Könyvtárak az interneten – virtuális könyvtárak 9.osztály

1,412
-1

Published on

Könyvtárhasználat 9.o

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,412
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Könyvtárak az interneten – virtuális könyvtárak 9.osztály

 1. 1. Könyvtárak az Interneten – Virtuális könyvtárak Könyvtár-informatika 9. Osztály
 2. 2. Az információ értéke annál nagyobb, minél kisebb az esemény bekövetkeztének a valószínűsége
 3. 3. Hol keressem? Mi lesz velem, ha rám borul??
 4. 4. Vajon mit takarhat a könyvtár- informatika, mint tantárgy?  Virtuális könyvtárakat hoztak/hoznak létre az Interneten.  A könyvtári oldalak szolgáltatásai (pl.: hosszabbítás, könyvek keresése, letöltések stb.) lehetőséget adnak az információ gyors és hatékony megkeresésére.
 5. 5. Miért fonódott össze és lett önálló tantárgy a felsőoktatásban? Gyökeresen megváltozott az információszerzés technikája. A könyvtáraknak alkalmazkodni kellet ehhez a kihíváshoz. A Interneten való megjelenés új utat nyitott meg az információkeresés technikájában.
 6. 6.  Tudtok-e olyan könyvtárakat, melyek megtalálhatók az Interneten?  Használtatok-e már a tanuláshoz?  Tagjai vagytok-e olyan könyvtárnak, amelynek honlapja is van?
 7. 7. És a legkönnyebben elérhető?
 8. 8. Mit jelenthet az a fogalom, hogy „virtuális könyvtár?”
 9. 9. • Nem, csak más lesz a feladatuk. Kibővül. • Az Interneten elérhető információkat jelenti. Ezeket valamely rendszerben, bizonyos szempontok szerint gyűjti és jeleníti meg. • Funkciójában megegyezik a „valódi” könyvtáréval, de más lehetőségeket is nyújt.
 10. 10. Nézzük ilyen könyvtárakat!
 11. 11. Írd be a Google-ba!  „Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár”  http://www.fszek.hu/  „Országos Széchényi Könyvtár”  http://www.oszk.hu  „Magyar Elektronikus Könyvtár”  http://mek.oszk.hu  „Virtuális diafilm múzeum”  http://www.diafilmmuzeum.hu/  „Digitális Irodalmi Akadémia”  http://www.pim.hu/object.90867f8f-d45e- 40f9-8a6b-fe0034f0db87.ivy
 12. 12. Magyar Elektronikus Könyvtár 1994-ből származik az ötlet. 1999 óta az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében működik. Napi kb. 1000 ember használja, sok külföldi. Több mint 4 700 dokumentumot tartalmaz(regények, kották, tanulmányok, térképek stb.) Digitális Irodalmi Akadémia A Digitális Irodalmi Akadémia 1998. június 2-án 39 taggal alakult meg, taglétszáma jelenleg 71. Az alapításban azok az élő írók, költők vehettek részt, akiket 1998-ig Kossuth-díjjal, illetve a Magyar Köztársaság Babérkoszorús Írója/Költője címmel tüntettek ki. Ezek „Virtuális” könyvtárak
 13. 13. A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével.
 14. 14. Ismerkedjünk a MEK keresőjével  Azt a feladatot kaptátok, hogy el kell készíteni egy dolgozatot az általad választott Nobel- díjasról. Jó lenne képeket is gyűjteni hozzá.  http://mek.oszk.hu •Keresési technika: Írd be a keresőben a témához, hogy nobel. •A két találat közül válaszd a másodikat.
 15. 15.  Másik út:  Kiállítóterem>Tudósok>Magyar Nobel-díjasok
 16. 16. Fővárosi Szabó Ervin könyvtár  Nézd meg milyen lehetőségeket kínál neked a Fszek honlapja? http://www.fszek.hu/ Rendezvények, hírek, aktualitások, kölcsönzési hosszabbítás, stb… • Nézz utána annak, hogy kölcsönözhető-e a Karinthy Frigyes úti könyvtárban Shakespeare: Romeo és Júlia című kötet.
 17. 17. Keresési technika:  Katalógus>Lelőhely:kiválasztod a XI. Karinthy u. 11.>Beírni a szerzőt és a címet a megfelelő helyre Ha nincs találat próbálkozz ékezetek nélkül!
 18. 18. A felugró ablakban, meg lehet nézni, hogy a keresett mű bent van-e. Ha kölcsönzésben van, akkor mikor jár le a kölcsönzés. Nálad nem biztos, hogy ez lesz látható.
 19. 19. Így keress az Iskolai könyvtár katalógusában
 20. 20. Ide kattintva megnyílik a kereső felület. A könyvtárnak ezen az oldalán egy videót is láthattok, ahol részletesen ismertetem a kereső használatát.
 21. 21. Most lépj be a könyvtár honlapján a Teszt 9. osztályban menüpontba és oldd meg az ott talált könyvtár-informatika tesztet!

×