Resepi wafer rangup
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Resepi wafer rangup

on

  • 3,240 views

 

Statistics

Views

Total Views
3,240
Views on SlideShare
3,240
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
3
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft Word

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Resepi wafer rangup Resepi wafer rangup Document Transcript

  • Inilah alamat dan nombor telefon syarikat yang buat waffle maker brand Takada: Intersonics Sdn Bhd 35, Jln Desa Serdang 4, Taman Desa Serdang, Seri Kembangan, 43300 Selangor No. Telefon : 03-89430368 [Hema]WAFER RANGUPBahan-bahan untuk 2-3 orang makan : 12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit) 2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitautadi) 1 sudu besar gula 1/2 sudu kecil garam 3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup) 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk) 1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalamair panas seketika 1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe) Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)Cara-caranya :1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar.Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk?Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikitdemi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalucair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan airpanas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.