0
INTRODUCTION :
 ESTABLISHED IN 1974.
 PROJECT IS DESIGNED TO HOUSE AN OFFICE BLOCK WITH
WORKSTATIONS AND A SMALL GUEST H...
1.Reducing environmental impact:
>The proposal addresses not only Thermal comfort but also Visual
appeal & environmental i...
AIR:
>Primary wind direction along sw.
>A long sw façade is a foul smelling drain.
>wall towards south is blank allowing t...
Earth :
>the building has been designed with landscaped courts at various
levels these courts help to enliven the working ...
Ventilation Analysis:
>The primary winds blow from the south to north
over the nallah, hence the building needs to
react t...
8.Operations and maintenance optimization:
>The monthly energy consumption is about rs.30k For the entire complex.
>this w...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

TERI -BANGLORE_Case study

477

Published on

TERI -BANGLORE_Case study
this case study is prepared for my studio project _sustainable corporate office . we did a study tour at TERI for a day and report is made in accordance with the goals of sustainable (12 point's )

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
477
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
83
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "TERI -BANGLORE_Case study "

  1. 1. INTRODUCTION :  ESTABLISHED IN 1974.  PROJECT IS DESIGNED TO HOUSE AN OFFICE BLOCK WITH WORKSTATIONS AND A SMALL GUEST HOUSE ATTATCHED TO IT.  CONCERNED WITH EFFECTIVE UTIIZATION OF ENERGY, SUSTAINABLE USES OF NATURAL RESOURCES, LARGE SCALE ADOPTATION OF RENEWABLE ENERGY TECHNOLOGY. LOCATION :  LOCATED AT DOMLUR BUS STOP (3KMS FROM BANGALORE AIRPORT ROAD), AMIDST A RESIDENTIAL AREA, PARK AND TEMPLE. ORIENTATION:  BUILDING IS ORIENTED ALONG NE-SW DIRECTION.  SW IS THE PRIMARY WIND AND LIGHT DIRECTION FOR BANGALORE. SITE FEATURE:  LONG NARROW SITE WITH ROADS ON THE EASTERN AND NORTHERN SIDES.  WESTERN SIDE HASS AN OPEN GROUND.  SOUTHERN SIDE HAS AN OPEN DRAIN.  SITE LOCATED ADJACENT TO A FOUL SMELLING DRAIN SITE ANALYSIS: ZONING:  ENTRY TO THE BUILDING IS FROM THE ROAD ON THE NORTHERN SIDE, WHICH IS LESS BUSY COMPARED TO THE ONE ON THE EAST.  THE OFFICE BLOCK IS KEPT TOWARDS THE EAST, CLOSE TO THE MAIN ROAD FOR HIGH VISIBILITY AND THE GUEST HOUSE IS LOCATED ON THE QUIETER WESTERN SIDE.  THE DINING HALL AND RECREATION AREA ARE SHARED BY THE OFFICE AND THE GUEST HOUSE.  THE OPEN SPACE BETWEEN THE OFFICE AND THE GUEST HOUSE CAN BE USED FOR FUTURE EXPANSION EITHER OF THE OFFICE BLOCK OR THE GUEST HOUSE.  THE BUILDING HAS BEEN DIVIDED INTO INDIVIDUAL AND COMMON AREAS.  60-70 INTIMATE SMALL SPACES ARE PROVIDED FOR INDIVIDUAL WORK. BUILDING DETAILS :  THE GREEN BUILDING GOALS ARE ACHIEVED WITH INNOVATION AND DETILING.
  2. 2. 1.Reducing environmental impact: >The proposal addresses not only Thermal comfort but also Visual appeal & environmental issues >LESS usage of natural energy by means of promoting the local climatic condition like using Cavity wall in the south . >Promoting passive solar & ventilation in the interiors. >With green roof is used above the spaces where the AC system is used >Waste are used as in the form manure for the landscapes. >Wide of variety of landscape are used to absorb the CO2 produced in the building . >Building with Low embodied energy materials. 2.Life cycle assessment (LCA): >As use of local materials reduces the energy consumed in their transportation , local materials and materials with low embodied energy have been used wherever possible. >The operation and maintained cost is considerable high with respective Towards the Human comfort >Disposal or recycling of the waste product is achieved with treatment Plants >Impacts like embodied energy, global warming, resource use, air pollution, water pollution, and waste are taken into account in Promoting the efficiency of the building in various building detailing's . 3.Siting and structure design efficiency: >The concept stage is taken into account of deciding the cost and performance of the building .The cost is reduced with the effective use Of local materials and with the proper usage of landscaping in heat reduction thus creating thermal comfort in south. >In designing environmentally optimal buildings the objective is to minimize the total environmental impact. 