ogen van velen geen diefstal. ! Hoe slim je ook bent, ergens op de wereld is iemand slimmer.
 42. 42. TREND 5: UBIQUITOUS COMPUTING
 43. 43. ALLES IS VERBONDEN
 44. 44. UBIQUITOUS COMPUTING (CONCLUSIE) ! Computers zullen op steeds meer plekken in ons leven opduiken - Telefoon, Walkman, auto, huishoudelijke apparaten, Medische apparatuur, etc. ! Ze zijn altijd online. ! Ze worden onderdeel van de dagelijkse routine. ! Voorbeelden; - TomTom - Blackberry - Telemetrie (hartritmebewaking op afstand) / Insuline meten - Google Android
 45. 45. DE GEVOLGEN VAN DE TRENDS VOOR MARKETING COMMUNICATIE
 46. 46. ! Het verbinden van merken en consumenten is belangrijker dan ooit tevoren. - Merktrouw neemt af en tegelijkertijd neemt de kennis over de producten / diensten van een merk toe. Merken moeten hun best doen om van de bestaande klanten ook weer toekomstige klanten te maken. ! Er is een permanente verschuiving van de manier om aandacht en bereik te krijgen. - Voorheen werd ruimte ingekocht rondom content (RTV, print, banners) nu is eigen content interessanter geworden. Die content moet relevant en onderscheidend zijn om de doelgroep te kunnen bereiken. ! Voorheen was de perceptie van de consumenten het doel van (marketing)communicatie. Nu is het leveren van een werkelijk goede beleving essentieel geworden. - Dat beleven moet ruim worden opgevat. Variërend van het leveren van een werkelijk goed product of dienst tot alles wat daar om heen te beleven is. Dus ook d.m.v. communicatie. ! Oude segmentatie criteria hoeven niet meer te worden gehanteerd. - Kleinere niches zijn door wereldwijde omvang groot genoeg en socio-psychografische kenmerken zeggen meer dan postcodetabellen.
 47. 47. MEER WETEN? Bekijk de volgende presentatie binnenkort….. of mail naar p.neuerburg@ara.nl.

×