CABARAN WAWASAN 2020
CABARAN PERTAMA      NEGARA BERSATUMEWUJUDKAN SEBUAH NEGARA YANG BERSATUYANG MEMPUNYAI MATLAMAT YANG DIKONGSIBERSAMA....
CABARAN KEDUA  MASYARAKAT BERJIWA BEBASMEWUJUDKAN SEBUAH NEGARA YANG BERJIWABEBAS,  TENTERAM  DAN  MAJU  DENGANKEYAK...
CABARAN KETIGA  MASYARAKAT DEMOKRATIKMEWUJUD DAN MEMBANGUNKAN MASYARAKATDEMOKRATIK DAN MENGAMALKAN SATU BENTUKPERSEFAHAM...
CABARAN KEEMPATMASYARAKAT BERMORAL&BERETIKAMEWUJUDKAN    MASYARAKAT   YANGBERMORAL DAN BERETIKA, KUKUH DALAMNILAI A...
CABARAN KELIMA   MASYARAKAT LIBERALMEWUJUDKAN MASYARAKAT YANG LIBERALDAN  BERTOLAK  ANSUR,  DI MANAMASYARAKAT PELB...
CABARAN KEENAM     MASYARAKAT   SAINTIFIK&PROGRESIFMEWUJUDKAN MASYARAKAT SAINTIFIK DANPROGRESIF, MASYARAKAT YANG MEM...
CABARAN KETUJUH   MASYARAKAT PENYAYANGMEWUJUDKAN MASYARAKAT PENYAYANG DANBUDAYA MENYAYANGI, IAITU SATU SISTEMSOSIAL  Y...
CABARAN KELAPAN   MASYARAKAT ADIL DALAM BIDANG        EKONOMIMEMASTIKAN MASYARAKAT YANG ADIL DALAMBIDANG EKONOMI....
CABARAN KESEMBILAN    MASYARAKAT MAKMURMEMUJUDKAN MASYARAKAT MAKMUR YANGMEMPUNYAI EKONOMI YANG BOLEH BERSAING,DINAMIK, ...
Cabaran wawasan 2020
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cabaran wawasan 2020

5,989 views

Published on

Cabaran Wawasan 2020

Published in: Education
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,989
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
152
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cabaran wawasan 2020

 1. 1. CABARAN WAWASAN 2020
 2. 2. CABARAN PERTAMA NEGARA BERSATUMEWUJUDKAN SEBUAH NEGARA YANG BERSATUYANG MEMPUNYAI MATLAMAT YANG DIKONGSIBERSAMA. IAITU SEBUAH NEGARA YANG AMAN,BERINTEGRASI DI PERINGKAT WILAYAH DAN KAUM,HIDUP DALAM HARMONI, BEKERJASAMASEPENUHNYA, SECARA ADIL DAN DIDOKONG OLEHSATU BANGSA MALAYSIA YANG MEMPUNYAIKESETIAAN POLITIK DAN DEDIKASI KEPADANEGARA.
 3. 3. CABARAN KEDUA MASYARAKAT BERJIWA BEBASMEWUJUDKAN SEBUAH NEGARA YANG BERJIWABEBAS, TENTERAM DAN MAJU DENGANKEYAKINAN TERHADAP DIRI SENDIRI, BANGGADENGAN APA YANG ADA, DENGAN APA YANGDICAPAI, GAGAH MENGHADAPI PELBAGAIMASALAH. MASYARAKAT MALAYSIA YANG MUDAHDIKENALI DARI SIKAP INGIN MENCAPAIKECEMERLANGAN, SEDAR SEMULAKEMAMPUANNYA, TIDAK MENGALAH KEPADASESIAPA DAN DIHORMATI OLEH RAKYAT NEGARALAIN.
 4. 4. CABARAN KETIGA MASYARAKAT DEMOKRATIKMEWUJUD DAN MEMBANGUNKAN MASYARAKATDEMOKRATIK DAN MENGAMALKAN SATU BENTUKPERSEFAHAMAN MATANG IAITU DEMOKRASIMALAYSIA YANG BOLEH MENJADI CONTOHKEPADA BANYAK NEGARA MEMBANGUN.
 5. 5. CABARAN KEEMPATMASYARAKAT BERMORAL&BERETIKAMEWUJUDKAN MASYARAKAT YANGBERMORAL DAN BERETIKA, KUKUH DALAMNILAI AGAMA DAN KEJIWAAN DANDIDORONG OLEH TAHAP ETIKA YANG TINGGI
 6. 6. CABARAN KELIMA MASYARAKAT LIBERALMEWUJUDKAN MASYARAKAT YANG LIBERALDAN BERTOLAK ANSUR, DI MANAMASYARAKAT PELBAGAI KAUM DI MALAYSIABEBAS MENGAMALKAN ADAT, KEBUDAYAANDAN KEPERCAYAAN AGAMA MEREKA DANPADA MASA YANG SAMA MELETAKKANKESETIAAN MEREKA PADA SATU NEGARA.
 7. 7. CABARAN KEENAM MASYARAKAT SAINTIFIK&PROGRESIFMEWUJUDKAN MASYARAKAT SAINTIFIK DANPROGRESIF, MASYARAKAT YANG MEMPUNYAIDAYA PERUBAHAN TINGGI DAN MEMANDANGKE HADAPAN YANG BUKAN SAHAJA MENJADIPENGGUNA TEKNOLOGI TETAPI JUGAPENYUMBANG KEPADA TAMADUN SAINTIFIKDAN TEKNOLOGI MASA DEPAN.
 8. 8. CABARAN KETUJUH MASYARAKAT PENYAYANGMEWUJUDKAN MASYARAKAT PENYAYANG DANBUDAYA MENYAYANGI, IAITU SATU SISTEMSOSIAL YANG MANA KEPENTINGANMASYARAKAT ADALAH LEBIH UTAMA DARIPADADIRI SENDIRI, YANG MANA KEBAJIKAN INSANTIDAK AKAN BERKISAR KEPADA ORANGPERSEORANGAN TETAPI DISEKELILING SISTEMKELUARGA YANG KUKUH.
 9. 9. CABARAN KELAPAN MASYARAKAT ADIL DALAM BIDANG EKONOMIMEMASTIKAN MASYARAKAT YANG ADIL DALAMBIDANG EKONOMI. IAITU MASYARAKAT YANGMELAKSANAKAN PENGAGIHAN KEKAYAAN NEGARASECARA ADIL DAN SAKSAMA, YANG MANA WUJUDPERKONGSIAN SEPENUHNYA BAGI SETIAP RAKYATDALAM PERKEMBANGAN EKONOMI. MASYARAKATSEDEMIKIAN TIDAK AKAN WUJUD JIKA MASIHADA PENGENALAN KAUM BERDASARKAN FUNGSIEKONOMI DAN KEMUNDURAN EKONOMIBERDASARKAN KAUM.
 10. 10. CABARAN KESEMBILAN MASYARAKAT MAKMURMEMUJUDKAN MASYARAKAT MAKMUR YANGMEMPUNYAI EKONOMI YANG BOLEH BERSAING,DINAMIK, GIAT DAN BERDAYA TAHAN.

×