4.Energy efficiency: >The elemental forces of earth, wind, fire and water are imperative to the architectural design of the building. It opens towards the northern side facilitating access to glare-free light. A solar wall towards the south (drain side) of the building directs the flow of the breeze over the building, which, in turn, creates a negative pressure and pulls fresh air from the north into the building. SUN-for water heating , electricity generation . Creating a stack effect using Solar Chimneys SKY-for daylighting and also as a heat sink AIR-to create convection currents within the building through wind- induced vents ,use of stack effects EARTH-for roof gardens and earth berms for insulation WATER-for rainwater harvesting, roof ponds and fountains for humidification. >photo voltaic cells are used to capture the suns energy thus generating electrical energy for the various stations. These photovoltaic cells have been arranged in line with the primary orbit of the sun the panel are integrated with dynamic truss to optimize the generation of energy. >the suns energy is further used in the form of solar heaters which is used to generate all the hot water in the guest house. >the thermal comfort levels are maintained by the use of filler slabs which provides insulation between the inside and the outside of the building. >filler slabs are designed with alternate panel of concrete and hollow blocks. >the hollow blocks help in reducing the transmission of heat from outside to inside of the building. SUN:
  3. 3. AIR: >Primary wind direction along sw. >A long sw façade is a foul smelling drain. >wall towards south is blank allowing the breeze to flow over the building which in turn creates negative pressure and pulls in fresh air from the north. >south wall is a double wall so as to heat up the void between the two walls creating negative pressure thereby enhancing convection currents. >ventilation is enhanced by the use of solar chimneys and vents. >allows breeze to flow over building. >creates negative pressure. >starts pulling fresh air flow at body level to provide thermal comfort. >hot air rises towards the top on southern façade. UNHYGENIC FOUL BREEZE FLOWING FROM SOUHT COOL BREEZE DOWN IN BY CONVECTIONALCURRENT SYSTEM TO EQUALISE PRESSURE DAYLIGHTING >Openings have been designed such that requirement of artificial lighting is minimal throughout the day when the building is under maximum usage. >By creating atrium spaces with skylights, the section of the building is such that natural light enters into the building, considerably reducing the dependence on artificial lighting. >abundant natural light inside due to intelligently designed fenestrations. >By creating atrium spaces with skylights, sections of the Centre are designed in such a way that natural daylight enters into the heart of the building, considerably reducing the dependence on artificial lighting. This is supplemented by a skylight roof and energy-efficient artificial lighting. 5.Water efficiency >the central court which connects the office complex and the guest house section plays an important role as a space generator. >the central court houses an amphitheater that acts as an informal gathering. but more importantly it holds within it the rainwater harvesting sump for the whole complex. >An efficient rainwater harvesting system preserves water to the maximum possible extent. Water run-off from the roof and from the paved area is collected and stored in a collection sump below the Amphitheatre. >This water is used for landscaping & in toilet Roof top rain water collection point Rain water drainage to collection point ADMIN BLOCK GUEST HOSUE LAWN PARKING
  4. 4. Earth : >the building has been designed with landscaped courts at various levels these courts help to enliven the working environment as well as enhance the micro climate within the structure >the various level of terraces also have been landscaped which reduces the heat exchanges and heat flow between the structure and the outside environment hence act as good insulation device. having this ground cover on the roof further reduces the impact on the environment through photosynthesis >As thermal capacity of earth is high, daily and annual temperature fluctuations keep decreasing with increasing depth of earth At depth of 4m below ground, temperature remains constant and equal to annual average temperature Earth berm is created to retain the heat 6.Materials efficiency: >As use of local materials reduces the energy consumed In their transportation ,local material and material with low embodied Energy have been wherever possible >Energy efficient lighting devices like CFL lights have Also been used >Filler slabs are designed with alternate panel of concrete and hollow blocks, The hollow blocks help in reducing the transmission of heat from outside to inside of the building. >Use of double glazed windows with coating >Use of cavity wall construction with CADAPPA STONE which is a heat retentive material >Terrace garden helps in insulation , reducing radiation as well as moderating temperature fluctuations >Roof consists of a hollow loft space which reduces conduction of heat to work areas. >With a simple technique of self shedders are being used in the North FAÇADE to reduce the heat gained into the designed spaces
