Ендокрин систем






Ендокриниот систем го сочинуваат
ендокрините жлезди и нивните продукти на
лачење -хормоните
Хормо...
Дејствување на хормоните


Целните клетки на својата површина
поседуваат рецептори во нивната
мембрана кои имаат улога да...
Поделба на хормоните






Хормони со општо
дејство
- дејствуваат врз
поголем број на клетки
и ткива
Хормони со локален...
Карактеристики на хормоните




Дејствуваат и при нивна мала концентрација
После дејството не се менуваат
Хемиски соста...
Хипофиза-ендокрина жлезда


Се состои од три
функционални
дела
- преден дел
- среден
- заден дел
Хормони од предниот резен
на хипофизата




Хормон за растење
(соматотропен хормон)
Стимулирачки хормони
кои учествуваат...
Пореметување во секреција
на хормон за растење


Недостаток на овој
хормон
предизвикува
појава на џуџест
раст
Пореметување во секреција
на хормон за растење



Доколку се лачи во
период на младоста во
поголеми коичини
доведува до п...
Пореметување во секреција
на хормон за растење


Ако лачењето се зголеми
кај возрасно лице
настанува нарушување
акромегал...
Штитна - тироидна жлезда






Лоцирана од обете
страни на
дишникот
Составена од два
лобуси поврзани со
истмус
излачува...
Улога на хормоните од штитна
жлезда





Регулираат раст и развој
Размерна на материи и енергија
Метаболитички процеси...
Пореметување на функцијата
на тироидната жлезда


Хипофункција
- кај возрасни доведува до забавување на
функциите
- забав...
Пореметување на функцијата
на тироидната жлезда


Хиперфункција
- зголемени
метаболички
процеси
- зголемена телесна
темпе...
Паратироидна жлезда
параштитна








Се наоѓа во близина
на штитната жлезда
Парни жлезди со
облик на грашок
Нејзинит...
Пореметување на функцијата
на паратироидната жлезда


Хипофункција
- намален калциум
во крвта
- негово
депонирање во
коск...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Endokrin sistem

1,389 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,389
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Endokrin sistem

 1. 1. Ендокрин систем    Ендокриниот систем го сочинуваат ендокрините жлезди и нивните продукти на лачење -хормоните Хормоните се продукти на ендокрините жлезди како и на клетките од нежлездено потекло Со помош на крвта хормоните се разнесуваат низ целиоторганизам и дејствуваат на целни клетки (таргетни клетки) 1.Што се хормони?
 2. 2. Дејствување на хормоните  Целните клетки на својата површина поседуваат рецептори во нивната мембрана кои имаат улога да ги препознаат хормоните и ги врзуваат засебе. 2. Кој клетки имаат улога да ги препознаат хормоните?
 3. 3. Поделба на хормоните    Хормони со општо дејство - дејствуваат врз поголем број на клетки и ткива Хормони со локален ефект - дејствуваат врз строго определени клетки и ткива 3.Како се поделени хормоните
 4. 4. Карактеристики на хормоните    Дејствуваат и при нивна мала концентрација После дејството не се менуваат Хемиски состав на хормоните *протеински *полипептидна природа * стероидна природа
 5. 5. Хипофиза-ендокрина жлезда  Се состои од три функционални дела - преден дел - среден - заден дел
 6. 6. Хормони од предниот резен на хипофизата   Хормон за растење (соматотропен хормон) Стимулирачки хормони кои учествуваат во регулација на активноста на повеќе други жлезди: Штитна жлезда, кора на надбубрежна жлезда и полови жлезди 4.Како се поделени хормоните од хипофизата?
 7. 7. Пореметување во секреција на хормон за растење  Недостаток на овој хормон предизвикува појава на џуџест раст
 8. 8. Пореметување во секреција на хормон за растење  Доколку се лачи во период на младоста во поголеми коичини доведува до појава на џиновски раст
 9. 9. Пореметување во секреција на хормон за растење  Ако лачењето се зголеми кај возрасно лице настанува нарушување акромегалија при што се зголемуваат дланките и прстите, носот,главата и ушите или некои внатрешни органи. 5. Кои пореметувања можат да настанат при прекумерно или намалено лачење на соматотропниот хормони?
 10. 10. Штитна - тироидна жлезда    Лоцирана од обете страни на дишникот Составена од два лобуси поврзани со истмус излачува:тироксин и три јод тиронин 7. Каде елоцирана тироидната жлезда? 8. Кои се хормоните од тироидната жлезда?
 11. 11. Улога на хормоните од штитна жлезда     Регулираат раст и развој Размерна на материи и енергија Метаболитички процеси во клетката Производство на топлина
 12. 12. Пореметување на функцијата на тироидната жлезда  Хипофункција - кај возрасни доведува до забавување на функциите - забавување на реакциите - намалување на метаболизмот а интелегенцијата останува непроменета -
 13. 13. Пореметување на функцијата на тироидната жлезда  Хиперфункција - зголемени метаболички процеси - зголемена телесна температура - зголемена работа на срцето - лицето е преосетливо и нервозно испупчување на очите
 14. 14. Паратироидна жлезда параштитна     Се наоѓа во близина на штитната жлезда Парни жлезди со облик на грашок Нејзините хормони -паратхормони заедно со витамин Д регулираат метаболизам на кациум и фосфор 9.Која е улогата на парат хормонот?
 15. 15. Пореметување на функцијата на паратироидната жлезда  Хипофункција - намален калциум во крвта - негово депонирање во коски и заби - нервна раздразливост - грчеви во скелетна мускулатураакушерска рака  Хиперфункција -намалена концентрација на фосфор во крвта а за сметка на калциум во крвта - се намалува калциумот оските и забите при што може да дојде до нивна деформација како и зголемена кршливост

×