Ashok leyland school , hosur

1,071 views

Published on

primary school study , case study , architecture study , sheets , school study, site visit , composition

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,071
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ashok leyland school , hosur

  1. 1. ASHOK LEYLAND SCHOOL, HOSUR LEGENDS , ENTRY - THE OBLIQUE APPROACH FROM THE GATE TO THE MAIN BUILDING BRINGS OUT A ZEST TO SEE AND FEEL THE NEXT. THE MAIN BUILDING CONSISTS OF LOVERED PITHCHED ROOFS WHICH EMPHASIS ON THE COZYNESS AND THE SUPREMACY. ENTRANCE -it has a oblique approach and a good landscape. AUDITORIUM - THE SCHOOL HAD AN OPEN COURTYARD WHICH WAS RECTANGULAR IN PLAN AND IT WAS LOCATED NEAR THE MAIN BUILDING..THIS PARTICULAR SPACE HAVE BEEN USED AS AN ASSEMBLY HALL , RELAXING AREA,LUNCH TIME , OUTDOOR TEACHING AND MOVEMENT . Security room Security guard room was in the South-East and was placed at the middle of the two gates in the East Security room had conical roof. INTRODUCTION ARCHITECT PLOT AREA -8 acres PLOT COVERAGE -60% NO. OF STUDENTS .-600 LATITUDE - 12`43`N LONGITUDE - 77`49È ADDRESS - #E-1 sipcot industrial complex, phase 2,hosur, TAMIL NADU CLIMATE- savanna climate , it has an avg. climate of 82`F and an avg. rainfall of 84cm DISTANCE FROM THE TERMINAL- - 6km from the hosur bus stand Bangalore airport- 70 km APPROACH - THE SCHOOL has a OBLIQUE APPROACH which ENCHANCES THE EFFECT OF PERSPECTIVE ON THE FRONT FAÇADE AND FORM OF THE BUILDING. AXIS -THE SCHOOL HAS ESTABLISHED THE AXIS BY THE SYMMETRICAL ARRANGEMENT OF FORMS AND SPACES. COURSES AVAILABLE - L.K.G TO 10TH C.B.S.E entrance entry Security room 1 Parking The rectangular shaped parking lot was paved with stones and it is on the side of the building it services parking
  2. 2. Lobby- Steel railings are not fixed on the walls or pillars instead on the flooring to bring out the light weight effect. .The exquisite pitched roofs with the Mangalore tiles portrays the unique vibrant effect. The columns are cemented which gives a rustic appearance and the wooden doors are painted in orange to grab attention. The building consists of large corridors with large windows of different sill levels. CENTRAL Courtyard - The layout of the open courtyard is somewhat similar to that of a maze. It is composed of stones, and the tricky dead ends are made up of four courtyards. The courtyards connects to the amount of area occupied by the courtyards is about the size of four or more classrooms. The courtyards are planted with trees and shrubs. The pentagonal courtyard in the main building is surrounded with classrooms. This brings out the sudden transition from building environment to natural environment. The courtyards are one of the significant elements of the school. LANDSCAPE- It has a gurukul type of planning. the plants are planted in stone cemeteries. Ornamental plants are provided at the entrance for aesthetics. the landscaping provided with stone cladding, added to the effect .there was a good amount of nature involved. Library- .the furniture is usually a scaled down version of the furniture used in other areas of the library. Many of the pieces such as shelving units, tables and chairs are used throughout the library are designed specifically for use by smaller individuals. ASHOK LEYLAND SCHOOL, HOSUR Central courtyard lobby landscape library 2
  3. 3. CLASSROOM - it is rectangular in plan . The furniture's are designed according to the size of the student and it consists of rectangular and hexagonal tables, stools and chairs. LABORATORY -. The lab tables were spaced apart to create adequate aisles. The tables were spaced to prevent accidents at one table from affecting other tables Furniture's for the science lab students were according to the size of the students. The laboratory tables had a surface which is both fire and chemical resistant for safety reasons. Other pieces of furniture cater to specific needs of the school such as storage units and shelving. The height of science lab tables may vary considerably. On average most lab tables range in height from 26 inches to 37 inches. Fire safety - The provision of fire safety in the building is very good. There are fire safety extinguishers which are provided in each of the floors. ASHOK LEYLAND SCHOOL, HOSUR Toilets - Toilets have been provided for ladies and gents. accessible from the class rooms and labs. For the staff separate toilets were provided. The toilet provided near the lobby is visually hidden creates difficulty in finding it. classrooms Computer lab Biology lab Chemistry lab toilets VENTILATION FIXTURES FIRE EXTINGUISHERS, SAND AND WATER 3 AIR CONDITIONING - COMPUTER ROOM OFFICE AND THE PRINCIPAL ROOM INFERENCE.
  4. 4. Dimensions of furniture's in ashok Leyland school
  5. 5. ASHOK LEYLAND SCHOOL, HOSUR 5
  6. 6. COMPARITIVE ANALYSIS : ASHOK LEYLAND SCHOOL • THE SCHOOL IS COMPLETELY BUILT USING STONE MASONRY. • THE WHOLE SCHOOL IS MORE EMPHASIZED ON LANDSCAPING. • VENTILATIONS ARE PROVIDED WITH LARGE WINDOWS IN EVERY CLASS ROOMS AND LABS. • THE CIRCULATION SPACES ARE PROVIDED VERY WELL WITH CONTRASTING GARDENS INBETWEEN THE BUILDINGS. • ALL ROOFS ARE SLOPED WITH MANGLORE TILES. TVS SCHOOL • THE SCHOOL IS BUILT USING NORMAL BRICK MASONRY. • IT HAS BEAUTIFUL FLOWER GARDENS AS IT LANDSCAPING FEATURE. • SINCE EVERY CLASSROOM IS A SINGLE MODULE, AND SURROUNDED BY GARDENS, THE WINDOWS ARE QUITE SMALL IN SIZE. BUT HUGE SKYLIGHTS ARE PROVIDED. • CIRCULATION SPACES ARE PROVIDED EXCESSSIVELY.THE DISTANCE BETWEEN ALL UNITS ARE QUITE FAR FROM EACHOTHER. • Roofs are sloping with skylights, and at few spaces they have flat roofs. TITAN SCHOOL • THE SCHOOL IS BUILT USING NORMAL BRICK MASONRY. • IT HAS SMALL GARDEN COURTYARDS WITHIN THE BUILDING FOR BETTER VINTILATION. • THE VENTILATIONS ARE PROVIDED WITH LONG WINDOWS ALONG THE WALLS OPENING TO THE COURTYARDS. • THE CIRCULATION PATHS ARE PROVIDED VERY COMPACTLY IN THE BUILDING. • The roofs are flat at all places, with centre open courtyards in the building.

×