Inilah alamat dan nombor telefon syarikat yang buat waffle maker brand Takada:                                         Int...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Resepi wafer rangup

2,771

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,771
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Resepi wafer rangup"

  1. 1. Inilah alamat dan nombor telefon syarikat yang buat waffle maker brand Takada: Intersonics Sdn Bhd 35, Jln Desa Serdang 4, Taman Desa Serdang, Seri Kembangan, 43300 Selangor No. Telefon : 03-89430368 [Hema]WAFER RANGUPBahan-bahan untuk 2-3 orang makan : 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit) 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitautadi) 1 sudu besar gula 1/2 sudu kecil garam 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup) 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk) 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalamair panas seketika 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe) Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)Cara-caranya :1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar.Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk?Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikitdemi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalucair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan airpanas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.

×