Your SlideShare is downloading. ×
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Standardized 3 f4, 2012   with answers
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Standardized 3 f4, 2012 with answers

712

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
712
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. 4541 NAME: ………………………………………………………………………………..CHEMISTRYJULY CLASS: …………………………………………………20121 ½ hour TEACHER’S NAME: ………………………………... MARA JUNIOR SCIENCE COLLEGE Standardized Test 3 ,2012 CHEMISTRY FORM 4 Part Question Full Marks mark One and a half hours A 10 10 B 1 10 INFORMATION FOR CANDIDATES 2 10 3 10 1. This paper consist of three sections A,B and C. C 4 20 2. Answer all questions. Total ( 60) This question paper consists of ( 10 )printed pages 4541/1 A (2012 Hak Cipta MRSMPC PART © OBJECTIVES) CONFIDENTIAL 1
  • 2. PART A1. The following statements describe the characteristics of an element. .Aqueous solutions of its ions are green or brown in colour .Used as catalyst in the Haber Process .Has two oxidation numbers +2 and +3 Which of the following shows the group of this element in the Periodic Table? A. Alkali metal B. Alkali earth metal C. Halogen group D. Transition element2. Which statement explains why the size of the atoms of group 1 elements increases when going down the group in the periodic table? A. The number of protons increases B. The relative atomic mass increases C. The numbers of valence electrons increases D. The number of shells filled with electrons increases3. Atom Electron configuration X 2.8.2 Y 2.8.7 Table 1 Table 1 shows the electron configuration of element X and Y. Which of the following is true for compound formed from the reaction between X and Y? Bonding type Electric conductivity A ionic in aqueous and molten state B covalent in aqueous and molten state C covalent in aqueous state only D ionic in molten state only 2
  • 3. 4. The diagram set up apparatus of an experiment . The ammeter shows a deflection . Which of the following represent substance K ? I Molten lead (II) bromide II Potassium Iodide solution III Pure ethanol IV Molten naphthalene A I and II only B II and IV only C I,II and III only D I,II,III and IV only5. Electrolysis of copper (II) sulphate solution 0.5 mol dm-3 using electrodes copper . Which of the following equations represent the reaction at anode and cathode. ? Anode Cathode A 2Cl-  Cl2 +2e 2H+ +2e  H2 B Cu  Cu2+ + 2e Cu2+ + 2e  Cu C 4OH-  2H2O + O2 + 4e 2H+ +2e  H2 D 4OH-  2H2O + O2 + 4e Cu2+ + 2e  Cu6. Which of the following describe the characteristics of ceramics? I. Hard II. Brittle III. High melting point IV. Good electrical insulator A. I and IV only B. II and III only C. I, II and IV only 3
  • 4. D. I, II, III and IV only7. The following chemical equation shows the reaction of the Haber process N2 + 3H2  2NH3 Which of the following represent the catalyst, pressure and temperature for this Process ? Catalyst Temperature , 0C Pressure, atm A Platinum 900 5 B Platinum 450 1 C Iron 900 450 D Iron 450 3008. Glass X has high density and high refractive index. Glass X can be A. Fused glass B. Lead crystal glass C. Soda lime glass D. Borosilicate glass9. Which of the following are the properties of glass? I. Transparent II. Porous III. Hard and brittle IV. Good heat and electrical conductors A. I and II B. I and III C. II and III D. II and IV10. Which of the following is correct about the uses of ammonia ? A. manufacture of sulphuric acid and detergent B. manufacture of fertilizer and nitric acid C. as an electrolyte in car battery D. as a pigment in paint ANSWER COLUMN (please write your answer here, A /B / C/ D )1 3 5 7 92 4 6 8 10 4
  • 5. PART B 1) Elements carbon, oxygen, sodium, chlorine , argon and element W are situated in the periodic table as shown in the periodic table below C O Na Cl Ar W a) Where is element argon placed in the periodic table? ( state which group and period) …………………………………………………………………………………………………………………….…………( 1m) b) W is a transition element. State one special property of W …………………………………………………………………………………………………………………….…………( 1m) c) Arrange atoms Na, Cl and Ar according to increasing size of atoms. Explain reason for your choice. ………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………….………………… ……………………………………………………………………………………………………………………….………( 3m) 5
  • 6. d) Both sodium atom and oxygen atom are not stable. They react to form an ionic compound which is more stable. Draw electron arrangement for compound formed between sodium atom and oxygen atom Given proton number of Na, 11; O, 8 ………………………………………………………………………………………………………………..………………( 2m)e) Element C reacts with element Cl to form a covalent compound with a formula CCl4. i) State one physical properties of this covalent compound ( 2 m) …………………………………………………..………………………………………………………( 1m) ii) Draw electron arrangement of the compound CCl4 (Given proton number of C, 6 ; Cl ,17) 6
  • 7. …………………………………………………..………………………………………………………( 2m)2) Figure 2 below shows the apparatus arrangement to study the electrolysis of molten lead (II) bromidea) Identify the cathode and the anode on the figure above by writing the word “cathode” and “anode” in the figure. [1 mark]b) State the energy changes that occur in the process. ...…………………….……………………………………………………………………… [1 mark]c) Which ions attracted to : (i) Anode : ………………………………………………………………………………… (ii) Cathode : ……………………………………………………………………………… [2 marks]d) Write the half equation for the reaction occurred i) At the anode : ………………………………………………………………… 7