  5. 5. Ventilation Analysis: >The primary winds blow from the south to north over the nallah, hence the building needs to react to this if, the foul unhygienic air has to be prevented from entering the building . >Thus the development of the south wall was a prime design factor in achieving this purpose. >Here the south wall has was treated as an independent system linking the rear walls of the building over a cavity >This cavity creates a negative pressure setting up the convectional currents. The entire systems works very effectively in generating the desired reverse wind circulation. >The blank wall carries a system of cudappa.The color black was deliberately chosen because of its heat absorptive power which is the highest among all colors. >The working of the system is very simple. The sun’s rays heat the black south wall increasing the temperature of the immediate environment around. >This causes the air in the cavity to rise upwards naturally. These convectional currents are blown away by the winds blowing south to north. >This creates a vacuum at the at the top core structure. To fill this vacuum, air from inside is drawn up. >This system of hot air rising and drawing in of cool fresh air is a continuous process. 7.Indoor environmental quality enhancement: >Indoor Environmental quality is very well achieved with the help of non Voc Paints and local flooring material with less embodied energy. >Indoor air quality is very well maintained with effective technique and Use of cavity wall in south to heat up the interior air. >Occupant comfort is achieved with  CONDUCTION & RADIATION as external agent  BODY HEAT & AIR FLOW as internal agent >Plants are being used in the interior common connecting spaces for refreshment and air Circulation . >Proper maintances is taken care in the interior to make an HYGNIC living >North ligating is provided for glare less lighting system and its made to be used in the workspace areas. >Mixed use of vegetation is been used to make the campus green and fresh . >Solar Chimney plays an major role in maintain constant air flow in the interior >Ventilation plays a major role in creating comfort ness in the interior
  6. 6. 8.Operations and maintenance optimization: >The monthly energy consumption is about rs.30k For the entire complex. >this works out to be around rs.1,12/sq.ft which is About 1/10 of a conventional building with air Conditioning in bang lore thus providing the energy efficiency Of the complex >as and when the drain to the south gets cleaned The compels can also open out towards it.this Would provide the complex with its own water front >A 5 kw peak solar PV system has ben planned which will be integrated with the roof skylights. The pv roof will provide daylighting and generate electricity as well . >Landscape maintaining and operation is being reduced when compared to the design initial stages 9.Waste reduction: >In addition to basic filtration and aeration, it has been proposed that certain impurity-absorbing plants be planted in the vicinity of the drain, improving its condition in terms of sanitation and aesthetics. Investing in 10.Cost and payoff : civil , sanitary , plumbing cost tendered at rs.21.9 million 11.Regulation and operation. 12.International frameworks and assessment tools such a long term, yet permanent solution is necessary if the building is to eventually open towards the drain as well. >The central court houses an amphitheater that acts as an informal gathering. but more importantly it holds within it the rainwater harvesting sump for the whole complex and serves to landscape & toilet flushing waters  Sets a new standard of energy efficient, environmentally conscious office space  Building conveys intelligent work of natural elements with the building form to fulfill the goals of green building CONCLUSION:
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×