  • 8. ii) At the cathode: ………………………………………………………………… [2 marks]e) What observations can be made at (i) Anode? …………………………………………………………………………………………… [1 mark] (ii) Cathode? …………………………………………………………………………………………… [1 mark]f) Name the substances formed at each of the electrodes i) Anode :……………………………………………………………………….. ii) Cathode : …………………………………………………………………… [2 marks ] 3) Diagram below shows the apparatus set-up for the electrolysis of 1.0 mol dm-3 sodium chloride solution using carbon electrodes X and Y . a) Write the formulae of all ions present in sodium chloride solution ___________________________________________________________________________ [1 mark] b) State ion discharged at electrode X. Explain why ___________________________________________________________________________ 8
  • 9. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- [2 marks]c) Write the half-equation for the reaction occurring at electrode X ___________________________________________________________________________ [1 mark]d) State the product formed at each electrode: Gas X - _____________________________________ Gas Y - _____________________________________ [2 marks]e) State the factor that affect the electrolysis at i) electrode X _______________________________________________________ [1 mark] ii) electrode Y ___________________________________________________ [1 mark]f) How do you test the presence of the gas at electrode Y? _________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ [2 marks] 9
  • 10. PART C (Essay )4. (a) Diagram 4 shows the arrangement of atoms in two types of materials, A and B. Material B is more suitable than material A to make railway tracks. Atom X Material A Material B Diagram 4 (i) State the types of material A and material B. [2 m] (ii) Explain, in terms of arrangement of atoms, why material B is more suitable to make railway tracks. [4 m] (iii) Alloy such as bronze, brass and stainless steel are commonly used in our daily lives. State two aims of making alloys. [2m] (b) Many everyday items are made of plastic. Plastic is a synthetic polymer. (i) What are polymers [1m] (ii) State one advantage of using plastics [1m] (ii) How do synthetic polymers pose environmental problem?. [2m] 10
  • 11. (c) Sulphuric acid is a very important starting material to manufacture many other useful products. Below is a flow chart for the Contact Process.Sulphur Catalyst Dissolve in Diluted chamber concentrated with Sulphuric FurnaceDry air containing sulphuric substance acid catalyst A at a acid to form C certain substance B temperature STAGE 1 STAGE 2 STAGE 3 (i) Identify substances A , B and C [3m] (ii) What is the range of temperature suitable in STAGE 2 ? [ 1m] (iii) Write chemical equation for reaction in STAGE 2 [ 1 m] (iv) Give two uses of Sulphuric acid [2m] (v) What is the effect if you inhale sulphur dioxide? [ 1m] Answers - Standardized test 3 Obj 1 D 3 A 5 B 7 D 9 B 2 D 4 A 6 D 8 B 10 B STRUCTURE 11
  • 12. No scheme mar k 12
  • 13. 1 a Group 18 period 3 1 b High melting point and boiling point/ form coloured compounds or ions/ has more 1 than one oxidation number/can be used as catalysts c Ar, Cl , Na 1 Argon atom has the most protons followed by chlorine and sodium atoms 1 increase in proton number will increase the nuclei attraction 1 d Correct no. of atoms , labeled nucleus 1 Correct no of shells of each atom, correct charges for each ion 1 ei low melting point and boiling point/ cannot conduct electricity/ not soluble in water 1 but soluble in organic solvent/ gas at room temperature/ any correct property ei Correct no. of atoms , labeled nucleus 1 i Correct no of shells of each atom , outer shells must overlapp 1 102 a Anode ( electrode connected to positive terminal) 1 Cathode ( electrode connected to negative terminal of cell) b Electrical energy to chemical energy 1 c Anode : bromide ion 1 Cathode : lead ion 1 d Anode : 2Br-  Br2 + 2e 1 Cathode : Pb2+ + 2 e  Pb 1 e Anode : Brown gas released 1 Cathode : Grey and shiny solid deposited 1 f Anode: bromine gas 1 Cathode: lead metal 1 103 a Na+ , H+ , Cl- , OH- 1 b Hydrogen ion 1 Lower position than sodium ion in electrochemical series 1 c 2H+ + 2e  H2 1 d Gas X : hydrogen gas 1 Gas Y : chlorine gas 1 e X : position of ions in electrochemical series 1 Y : concentration of ions in solution 1 13
  • 14. f Put the damp blue litmus paper into test tube, 1 It change to red and then decolourized 1 10EssayNo Scheme Mark4a i A : pure metal 1 B : Alloy 1 ii B more suitable than A because B harder than A 1 The presence of foreign atom with different size 1 destroyed the orderly arrangement of atom in pure metal 1 When force is applied, layer of atom in B will not easily slip or 1 slide iii To improve the appearances/ to prevent rusting / to make the 1+1 material strongerb i A long chain molecule made up of smaller molecules called 1 monomer ii Lighter/ durable / easy to mold/ do not rust 1 iii Non-biodegradable – need landfill space 1 Plastics burning produce toxic gases-harmful to our health 1 OR plastics may choke rivers or canalsc i A: vanadium (v) oxide 1 B: Oleum 1 C: water 1 ii 450-5500C 1 iii 2SO2 + O2  2SO3 1 iv Manufacture of paints/ manufacture of polymer/ production of 1+1 fertilizer/ manufacture of detergent/ as electrolyte in car batteries v Coughing/ chest pain/ shortness of breath/ bronchitis/ lung 1 diseases 10 14

×